LINTUNEVAN PELASTAMINEN TURVETUOTANNOLTA / Help us to rescue a Lintuneva!

2Paikkakuntalainen

#301 Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

27.04.2011 17:53

#300: Krista Hakala - Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle 

 Niinpä niin. Sieltä suoltahan ne kaikki päästöt tietenkin tulevat )). Kuitenkin keväällä tahtoo sitä vettä tulla joka paikasta muualtakin ja tuotanto alueilta tuleva vesi on korkeintaa 1% luokkaa kokonais määrästä. SLL:n ammatti valittajat (valtion tuella) saavat palkkansa kansan valistamisesta ja tarjoavat tietenkin asiantuntemustaan joka paikkaan. Ovatko kuitenkaan hekään henk.koht. ratkaisuillaan maailmaa parantaneet vaan toimivat ns viran puitteissa. Ihmettelen myös ap:n motiiveja koko adressiin. Paikkakunnalla on kyllä tiedossa mistä VAPO on aikanaan suonsa hankkinut. Mielestäni meistä jokaisen on suojeltava luontoa ensin omilla ratkaisuillaan ja vasta sen jälkeen ryhtyä opettamaan muita. Kyllä tänne syrjä seuduille vielä muutama suo mahtuu ihan hyvin. Energia verotus taas tuntuu kyllä ensi talvena meistä jokaisen lompakossa. Uskokaa tai älkää. Paitsi tietenkin jos ei käytä sähköä, polttoaineita,kaukolämpöä,kaasua ym energiaa. Klapeja polttamalla, kynttilän valolla ja potkukelkalla liikkumalla sen ehkä pystyy välttämään, mutta itse en ainakaan Norinkylästä potkarilla kirkolle lähde ja luulen ettei kovin moni muukaan. Niin että pois turhat haihattelut ja suota kuokkimaan vaikka kaikki tälläkin sivustolla viihtyneet ))).

Krista Hakala

#302 Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

28.04.2011 07:47

#301: 2Paikkakuntalainen - Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

Tuota kun vesi, joka tulee lumien sulaessa, ei oikein auta esim. Säläisjärveä tai norinluomaa. Suurin osa vedestä tulee Lintunevalta.

Enkä ole sanonut, että kaikki päästöt tulevat suolta =D .Kyllä niitä muualtakin tulee, sen nyt tietää kaikki. Mutta ilmeisesti nyt yrität pistää minut hiljaiseksi..joudun tuottamaan pettymyksen, mutta minun hiljentämiseen ei auta oikeastaan mikään =D ..sen verran itsepäinen olen (joskus se on huono, mutta tässä asiassa hyvä) .

Kyllä minäkin tiedän, mistä vapo on alueensa saanut, ja tiedän myös paremmin kuin hyvin, että muutkin tietävät. Harmi vain kun nyt joudun taas tuottamaan sinulle pettymyksen, mutta minulta vapo ei ole nevaa saanut. Joten miksi minun motiiveja epäilet? =D Minä olen yksin tämän adressin aloittamisen takana, eivät muut. Muita kyllä ottaa ankarasti päähän se, kun vapolle on noin arvokas suopala aikoinaan myyty.

Kyllä huomaa, että jotkut eivät vain ajattele paikkakunnan/kylän parasta  tai paikkakunnan/kylän tulevaisuutta. Kyllä kovaa julkisesti, omana itsenään puhutaan, mitä paikkakunnan/kylän eteen pitäisi tehdä, mutta kun sellainen paikka tulee, että jotain saisi oikeasti tehdä, niin kummasti se väki kaikkoaa tai huudellaan nimimerkin takaa. Se on huomattu moneen kertaan, monessa eri asiassa. Ja vaikka minua ei hirveästi näy noissa kylän jutuissa, niin olen kyllä paremmin kuin hyvin selvillä siitä, mitä kylä tarvitsee. Ja tuo vapon suunnitelma ei kuulu niihin. Se on vain haitaksi.

Kyselin tuossa taannoin (itse asiassa muutama kk sitten) muutamalta ystävältä (ja syy miksi en en kerro paikkakuntia/kaupunkeja on,koska moni tietäisi jo siitä keistä on kysymys), muuttaisivatko norinkylään, jos vapo alkaa tuottamaan turvetta Lintunevalla ja kuljettamaan sitä kylän läpi. Vastau oli tiukka ei. Ja eikös norinkylään juuri nuoria ja lapsiperheitä yritetä saada? Ovat kyllä harkinneet muuttoa muuten, mutta lisääntyvä isojen autojen liikenne ei oikein kiinnosta, eikä myöskään se lisääntyvä pöly ja muut haitat.

Ei ole mitään syytä, miksi se hyödyttäisi kylää/paikkakuntaa. Työpaikkoja se ei todellaan lisää. Kyllä vapo voi ilmoittaa ottavansa niin ja niin monta työntekijää, mutta niinhän moni muukin tekee, eikä kuitenkaan ota kuin yhden tai sitte ei yhtään.

