LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

Martti Peltola

#326 Turvelakkouutinen hyvine kommentteineen

20.06.2011 16:06

Ylen uutissivustolta löytyy tällaistakin. Minusta kommentit(kin) olivat asiaa.

http://www.yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/06/lakko_varjostaa_turvekesan_alkua_2668222.html
vastaus on Canada

#327 Turvekaivos osoittautui taas tuhoajaksi

23.06.2011 15:07

Laitetaanpa pohjalaistenkin adressiin linkkivinkit Vapon turvekaivantojen seurauksista Pohjois-Karjalasta. Jukajoki muuttui kuravelliksi ja kaloja kuoli. Vapokin (ennenkuulumatonta!) joutui myöntämään aiheuttamansa luonnontuhot.

http://www.yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2011/06/jukajoen_kalakuolemat_toistuivat_kontiolahdella_2680079.html

http://www.karjalainen.fi/karjalainen/Uutiset_maakunta/turvetuotanto_loppuu_linnunsuolla_7199540.html

Yle Pohjois-Karjalan sivustolla aiheesta enemmänkin. Tsekatkaa pohjalaiset!



Martti Peltola

#328 Yle Uutiset: "Ahven kärsii tummuvista vesistä"

15.08.2011 16:40

Ylen sivuilla julkaistiin tänään 15.8 oheinen uutinen. Mistähän arvelette vesien tummumisen vapo-Suomessa suurelta osin johtuvan? Oheisen väitöskirjatutkimuksenkin faktat luovat joka tapauksessa entistä suurempia paineita turve-energiasta luopumiseen.

" Ahven kärsii tummuvista vesistä
Yle Uutiset / Luonto ja ympäristö, julkaistu 15.8.2011 klo 15:56

Vesien tummuminen pienentää ahventen keskimääräistä kokoa. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöskirjasta.
Tumma vesi vaikeuttaa ahventen siirtymistä petokalavaiheeseen ja haittaa myös ahvenen saalistusta. Tästä syystä kalat jäävät keskimääräistä pienikokoisemmiksi.
Järviemme ruskeavetisyys on useimmiten luontaista, sillä humuspitoiset järvet ovat yleisiä pohjoisella ilmastovyöhykkeellä. Kuitenkin myös ihmisten toiminta vaikuttaa järvien väriin. Ojitukset, hakkuut ja ilmastomuutos tummentavat ja samentavat vesistöjä lisäämällä humuksen tai levän määrää järvissä.
Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella väitöskirjaa tekevä tutkija Satu Estlander tutki ahventa ja särkeä pienissä humuspitoisissa metsäjärvissä sekä kokeellisissa kalatutkimuksissa laboratorio-olosuhteissa.
Ahvenen saalistustapa perustuu pääasiassa näköaistiin, joten tummassa tai sameassa vedessä sillä on vaikeuksia löytää saalista. Väitöstyön mukaan ahvenet ovat kirkkaissa vesissä hyökkäävämpiä ja tehokkaampia planktonin syöjiä kuin särki. Näkyvyydeltään heikoissa vesissä ahven sen sijaan häviää särjelle ravintokilpailussa.
Väitöstutkimuksen mukaan naarasahvenet kärsivät tummasta vedestä koiraita enemmän. Tutkitut naarasahvenet jäivät tummissa vesissä pieniksi, sillä ne eivät syöneet yhtä tehokkaasti kuin kirkkaissa vesissä kasvavat lajitoverinsa.
Havainto on huolestuttava, sillä nimenomaan suurikokoiset naaraskalat ovat avainasemassa kalojen lisääntymisessä. "

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2011/08/ahven_karsii_tummuvista_vesista_2792177.html

Martti Peltola

#329 Hyviä uutisia turvetodellisuudesta !

22.08.2011 18:49

Yle Pohjanmaa uutisoi tänään turpeen huoltovarmuuden rankasta todellisuudesta tähän tapaan:

