Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Vieras
Vieras

#801 Re:

27.02.2011 13:11

#800: -  

 

Otin selvää... joulukuussa 2010 valmistunut... helmikuu 2011 nykyiselle yrittäjälle töihin.

Vieras
Vieras

#802 Re: Re:

27.02.2011 15:00

#801: Vieras - Re:

Nuoria vasta valmistuneita HUOM! monikossa ja nyt sanot että joulukuussa valmistunut HUOM! yksikössä eli ota edelleenkin selvää paremmin. Siellä on paljon paremmin koulutettua porukkaa kuin ennen, suurimmalla osalla on kuitenkin yli kolmen  vuoden kokemus ensihoidosta. p.s kyllä sen liuotushoidon siellä edelleenkin saa, samoilla ohjeilla kuin ennenkin.

Vieras
Vieras

#803 Re: Re: Re:

27.02.2011 15:07

#802: Vieras - Re: Re:

Ja esimerkiksi ensihoitajakoulussa saadaan jo koulutuksen puolessavälissä luvat toimia perustason ambulanssissa ja kuskina esim. hoitotason ambulanssissa, joten sieltäkin tulee työkokemusta n. kahden vuoden ajan. Joten tämä valmistumispäivä ei kerro sitä kuinka paljon työntekijällä on työkokemusta.

mielenterveyshoitaja
Vieras

#804 työvuorojen pituus

27.02.2011 15:30

Puhutaan, että mgeellä tehtäisiin ylipitkiä työvuoroja. En varsinaisesti ota kantaa työvuorojen pituuteen, mutta asiahan on niin, että ei siellä koko aikaa hälytyksillä olla. Tuntikausia on usein luppoaikaa, joka käytetään lepäilyyn, jopa nukkumiseen.
Näin oli myös spr:n aikana. Harvassa ovat nykyään työpaikat, joissa saa täydellä palkalla jopa nukkua !!! Sitä vaan, ettei se työvuoron pituus ole suoraan verrattavissa työvuoron raskauteen !!!

Vieras

#805 kuinka käy ?

27.02.2011 18:01

Kaup.valtuusto antaa vähäisten sopimusrikkomusten elää elämäänsä, kunhan MG vaan pyrkii parantamaan puutteet. Näin se tulee menemään, katsokaapa vaan.
Vieras
Vieras

#806 Re: Re: Re: Re:

27.02.2011 22:18

#803: Vieras - Re: Re: Re:

kolme vuotta vastaan kymmenet vuodet. Sitten puhutaan kokemuksesta. On vaarallista olla tuolla asenteella töissä kun jo kolmen vuoden jälkeen on mestari...

 

Matti Suopajärvi
Vieras

#807 Re # 806

27.02.2011 23:11

Löysin seuraavan mielestäni hyvän määritelmän. Jos minä saisin päättää, tai edes ehdottaa, hoitotason L-4 tulisi kuulua ehdottomasti ryhmään 5. Kuka siihen kuuluu ja miten se määritellään on toinen juttu...

BENNER (1984) ”From novice to expert”
1989 Aloittelijasta asiantuntijaksi. WSOY

1. NOVIISI
Ei kokemuksia
Tarvitsee perehdytystä
Säännöt ohjaavat toimintaa

2. EDISTYNYT ALOITTELIJA
Kohdannut todellisia tilanteita
Havaitsee tilanteiden yleisominaisuuksia

3. PÄTEVÄ
Havaitsee tilanteiden yleisominaisuuksia
Ongelmanratkaisun perustana tietoinen käsitteellinen ja analyyttinen pohdinta

4. TAITAVA
Tarkastelee työtään kokonaisuutena
Osaa asettaa työhön liittyvät tekijät tärkeysjärjestykseen

5. ASIANTUNTIJA
Valtava määrä kokemuksia
Kokonaisvaltainen intuitiivinen ote työhön

PS.
Valtuuston huomista kokousta edeltävä tilaisuus jossa on kuultavana Med Groupin edusta ei ole muille kuin valtuuston jäsenille.

matti

Vieras
Vieras

#808 Re: Re: Re:

27.02.2011 23:55

#802: Vieras - Re: Re:  

 Mielenterveyshoitaja ensihoitokokemus olematon, ei kuitenkaan nuori, on varmaan autolla ajokokemusta verrattuna nuoriin. (Jos puhutaan hälytysajosta 3500kg:n autolla liikenteessä). Kyllä tässä otetaan rajuja riskejä!!! Lisätään tähän vielä akuuttihoitotyö!! Panee miettimään, tämä pelleily ihmishengillä!!!