 

Krista Hakala

#303 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

28.04.2011 08:10

#302: Krista Hakala - Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

Lisään vielä. Tuskin olit mukana Tarinalla, koska et näytä tietävän puoliakaan siitä, mistä oikeasti on kysymys. Luetko edes ilkkaa tai jurvansanomia? Vaikka eihän niihinkään millään kaikkia ole saatu, pienimurto-osa vain kaikista keskusteluista. Joten viisainta olisi ollut, että olisit tullut itse paikalle..jaa, mutta sittenhän kaikki olisivat saaneet tietää, kuka olet =D No, onneksi jotkut tietävät......

Niin ja olisi tosiaan hyvä ensin ottaa asioista selvää kunnolla, ja sitten vasta huudella sieltä nimimerkin takaa.

Ja kuten jo sanoin, minua on vaikea hiljentää, luontoni ei vain anna periksi, etenkään, jos olen päättänyt jonkun asian viedä kunnolla loppuun.Ja tämä on yksi niistä asioista, joita olen päättänyt viedä loppuun. En välitä tippaakaan, vaikka muut (tarkoitan nyt läheisiä) eivät olisi mukana (ovat, mutta tuo on nyt vaan esimerkki siitä, miten päättäväinen olen).Minä katsos osaan ajatella itsekkin ja uskallan/osaan kertoa OMAN mielipiteen, toisin kuin eräät...

Aina en kuitenkaan ehdi tänne kirjoitella yhtä paljon kuin nyt. Mutta sitten kun ehdin, niin kyllä minä kirjoitan. Eli jos en heti vastaa johonkin kirjoitukseen, niin se ei tarkoita sitä, että minulla olisi mennyt jauhot suuhun. Vaan se tarkoitta vain sitä, että on paljon muutakin tekemistä.

 

Krista Hakala

#304 HUOM! Niille jotka aikovat turvetuotannon aloittamisesta valittaa!

28.04.2011 08:13

Valitukset pitää olla perillä viimeistään 20.5.2011.

Osoite:

Etelä- Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus,
ympäristö ja luonnonvarat vastuualue,
Martta Ylilauri,
PL 262
65101 VAASA

Hankkeen nimi: Lintunevan turvetuotantohanke
Diaarinumero: EPOELY/8/07.04/2010
2Paikkakuntalainen

#305 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

29.04.2011 00:47

#302: Krista Hakala - Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle 

 Heh ole huoletta, en pety helpolla koska en elä haave maailmassa. Onpa kummallinen tapa ajaa paikkakunnan etua. Kyllähän lähialuueen nuorisosta yllättävän moni on ollut esim lammasnevalla töissä. Oppinut siellä tekemään töitä, säännölliseen elämän tapaan.(Kaikki eivät sitä taitoa opi koskaan) Hankkineet opiskeluja rahoja ym ym. Osa on alkanut (näillä palstoilla olevien kauhuksi) vieläpä oikein yrittäjiksikin. Kyllähän sellainen toiminta on suorastaan rikollista. Vai mitä. Vaan missä olivat norinluoman uljaat puollustajat silloin kun kainaston joen ruoppausta suunniteltiin. Eikö silloin olisi kuulunut sitoa itsensä telaketjuihin))) sinnekö ei mene lainkaan norinkylän vesiä?? Onkohan nyt kyse vähän samanlaisesta asiasta kuin taannoin eräällä huippumallilla joka sai lahjaksi etelä afrikasta veri timantteja. Surukseen hän joutui ne palauttamaan kun asia tuli ilmi. Minusta olisi reilua että kertoisit mistä vapo on suonsa saanut ostaa. Ihan suoraan ja myytäisiinkö se vielä jos aikaa voisi kelata taaksepäin. Tuskin ainakaan sillä hinnalla mitä siitä tuohon aikaan sai. Kauppa on kuitenkin tehty joten on turha lähteä itkemään jälkikäteen jos asia ei miellytä. Se on suorastaan noloa.

Krista Hakala

#306 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

03.05.2011 21:04

#305: 2Paikkakuntalainen - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lintuneva halutaan turvetuotannolle

Mitenkä niin kummallinen tapa? Ihan hyvä tapa tämä on monenkin mielestä.

Tuota,sinun lähialueen nuoriso on viime vuosina suurimmaksi osaksi tulltu töihin esim. Seinäjoelta,Kauhajoelta ja Kurikasta (ei jurvasta), mutta kun kyse on nyt siitä, että vapo on jo monen nevan kohdalla lupaillut, että juuri sen kyseisen kylän (jonka läheisyyteen tuotanto aluetta suunnitellaan) työttömät saavat hyvin töitä.Mutta niin ei vain ole monenkaan nevan kohdalla käynyt. Onhan niitä täältäkin ollut töissä joskus, mutta siis joskus vuonna kuusi ja mänty.Kovin moni kun sinne töihin ei pääse. Vakioporukalla siellä mennään.

No onneksi minä kuulun niihin, jotka osaavat säännöllisen elämäntavan yms.

Se, että on ollut vapolla töissä, ei ole vaikuttanut kenenkään yrityksen aloittamiseen =D  ei siis nykyään. Taidat elää vielä jossain menneellä vuosikymmenellä. Ja kuka nyt on niin sanonut, että se rikollista olisi? =D Ei kukaan...paitsi siis sinä itse.

