RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto

Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#76 Avoimuutta

07.10.2010 10:05

#75 Hiljenneet päättäjät 04.10.2010 13:12:

En missään nimessä neuvo Lempäälän päättäjiä, mutta ...
Kehotan kuntalaisia itsepintaisesti olemaan louhosasiasta yhteydessä erityisesti kunnanvaltuutettuihin, mieluiten siihen valtuutettuun, jota on äänestänyt. Valtuutetun vaikeneminen ja puheet jääviydestä ovat pään pistämistä pensaaseen.

Pienyhteisöt kuten kylät ovat demokratian tärkeitä tukijalkoja.
Vastustan louhostoimintaa kaikin mahdollisin keinoin
Vieras

#77 Silkkaa valetta ja pimitystä

07.10.2010 21:16

Niin kuin moni on jo kirjoittanut: Ruduksen tavoitteena on saada voittoa. Lempäälän kunnalta saa löyhin perustein louhintaluvan.
Saatte uskoa, että kun louhintatyö joskus loppuu, niin kunnalle jää miljoonia euroja maksava ympäristön siistiiminen.
Tottahan lupaehdoissa määrätään louhintavirman korjaamaan alueen jonkinlaiseen kuntoon, mutta kun se aika tulee, niin koko virmaa ei ole olemassakaan, joten ehdoissa pitää Ruduksen ensisiaisesti olla vastuussa ympäristöhaitoista.
Jatkuva melu aiheuttaa terveyshaittoja. Pöly taitaa olla vielä suurempi sairauden aiheuttaja. Lähialueen tiet ja kadut on paksun kivipölyn peitossa. Tuuli ja ohikulkevat autot nostattaa pölyn meidän hengitettäväksi. Astmaa ja muita hengityselinsairauksia sairastavien on pakko muuttaa muualle.
On se kumma, että tuhansien ihmisten terveys syrjäytetään, kun suuryritys hamuaa voittoja.
Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#78 Pirkkalainen -lehti

14.10.2010 18:52

Lähetän adressin lukijoille, erityisesti Lempäälässä, linkin Pirkkalaisen viimeiseen numeroon, joka ilmestyi eilen 13.10.2010. Sivulla 9 on hyvä mielipidekirjoitus "Ruduksen louhoshanke Sääksjärvellä estettävä": http://www.pirkkalainen.com/

Pirkkalaisen viime numeroissa on uutisoitu paljon arseenista, koska Pirkkalan kunta on lähtenyt vastuullisesti selvittämään arseenin esiintymistä. Mm. Pirkkalainen 29.9.2010 kertoo paljon asiaa arseenista: http://www.pirkkalainen.com/ark.htm

Vieras

#79 KIRKON OMISTAMIA MAITA

17.10.2010 20:00

Jos tämäkin toteutuu...on kyllä syytä erota kirkosta
Epäilijästä epäluuloiseksi
Vieras

#80 SRK OUDOSSA SEURASSA

18.10.2010 10:06

#78 ja #79
Kyllä Lempäälän seurakunta on oudossa seurassa louhoshankkeen mahdollistajana.

Ihmettelen suuresti Kirkon arvomaailmaa. Taitaa väki kaikota, kun kaiken tämän lisäksi kirkko verottaa meitä.

Vieras

#81 Samaa mieltä

18.10.2010 11:41

Jos toteutuu, eroan kirkosta.
Eräs louhoshankkeen naapureista
Vieras

#82 Päätös kertoo seurakunnan nykyisestä arvomaailmasta

21.10.2010 18:41

Myös meidän taloudessamme on tehty päätös, että eroamme Lempäälän seurakunnasta, jos seurakunta päättää myydä omistamansa maat. Naapureiden kanssa keskustellessa on tullut selväksi, että saman päätöksen on tehnyt jo yllättävän moni alueen asukas.
Epätietoinen
Vieras

#83 Seurakuntalaiset ihmettelevät

23.10.2010 09:38

Kyllä on erikoinen tilanne Lempäälän seurakunnan kanssa. Kenen palvelijaksi se on ruvennut?
Lempäälästä
Vieras

#84 Seurakunta, Rudus ja lurjus

23.10.2010 13:53

Tässähän taitaa Ruduksen ohella Lempäälän ev.lut. seurakunta olla varsinainen lurjus.
piru p...le
Vieras