Turvekesä vuosituhannen huonoin
Yle Pohjanmaa, 22.8.2011
Turvetyömailla koneet ovat tänä kesänä seisoneet. Turvetuotanto on kärsinyt oikukkaista säistä. Esimerkiksi Vapon tavoitteesta on läntisessä Suomessa saatu nostettua alle puolet. Kertymä on 2000-luvun heikoin. Kausi alkaa olla lopuillaan, eikä muutamien viikojen aikana enää tehdä ihmeitä.
Vapon läntisen alueen urakointipäällikkö Jarmo Kulmala muistelee, että viimeksi yhtä vaatimattomaan tulokseen jäätiin vuonna 1998.                                                                                                                                                                              - Kyllä tämä kesä on ollut turvetuotannossa yksi historian heikoimmista, etenkin Etelä-Pohjanmaalla mutta myös koko läntisellä alueella. Hyviäkin alueita tosin on, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ollaan lähellä tavoitetta, summaa Kulmala.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olemassa olevaan kysyntään ei pystytä välttämättä vastaamaan. Takana on nyt useita huonoja vuosia. Vaikka viime kesä oli suhteellisen kuiva, tuolloinkin päästiin vain 80 prosenttiin kesän nostotavoitteesta.                                                                                                                                                                          - Meillä on se ongelma, että on ollut huonoja vuosia ja varastot ovat vähissä. Yleensä on pyritty siihen, että varastoja olisi runsaasti, jolloin kestetään ne huonot vuodet, mutta nyt on varastot syöty jo menneinä talvina, sanoo Kulmala.
Vaikka syksyn kelit olisivat kuinka hyvät, ihmeisiin ei enää pystytä. Jos sää suosii, voidaan päästä korkeintaan puoleen tavoitemäärästä.                                                                                                                                                                          - Toivotaan tietysti, että elokuun loppu ja syyskuun alku olisivat hyviä, että saadaan vielä satoa korjattua.

http://www.yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/08/turvekesa_vuosituhannen_huonoin_2801123.html

 

Krista Hakala
Adressin tekijä

#330 Re: Re:

30.09.2011 23:34

#314: 2paikkakuntalainen - Re:

Ensinnäki sanon,että en ole edellisen kirjoitukseni jälkeen käynyt edes vilkaisemassa adressia, olen keskittynyt perhe elämään.

Ei minulla siellä mökkiä ole. Mistä kummasta olet sen saanut päähäsi? =D =D Etköhän se nyt ole sinä, joka et kerro ihan kaikkea..esimerkiksi et uskalla edelleenkään paljastaa kuka olet (vaikka kaikki sen tietävät,ainakin kylällä).

Siis se olen edellen vain minä, joka tämän adressin on laittanut tänne nettiin, ei muut läheiseni/tuttavani tms. Vaikka he kyllä kannustavatkin..mutta tälläisessäkin sen ihmisen todellisen luonteen tulee näkemään. Itsekkäät ja omaa etuaan tavoittelevat olisivat siirtyneet syrjään jo kauan, kauan sitten, mutta onneksi on meitäkin, jotka eivät ole itsekkäitä tai omaa etua tavoittelevia..toisin kuin eräät.

Krista Hakala
Adressin tekijä

#331 Re: Re: Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

30.09.2011 23:37

#315: 2paikkakuntalainen - Re: Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

Jos se muka on ruosteista,niin kuinka ihmeessä sitä on saanut juoda monia, monia kymmeniä vuosia ja siis juodaan edelleen.Itsekkin olen hen.koht. sitä vettä juonut, eikä mitään vikaa ole =) .Kyllähän nyt heitit sellaisenkin valheen, että huh huh =D Taidat käydä vielä nykyäänkin sielä höpönassun pesällä =D

peiliinkatsoja

#332 VAPON SYYTTÄMINEN

13.11.2011 13:13

Tuntuu ihan pahalta kun VAPOA syyllistetään vesistöjen pilaamisesta ! Taitaa adressin allekirjoittajista jokainen aiheuttaa enempi huuhtoutumia omilla toimillaan metsä palstoillaan jotka metsän uudistuksen nimissä mullistetaan ja ojitaan muutaman kymmenen metrin välein. Metsien ojitus "kivet ja kannot kääntämällä " sellaisilla paikoilla missä ei ole mitään tarvetta aihuttaa todella suurta vahinkoa pohjavesiin ja niiden määriin. Puhumattakaan huuhtoutumista ja kiintoaineiden lähtemisestä runsaiden sateiden ja kevätvesien yhteydessä puhtaaseen vesistöömme.
Vapon hakema turpeen nostolupa ei pilaa luontoamme vaan päinvastoin keskittää noston yhteen paikkaan jolloin myös kuivatusvedet saadaan laskeutusaltaiden myötä puhdistettua. Lintuneva ei todella ole muita paikkakunnan nevoja arvokkaampi linnuston tai kasvuston vuoksi. Mielestäni hanhi,kurki.sorsa,huuhkajat,suohaukat,haukat,lepakot,hirvet,kauriit ym.ovat ottaneet vapon jo iltapuolella olevan lammasnevan kosteikot merkittäväksi kodikseen laajemmin kuin lintunevan.
sivustaseuraaja

#333 Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

18.11.2011 14:50

#301: 2Paikkakuntalainen - Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle 

