Adressi Sipilän hallituksen pakottavaa lainsäädäntöä vastaan


Vieras

#1251

11.09.2015 20:34

Saavutettuja etuja ei voi ottaa pois.
Korvaamaton

#1252

11.09.2015 20:58

Ensin oltiin pakottamassa eläkeläisiä toimeentuloluukulle, nyt sitten matalapalkka-alojen työntekijöitä.

Sunnuntailisät eivät ole mikään ylimääräinen hupiraha, jota ilmankin voisi olla, vaan välttämätön lisä pieneen palkkaan, jotta sillä tulee toimeen. Käsittääkö hallitus, että osa näistä pienipalkkaisista vielä sentään tulee juuri ja juuri toimeen omillaan, mutta tämän esityksen toteuttamisen jälkeen enää ei? On tarpeeksi ikävää, että sunnuntaityöt ovat usein jo työnantajan taholta "pakko", mutta elleivät olisi, olisivat toimeentulon takia pakko sittenkin, jos aikoo työllään elää.

Hallitus etsii nyt käsiinsä vähän tilastoa siitä, kuinka moni pienipalkkainen ihminen joutuu anelemaan toimeentulotukea palkan lisäksi. Se jos jokin, on vääristynyt tilanne. Ellei hallitus kykene huolehtimaan niin perustavaa laatua olevasta asiasta, kuin että edes ne harvat, joilla työtä vielä on, tulevat sillä toimeen - erotkoon, tai tehköön jotain asian eteen, muutakin kuin vain lisätuhoa.

Pienipalkkaiset, työtätekevät, kunnolliset ihmiset eivät ole vieneet tätä maata perikatoon. Heitä ei saa siitä rangaista ja vetää mukanaan. Nyt täytyy ottaa joku tolkku mukaan siihen mitä suunnittelee ja kelle.

Itse hoitoalan ammattilaisena sanon vielä, että Sipilä ei ole minun työnantajani, eikä hänestä sellaista tule. Sovin työehtoni muualla, ammattiliittoni tukemana. Jos tämä asetelma muuttuu, sopiminen loppuu myös minun puoleltani.

Pienipalkkaiset ihmiset eivät ole yhtäkkiä muuttuneet lapsiksi, jotka saa käskemällä hiljaisiksi. Milloin on tällaisella yksipuolisella, keskustelua käymättömällä, väkivaltaisella, toisen ihmisen oikeuksiin puuttuvalla sanelulla saatu mitään hyvää aikaan?

Ei saada nytkään, joten kiireesti tätä tyhmimmistä tyhmintä suunnitelmaa uudistamaan. Pienipalkkaisen, vielä työtä tekevän väestön työpanosta on aivan viimeiset hetket meneillään, enää arvostaa ja kunnioittaa ja se myös rahallisesti näyttää. Muuten ei kohta enää ole pienipalkkaista työtätekevää väestöä. Ja kuka niitä rahoja sitten toisillekaan keräilee, emmekö olekin korvaamattomat, kun sitä puolta ajattelee?

 

 

 

 

 


Vieras

#1253

11.09.2015 21:08

Matalapalkkaiset naisalat, kuten hoitotyöntekijät ovat tukeneet jo vuosia tätä maata pienillä palkoilla ja jatkuvilla joustoilla. Julkisella puolella tehdään työtä minimäärällä hoitajia, kyllä olemme palkkamme ansainneet ja haittakorvaukset, joilla palkkataso edes siedettäväksi nousee.


