Herajoen koululle kaksi pientä ekaa luokkaa yhden ison sijasta.

Me joukko Riihimäkeläisiä vanhempia, olemme huolissamme lastemme opetuksellisten perusoikeuksien sekä laadukkaan perusopetuksen toteutumisesta Riihimäellä. 

Tietoomme on tullut että tulevana lukuvuonna 2015-2016 Herajoen koululla tullaan järjestämään ensimmäiselle vuosiluokalle perusopteus niin että perustetaan vain yksi ensimmäinen luokka, joka pitäisi sisällään 27 oppilasta. Herajoen esiopetusryhmästä osa eli 4 oppilasta olisi tällä hetkellä siirtymässä Riihimäen eteläiseen kouluun tämän luokkajaon vuoksi. Me allekirjoittaneet vastustamme liian isoa luokkakokoa sekä 4 oppilaan siirtämistä eri koululle. Vaadimme kahta pienempää luokkaa sekä ensimmäisen vuosiluokan järjestettäväksi kaikille herajoen esikouluryhmässä olleille herajoen koululle.

Vetoamme seuraaviin asioihin vaatimuksissamme:

Ote Riihimäen Kaupungin Internet sivuilta:http://www.riihimaki.fi/Riihimaki/Sivistyspalvelut/Perusopetus/

Riihimäen kaupungissa ei ole varsinaista koulupiirijakoa. Alakoulujen oppilaat otetaan kouluihin lähikouluperiaatteella. Koulutuslautakunta on hyväksynyt oppilaaksiottoperiaatteet vuonna 2005 (koula § 49/7.4.2005).

Ote Edu.fi sivuilta:http://www.edu.fi/erityinen_tuki/yhteinen_koulu_kaikille/miten_edistaa_inkluusiota/kunnassa

Kunnallinen lähikouluperiaate

Lähikouluperiaate tarkoittaa sitä, että oppilas voi käydä lähikouluaan eli sitä koulua, jonka oppilaaksi hän asuinpaikkansa perusteella kuuluu.

Lähikoulu tukee lapsen ja hänen ympäristönsä vuorovaikutusta - mm. ystävyyssuhteiden kehittymistä - koska lapsi viettää kouluaikansa ja vapaa-aikansa samassa ympäristössä. Lähikoulussa oppilas tutustuu naapurustonsa lapsiin ja saa mahdollisuuden kuulua luonnollisen ympäristönsä kaveripiiriin. Näin lapsi on luontevammin osa ympäristöään. Laajemmin ajateltuna ympäristön sosiaalinen kiinteys kasvaa, kun ikäluokka toisensa perään käy koulunsa asuinalueellaan.

Nämä 4 eteläiseen kouluun siirrettävää oppilasta ovat siis suorittamassa esikoulua herajoen koululla. Näin ollen Kunnallista lähikouluperiaatetta noudatten olisi heille taattava koulupaikka myös sieltä. Siirrosta eteläiseen kouluun seuraisi mahdollinen syrjäytyminen ympäristön kaveripiireistä sekä juuri tutuksi tulleet koulureitit ja ystävät siellä olisi vaihdettava uuteen.  Koulumatka uuteen kouluun olisi myös aiempaa pidempi ja pitää sisällään vaarallisia risteyksiä aiempaa enemmän. Siirrettävissä oppilaissa on myös oppilas jonka sisarukset ovat herajoen koulussa mutta nuorimmainen joutuisi eri kouluun erilleen sisaruksistaan. 

Otteita Herajoenkoulun sivuilla olleesta opetussuunnitelmasta:

RIIHIMÄEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2011 HERAJOEN KOULUN LISÄYKSET:

Riihimäen kaupungin arvot ovat ihmisläheisyys, oikeudenmukaisuus, turvallisuus, yhteistyökykyisyys, ympäristötietoisuus ja luovuus. Koulu- ja kirjastotoimen arvot ovat tasa-arvo ja saatavuus, turvallisuus sekä tuloksellisuus.

