Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

"kuulopuheita"
Vieras

#626 heitaRe: Re: Sairaaksi kilpailutettu sairaankuljetus

27.01.2011 21:27

#620: jänishousu - Re: Sairaaksi kilpailutettu sairaankuljetus 

 Kirjeestä oli ollut puhetta lautakunnassa.


Vieras

#627

27.01.2011 22:16

Eikös Spr ole yksityinen firma siinä missä mg, hes ja esperi??

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

27.01.2011 22:23


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

27.01.2011 23:38


Käsittämätöntä
Vieras

#630 Onko totta?

28.01.2011 02:13

Käsittämätöntä jos kukaan ei reagoi millään tavalla Suopajärven esittämiin rikkeisiin? Onko lautakunta käsitellyt, niin kuin #626 kertoo vai onko tuo vain huhua. Eikö rikelista kannattaisi lähettää kaupunginhallitukselle tai tehdä poliisille tutkintapyyntö? Mitä mieltä olet asiasta Suopajärvi? En oikein jaksa uskoa etteikö joku sentään yrittäisi tehdä jotakin että rikkeet tulisivat edes käsiteltyä.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.01.2011 07:30


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.01.2011 09:10



Vieras

#633 nyt kävi näin.

28.01.2011 09:22

Kilpailutus on tätä päivää kaikilla aloilla, joissa se on mahdollista. Sairaankuljetus ei ole mikään poikkeus tästä kaavasta. Yleensä halvin tarjous valitaan ja se on veronmaksajien kannalta ihan ok. Palvelun taso voi tosin heikentyä, mutta käykö niin tässä sairaankuljetus asiassa, sen näyttää aika.
Mikäli heikkenee, on sopimus mahdollisesti irtisanottavissa, vai onko ?
Kuka tietää (varmasti) ?
jänishousu
Vieras

#634 Re: Onko totta? & Nyt kävi näin

28.01.2011 11:34

#630: Käsittämätöntä - Onko totta? 

Lautakunnan käsittelemät asiat näkee pöytäkirjasta. Kummankaan kokouksen esityslistalla tai pöytäkirjan tiedoksi saatettavissa asioissa ei ole mitään sairaankuljetukseen liittyvää (eikä ei-julkisia asioita). Tosin kirje on osoitettu johtavalle lääkärille ja lautakunnalle vain tiedoksi, mutta olisi se mielestäni silti pitänyt ottaa esille. Se mitä kahvipöydässä jutellaan ei ole kaupungin päätöksentekoa. Tämä kannattaa muistaa myös, kun ihmettelitte osallistujalistoja.

 

#612 ja #621

Päätöksiä tekevät ihmiset, eivät puolueet. Ymmärtääkseni kukaan toimikunnassa tai lautakunnassa kilpailutusta puoltanut ei ole asiaa tällä palstalla kommentoinut. Pyydetty kyllä on:)

 

#633 Nyt kävi näin

Edellisen kerran, kun asian kilpailutusta tutkittiin, halvimmaksi todettiin palvelun järjestäminen kunnan omana toimintana. Ihmettelet varmaan miksi tuolloin ei sitten näin toimittu. Älä välitä - niin ihmettelen minäkin. Samoin ihmettelen onko veronmaksajan kannalta ok, että tätä halvimmaksi aiemmin todettua tapaa ehdottava aloite sivutettiin (lue esim  s23 viesti #565, s1 viesti #13 ja s12 viesti #287).

>> Palvelun taso voi tosin heikentyä

Taso on jo heikentynyt: s21 viesti #513 ja #517

>> Mikäli heikkenee, on sopimus mahdollisesti irtisanottavissa, vai onko. Kuka tietää (varmasti) ?

Kaupungin ja MG:n sopimuksessa sanotaan:

Siitä poiketen mitä edellä on määrätty, sopimus purkautuu sopimusosapuolten vaatimuksesta ja määräämänä aikana ilman irtisanomisaikaa, jos jompikumpi osapuoli on menetellyt vilpillisesti tai toistuvasti laiminlyönyt sopimusehtojen täyttämisen ja siten vaarantanut valmiuden tai sairauskuljetusten suorittamisen taikka muutoin olennaisesti rikkonut sopimusta.

Sopimus siis on irtisanottavissa vain jos sopimusta rikotaan. Sitä miten irtisanominen voisi käytännössä toteutua, voi taas vain ihmetellä (vrt tämän viestin 1 kappale).