Etkä näytä nyt tajuavan asiaa ollenkaan, se pitäisi varmaan tavuttaa sinulle. Yritän nyt kuitenkin vielä selittää. Eli : Kainastonjoen ruoppaus ei vaikuta norinluomaan kuivattamalla sitä! tai päin vastoin. Ei sieltä kainastonjoesta vesiä oltu pois ottamassa, vaan se ruopattiin! Et ilmeisesti ymmärrä eroa noiden kahden asian välillä. JOS Lintuneva aukaistaan, niin norinluoma kuivaa,kainastonjoki kuivaa (koska täältähän vedet sinne menevät), säläisjärveen ei mene enää vettä..jne. Ymmärsitkö nyt?

Mitenkä mikään hiton huippumalli nyt tähän asiaan liittyy? =D =D =D Nyt ei saanut kuin hyvät naurut! =D Alkaa hiukan tuntua siltä, että yrität millä tahansa asialla laittaa meidät jotka Lintunevaa puolustavat, hiljaisiksi. Ei onnistu.

Joo, tottakai kerron, koska salaisuushan se ei ole, sen nyt saa kuka tahansa selville, ilman kertomattakin. Sen osan suosta on myynyt joskus aikoinaan tämän talon silloinen isäntä, eli suo alueen silloinen omistaja, ei kukaan nykyinen. Joten suon myynti ei liity mitenkään meihin, tällä hetkellä täällä asuviin tai tätä tuotanto hanketta vastustaviin. Suon myynti on ollut joskus aikoinaan aika kinkkinen juttu. Itse asiassa vapo (vai mikähän on silloin ollutkin) melkeinpä pakottamalla osti suon. Niin asia on oikeasti menny.Sitä en tiedä mitä kylällä puhutaan (tai siis mitä sinä olet kylillä juorunnut tästä asiasta), mutta kaikkea ei kannata uskoa, mitä siellä kuulee.

Ja suota ei todellakaan myytäisi, jos nykyinen isäntä (eli suon omistaja, omistaa edelleen paljon suo aluetta) saisi mennä ajassa taaksepäin ja päättää asiasta! Ei vaikka vapo lupaisi siitä koko maapallon! Niin arvokas suo on kyseessä. Sitä, kun suo on aikonaan myyty, on harmiteltu aina. Sitä ei olisi koskaan saanut tapahtua.

Niin, ja kun se pohjavesialueen tuhoaminen on nykyään todella vakava rikos. Haluaisitko itse syyllistyä siihen? Ainakin niin sinun kirjoituksista voi käsittää.

 

 

 

Krista Hakala

#307

04.05.2011 13:53

Kysyn vielä sinulta 2paikkakuntalainen, miksi ihmeessä muutit nimimerkin "paikkakuntalainen" tuohon "2paikkakuntalainen" .Kirjoitus tyylistä kuitenkin näkee, että sama henkilö on asialla. Minusta olis reilua kertoa miksi näin teit? =)
mä vaan täältä eräältä kylältä

#308

06.05.2011 05:53

Sulle 2paikkakuntalainen.Et varmaankaaan vain ole halunnut ymmärtää koko asian oikeaa laitaa.Vaikka se on jo moneen kertaan täällä kerrottu.Tosiaan kaikenlisäksi Lintunevan myyminen (tai osa siitä vain on myyty) on tapahtunut jo silloin kun adressin aloittaja on ollut vielä onnellisen tietämätön tästä maailmasta ja kun suurin osa nykyisistä kaikkien kylän tilojen isännistä ovat olleet vasta pieniä pahaisia pojan kloppeja. Joten millä voit ketään heistä syyttää.Kellään heillä kun ei ole ollut osuuttaa millään tavalla koko asiaan.Kaikkia tuo Lintunevan myyminen harmittaa ja kovasti.Toisaalta tiedettiin se jo silloin että koskaan Vapo ei voi alata mitään sille nevalle tekemähän koska se on pohjavesialuetta.Sitä oikiastansa toivottiin ja ajateltiin niin että koskaan Vapo ei sille mitään saa tehdä.Että ei lupaa tule mistään suunnalta ja kaikki kylällä jopa luulivat että Vapo ei ole edes niin tyhmä että yrittäisi lupaa. Päätttäjä ei kuulemma kuitenkaan ole ollut tietoinen pohjavesialueesta ennen viimeisintä Tarinalla olevaa tilaisuutta. Päättäjä ei myöskään ole tiennyt että kyse on ojittamattomasta nevasta (lukuunottamatta nevan aivan reunalla menevää muutamaa pientä hassua ojaa).Päättäjä ei ole ollut tietoinen monesta muustakaan asiasta.Vapo kun on yrittänyt vedettää päättäjääkin 100-0.Nyt kuitekin tuon Tarina illan jälkeen valkesi asioita myös asiasta päättävälle.Onneksi sinne oli porukkaa mennyt hyvin toisella kertaa.Itte en päässy paikalle sairastumisen vuoksi ja se todella ottaa päähän.Ensimmääsellä kertaa mä en tienny koko tilaisuuresta kuten ei moni muukaa. Otetahan nyt se järki takaasi kärestä sinne aivoohin ja yritetähän pelastaa tuo neva.Ei sitte tartte jälkikätehen ruikuttaa niinku profeetannevan (ja monen muun) kans on käyny.
lintubongari

