Fivan tutkittava uudelleen Ikaalisten Säästöpankin toiminta

Kommentoitu viesti

Oikeuslaitosta ei painosteta

#66 Re:

21.12.2012 20:45

#59: Kari Mäkinen -

Papilla on kummallinen käsitys demokratiasta. Nimenomaan pitää boikotoida yrityksiä, jotka toimivat tällä tavalla, ettei vastaavaa enää milloinkaan tapahdu. Sen sijaan ei missään nimessä pidä painostaa oikeuslaitosta. Tuomioistuinten ainoa tehtävä on tuomita lakien mukaan. Paine on suunnattava toisaalta niihin, jotka saavat taloudelllista hyötyä epäeettisestä toiminnasta, ja toisaalta niihin, jotka säätävät lait.

Vastaukset

Kari Mäkinen
Adressin tekijä

#67 Re: Re:

2012-12-22 00:10:34

#66: Oikeuslaitosta ei painosteta - Re:

Voi olla, että globaalimmalla tasolla asia on juuri noin: suositaan esimerkiksi eettisiä ja boikotoidaan epäeettisiä vaihtoehtoja, tai mitä sitten halutaankin painottaa, ja kysyntä/boikotti ohjaa asioita enemmistön suosimaan suuntaan. Mutta tämähän on nyt enemmänkin kuvausta siitä, kuinka vapaa markkinatalous toimii, kuin vaikuttamisesta demokraattisessa järjestelmässä.

Voitto Virtanen ei valitettavasti enää hyödy mitään, vaikka jutussa esillä olevat henkilöt tai yritykset ajautuisivat kuinka huonoon jamaan tahansa. Hänen asiansa käsitellään oikeuslaitoksessa. Päätökset siellä tehdään lakia tulkiten, mutta kuten tapaus osoittaa, lain tulkinnat eivät aina käy yksiin oikeustajun tai moraalin kanssa. Ja siksi mielestäni on oikein herätellä oikeuslaitostakin. Meillä on useita oikeusasteita varmastikin siksi, että aiemmin tehtyjä päätöksiä voidaan ottaa uudelleen tarkasteluun.

Olet oikeassa siinä, että lakien säätäjiin pitää vedota. Ilman tätä esimerkkitapaustakin pankkien vapaus myydä saataviaan yksityishenkilöille vahvan pankkisalaisuuden suojassa kaipaisi jonkinlaista päivitystä. Sellaisen ratkaisun odottaminen tässä tapauksessa on kuitenkin liian pitkä tie.