#85 liitto

29.10.2010 18:48

Joo näinhän se menee. Tää monikansallinen Rudus ja seurakunta.
On siinä varsinainen liitto.


kiitos tälle vaikuttamis kanavalle
Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#86 Pirkkalainen -lehti 3.11.2010

04.11.2010 15:13

Toimitan adressin lukijoiden käyttöön eilisen Pirkkalainen -lehden linkin. Lehdessä on sivulla 10 kirjoitus "Sääksjärven louhos on absurdi idea".
http://www.pirkkalainen.com/

On helppo havaita, että asukkaiden huoli louhoshankkeen takia kasvaa. Näyttää siltä, että asukkaat ovat turhautuneita Lempäälän kunnan suhtautumiseen. Näyttää myös siltä, että nykydemokratiaan liittyvä vuoropuhelu kunnan kanssa ei toimi.

Vieras

#87 terveisiä Neukusta cccp ussr

10.11.2010 19:23

Mitä v...n hyötyä tästä on? Eikös neukuissa kansandemokratia tarkottunut kansan kansanvaltaa. Tämä on sitä.
Tarmo Ikonen
Vieras

#88 ympäristö tuho tlossa?

14.11.2010 10:13

Nyt pitäisi ottaa maaperästä ja vesistä näytteitä ennenkuin ns hanke alkaa. Ja varsinkin Sääksjäven lähteestä! Ja jos kirkko antaa luvan, niin kuinka moni eroaa tästä kirkon toiminnasta tämän hävityshankkeen takia????
Sipilän alueen asukas
Vieras

#89 Re: Pirkkalainen -lehti 3.11.2010

15.11.2010 10:21

#86: Jaakko Pitkänen Pirkkala - Pirkkalainen -lehti 3.11.2010 

Hyvä Kirjoitus Pirkkalaisessa. Tähän on pakko kommentoida tuota rahan valtaa: olen aiemmin asunut Kaarinassa, Ala-Lemussa ja sinne tuli yhdeksänkymmentäluvulla käsittelyyn samanlainen kivenottohanke keskelle omakotitaloaluetta ja luonnonpolkuja. hanke kaatui muistaakseni tien kuntoon. Kiven louhijalla olisi ollut samanlainen rekkaralli kuin Sääksjärvellekin on tulossa. Kunta edellytti tuolloin että louhija maksaa kokonaisuudessaan tienparantemiseen menevät kulut. Jos joku hanketta vastustavat kunnanpoliitikko lukee tämän, niin tässä ainakin yksi konkreettinen raha-ase rahaa vastaan jos hanke joskus menee päätöksentekoon saakka.

Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#90 Aamulehti 12.11.2010

15.11.2010 10:28

Sääksjärven louhoshanke on virhe (Kirjoittaja Ville Repo; Sääksjärvi, Pirkkala)

Lempäälä tekee koko kunnalle, tulevaisuuden maankäytölle ja kaavoitukselle suuren virheen hyväksymällä Ruduksen louhoshankkeen Sääksjärven läheisyydessä.

Alue on Lempäälän, Tampereen ja Pirkkalan ainoa järkevä suunta kasvaa. Maata asuinkäyttöön on tarjolla hyvin läheltä Tampereen keskustaa. Toteutuessaan louhos pysäyttää alueen kehittämisen ja kasvun.
Lempäälän seurakunta on väheksynyt vaikutusmahdollisuuksiaan hankkeen torjumisessa. Seurakunnan maa-alueet edustavat lähes puolta hankealueen pinta-alasta. Talouskurimuksessa kärsivä kirkko ja Lempäälän seurakunta tekee karhun palveluksen Sääksjärven asukkaille hyväksymällä maidensa käytön.
Rahan toisella puolella vaakakupissa on ihmisten elinympäristön viihtyvyys ja hyvinvointi. Odotan mielenkiinnolla kumman seurakunta valitsee.