--

Jälkikirjoitus: 25.1. pidetyn kokouksen esityslistaa ei jostain syystä enää löytynyt, kun yritin käydä katsomassa olisiko pöytäkirja jo tullut. Tässähän tulee kohta vainoharhaiseksi;)

http://212.50.147.150/d5web/kokous/TELIN-9.HTM

Matti Suopajärvi
Vieras

#635 Valvonta tökkii...

28.01.2011 20:41

Keminmaassa on touhuiltu ilman toimilupaa koko alkuvuosi...

http://yle.fi/alueet/lappi/2011/01/hes_sairaankuljetus_sai_toimiluvan_2323748.html

Kuntana tai KELA:na en ainakaan minä maksais korvauksia alkuvuodelta. Enkä asiakkaana omavastuuta.


matti


Vieras

#636

29.01.2011 11:18

Kittilässäkin ollaan huolissaan oman kunnan ensihoitopalvelusta:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/9589675/flat

Vieras

#637

29.01.2011 12:39

Ambulanssi "bisnes"(lue Mg ja hes) tuntuu olevan huonosti hoidettu kautta maan. Ylipitkiä vuoroja, ei toimilupia, työntekijöitä pompotellaan paikasta toiseen että saavat tunnit täyteen..ja taso sitä sun tätä.

Ja päättäjät työntävät päätään pensaaseen ja luulevat olevansa ulkopuolisia.(asian ulkopuolella kyllä kun tietoa ei tullut hankittua lainkaan tai ajoissa).


Vieras

#638 hyvä veli systeemi ...

30.01.2011 08:59

... ei toiminut edes Keminmaassa, jossa hessi sai sairaankuljetuksen paikallisen yrittäjän sijasta. Tuo yrittäjä on kunnanvaltuuston jäsen keskustan edustajana.
Kepu petti taas, tällä kertaa jo omansa.
Juha Buska
Vieras

#639 Miten Tornion ensihoitopalvelussa?

30.01.2011 18:04

Lääkehoidon toteuttaminen - henkilöstön vastuut, velvollisuudet ja työnjako


Lääkehoidon käytännön toteuttamista kuvataan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa oppaassa Turvallinen lääkehoito, valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (www.stm.fi).

Lääkäri vastaa lääkkeen määräämisestä ja lääkehoidon kokonaisuudesta. Terveydenhuollon ammattihenkilöt vastaavat lääkehoidon toteuttamisesta lääkärin määräysten mukaisesti.

Lääkehoidon koulutuksen saaneet laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt (mm. sairaanhoitaja, kätilö, terveydenhoitaja) vastaavat lääkehoidon toteuttamisesta terveydenhuollon toimintayksikössä. Potilaiden lääkehoitoon liittyvästä tehtäväjaosta ja työyksikön lääkehuollon toimivuudesta vastaavat pääasiassa osastonhoitajat tai vastaavat sairaanhoitajat. Jokainen lääkehoitoa toteuttava tai siihen osallistuva vastaa omasta toiminnastaan.

Suonensisäistä neste- ja lääkehoitoa, verensiirtohoidon toteuttamista ja niihin liittyviä toimenpiteitä sekä kipupumppua vaativaa lääkehoitoa toteuttaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on saanut lääkehoidon peruskoulutuksen. Edellä mainittuun lääkehoitoon osallistuminen edellyttää aina osaamisen varmistamista, tarvittaessa myös lisäkoulutusta ja toimintayksikön vastaavan lääkärin myöntämää kirjallista lupaa.

Lääkehoidon koulutusta saaneet nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt (mm. apuhoitaja, perushoitaja, lähihoitaja, lastenhoitaja, lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja) voivat jakaa lääkkeitä potilaskohtaisiksi annoksiksi ja antaa suun kautta otettavia lääkkeitä. Lisäksi he voivat pistää lääkkeen lihakseen tai ihon alle sekä osallistua suun kautta annettavan PKV-lääkehoidon toteuttamiseen, kun heidän osaamisensa on varmistettu, heidät on perehdytetty toimintaan ja heille on annettu kirjallinen lupa.

