Kähärin alakoulu säilytettävä

 

Kähärin alueen asukkaat ovat huolestuneita Turun sivistystoimialan suunnitelmista lakkauttaa Kähärin alakoulu.

Kähärin koulurakennus on suojeltu, eikä sitä voi käyttää muuhun kuin koulutoimintaan. Yli satavuotiaan rakennuksen kuoletusaika on jo ajat sitten umpeutunut. Iästään huolimatta rakennus on terve, tässä koulussa ei kärsitä homeongelmasta. Koulun piha-alue on juuri kunnostettu ja suunniteltu nimenomaan alakouluikäisten käyttöön.

Kähärin koulurakennusta kaavaillaan ilmeisesti esiopetuksen käyttöön, mutta siihen se ei sovellu useasta syystä. Liikenteellisesti talo sijaitsee vaikeassa paikassa. Eskarilainen ei vielä kulje matkaansa yksin, ja laajemmalta alueelta tultaessa autoilla tuominen lisääntyisi. Kymmenien lasten vanhemmat joutuisivat ajamaan ahtaaseen umpikujaan saattaakseen lapsen esikouluun. Koko piha-alue pitäisi aidata ja remontoida uudelleen, jotta se soveltuisi esikoulukäyttöön. Lisäksi sokkeloinen rakennus lukuisine portaikkoineen olisi hankala esikouluikäisille.

Alueen lähikouluna Kähärin koulu mahdollistaa lapsille itsenäiset koulumatkat jalan tai pyörällä. Kähärin koulu on pilottikouluna mukana Valonian hankkeessa, jossa tavoitteena on entisestään vähentää saattoliikennettä ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Kähärissä asuu runsaasti lapsiperheitä. Alueella on menossa sukupolvenvaihdos, ja lähialueille ollaan kaavoittamassa runsaasti uutta asutusta. Toimiva lähikoulu on yksi selkeä vetovoimatekijä alueella. Turun kaupungin kannattaa arvostaa lapsiperheiden suosimaa aluetta palveluineen, jotta veronmaksajat eivät karkaa naapurikuntiin.

Kähärin koululla on merkittävä arvo alueen yhteisöllisyyden luojana ja ylläpitäjänä. Koululla järjestetään runsaasti harrastekerhotoimintaa ja koulun vanhempainyhdistys toimii aktiivisesti. Koulun ja yhdistyksen erilaiset tapahtumat keräävät alueen asukkaita yhteen säännöllisin väliajoin.

Me allekirjoittaneet esitämme, että hyvin toimiva, terve ja elinvoimainen Kähärin koulu säilytetään 1-6 -luokkalaisten opetuskäytössä, ja koululle annetaan työrauha.