#309 Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

16.05.2011 14:31

Nyt kaikki lintubongauksesta kiinnostuneet tulkaahan mukaan suurin joukoin Vapon lintutorneille. Aikaisempaa kokemusta eikä erityisiä välineitä tarvita koska torneilla on mahdollisuus tulla bongaamaan lintuja ohjatusti ja tutustumaan lintuharrastukseen. Paikan päälle on tietojeni mukaan tulossa kokeneita lintuharrastaja jotka esittelevät kiikarin ja kaukoputken käyttöä, lintukirjoja, muistiinpanojen tekemistä ja ovat auttamassa lintujen tunnistamisessa. Jotain pikkupurtavaakin kaiketi siellä on tarjolla.

Leivonmäen Haapatorni. Hirvinevan lintutorni Limingassa, Rastunsuon lintutorni Rautalammilla ja Satamakeitaan lintutorni Honkajoella ovat kyseiset paikat.

Kaikilla noilla edellä mainituilla torneilla paikalla on myös Vapon edustaja, jonka kanssa on mahdollista keskustella lintujen lisäksi turpeen tuotannosta ja käytöstä, vesiensuojelusta ja turvetuotantoalueiden jälkikäytöstä. Vapon lintutornithan sijaitsevat Haapatornia lukuun ottamatta käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle tehdyn lintujärven rannalla.

Itse aion mennä Honkajoelle, jossa olen useasti käynyt. Tosi hienosti turvetuottaja on toteuttanut kyseisellä alueella suon jälkikäytön. Linnustoa on valtavasti ja samoin lintubongareita paljon. Koska täällä palstalla kovasti tuosta vesiensuojelusta kirjoitellaan, niin menkää ihmeessä jollekkin noista torneista ja kysykää ja tutustukaa turvetuotannon vesiensuojelun nykyaikaan, joka on erittäin hyvin toteutettu lainsäädäntöä ja ynpäristölupienkin edellyttämällä tavalla. Itse olen kymmenissä turvetuotantokohteissa käynyt paikan päällä katsomassa hienoja järjestelyjä. Imeytyskentät ym. ovat toimineet hienosti vastoin monen täälläkin vastakkaista ajattelutapaa kirjoittaneen mielipidettä.

Lintubongausmatkoilla ja muutenkin luonnossa liikkuvana olen samalla tutkinut myös turvetuotannon vaikutuksia luontoon ja tuotannon päästöihin. Turvetuotantoa syytetään aivan liikaa. Metsälle istutetut suoalueet ja niiden ojitukset ja samoin pelloilta tulevat ojitukset ovat varsinkin keväällä surkeata katsottavaa. Useimmiten niissä ei ole mitään pidättimiä ja ravinteet ja kiintoaineet huuhtoutuu suoraan vesistöihin. Turvetuotantoalueilla sentään on panostettu valtavasti vesiensuojeluun.

Nyt vaan lintuja bongaamaan!!!! Se on upea harrastus.

Ps. En ole itse mitenkään "kytköksissä" Vapoon, että lukijoiden ei tarvitse sitä ensimmäisenä miettiä.
Krista Hakala

#310 Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

16.05.2011 22:03

#309: lintubongari - Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

Nyt on kyse POHJAVESIALUEESTA, jota ei lain mukaan saa tuhota. Pohjavesialueen tuohoaminen on todella raskauttava rikos. Haluaisitko itse syyllistyä siihen? Ei siis ole kyse mistään ns.normaalista nevasta. Pohjavesialuetta ei voi palauttaa ikinä entiselleen.

On tottakai myös kyse yleensäkkin luonnosta ja linnuista,nekin ovat todella tärkeitä.Linnut ja muut eläimet EHKÄ voisivat joskus kymmenien vuosien päästä palata alueelle (siis siitä kun tuotanto on lopetettu). Mutta siis kun edelleen toistan, pohjavettä ei voi ikinä korvata, jos sen kerran pilaa.

 

lintubongari

#311 Onnistunut lintubongauspäivä

25.05.2011 15:34

Olipa upea lintubongauspäivä lauantaina! Hienosti Vapo toteutti päivän. Todella asiallista. Suuret kiitokset Vapolle!! Mallikkaasti Vapo on suon jälkikäytön hoitanut ja lintuja on aivan "pilvin pimein" alueella. Matkailijoita poikkeaa tosi paljon tornilla. Jos alue olisi sitä normaalia suorääseikköä mitä on Suomi pullollaan, niin olen aivan varma että matkailijoita ei siellä rääseikössä olisi liikkumassa. Mutta nyt kun entinen rääseikkö on lintujärvenä, niin matkailijoita piisaa ihailemassa lintuja ja muutenkin läheistä maisemaa. Ja ennenkaikkea linnut tykkäävät asustella ja pesiä ko alueella. Ystäviltäni jotka harrastavat lintubongausta eri puolilla Suomea, sain kuulla että muuallakin päin Suomea vastaavissa tilaisuuksissa oli kovasti väkeä paikalla.