Kesällä pidetyssä yleisötilaisuudessa Rudus vähätteli hankkeen vaikutuksia ympäristölle. Perusteena on käytetty Ruduksen muita hankkeita.
Useissa Ruduksen kohteissa on kuitenkin todettu YVA –selvitystä merkittävästi laajempia tärinä-, melu-, pöly- sekä pinta- ja pohjavesien likaantumishaittoja. Nastolan Uudessakylässä pohjavesistä on mitattu merkittävästi kohonneita sulfaatti-, rauta-, mangaani-, alumiini- ja mineraaliöljypitoisuuksia. Lisäksi melu ja tärinä aiheuttaa jatkuvaa haittaa lähialueen asukkaille. Kotkan Rajavuoressa louhiminen on synnyttänyt tärinää, melua ja pölyä kahden kilometrin päähän hankealueesta. Pinta- ja pohjavesien saastumista ei ole seurattu pyydetyllä tarkkuudella.
Sääksjärven tapauksessa pölyhaitan estämiseen ei voida käyttää suolaa tai muita vesistöjä pilaavia kemikaaleja. Murskauksessa vapautuvat sulfaatit ja rauta happamoittavat alueen pinta-vedet 30 toimintavuoden aikana.
Alueen hulevesille tulee tehdä saostusaltaat, ja pinta-vesien tilaa on seurattava nykyistä tarkemmin hankkeen mahdollisesti toteutuessa.
Pöly, melu, arseeni, öljyhiilivedyt ja raskasmetallit haittaavat lähialueen virkistys- ja muuta hyötykäyttöä.
Ne voivat aiheuttaa yhdessä asfaltin ja muun rakennusjätteen murskauksen yhteydessä merkittävää terveyshaittaa lähialueen asukkaille.

Ruduksen edustaja Marko Mäntynen vähätteli hankkeen vaikutuksia lähialueen kiinteistöjen arvoihin ja myyntiaikoihin. (AL 1.10.)
Rudukselle tulee hankkeen hyväksymisen yhteydessä asettaa ehdoton korvausvelvollisuus kiinteistöjen arvon alentumisesta ja maa-alueiden saastumisesta, jos tilastot ja tutkimukset osoittavat näin käyvän.

Yleistä tämän tyyppisissä hankkeissa on, että urakoitsija ei noudata riittävän tarkasti YVA –selvityksen ja louhosluvan edellyttämiä toimintatapoja. Jo pienistäkin laiminlyönneistä tulisi antaa merkittäviä sakkorangaistuksia.

Suurinta ihmetystä herättää, että jo kyseenalaisen logistiikkakeskuksen esiselvityksen tehnyttä Sito Oy:ta voidaan käyttää tämän kaltaisten hankkeiden selvittäjänä. Olennaisia asioita jätetään huomioimatta tai niitä voidaan vähätellä tilaajan halujen mukaan.
Koira heiluttaa häntää ruokkivan käden mukaan, joten objektiivisuus on toiminnasta kaukana.

Ville Repo
Sääksjärvi, Pirkkala

Jaakko Pitkänen Pirkkala
Vieras

#91 Tietoa ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA)

18.11.2010 18:21

ELY-keskus antoi lausunnon Ruduksen hankkeen YVA-ohjelmasta 17.9.2010. Ensimmäiset 20 sivua ovat varsinaista lausuntoa ja loput 25 sivua mm. kuntien lausuntoja ja henkilöiden mielipiteitä. Sivulla 20 on Lempäälän kunnan lausunto-osuus ja sivulta 21 alkaa Pirkkalan kunnan lausunto-osuus:
http://www.ely-keskus.fi/fi/ELYkeskukset/pirkanmaanely/Ymparistonsuojelu/YVA/Vireill%C3%A4/luonnonvarat/Documents/LAUSUNTO_Rudus_ohjelma.pdf

Pieni kertaus: Ote YVA-arviointiohjelmasta osa I
http://www.ely-keskus.fi/fi/ELYkeskukset/pirkanmaanely/Ymparistonsuojelu/YVA/Vireill%C3%A4/luonnonvarat/Sivut/RudusOynLempaalanSaaksjarvenkiviainestenottojakiviainesjatteenkasittely.aspx
"YVAn aikataulu ja osallistuminen

YVA-ohjelma on nähtävillä 9.6.2010 – 27.8.2010. Ohjelmasta järjestetään yleisötilaisuus nähtävilläoloaikana kesäkuussa Sääksjärven koululla. Nähtävilläoloajan päätyttyä yhteysviranomaisella on 1 kk aikaa antaa arviointiohjelmasta lausuntonsa, eli lausunto valmistuu syyskuussa 2010.