Perusopetus edistää yhteisöllisyyttä, vastuullisuutta sekä yksilön oikeuksien ja vapauksien kunnioittamista

Herajoen koululla pyritään tukemaan oppilaiden koulunkäynti siten, että kaikki saisivat oppia omien taitojen, tietojen ja edellytysten mukaisesti. Opetuksessa painotetaan monipuolisia ja oppilaita motivoivia opetusmenetelmiä. Välitön puuttuminen kiusaamiseen on myös yksi tärkeä tehtävämme, joten olemme mukana myös KiVa-koulu projektissa. 

Suomen perustuslain mukaan Opetuksen, ohjauksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana on huolenpito hyvästä ja turvallisesta koulupäivästä. Koulutyö järjestetään siten, että oppilaan hyvinvoinnille, kehitykselle ja oppimiselle on mahdollisimman suotuisat edellytykset. Kouluyhteisön tulee olla turvallinen, ilmapiiriltään kunnioittava sekä ystävällinen. Oppimisympäristön turvallisuutta tai terveyttä vaarantaviin tekijöihin puututaan heti. Koulupäivän tulee rakenteellaan, sisällöillään ja toimintatavoillaan luoda mahdollisuudet rauhalliseen työskentelyyn ja asioihin syventymiseen, yhdessä oppimiseen ja tekemiseen sekä oppimisen ilon ja mielekkyyden kokemuksiin. 

Perusopetuslain 6 §:ssä säädetään oppilaan koulupaikan määräytymisestä. Säännöksen 1 momentin mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.

koulutuslautakunnan opetusryhmille asettamat enimmäismäärät. Esiopetuksen ryhmäkoko on enintään 20 lasta yhtä opettajaa ja osa-aikaista avustajaa kohden. Perusopetuksen ensimmäisen luokan opetusryhmäkoko on enintään 25 oppilasta ja luokilla 3-6 enintään 28 oppilasta. Opetusryhmän koko voidaan koulutuspäällikön päätöksellä ylittää 10 %:lla vain erityisen painavasta syystä. Mikäli koulutuslautakunta ei muuta päätä, niin perusopetuksen ensimmäiset luokat muodostetaan seuraavien prioriteettijärjestyksessä esitettyjen kriteereiden pohjalta

1) opetusryhmäkoot eri koulujen välillä muodostuvat mahdollisimmat tasaisiksi

2) oppilaan lähikoulu määräytyy siten, että oppilaan ei tarvitse kulkea lähimmän koulun ohi 

3) saman perheen lapset sijoitetaan samaan kouluun

4) saman asuntoalueen ensimmäisen luokan oppilaat sijoitetaan samaan kouluun oppilaan käymän esiopetusryhmän mukaan

5) mikäli koululla ilmenee tulevien ensimmäisten luokkien vuoksi tilanahtautta, niin 6. luokka siirtyy vastaanottavaan kouluun jonkin muun painavan kriteerin mukaan  

Koemme että nämä kriteerit eivät ole olleet pohjana näissä koulupaikka valinnoissa. 

Tavoitteena on siis opetuksellisten perusoikeuksien takaaminen lapsille ja nuorille asuinpaikasta, kielestä, etnisestä taustasta ja taloudellisesta asemasta riippumatta. Ja myös yksi erittäin keskeinen opetuksen laatutekijä on opetusryhmän koko.

Aiempina vuosina Herajoenkoululla on toiminut 2 ykkösluokkaa. Kun ensi lukuvuodellekkin perustettaisiin kaksi ekaa luokkaa niin ryhmäkoot kahdelle ekalle luokalle olisivat 15 oppilasta per/luokka. Emme näe tätä liian pienenä luokkakokona vaan enemminkin päinvastoin. Lukuvuoden aikana tulee usein muuttoja ja oppilas määrä saatta lisääntyä luokissa. Herajoen koulun ympäristössä on myös lisääntyvää asuinaluetta jonne on tulevina vuosina varmasti tulossa lisää lapsiperheitä eli emme usko tämän olevan hyvä ratkaisu tulevaisuudenkaan kannalta.Varmasti jatkossa luokkia täytyy olla kaksi niinkuin tähänkin asti, jotta kaikki lähialueen lapset pääsisivät samaan kouluun lähikouluperiaatetta noudattaen.