Lääkehoidon koulutusta saaneet nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat vaihtaa lääkkeettömän, perusliuosta sisältävän nestepullon tai -pussin ja hätätilanteessa aloittaa nestehoidon, mikäli laillistettua, lääkehoidon koulutuksen saanutta terveydenhuollon ammattihenkilöä ei ole saatavilla.

Ensihoidossa noudatetaan edellä kuvattuja periaatteita. Ensihoitoon osallistuvat, ilman terveysalan koulutusta toimivat, pelastajat ja palomies-sairaankuljettajat voivat toteuttaa perustasoista lääkehoitoa. Heidän osaamisensa on varmistettava ja heille on järjestettävä lisäkoulutusta kuten terveydenhuollon ammattihenkilöille.

Lääkehoitoon koulutusta saanut sosiaalihuollon ammattihenkilöstö voi antaa valmiiksi jaettuja lääkkeitä luonnollista tietä ja pistää lääkettä ihon alle riittävän lisäkoulutuksen, osaamisen varmistamisen ja myönnetyn kirjallisen luvan jälkeen.

Opiskelijan toimiessa tilapäisesti terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä työnantaja määrittelee opiskelijan oikeudet lääkehoidon toteuttamisessa opiskelijan valmiudet ja työyksikön lääkehoidon vaativuuden huomioon ottaen.

(Valvira - Sosiaali- ja terveysalan lupa- valvontavirasto)

Juha Buska
Vieras

#640 Miten Meri-Lapin kuntien tasapuolisuus...?

30.01.2011 21:47

"Erityisesti ongelmaksi on saaduissa tiedoissa koettu se, että valmiusaikaa, jonka kuluessa sairaankuljetusyksikön on hälytyksen saatuaan lähdettävä liikkeelle, ei ole määritelty missään. Saatujen tietojen mukaan kuntien palveluntuottajien kanssa tekemissä sopimuksissa on päätetty lähtövalmiusajoista, jotka voivat olla välittömästä lähtövalmiudesta 15:een, jopa 30 minuuttiin. Lähtövalmiusaikoja pidetään liian pitkinä ja on esitetty, että niistä tulisi olla säädetty/ohjeistettu valtakunnallisesti. Esille tuli, että lähtövalmiuden tulisi olla välitön.

Erään puheenvuoron mukaan "sillä, kuinka nopeasti hätäkeskus vastaa hätäpuheluun ei ole silloin suurta merkitystä, jos ambulanssille varattu lähtöaika on 30 minuuttia". Edelleen on todettu, että "mikäli tietyn alueen sisällä toisessa paikassa on välitön lähtövalmius ja toisessa paikassa lähtövalmiudessa on 15-30 minuutin viive, niin järjestelmää ei voida pitää tasapuolisena". Järjestelmää ei saatujen tietojen mukaan pidetä yhdenvertaisena."

(Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan päätös sosiaali- ja terveysministeriölle 15.1.2007, dnro 1/50/07)

Juha Buska
Vieras

#641 Toteutuuko ensihoitopalvelun uusi hälytysohje...?

30.01.2011 22:21

"Ensihoitopalvelun hälytysohje

Vuodesta 1994 on Suomessa virallisesti puhuttu ensihoidon perustasosta ja hoitotasosta (asetus sairaankuljetuksesta 1994/565). Alueilla missä on päädytty järjestämään ns. porrastettu ensihoitopalvelu perustasoisilla ja hoitotasoisilla ambulanssiyksiköillä, tulee näiden yksiköiden hälytysohje palvella hoitovalmiutta mitä nämä yksiköt pystyvät tarjoamaan. Esimerkiksi Torniossa päättäjät eivät ole ymmärtäneet tähän mennessä perustason ja hoitotason ambulanssiyksiköiden hälytysohjeen merkitystä ja tehtyjen päätösten johdosta hoitotason ambulanssiyksikkö ei useissa tapauksissa ole ehtinyt ajoissa hätätilapotilaan avuksi, koska on ollut sidottu kiireettömään tehtävään. Joukossa on tapauksia, jotka eivät kestäisi ”päivän valoa” Tornion kaupungin maineen kannalta.

Lääkkeelliseen ja vaativiin hoitotoimenpiteisiin kykenevä hoitotason ambulanssiyksikkö tulee hälytysohjeella varata vain ja ainoastaan ns. kiireellisiä ensihoitotehtäviä varten. Perustason ambulanssiyksikkö suorittaa hälytysohjeen mukaan kiireettömiä / matalariskisiä tehtäviä ja toimii hoitotason yksikön tukiyksikkönä."