Arviointiselostus on nähtävillä 2 kk marras- ja joulukuun 2010 aikana. Yleisötilaisuus vaikutusten arvioinnin tuloksista järjestetään marraskuussa. Yhteysviranomainen antaa lausuntonsa arviointiselostuksesta kahden kuukauden kuluttua nähtävilläoloajan päätyttyä, eli helmimaaliskuun 2011 vaihteessa. Tähän YVA-menettely päättyy."

"Arviointiselostus ja siitä annettu yhteysviranomaisen lausunto otetaan huomioon myöhemmässä päätöksenteossa ja lupaharkinnassa."




Terveisiä Sääksjärveltä
Vieras

#92 Re: Tietoa ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA)

26.11.2010 09:35

#91: Jaakko Pitkänen Pirkkala - Tietoa ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA) 

Kiitos tiedoista.  Nyt taitaa louhoshankkeen aikataulu olla myöhässä.

Myöhässä on
Vieras

#93 Re: Re: Tietoa ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA)

03.12.2010 14:41

Marko M.
Vieras

#94 MIELIPITEIDEN JÄTTÖAIKA ARVIOITISELOSTUKSESTA ALKAA NYT!

16.12.2010 10:48

Tiedote 16.12.2010
www.ely-keskus.fi

Rudus Oy:n Lempäälän Sääksjärven kiviainestenotto ja kiviainesjätteen käsittely -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä (Pirkanmaan ELY-keskus 16.12.2010)

Rudus Oy:n Lempäälän kiviainestenotto- ja murskausalueen ympäristövaikutusten arviointiselostus on valmistunut. Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskukselle) 2.2.2011 asti.

Vieras
Vieras

#95 Re: Ehdottomasti ei!

20.12.2010 11:21

#4: Päivi Kupana - Ehdottomasti ei! 

Hei Päivi!

Opiskelen Ympäristö tekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Olen tekemässä lopputyöni aiheesta: Kivimuskauksen haittavaikutukset asukkaille, Sääksjärven Sipila-aluuesta. Haastattelen asukkaita aiheesta työn tulokset käsitellään Työterveys laitoksella. Olisi mahtavaa saada sun haastattelua ja mielipidettä asiasta. Voisitko ottaa yhteyttä minuun osoitteessa: maria.moradi@env.tamk.fi

 

 

Raija Sinisalo
Vieras

#96

09.01.2011 17:49

Kannatan vaihtoehtoa VE 0.
Tapio Vuolahti
Vieras

#97 Lempäälän kunnan päättäjille

11.01.2011 19:11

Olen saanut epävirallista tietoa , että kunnan päättäjien keskuudessa on kannatusta (puolueeseen katsomatta) sille, että hankealue asetettaisi toimenpidekieltoon. Tämä antaa toivoa sille, että se myös kokonaan torpataan täysin mielestäni monen
lakipykälän vastaisena hankkeena. Uskon, että meillä on valtuustossa sivistyneitä ja inhimillisiä päättäjiä, jotka kunnan tiukasta taloudesta huolimatta asettavat kunnallislain 1 luvun 1 pykälän pyrkimyksen
päätöksensä lähtökohdaksi. Voimia heille siihen toivotan.
Niin makaa kuin petaa
Vieras

#98 Lempäälän päättäjillä on poikkeuksellisen positiivinen kuva

12.01.2011 19:30

murskaamoista, koska niitä on kunnan alueella huomattavasti enemmän kuin muualla pirkanmaalla lukuunottamatta Ylöjärveä. Tästä onkin moni Sääksjärveläinen perhe jo tehnyt oman johtopäätöksensä ja vaihtanut kotikuntaa. Veroeuroilla kun on kuitenkin perimmäinen tarkoitus saada aikaan enemmän hyvää kuin pahaa.

Rajaseudun uudisasukas
Vieras

#99 Mihin suuntaan halutaan kehittyä??

07.02.2011 15:39

Lempäälän kunnan sivuilla mainitaan mm. ”Maankäytön suunnittelussa tavoitteena ovat korkeatasoiset asuin- ja yritysalueet, joissa kestävä kehitys on otettu huomioon. Kaavoituksen keinoin pyritään myös eheyttämään yhdyskuntarakennetta ja kehittämään keskustoja.” Miten Rudus Oy:n murskaamo tukee korkeatasoista asuin-ja yritysalueen kestävää kehitystä?