Vielä kerran suurkiitokset tuon päivän järjestämisestä Vapo!!

Emberiza rustica

#312 Re: Onnistunut lintubongauspäivä

25.05.2011 18:02

#311: lintubongari - Onnistunut lintubongauspäivä

Kyllä nyt tarttee kerätä vapolle kolehti ja anoa ansiomerkki vapon paikallisjohdolle. Noin isolle turistikohteelle tarvitaan ilman muuta olutravintola myös.

Kyllä käy "lintubongaria" kateeksi, kun meidän porukka joutui samaan aikaan siellä "suorääseikössä" ihan vaan rämpimällä tekemään lintulaskentaa kartoitusmenetelmällä. "Rääseikössä" ei vielä ollut ojan ojaa, luonnontilaisia allikoita ja lampia vain, mutta tietenkin turveyhtiöllä on sinne jo lupahakemus vetämässä turvekaivokselle, jotta 30 vuoden kuluttua saamme mahdollisesti "virkistäytyä" vapolaisella "lintujärvelllä". Tietenkin vapo sinne rakentaa pyörätuoli- ja rollaattorireitin meille tuolloin jo 9-kymppisille reservin lintulaskijoille. Mutta tokkopa meistä bongareita tulee, kunhan nyt kaiken kokeneita tuhansien hehtaarien pesimälinnustokartoittajia. Sääli meitä ressukoita vähän "lintubongari", luonnon puolustaja parhaasta päästä.

radan vastustaja

#313 Re: Re: Onnistunut lintubongauspäivä

26.05.2011 09:35

#312: Emberiza rustica - Re: Onnistunut lintubongauspäivä

Siinä rääseikön vieressä on se moottorirata joka on vienyt paljon enemmän pinta-alaa luonnolta. Ja mikä saastutus siitä syntyykään. Valtavat pakokaasut autoista jotka typerästi kiertää rataa ja niistä autoista joilla kaikki tuhannet katsojat tulevat paikanpäälle ja näin saastuttavat ilmaa autojen pakokaasuilla. Ja mikä hirvittävä melusaaste radalla syntyy. Nämä ei hyödytä yhteiskuntaa mutta turvetuotanto hyödyttää aivan eri tavalla.

2paikkakuntalainen

#314 Re:

27.05.2011 00:23

#307: Krista Hakala -  

 minusta olisi reilua jos kertoisit muutkin intressit innokkuudellesi kuin sukulaisten tekemät suo kaupat jotka ovat nyt jälkikäteen alkaneet harmittamaan. Mahtaako sinulla olla esim joku mökin kaltainen suon lähettyvillä????? Kertoisit rehellisesti todelliset syyt etkä verhoaisi sitä luonnonsuojeluun. Itsekkyys ja omanedun tavoittelu eivät ole luonnon suojelua!!!!

2paikkakuntalainen

#315 Re: Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

27.05.2011 00:26

#310: Krista Hakala - Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla 

 Tuota ns pohjavettä on tutkittu paljonkin. Se on niin ruosteista että ei kelpaa talous vesi käyttöön. Niin että taas tuli melua tyhjästä.)))))

Martti Peltola

#316 Lintunevan pohjavedestä

27.05.2011 12:21

#315: 2paikkakuntalainen - Re: Re: Lintulauantai 21.5.2011 Vapon lintutorneilla

Nimimerkki "2paikkakuntalainen", nähtävästi olet ymmärtänyt Lintunevan pohjaveden merkityksen väärin? Lintunevan pohjavettä ei tiettävästi ole tarkoitettukaan pumpattavaksi nevasta talouskäyttöön. Oikaise, jos olen väärässä. Ilmeisesti tunnet vesilaitosasioita, mutta niitä täytyy tarkastella myös "maanpinnan alapuolelta". Enkä tarkoita nyt yhä laajenevaa hautausmaata Haapalankankaan pohjavesialueella. Toki hautausmaankin vaikutuksista jurvalaisten talousveteen voisit esittää yhtä vastakarvaisia mielipiteitä kuin Lintunevastakin. Kerro samalla nimesi lukijoille, uskottavuutesi vuoksi.

Pohjavesi suodattuu Lintunevasta Lintuharjun hiekkakerrostumien kautta. Pohjavesi on näet liikkeessä koko ajan virraten maakerrostumissa pitkiä matkoja. Jollei näin olisi, pohjavesi täyttäisi, vesipinnan jatkuvasti noustessa, kaikki maat ja mannut. Pohjavedellä on omat reittinsä sen mukaan millaisia maalajikerrostumia sen "tielle" osuu. Kivennäismaalajit suodattavat vettä lävitseen samalla sitoen mineraaleja ja pintaveden epäpuhtauksia, ja kivennäismaan läpi vesi myös liikkuu. Siksi hiekka- ja soraharjut ovat arvokkaimpia pohjavesialueita.