 Kanssasi täysin samaa mieltä. valittajilla ei liene minkäänlaista yhteiskuntavastuuta.

kyllä maailma opettaa

#334 pummulissa kasvatetuille

18.11.2011 23:40

Joo, tottakai kerron, koska salaisuushan se ei ole, sen nyt saa kuka tahansa selville, ilman kertomattakin. Sen osan suosta on myynyt joskus aikoinaan tämän talon silloinen isäntä, eli suo alueen silloinen omistaja, ei kukaan nykyinen. Joten suon myynti ei liity mitenkään meihin, tällä hetkellä täällä asuviin tai tätä tuotanto hanketta vastustaviin. Suon myynti on ollut joskus aikoinaan aika kinkkinen juttu. Itse asiassa vapo (vai mikähän on silloin ollutkin) melkeinpä pakottamalla osti suon. Niin asia on oikeasti menny.Sitä en tiedä mitä kylällä puhutaan (tai siis mitä sinä olet kylillä juorunnut tästä asiasta), mutta kaikkea ei kannata uskoa, mitä siellä kuulee.

Ja suota ei todellakaan myytäisi, jos nykyinen isäntä (eli suon omistaja, omistaa edelleen paljon suo aluetta) saisi mennä ajassa taaksepäin ja päättää asiasta! Ei vaikka vapo lupaisi siitä koko maapallon! Niin arvokas suo on kyseessä. Sitä, kun suo on aikonaan myyty, on harmiteltu aina. Sitä ei olisi koskaan saanut tapahtua.

Niin, ja kun se pohjavesialueen tuhoaminen on nykyään todella vakava rikos. Haluaisitko itse syyllistyä siihen? Ainakin niin sinun kirjoituksista voi käsittää.........Lainaus hakalalta

Lintunevan kuivatus ja turpeen nosto ei likaa pätkääkään pohjavesiä mutta omat p.......... taita liata kyrönjokea huomattavasti enempi.
Kuinka ilkeät olla vastaan turpeella lämmittämistä kun olet itse lämmitellyt turpeella vuosikymmeniä ja taidat tehdä sitä parhaillaankin. Jään odottelemaan että katkaiset sähköt tuvastasi ja lämmittelet puilla tulevan talven. Taitaa tulla itku pitkästä ilosta vai näytätkö meille sähköllä lämmittäjille mallia????? Seuraan innolla esimerkkiäsi????

Martti Peltola

#335 Viranomaisilta tunnustus luonnon arvoille

05.02.2012 11:57

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/karvasuo-ei-sovellu-hyvin-turpeenottoon-1.1139721

Ilkka 3.2.2012
Karvasuo ei sovellu hyvin turpeenottoon

Lähellä Seinäjoen kaupunkia olevan Karvasuon maisemalliset, virkistyskäyttö- ja luontoarvot voidaan todeta merkittäväksi sekä laadittujen selvitysten että YVA-menettelyn aikana saadun palautteen perusteella. Karvasuon alue ei sovellu sosiaalisten eikä ympäristövaikutusten kannalta hyvin turvetuotantoon minkään esitetyn toteuttamisvaihtoehdon osalta. Näin toteaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarojen vastuualue lausunnossaan, joka pohjautuu muun muassa 14 aikaisempaan eri tahojen lausuntoon. Hankkeen arviointiohjelmasta ovat aikaisemmin antaneet lausuntonsa esimerkiksi Seinäjoen kaupunki, E-P:n liitto, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja niin edelleen.YVA-menettely päättyy tähän. Edellän mainitun yhteysviranomaisen (ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue) lausunto liitetään mahdolliseen turvetuotannon lupahakemukseen.
Yhteysviranomainen painottaa lausunnossaan, että Karvasuon turvetuotantohanke muodostaa uhan alueen suoluonnolle ja kiihdyttää uhanalaistumiskehitystä yhdessä muiden lähialueen luonnontilaisille soille suuntautuvien turpeenottohankkeiden kanssa.

mieluummin turvetuotanto kuin Botniaring!

#336 Botniaring saastuttaa yhä enemmän

27.02.2012 12:33

Huh huh. Botniaringiä kyllä laajennetaan ja toimintaa lisätään. Rahaa tällaiseen "hurlumheihin" kyllä löytyy ja kannatusta myös. Ajatelkaa millaisen saastemäärän tuo rata aiheuttaa ympäristölle pakokaasujen, pohjaveteen pääsevien öljy- ja polttoainevuotojen, metelin ym. muodossa. Niin ja mikä valtava alue on otettu käyttöön ja riistetty se luonnolta. Samat henkilöt puolustaa Botniaringiä mutta samaan hengenvetoon vastustavat turvetuotantoa! Älyllistä toimintaa! Vielä kerran huh-huh.

http://www.yle.fi/alueet/pohjanmaa/2012/02/botniaringin_laajennustyot_starttasivat_jurvassa_3289295.html

Vieras

#337 Re: Botniaring saastuttaa yhä enemmän

16.04.2012 14:42


Vieras

#338

28.05.2012 21:26

liian monimuotoinen paikka tuhottavaksi
MP

#339 Re: 338:lle; lisää tuhoja tulossa !