Vieras

#100 Historia toistuu ja toistuu

13.03.2011 17:56

Järkyttävää tämä luonnon ja ihmisten huomioon ottamattomattomuus nyky- yhteiskunnassa.Seurakunnat yleensäkään ,Lempäälän ei eritotenkaan. ota huomioon luontoa.Jo 1980-luvulla käsiteltiin seurakunnassa ja kunnassa luottamuselimissä suurinpiirtein yhtä aikaa vesakon torjunnan käyttöä omistamissaan metsissä.Lempäälän tekninen lautakunta,minkä jäsen tuolloin olin, päätyi yhden äänen enemmistöllä mekaaniseen torjuntaa.Seurakunta yhden äänen enemmistöllä toisin päin.Seurakunta jonka pitäisi kaikilla alueilla olla elämää suojeleva.Ei siellä otettu huomioon luonnolle tärkeitten pienelijöitten ja kasvien kuolemaa metsässä,ei sienien eikä marjojen pilaantumista eikä valumia veteen ja kertymistä kaloihin.
Seurakuntahan oli asialla silloinkin kun louhosta suunniteltiin Kiviahoon seurakunnan maalle,asutuksen,koulun ja päiväkodin tuntumaan. Sitten vaan hurskasteltiin että voi,voi,ei tiedetty mitä sinne suunnitellaan.Sivusta seuranneena kaipasin Lempäälän Vihreiden puuttumista asiaan.Päässä suhisi ja kunnet syhysi puuttua asiaan. Kirjoittaa edes yleisön osastoon että ettkö tajua mitä siellä tapahtuu.Onneksi alueen asukkaat,lasten vanhemmat puuttuivat hankkeen etenemiseen.Saivat varmaan tehdä työtä kovasti,koska huomasivat hankkeen ehkä liika tipalla.
Ostimme palan rappiotilasta läheltä Valkeakosken rajaa 1980-luvulla.Jaossa saimme rakenennukset ja vähän maaata,viljelys maat ja metsät menivät maanviljelijöille,soramontun lähinnä loput jakoivat tasan kunta ja Tielaitokselle.Tielaitos pystytti alueelle murskaamon.Kun toiminta aloitettiin aamuisin kuului ryskettä ja ujellusta.Mihin tuuli puhalsikin siellä ei voinut pyykkiä ulkona kuivattaa.Lakana pyykin päällä oli musta raja. Oli sitten pahempi juttu saada uusinta pesulla pyykkiä puhtaaksi.Puut kärsivät lähialueella,jostain kumman syystä Valkeakosken puolella olevien talojen pihoilla enempi.Valitettuamme asiasta todettiin tarkastuksessa suodattimen ja "äänen vaimenninten" olevan kunnossa.Yhdistimme sitten voimamme sekä Lempäälän että Valkeakosken puolella olevat asukkaat.Keräsimme nimet valituksen Läninhallitukseen lähettämiseksi.Yksi ainut mäen mummeli ei nimeään laittanut.Hänen mökkinsä oli tielaitoksen asetusten mukaan riskirajalla me muut emme olleet.Tässä tiimelluksessä selvisi että tielaitos oli asvaltoinut mummelin pihatien pätkän isommalle tielle ja palan etupihaa portaiden tuntumassa. No joo,lääninhallituksen tarkastaja kävi ja soramurskan tornit töineen poistettiin alueelta.Tässä hämmästytti sekin että Lempäälän kunnan pohjavesi alue on samalla alueella.
Näin taaksepäin katsoen!
Nyt menossa olevassa suunnitelmassahan on kyse isommasta ja pitkälle menevästä haitasta,sitä tässä erittelemättä.Asukkaat ovat kyllä oivaltaneet haitat ja adressissakin eritelleet monipuolisesti. On aivan varmaa että isojen hankkeiden takana olevat salaavat ne tai perustelevat monimutkaisesti..Vahinko kun asuntoalueelle ja sen ympäriställe on tapahtunut,asukkaat ovat jo voimattomia.
Onnea ja voimia ponnisteluillenne.
Evergreen terveisin! Marjatta. Latosaari