Haapalankankaan kaivoihinkin vesi siivilöityy jääkauden jälkeisten sora- ja hiekkakerrostumien kautta. Ehkä ko. vettä on tutkittu useampaankin kertaan(?), mutta en usko, että esim. haapalanmäkisten vesi olisi kelvotonta talouskäyttöön. Sehän joka tapauksessa on samaa pohjavettä kuin Lintuharjun sisällä virtaa. Lintunevan valuma-alueen (ja lähteiden) vedestä osa tietysti virtaa pintavetenä Säläsjärveen ja sitä reittiä alapuolisiin vesistöihin, mutta pohjavedelle se ei ole ainut reitti, vaikka pohjavettä purkautuu lähteinä Lintunevaankin.

Kiitän omasta puolestani nimimerkkikirjoittajaa "erilaisten näkökulmien" tarjoamisesta elintärkeän Lintunevan suojelukeskusteluun. Silti en usko, että ne 7 turvetyöpaikkaa mitkä Vapo ilmoittaa Lintunevan turvekaivoksen tuovan (tai vievän muille paikkakunnille kuin Jurvaan tai Teuvalle) luovat yhtään enempää "hyvinvointia" paikallisille. Sen sijaan tuhansien ihmisten oikeudet luonnontilaisesta Lintunevasta nauttimiseen katoavat Vapon pohjattomaan nieluun. Sellaisen  järjettömyyden jälkipolvemme tulevat moneen kertaan kiroamaan. Valitettavasti luonnon virkistyskäytön antamia hyötyjä ei Suomessa uskalleta laskea rahaksi, koska niistä päättävillä on lujat sidokset luonnon tuhoamisesta hyötyviin tahoihin kuten esim. turveteollisuuteen. Sehän on nähty Kurikassakin.

 

 

itsekin luonnonsuojelija

#317 Luonnonsuojelu menee "överiksi"

27.05.2011 12:57

Olipa tänään mukavan hauska mutta samalla se oli hyvin totuudenmukainen piirros Helsingin Sanomissa. Karlssonin tekemä piirros otti kantaa luonnonsuojelun nykyhetkeen joka on mennyt aivan totaalisesti "överiksi". Siinä pari mittamiestä oli vaaituskoneen ja keppien kanssa mittailemassa jossain maaseudulla pellon kupeessa. Viereisen talon isäntä oli tullut ihmettelemään touhua ja toinen maanmittareista sanoi hänelle "Niin, Helsinki siirretään nyt tähän, koska Pasilasta on löytynyt liito-orava".

Piirroksen sanoma on selvä, vaikka se onkin Karlssonin tyyliin sovitettu hauskaan muotoon. Luonnonsuojelu on hyvä ja tarpeellinen asia, mutta se on nykyisin mennyt liiallisuuksiin. Vaikka mitä yhteiskunnalle, teollisuudelle ja yleensäkin ihmisille tärkeää asiaa ollaan viemässä eteenpäin, niin aina löytyy se luonnonsuojelua vaativa "tärkeä pointti" juuri kyseiseltä alueelta jolle ollaan jotain tärkeää suunnittelemassa. Löytyy perhonen, löytyy se kuuluisa liito-orava jne..... Aina jokin ökkömönkiäinen on juuri siinä paikassa johon jotain hanketta ollaan kehittelemässä.

Luonto osaa enimmäkseen hoitaa itse itsensä. Se liito-orava osaa muuttaa muutaman sadan metrin päähän aiemmasta olinpaikastaan, perhoset osaavat siirtyä uuteen paikkaan jne. Jotkut paikat toki tarvitsevat erityissuojelua, mutta näiden kohteiden määrä on hyvin marginaalinen.  Suota on suojeltu jo aivan tarpeeksi Suomessa. Uudessa suo - ja turvemaastrategiassa kuitenkin todetaan, että vielä 100 000 ha halutaan luonnonsuojeluun. Otettakoon se alue suojeluun, mutta samalla on otettava myös soita turvetuotannolle.

Itse olen luonnosta pitävä mutta en pidä siitä että suojelu vääntyy liialliseksi. Näin on myös Lintunevan tapauksessa. Kyseisellä suolla ei ole mitään erityisen tärkeää suojeltavaa. Olisi melko paradoksaalista että vaaditaan suota suojeluun ja vieressä Botniaring saastuttaa vuodesta toiseen. Turvetuotannolle Lintuneva kuuluu!!

Emberiza rustica

#318 Re: Luonnonsuojelu menee "överiksi"

27.05.2011 14:02

#317: itsekin luonnonsuojelija - Luonnonsuojelu menee "överiksi"


Sanot: " Itse olen luonnosta pitävä mutta en pidä siitä että suojelu vääntyy liialliseksi. Näin on myös Lintunevan tapauksessa. Kyseisellä suolla ei ole mitään erityisen tärkeää suojeltavaa.  "

Kerro meille "itsekin luonnonsuojelija" montako kertaa olet retkeillyt Lintunevalla? Milloin viimeksi keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella? Jos olet Lintunevan luonnon tuntija ja luonnonsuojelija, kommenttisi paljastaa sinun olevan sokea ja kuuro mitä en kuitenkaan haluaisi uskoa. Uskon lausumasi perusteella kuitenkin sen, ettet ole koskaan käynytkään Lintunevalla, etkä ainakaan ole luonnonsuojelija. Tuskinpa olet nevalla tullut vastaani? Ei kannattaisi pettää itseään yhtymällä vapojen stemmalaulajaksi.