29.05.2012 17:51

#338: -

Totta puhut "vieras". Vapo aikoo, mahtavuuteensa luottaen ja pyörittelemiensä poliitikkojen suosiollisella avustuksella tuhota myös hienon Roopakannevan, joka sijaitsee n. 1 km itään Lintunevalta. Ovat teettäneet Roopakannevasta jo luontoselvitystä konsultilla, turvekaivoksen lupahakemusta varten.

On muuten jännä juttu, jolleivat edes metsästäjät herää soiden (ja metsästysalueittensa) hävittämiseen. Roopakannevallakin on toimiva, kymmenien teerikukkojen soidinkenttä jonka turvin suon kosteilla laiteilla pesii komea teerikarja. Teerensoidin voi jonkin aikaa jatkua lumen peittämällä turvekentälläkin, mutta nevan kuivattamisen seurauksena kanalintujen ylivoimaisesti parhaat poikastuottoalueet tuhoutuvat ja paikalliskannat romahtavat. Kosteat luonnonsuot ovat parhaita mahdollisia metsäkanalintujen lisääntymiskeskuksia, mutta sen ymmärtäminen ei kuulu vapolaisen uskonlahkon intresseihin.

Krista Hakala

#340

16.06.2012 00:07

En oo käyny piiiiiitkäääään aikaan täällä.
Ja näkyy kyllä, että osa ei tiedä pätkääkään mistä puhuu.

Mutta ERITTÄIN HYVIÄ, MAHTAVIA, UPEITA, ILOISIA uutisia! Vapo ei ole saanut Lintunevalle lupaa!!!
JES JES JES JES!!!!!
Ja syyt sille,että lupaa ei myönnetty on juuri ne, mitä tässä olen koko ajan sanonut!
Joten ei voi kun todeta vielä kerran, että nuo turvetuotannot puolesta puhujat eivät tiedä pas....aan mistä puhuvat, kun on Lintunevasta kyse!

ISON ISO KIITOS kaikille jotka allekirjoittivat adressin!
Adressi jää vielä.

Ja JOS joskus pitää vielä taistella Lintunevan puolesta, niin sen kyllä teen :) ja pidän huolen, että niin tekevät myös nämä minun omat jälkipolvet :) . Opetan, miten arvokkaasta paikasta on kyse! :)
Martti Peltola

#341 Re:

16.06.2012 17:43

#340: Krista Hakala -

Onnittelut Krista! Noin siinä pitikin käydä. Tosin Vapo valittaa HAO:een ja aina KHO:een asti. Turverahaa riittää sellaiseenkin turhuuteen.

Lintuneva elää !

Krista Hakala

#342

22.11.2012 20:05

Vapo hakee uutta lupaa :( .
Ilmoitus tuli tänään.

Toivon, että ihmiset jaksaisivat vielä taistella.

Valitukset pitää olla perillä viim. 27.12!
Ja käsittääkseni samaan paikkaan kuin ennenkin, eli :

Etelä- Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristö ja luonnonvarat vastuualue, Martta Ylilauri PL 262, 65101 VAASA
Hankkeen nimi: Lintunevan turvetuotantohanke

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

23.11.2012 06:03



Vieras

#344 Re:

05.12.2012 11:14

#342: Krista Hakala -

Nyt kaikki Lintunevan puolustajat - aktivoitukaa. Nimiä papereihin ja kommenttia AVI:in. Vielä on mahdollisuus voittaa, jos tämä päästetään käsistä niin on turha itkeä menetettyä luontoa jälkikäteen.