(#390 Ensihoitopalvelusta)

heidi
Vieras

#642 Äänestys

31.01.2011 10:14

Arjen sankarit äänestys vielä muutaman päivän...Juha ja Matti sinne siis.

Vieras

#643 Arjen sankarit

31.01.2011 13:13

Tiukka valinta oli, kumpaa äänestää.
Mattia lopulta äänestin mutta perusteluihin kirjoitin, että myös Juha B ansaitsisi ääneni.
Kurjaa tämä demokratia, kun saa äänestää vain yhtä ehdokasta :)

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

31.01.2011 15:35


Juha Buska
Vieras

#645 Varsinais-Suomen shp:n suunnitelmia.

31.01.2011 17:01

Vieras
Vieras

#646 Re: hyvä veli systeemi ...

31.01.2011 17:25

#638: - hyvä veli systeemi ... 

 Petti, petti ja niin petti Torniossakin, tosin pettäneitä oli muistakin puolueista.  Mutta, sellaista on politiikka.  Huvittaa vaan, että takinkääntäjät nyt meuhkaa, kun olisi aikanaan ollut tilaisuus torpata koko kilpailuttaminen.  Yks oli sitä mieltä, että sairaankuljetus hoidetaan kaupungin omana palveluna, ei vaan muille kelvannut.

Kuka hän muuten oli, joka uskalsi olla eri mieltä ???

Vieras
Vieras

#647 Re: Re: hyvä veli systeemi ...

31.01.2011 17:41

#646: Vieras - Re: hyvä veli systeemi ... 

 On se semmonen juntta kepulla Torniossa ja nyt Keminmaassakin, että huh huh.  Pelin politiikkaa ja hirveää on jälki.

Julli
Vieras

#648 Re: Äänestys

31.01.2011 17:52

#642: heidi - Äänestys 

Eiköhän näitä arjen sankareita ole kuitenkin kaupungin ensihoitopalvelusta vastaavat politiikot ja virkahenkilöt. He ovat suorittaneet pyyteettömästi valtaisan eettisen pohdinnan sekä tarjonneet maksimaalisen asiantijuuden kuntalaisten hyväksi. Tuloksena he saivat aikaiseksi merkittävät säästöt perusturvallisuuspalveluihin kuuluvassa ensihoidossa.

Nykyisinhän korostetaan yksilön vastuuta omasta terveydestään ja tätä kautta ensihoitopalvelun saatavuus ja laadulliset tekijät voisivat olla jopa avun tarvitsijan oma "päänsärky".

RESPECT!


Vieras

#649 Ranua ja Pudasjärvi

01.02.2011 00:46

Pudasjärven TK-päivystystä vähennettiin -> ambulanssit jatkuvasti Oulun keikoilla -> Lisää ambulansseja ei kuitenkaan ole hankittu.

Hyvin tyypillistä. Säästetään kohteesta X eikä nähdä, että se lisää kuluja kohteessa Y.

http://img710.imageshack.us/img710/4842/ranuaj.jpg
Juha Buska
Vieras

#650 Re: Ranua ja Pudasjärvi

01.02.2011 07:26

#649: - Ranua ja Pudasjärvi 

Sama ilmiö Tornio - Haaparanta alueella. Haaparannan ensihoitopalvelun resurssit ovat täysin riittämättömät ja näin ollen Haaparanta ratsastaa liikaa Tornion ensihoitopalvelun varassa. Joka kerta kun Tornion ambulanssi on kiinni tehtävällä Haaparannalla niin Torniolaisten ensihoitovalmius kärsii.

Haaparannan ambulanssiyksikkö käy tottakai paikkaamassa ajoittain myös Tornion ambulanssivajetta, mutta kokemuksesta voin kertoa, että yhteistyössä on suuria puutteita. Esim. toimintakulttuurilliset erot ovat eräs toimintaa vaikeuttava tekijä.

Mielestäni viisainta olisi jo tässä vaiheessa alkaa kiireellä kehittämään meri-Lapin kuntien yhteistä ensihoitopalvelua. Uusi terveydenhuoltolaki tulee voimaan 5/2011 ja sen mukana ensihoitopalvelu joka tapauksessa uudistuu siirtyen saiaraanhoitopiirin isännöimäksi.