Martti Peltola

#319 Yle Keski-Suomi uutisoi

29.05.2011 11:14

Saarijärvellä laitetaan oheisen uutisen mukaan viranomaisten myöntämät turveluvat EU-komission syyniin. Turvevastaisuus vapon kotikentälläkin kasvaa, enkä ihmettele. Suomessakin joudutaan tulevaisuudessa noudattamaan lakeja (mm. Luonnonsuojelulaki) ympäristölupahakemuksia käsiteltäessä, siitä olen vakuuttunut.

Saarijärvi vie turveluvat komissioon
Yle Keski-Suomi 26.5.2011

Saarijärvi aikoo kannella Suljetunnevan turvetuotantoluvan johdosta EU:n komissiolle ja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelu koskee suomalaista ympäristölupakäytäntöä laajemminkin. Saarijärvi katsoo, ettei turvetuotannon luvissa ole otettu huomioon humuksen aiheuttamaa vesistökuormitusta. Kaupungin mukaan Saarijärven reitin vesien tila osoittaa, ettei luvissa ole riittävästi huomioitu veden pilaantumista aiheuttavia tekijöitä, joten lupia myönnettäessä on rikottu EU:n ympäristön pilaamisen estämiseen pyrkivää direktiiviä, vesipuitedirektiiviä ja luontodirektiiviä. Asiaa on aikaisemmin puitu oikeudessa, mutta Korkein hallinto-oikeus hyväksyi joulukuussa Suljetunnevan turvetuotantoluvan. Tämän jälkeen suomalaisten oikeusasteiden valitustiet oli käyty loppuun. Saarijärven kaupunginhallitus käsittelee kanteluita maanantaina.
http://www.yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/05/saarijarvi_vie_turveluvat_komissioon_2620687.html

2paikkakuntalainen

#320 Re: Lintunevan pohjavedestä

29.05.2011 19:14

#316: Martti Peltola - Lintunevan pohjavedestä 

 Tuhansien ihmisten oikeudet nauttia Lintunevasta)))))))))))))))))))))))))))) Hah hah täytyy kyllä päästää röhö nauru. Eivät ne  suot Lintunevaan lopu. Kyllä niitä riittää vielä pohjanmaalla koluttavaksi kunhan joku vain viitsii oikeasti mennä niille rompimaan. Toki sinäkin Martti voisit vaikka ostaa ihan vaikka oman missä saisi sitten möyriä niin paljon kuin haluaa)))). Kyllä ne seitsämänkin työ paikkaa ovat kova sana täällä syrjäseuduilla ja lisäksi välillinen työllisyys vielä. Bongarit ja piipertäjät eivät työllistä ketään vaan päin vastoin. Haluaisivat museoida koko kehä kolmosen pohjoispuolella olevan maan josta saisivat kaupunkilaiset luonnosta vieraantuneet tulla katsomaan ja ihastelemaan. Ja samalla kummastelemaan meitä surkeita maalais serkkuja jotka ovat vielä tänne jääneet ja typeryyksissään suojelleet ja museoineet oman maansa.)))

itsekin luonnonsuojelija

#321 Kommentteja

30.05.2011 09:41

"Valitettavasti luonnon virkistyskäytön antamia hyötyjä ei Suomessa uskalleta laskea rahaksi" kirjoittaa Peltola.

Kuulehan, Suomessa kun on suomaita yli 9 300 000 hehtaaria ja turvetuotannossa vain noin 1 %, niin luonnon virkistyskäyttöön jää vielä vieläkin yli 9 000 000 hehtaaria joita me luonnosta nauttivat ihmiset voimme käyttää virkistykseen.

Suojeltuja soita on nyt jo noin 1 100 000 hehtaaria ja metsälle ojitettuja( joista osa huonolla menestyksellä) 4 800 000 hehtaaria. Onhan se nyt perin kummallista että Peltola ei löydä suota talsittavaksi.

Ja nimimerkille " Emberiza rustica" voin kertoa, että mitä luultavimmin olen enemmän kierrellyt soita kuin sinä. Lintunevakin on minulle tuttu rääseikkö. Enkä tiedä olisinko edes halunnut tulla sinua vastaan kyseisellä suolla, asiaa tarkemmin ajatellen, en olisi halunnut.

Kuten kirjoitin, olen luonnosta pitävä ja luonnonsuojelija, mutta rajansa kaikella. Soita on suojelussa jo aivan riittämiin. Suomen on käytettävä omaa energiareserviään, niin muutkin maat tekevät!!
Martti Peltola

#322 Yle-uutisia Keski-Suomesta 30.5. 2011

30.05.2011 10:35

Sitkeän vapo-vedätyksen oheen kaikkia suomalaisia koskevaa uutisointia Keski-Suomesta, vapon maakunnasta. Lintunevan alapuoliset vesistöt kuuluvat pienemmässä mittakaavassa samaan sarjaan.