Käykäähän katsomassa hankkeen kuulutus ja tutustukaa aineistoihin ELY:ssä, Teuvan tai Kurikan palvelupisteillä.

http://www.avi.fi/fi/virastot/lansijasisasuomenavi/Ymparistojavesitalousluvat/Ymparistoluvat/Documents/Kuulutukset/Vuosi%202012/lssavi_kuulutus_128_04.08_2012_2012_11_20.pdf

 

Myös "Lintuneva Helpdesk" palvelee asiallisissa asioissa 24/7 ; pohjanmaa@sll.fi

 

Teemu Tuovinen

Pekka.K

#345 Jassoo

16.01.2013 14:24

Mitä sää sellaasella nevalla teet? Turpeentuotantoon vaan, niinku kuuluu. Ootko tyytyväinen ittees, ku toisilta yrität työpaikkoja tällätavoin viedä? Nevaa on ristus suomi täynnä, missä saat käydä marjojas poimimas ja kattomas sammakootten kutua. Sitäpaitsi typerää sulta poistaa kielteisiä kommentteja omaan mielipiteeseesi nojaten. Helvetin cityvihreät!
Kiitos ja painu helevettii meidän muiden työpaikkoja pilaamasta!
MP

#346 Kurikka torjui Lintunevan turvelupahakemuksen

16.01.2013 18:24

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/kurikka-torjui-lintunevan-ymparistoluvan-1.1320147

Kurikka torjui Lintunevan ympäristöluvan

Ilkka-lehti, maakuntauutiset, 15.01.2013 21:05

Kurikka antoi kielteisen lausunnon koskien Lintunevan turvetuotantoalueelle haettua ympäristölupaa. Kaupunginhallitus hylkäsi Vapo Oy:n lupahakemuksen yksimielisesti äänin 11-0.

Kaupunginhallitus perusteli kielteistä kantaansa sillä, että noin 76,4 hehtaarin Lintunevan suoalue on liian lähellä Botniaringin moottoriurheilualuetta, joka sijaitsee noin 900 metrin päässä alueesta. Kurikan kaupungilla on alueella myös merkittävät investoinnit.

Lopullisesti ympäristöluvan päättää aluehallintovirasto Vaasassa.

Norinkyläinen urakoisija.

#347 Voi päivää

20.01.2013 09:39

Pekka.K kommenteihin viitaten mies puhuu täysin asiaa.. Jos noi nevat on teille niin tärkeitä niin miks ette osta omaa ja suojele niitä tai äläkää myikö niitä Vapolle kun kyllä tiedatte että
Vapo ei niitä osta sitä varten et sais kattella jonku lehtokurpan parittelu rituaaleja.
Kun halutaan suojella ja tehdä asiat niin ettei luontoa saastuteta niin silloin kannattaa katsoa ettei omalta markilta tule mitään ylimääräisia savuja muitten pihaan kun eläimet kärsii savusta ja minun mielestä se on jo luonnon saastuttamista.Onko sitten ettei botniarinki muka saastuta kun tulee öljyt mäkeen ja polttoaine vuotoja ja suuria melu haittoja jotka kuuluu täysin norinkylään asti niin nekö ei häiritse muka lintunevan eläimiä????Ihmetyttää vaan kun niin vain potniarinki sai laajennusluvan mutta Vapolle ei millään. Ihmettelen vaan sitäkin suuresti kun moni tänne kommentoi mutta vain teitä miellyttävät kommentit julkaistaan.

Vieras

#348 Lintunevan lupahakemus hylättiin

19.12.2013 10:13

Aluehallintovirasto on tänään 19.12 antanut päätöksensä Lintunevan turvetuotantolupahakemukseen ja hylännyt lupahakemuksen. Voinen sanoa, että valittaminen asiassa on turhaa, niin hakijalla kuin turvetuotantoa suolle haikailevien ihmisten osalta. Suo on nykyisten kriteerien mukaan turvetuotannon ulkopuolelle jäävä, luonnontilainen ja lajistoltaan arvokas suo. Muut oikeusasteet tuskin päätöstä muuksi muuttavat sillä perusteet ovat vankat.

http://www.avi.fi/documents/10191/56864/lssavi_paatos_236_2013_1_2013_12_19.pdf/022210ba-85dd-47c7-820c-e52fbc825b43

TT


Vieras

#349

24.05.2014 10:18

Onko Joupinkankaan tuulivoimapuiston osalta tehty YVA-päätös tuttu Lintunevan ystäville? Hanke vaikuttaisi toteutuessaan suoraan Lintunevaankin.

Lisätietoja löytyy Ympäristö.fi-sivuilta:
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asiointi_ja_luvat/Ymparistovaikutusten_arviointi/YVApaatokset/YVApaatokset__EtelaPohjanmaa_Pohjanmaa_j%2817521%29

Vieras

#350

12.11.2015 11:55

kuten viestissä 348 todettiin, ettei Lintunevalle myönnetty turpeenottolupaa, niin Vaasan hallinto-oikeus on tehnyt samanlaisen päätöksen 7.11.2015 asiassa. Vapo valitti avin päätöksestä eikä asia käsiteltäessä muuttunut.

 

TT