Vieras
Vieras

#809 Re: työvuorojen pituus

28.02.2011 00:03

#804: mielenterveyshoitaja - työvuorojen pituus 

 Ei sitä kaikkia sallita nykyiselle yrittäjällekään, Suomessa on työaikalaki, jota tulee noudattaa myös Torniossa! Ei 72h vuoroa tekevä ole enään työkykyinen.

Vieras
Vieras

#810 Re: Re: Re: Re: Re:

28.02.2011 00:27

#806: Vieras - Re: Re: Re: Re:  

 Olen samaa mieltä kanssasi, esim. 24 vuotta vakituisena ensihoitajana Torniossa, miettikää mitä kaikkea siihen mahtuu.... TÄMÄ ON KOKEMUSTA!!!!

saku lapista
Vieras

#811 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

28.02.2011 09:47

#810: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re:

Mitä ihmettä te täällä vaivaatte omaa päätänne vaan käykää suoraan kysymässä työntekijöiltä Torniossa heidän työhistoriansa. Ettehän te edes tunne heitä ja heidän työhistoriaa, kuhan täällä vain arvuuttelette ja hevosmiehiltä kuultuja juttuja paisuttelette. Esim. Torniossa käy sijaisinakin pelastushelikopterissa työskentelevät ensihoitajat, että luulis tietoa ja kokemusta olevan. Muista asioista voitte tingata mutta kun ette tunne ihmisiä niin älkää täällä niitä arvuutelko koska se loukkaa monia työntekijöitä.

MP
Vieras

#812 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

28.02.2011 11:41

#811: saku lapista - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Se on sellainen sanonta että "se koira älähtää jne". Nyt vaikuttaa näin käyvän kun "keskustellaan" työ kokemuksesta.

Naapuri
Vieras

#813

28.02.2011 13:00

Kovasti kummastuttaa meuhkaaminen Tornion ambulanssien tason laskusta. SPR aikana Tornion palolaitoksen palomiehet tekivät säännöllisesti töitä ambulanssissa mutta enään ei pätevyys riitä. SPR aikana lääkintävahtimestari-sairaankuljettajat saivat antaa mm. sydänlääkkeitä. Vuodenvaihteen jälkeen tähän on vaadittu ammatikorkeakoulu tason koulutus sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi. Uudet vaatimukset ovat kuulemma yhteneväisiä uusien lakien kanssa eikä SPR aikainen ollut.
Osa uusista työntekijöistä on nuoria alle kolmekymmentävuotiaita mutta korkeastikoulutettuja ja testattuja tehtäväänsä. Se että Torniossa käy työntekijöitä kauempaa taitaa kertoa enemmän työnviihtyvyydestä kuin mistään muusta. Ei kai huonoon paikkaan kukaan kauempaa lähde töihin tai sijaiseksi? Uudistuksien ja kehityksen jarruna ovat yleensä ne vuosikymmeniä tehneet työntekijät jotka eivät halua muutosta vanhaan. Tämä koskee yleisesti kaikkia ammatteja eikä pelkästään sairaanhoitoa. Aika näyttää kuinka korkealle ambulanssi toiminta menee torniossa sillä edellytykset ovat hyvät.
Juha Buska
Vieras

#814 Re:

28.02.2011 14:40

#813: Naapuri -

Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan tuoda esille kuinka ensihoidon toimintaa pyrittiin kyllä viemään kaikkien voimassaolevien säädösten ja ohjeistusten mukaiseksi jo aiemman ensihoito-organisaationkin aikana. Tästä esimerkkinä seuraava linkki: #178

"Uudistuksien ja kehityksen jarruna ovat yleensä ne vuosikymmeniä tehneet työntekijät jotka eivät halua muutosta vanhaan."