Saarijärven reitti ei kestä enää lisähumusta Yle Keski-Suomi 30.5 2011

Saarijärvellä on kyllästytty siihen, että kaupungin lausunnot turpeennostoluvista ohitetaan lupakäsittelyssä kokonaan. Kaupungissa odotetaan kauhulla maakunnallista vaihekaavaa, jota on jo alettu suokaavaksi kutsua. Jos siihen kaavaillut turpeennostoalueet toteutuvat nykyisellä lupamenettelyllä, ei Saarijärven reitin vesistöt enää sitä kestä.

Humus

* Humus tarkoittaa vedessä olevaa osittain hajonnutta kasvi- ja eläinperäisiä ainetta , joka antaa vedelle ruskehtavan värin.

* Humus kuljettaa ravinteita maalta veteen, ja voi toimia vedessä ravinteiden varastona.

* Humuksen kemiallinen rakenne on monimutkainen ja muuttuva. Se koostuu kuitenkin pääosin hiilestä ja hapesta.

Saarijärvi haluaa turpeenottolupien myöntämisen olemassaolevien lakien mukaisiksi. Saarijärven ympäristöviranomaiset ovat sen takia valmistelleet kantelut turvelupien lupakäytännöistä sekä oikeusasiamiehelle että Euroopan Unionin komissioon. Kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa tänään.

Kantelut kohdistuvat ennen kaikkea lupia myöntäviin viranomaisiin, jotka Saarijärven ympäristönsuojelusihteeri Kalle Laitisen mukaan eivät noudata lakeja lupia myöntäessään. Laitinen on huolissaan tulevien turvetuotantoalueiden vaikutuksista vesistöihin.

- Tulossa olevaan vaihekaavaan on merkitty turpeennostolle uusia alueita ja niitä on ilmeisesti Saarijärven reitillekin osoitettu useita satoja hehtaareja, jopa tuhansia hehtaareja. Saarijärven reitin vedet eivät kestä nykyisilläkään luvilla, niinpä ne eivät voi kestää uutta kuormitusta. Tällä on valtavan iso merkitys Saarijärvelle, mutta väitän, että myös monelle muulle Suomen kunnalle ja Suomen järville, sanoo Kalle Laitinen.
Kanteluiden perusteluksi Saarijärven ympäristöviranomaiset ottavat EU-direktiivit, joita Suomi on sitoutunut noudattamaan.

- Jo vuonna 1992 Korkein Hallinto-oikeus rajasi turvetuotantoalueiden vedet jätevesiksi, jotka aiheuttavat ongelmia ja päästöjä alapuolisiin vesistöihin. Ennen lupien myöntämistä päästöjen vaikutukset pitää tutkia, vaatii Laitinen.

http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/05/saarijarven_reitti_ei_kesta_enaa_lisahumusta_2625918.html

 

Martti Peltola

#323 Soiden ja suoluonnon tilasta Etelä-Pohjanmaalla

30.05.2011 12:42


Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Etelä-Pohjanmaan liitto julkaisivat 6.5.2011 lehdistötiedotteen EU-rahoitteisesta (65 %) Etelä-Pohjanmaan suoselvitys-hankkeesta. Siinä todetaan mm:

”Metsätaloutta varten ojitettiin 1960- ja 1970-luvuilla 85 % nykyisestä (E-P:n) suoalasta. Turvetuotannossa on 5 % maakunnan suopinta-alasta. Näiden muutosten seurauksena ennen sotia vallinneesta suoalasta on säilynyt ojittamattomana 10 %. Suojelualuetta on alueen suoalasta 5 %.”

”... Soiden suurten muutosten - erityisesti elinympäristöjen tuhoutumisen ja soiden pirstoutumisen – seurauksena suoluonto on uhanalaistunut voimakkaasti. Soiden luontotyypeistä 96 % on arvioitu Etelä-Suomessa silmälläpidettäviksi tai uhanalaisiksi ja moni suolaji, kuten riekko, on mainittu uudessa uhanalaisuusarviossa (2010).
Soiden eliölajit ovat usein elinympäristönsä suhteen vaativia ja elävät ainoastaan soilla, joiden vesitalous on säilynyt luonnontilaisena tai kokenut ainoastaan pienen häiriön. Suon kuivaaminen ojittamalla muuttaa suon luontaisen vesitalouden toiminnan vaikuttaen koko suoekosysteemin toimintaan. ”

Martti Peltola

#324 Kurikan kh:n kanta Lintunevan turvetuotantolupaan

30.05.2011 20:48

Alkuillasta (30.5) Kurikan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti 11-0 vastustaa Lintunevan turvetuotantolupaa. Viisas ja kaukonäköinen päätös.
Notta

#325 Re: Luonnonsuojelu menee "överiksi"

11.06.2011 01:42

#317: itsekin luonnonsuojelija - Luonnonsuojelu menee "överiksi"

Eipä ne eliölajit minnekään siirry, sano vaikka sammalelle tai koppikselle että siellä on Levaneva kymmenen kilometrin päässä...alahan siirtyä pikkuhiljaa sinnepäin hopi hopi. Nämä ovat näitä nevalle.com peräkammarin poikia jotka täällä kirjoittelevat viisaita koska eivät osaa muuta tehdä kuin pyörittää raktorin rattia.