RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto 2.vaihe

Kommentoitu viesti

Tapio Vuolahti
Vieras

#1 YVA tilaisuus 12.1.2011

13.01.2011 11:24

Aluksi tähän adressiin liittyen toivon että lisäätte tekstiin myös Kuljun asemakylän koska he ovat lähes samalla tavalla hankkeen vaikutuspiirissä.
Eilisessä tilaisuudessa oli mukana myös asiantuntijoita eri aloilta, jopa itse murskaustoiminnassa mukana ollut henkilö.
Myös arseeninäytteistä tuntui joku tietävän.
Toivon ja oletankin että asukasyhdistyksen pj onkin laatimassa kirjelmää tämän selvityksen puutteista, joihin tulee nyt keskittyä. Pelkään, että RUDUS vie tämän asian edelleen lupa-anomusvaiheeseen joten jo nyt tulisi selvittää kuka tai mikä instanssi oikeasti päättää luvan myöntämisestä. Sitä tahoa on taatusti luvan hakija jo "lähestynyt" tavalla tai toisella ja siihen pitää kyllä meidänkin nyt vaikuttaa mielestäni.
Täytyy vanhana ukkona todeta, että en kuvitellut kohtaavani Tervapolulle muuttaessani 23 vuotta sitten tällaista mörköä.

Vastaukset

Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#3 Re: YVA tilaisuus 12.1.2011

2011-01-15 12:40:15

#1: Tapio Vuolahti - YVA tilaisuus 12.1.2011 

Tapio Vuolahti tekee tarkkoja havaintoja ja hyviä kysymyksiä. Kansalaisen kannanottoja:

Arseenista:

Olen useamman vuoden tehnyt yhteistyötä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) kanssa. Arseeni on yksi aihealue, joka liittyy geokemian tutkimusalueeseen.  Lempäälän – Pirkkalan seutu on Suomen arseenipitoisinta aluetta. Kansalaisena huomioni kiinnittyy Ruduksen/Siton näytteenottotapaan. On erikoista, että hanke aloitetaan näin kevyesti. Kun on kysymys arseenin kaltaisesta ympäristömyrkystä, ovat kalliosta otetut pintanäytteet pelkkä hipaisu varsinaiseen arseeniongelmaan Lempäälän Sääksjärvellä.

Ympäristöluvasta:

Ruduksen/Siton YVA-selostus ja ELY-keskuksen siitä antama lausunto ovat ratkaisevia lupavaiheessa. ELY-keskuksen lausuntoon taas vaikuttavat mielipiteet ja lausunnot, joita YVA-selostuksesta on annettu. Ratkaisevaa on, mitä Lempäälän kunta lausuu ja mitä mieltä kansalaiset ovat.   

Neitseellisen kivenoton ympäristöluvasta päättää Lempäälän kunta. Jos betoni-, tiili- ja asfalttijätettä käsitellään vuodessa yli 10000 tonnia, koko ympäristöluvan käsittely siirtyy aluehallintovirastolle (AVI). Muualta tuotua ylijäämälouhettakin on tarkoitus käsitellä Sääksjärvellä. Keskustelin eilen päätöksentekoprosessista aluehallintoviraston virkamiehen kanssa.

Toisin sanoen

Lempäälän kunta ja sen ympäristöhallinto ovat avainasemassa, jotta yleensäkään kiven murskaustoiminta Sääksjärvellä alkaa.

Tässä vaiheessa kannattaa vaikuttaa Lempäälän kunnan antamaan lausuntoon.




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…