Tämä näkemys on varmasti osaksi totta, mutta näkisin kuitenkin suurimmiksi "jarruiksi" seuraavat aiemmin esiin tuomani tekijät:

Eräitä perusongelmia ensihoitoalalla ovat:

1. Bisneksen teko ihmisten hädällä

2. Kuntapäättäjien asiantuntemattomuus ja sairaalloinen himo säästää perusturvallisuuspalveluissa

3. Ensihoitopalvelun tuottaminen varallaolovalmiudesta (=ei ole mahdollista jos tavoite on tarjota tehokasta ensihoitoa potilaille)

4. Yli-innokkaat sekä eduistaan piittaamattomat ja ymmärtämättömät työntekijät

5. Ammattijärjestön voimattomuus ja ehkä myös haluttomuuskin hoitaa yksityissektorin edunvalvontaa

6. Yksityisten ensihoitopalveluorganisaatioiden kattojärjestö (ei vähäisintäkään halua päästä eroon  varallaolojärjestelmästä = kilpailuvaltti ja työntekijöiden kiristyskeino)

Mitä ensihoitotyön kokemuksen merkitykseen tulee, niin sitä ei pitäisi kukaan pystyä kiistämään. Nykyisin vaikuttaa siltä, että tietty peruskoulutus ja teoriatentti on riittävää ensihoidon hoitotasolle. Muistutuksena SHP:n ensihoidon vastuulääkärin terveiset: #164

Vieras
Vieras

#815 Re:

28.02.2011 14:42

#813: Naapuri -  

 Tornion Ensihoidon piti jatkua korkeatasoisena 1.1. 2011 lähtien, mutta kuinka kävi? Nyt odotellaan, mitä, no sitä korkeaa tasoa missä on oltu. Kuinkahan kauan odotellaan?

vieras
Vieras

#816 Re: Re:

28.02.2011 14:44

#814: Juha Buska - Re:

Kyllä Juha Buska olet oikeassa näissä väittämissä mutta tämä palsta on mennyt vain MG:n solvaamiseksi myös työntekijöitä ollaan arvosteltu vaikka ihmisistä ei tiedetä mitään.

Juha Buska
Vieras

#817 Re: Re: Re:

28.02.2011 15:03

#816: vieras - Re: Re:

Sen sävyinen keskustelu ei ole toivottavaa. Tulee muistaa tämän adressin alkuperäinen ajatus.

Olen kokenut, että tämä Tornion ensihoidon tilanteeseen liittyvä julkisuus on henkilöitynyt hyvin pitkälle Mattiin ja minuun. Niin hyvässä kuin pahassakin. Tämä tietysti siitä, että olemme esittäneet näkemyksiämme reilusti omalla nimellämme tässä foorumissa ja myös muussa mediassa.

Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että mm. ajatus Tornion ensihoitotyöntekijöiden mielenilmaukseen marraskuussa 2010 lähti eräältä nykyisessä organisaatiossa työskentelevältä. Muutama nykyisen organisaation työntekijöistä oli omasta tahdostaan sekä aktiivisesti suunnittelemassa mielenilmausta. Tämän adressin perustaminen on puolestaan peräisin muutamalta aktiiviselta kuntalaiselta, jotka olivat seuraamassa ensihoitotyöntekijöiden mielenilmausta ja huomasivat Tornion päättäjien toimissa olleen asiantuntemattomuutta.

Matti Suopajärvi
Vieras

#818 Re:

28.02.2011 16:34

"Vuodenvaihteen jälkeen tähän on vaadittu ammatikorkeakoulu tason koulutus sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi. Uudet vaatimukset ovat kuulemma yhteneväisiä uusien lakien kanssa eikä SPR aikainen ollut."