Lopuksi vielä haluamme nostaa esiin suurten luokkakokojen seuraukset:

-Opettajan aika yhtä oppilasta kohden tulee vähenemään merkittävästi ja opettaja ei ehdi huomioimaan jokaista oppilasta riittävän yksilöllisesti.

  -Jokaisen oppilaan lain mukainen oikeus opetukseen ja oppimiseen jokaisena koulupäivänä ei toteudu, koska tämä edellyttää pätevää      opettajaa, jolla on myös käytännössä riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle. Eli opetuksen seuraaminen ja opettaminen vaikeutuvat tai pahimmillaan jopa estyvät.

-Oppimisvaikeuksista kärsivien tai erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden opettajalta saama tuki on vähäisempää, joten oppimisvaikeudet moninkertaistuvat ja saattavat myös jäädä huomaamatta.

-Hiljaiset oppilaat jäävät vaille riittävää huomiota.

-Lahjakkaat oppilaat jäävät vähemmälle huomiolle, pitkästyvät ja alisuoriutuvat,
jos eivät saa taitojaan vastaavia haasteita. Opettajilta voi jäädä myös huomioimatta erilaiset lahjakkuudet.

-Häiriökäyttäytyminen lisääntyy sekä kiusaamisen mahdollisuus kasvaa.

-Lapset, joilla on epävakaita kotioloja, eivät saa opettajiltaankaan tarvitsemaansa tukea kasvuunsa. He ovat vaarassa syrjäytyä.

-Erityisopetuksen, tukiopetuksen ja kouluavustajien tarve tulee kasvamaan.

-Nykyisen oppimiskäsityksen mukainen yksilöllinen opetus ja toiminnalliset työskentelymenetelmät eivät toteudu mitenkään 24-30 oppilaan luokissa. Mekaaniseen oppimiskäsitykseen perustuvaa luennoimista voi harjoittaa sadallekin kuulijalle yhtäaikaa, mutta nykyopetuksessa painopiste on oppimisessa, ei opettamisessa.

-Opetussuunnitelmien toteuttaminen monilta osin tulee mahdottomaksi.

-Suurryhmäopetuksesta voi pahimmillaan tulla pelkkää yhdessäoloa ja viihdettä.

-Koulutuksellinen tasa-arvo ei toteudu.

-Opettajilta edellytettävä kodin ja koulun välinen yhteistyö eli yhteydenpito 26 oppilaan huoltajiin on liian työlästä ja aikaa vievää.

-Suurluokkien luokanopettajat väsähtävät ja voivat joutua työuupumuksen takia sairaslomalle. Heidän tilalleen joudutaan palkkaamaan sijaisia.

 

LISÄYKSIÄ ADRESSIIN 24.3.2015

Luokkakoko muutettu tämän hetken todellisuutta vastaavaksi.

Lisänä vielä lisämainintana Vuoden 2015 talousarvioon on merkitty maininta 1 luokanopettajan virran lisäyksestä herajoelle. (1lk)

Valtuustossa asiaa ei ole suoranaisesti kummottu, mutta siitä on kirjattu seuraavaa:

-peruopetus/vakinaiset virat: Taloustoimikunta selvittää vielä virkojen tarpeen/resurssien osoittamisen opetustoimesta toisaalta 31.3.2015 mennessä.

Selvä asia on se että luokaopettajan virka herajoelle tarvitaan. Luokkakoot eivät saa kasvaa näin suuriksi.

 

 

 

 


elina harjunpää    Ota yhteyttä adressin tekijään