Joensuun taidemuseon tilat säilytettävä ennallaan

Avoin kirje Joensuun kuntapäättäjille

 

Joensuun kaupunki on siirtämässä Pohjois-Karjalan museon toiminnan kaupungintalon tiloihin ja samalla Mukulakadun toiminnan Joensuun taidemuseo Onnin tiloihin.

 

Joensuun taidemuseo on merkittävä taidemuseo maakunnallisten taidemuseoiden joukossa. Se on sijainniltaan, toiminnaltaan, tiloiltaan ja näyttelytoiminnaltaan huomattava taidemuseo Suomessa. Sen merkitystä Joensuun kaupungille ja koko maakunnalle ei pitäisi tällaisilla muutoksilla aliarvioida.

 

Mukulakadun siirtäminen Joensuun taidemuseo Onnin tiloihin vaikuttaa merkittävästi museon näyttelytoimintaan. Vaihtuvien näyttelyiden tila poistuu kokonaan, tai se joudutaan siirtämään museon toiseen kerrokseen, jolloin isompia näyttelykokonaisuuksia ei enää saada esille. Tämä rajoittaa samalla myös esille tuotavien teosten kokoa ratkaisevasti. Tässä muutoksessa museon pääkäytävä ei myöskään ole enää näyttelytilana. Käytävä on ollut osaltaan merkittävä näyttelyjen esille panossa.

 

Taidemuseon päätehtävä on esitellä taidetta ja tarjota siihen tilat, ja Mukulakadun siirto taidemuseolle haittaa museon toimintaa merkittävästi. Muutoksen jälkeen museolle ei jää riittäviä mahdollisuuksia toimia. Tämä vaikuttaa taidekasvatukseen, kulttuurielämään, matkailuun sekä pohjoiskarjalaisten ja täällä vierailevien taiteilijoiden asemaan ja mahdollisuuksiin tuoda taidettaan esille merkittävästi. Tämä vaikuttaa myös paikallisten ihmisten mahdollisuuksiin nähdä taidetta, ilman että joutuu matkustamaan pois paikkakunnalta.

 

Taidenäyttelytilojen määrä on muutenkin Joensuussa rajallinen, eikä Joensuun kaupungissa ole lainkaan yksityisiä taidegallerioita.

 

Toivomme, että asia otetaan uuteen käsittelyyn ja tilakysymyksille löydetään kaikkia paremmin hyödyttävä ratkaisu. Asialla on kiire koska kaupunki pyrkii tekemään ratkaisun jo lokakuun alussa.

 

Harri Turunen, kuvanveistäjä

Anneli Heliö, taiteilija, kirjailija

Mika Karhu, kuvataiteilija, taiteen tohtori, yliopistonlehtori Aalto yliopisto

Marja-Riitta Siimala, kuvataiteilija Amk, kuvataideopettaja TaM

Tuija Hirvonen-Puhakka, kuvataiteilija

Päivi Saarelma, kuvataiteilija

Reetta Gröhn- Soininen, kuvanveistäjä

Liisa Haverila, kuva-ja performanssitaiteilija

Kaisa Jussila, taidegraafikko, KuM

Maija Helasvuo, kuvanveistäjä, KuM

Maaria Märkälä, taidemaalari

Hanna Vahvaselkä, kuvanveistäjä, KuM

Satu Kalliokuusi, kuvataiteilija

Mika Vesalahti, kuvataiteilija

Johanna Ilvessalo, kuvanveistäjä, KuM

Johanna Väisänen, kuvataiteilija

Arto Väisänen, kuvataiteilija


Johanna Väisänen    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Johanna Väisänen voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.

Emme näytä sähköpostiosoitettasi julkisesti verkossa.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…