Pitää osin paikkansa. Toinen asia on se että entisellä toimijalla oli enemmän nykyisetkin hoitotason vaatimukset täyttäviä työntekijöitä kuin nykyisellä. Piste.

"Se että Torniossa käy työntekijöitä kauempaa taitaa kertoa enemmän työnviihtyvyydestä kuin mistään muusta."

Toivottavasti. Mutta kertooko se sopimuksen vaatimuksen mukaisesta paikallistuntemuksesta?

"Juha Buska: Olen kokenut, että tämä Tornion ensihoidon tilanteeseen liittyvä julkisuus on henkilöitynyt hyvin pitkälle Mattiin ja minuun. Niin hyvässä kuin pahassakin."

Niinpä.

Väitän yhä että tässä asiassa on kuitenkin oltu myös nuorten työntekijöiden asialla. Uskokaa huviksenne. Pitää vaan yrittää, toisin kuin kaupungin likinäköisessä päätöksenteossa, nähdä asioita yli seuraavan talousarviokauden. Ja vaalikauden. Hieman kauemmas.

Nykyinen kilpailutusvimma ajattelemattomine tarjouspyyntöineen johtaa kiristyessään vääjäämättä siihen että:

a.) alalle ei halua kukaan

b.) alalla ei kukaan voi toimia saavutettuaan muutamankin palvelulisän

Kustaa Piha sanoo Pohjolan Sanomien lehtiartikkelissa 31.1.2011, ettei tunnista yhtiötä siitä lehtiartikkelista jossa väitetään yhtiön käyttävän halpatyövoimaa. Ja jatkoi..."Maksamme työehtosopimusten mukaista palkkaa."

Pitänee paikkansa.

Toinen asia, ja joka jäi sanomatta, on mikä ero on uuden ja kaikki kokemuslisät omaavan henkilön työehtosopimuksen mukaisessa palkkauksessa, sekä se käytettiinkö tätä optiota. Palkkakustannusten ero / kk. lisineen lienee 500€ luokkaa / työntekijä. Kun tämän kertoo parillakymmenellä ja 12 kuukaudella puhutaan vuositasolla summasta suuruusluokkaa 120 000€.

Millä voitetaan tarjouskilpailut alalla jossa 80% pisteytyksestä määrää hinta, kun ala on työvoimavaltainen.

Ihan kun omakohtaisesti miettii, asia seurannaisvaikutuksineen saattaa aueta. Ellei aukene, kannattaa ajatuksen tasolla soveltaa omalle kohdalle. Ja kommentoida sitten.

 

t:matti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vieras
Vieras

#819 Re: Re: Re: Re:

28.02.2011 16:36

#817: Juha Buska - Re: Re: Re:

Voisko olla nyt kuitenkin niin, että tämä entisen organisaation työntekijä joka on myös nykyisessä organisaatiossa töissä niin olisi nähnyt asiasta myös toisen puolen eikä vain sitä mitä on täällä ja muualla kerrottu ja luultu?

 

Että kun käydään tämmösiä keskusteluja niin täytyy muistaa, että asioilla on aina kaksi puolta ja täällä tuodaan esiin vain se yksi puoli..eikä sekään aina ole totta.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.02.2011 16:43


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.02.2011 17:07


Juha Buska
Vieras

#822 Re: Re: Re: Re:

28.02.2011 18:03

#817: Juha Buska - Re: Re: Re:

Aiempaan viestiini täsmennyksenä. Tarkoitukseni ei missään nimessä ollut aliarvioida työntekijöitä joihin viittasin. Tiedän heidän olevan hyviä työssään. Halusin kommentillani tuoda esille sen, että kaikki Tornion ensihoidon tilanteeseen kohdistunut kritiikki ja siihen liittyvät toimet eivät suinkaan ole lähtöisin minulta ja Matilta.

Näköjään tuonkin kommenttini joku nimimerkin suojista onnistui kääntämään negatiiviseksi arvosteluksi.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.03.2011 12:59


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.03.2011 13:04


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.03.2011 13:28