Vieras

#1254

11.09.2015 21:26

Nyt olen jo joustanut maahan asti. Ollut nöyrä ja kiltti kun on soitettu vapaapäivältä työvuoroon. Viikonloppuvapaa osuu n. joka kolmannelle viikonvaihteelle joten usein perhejuhlat, joulut ja juhannukset menee työssä. Jos saa kaksi peräkkäistä vapaapäivää, ensimmäinen menee voimien keräämiseen. Että jaksaa taas hoivata ja auttaa, kuunnella ja lohduttaa.... ym ym. Eläkkeelle pääsy siirtyy yhä kauemmas tulevaisuuteen. Voi olla, ettei siitä ajasta pääse edes nauttimaan ; työtä tehdään hautaan asti pienellä palkalla ja vielä pienemmällä arvostuksella. Laskuni saan maksettua, vielä. Miten käy jatkossa? Ihan siinä rajoilla on riittääkö enää motivaatio jatkaa työssä.

Ei tämä hallituksen päätös ainakaan tuo hyvinvointia Suomeen.


Vieras

#1255

11.09.2015 22:14

Olen kaupassa töissä.
Ruhtinas

#1256

11.09.2015 22:59

"Jep. Ensinnäkin julkisenpuolen lomat on aivan liian pitkiä. Toisesks on ihan sama mitä hallitus tekee niin aivan varmasti joku ei ole tyytyväinen. Toimenpiteet on rankkoja mutta niin on myös Suomen kohtalo jos ei näitä tehdä. Kolmanneks jos joku rakentaa oman talouden lisien varaan niin on melko vähä-älyinen..oma näkemys on että talous rakennetaan aina peruspalkan mukaan, toki voin olla väärässä mutta loogisesti siinä on järkeä. Neljänneks eipä ole mikään taho ehdottanu mitään millä Suomen talous saadaan nousuun yli neljään vuoteen ja nyt kun aletaan tekemään jotain niin kaikki p****housut on kitisemässä että ei saa näin tehdä..silti edelleen kukaan ei tiedä mitä pitäisi tehdä. Jep suomalaisista noin 90% on täysiä idiootteja jotka eivät osaa ajatella pitkällä tähtäimellä/eivät erota miljoonaa miljardista.. toisin sanoen tämä adressi kelppaisi p****paperiks jos olisi paperi muodossa.."

 

"Mitäs jos nostettaisiin julkisensektorin veroja vaikka 5-10% ei tarvisi tehdä mitään muutoksia mihinkään.. no eihän se käy. Maataloustuet pois? no ei hän sekään käy koska sen jälkeen ruoka on aivan liian kallista niin Sari Sairaanhoitaja haluaa lisää tukia + tulisi lisää työttömiä koska maaseudulta loppuisu hommat. Korotetaan kaikkien veroja no.. eihän sekään käy koska ollaan Suomalaisia. No otetaan lisää lainaa että kaikilla olisi hyvä mieli..no eihä sekään käy koska sitten mennään kohti Kreikan kohtaloa.

Yksinkertaisesti ihan sama mitä hallitus tekee niin ei se käy. Kaikissa keinoissa on omat miinus puolet.. Mutta kun ihmiset unohtavat että tässä yritetään nostaa Suomen talous jaloilleen että saadaan tulevaisuudessa paremman oltavat ja suunnattua ennemmän rahaa sosiaalipalveluihin.
Niin mutta eihän sekään käy, mutta kukaan ei tiedä että miksi."

Tavoitteiden tarkistus

#1257 Re:

12.09.2015 00:05

#1254: -  

Siitäpä juuri on kysymys ja siksi tällaiset typerät ehdotukset herättävät suuttumusta: kun ollaan todella joustettu (jo kauan, yleensä koko työuran ajan, enenevässä määrin) ja niin paljon, ettei enää pysty enempään, ellei aio peräti kaivautua maan alle. Minua on kuitenkin opetettu: ellet halua että ylitsesi kävellään, älä mene maahan makaamaan. Tämä on hyvä ohje tähänkin. 

Ei kukaan kykene joustamaan määräänsä enempää. Hoitajan työ nielee niin paljon fyysistä ja psyykkistä energiaa, että siitä ei jää kuin pieni siivu omaan elämään, jaettavaksi omille läheisille. Siitä on kyllä aiheellista maksaa edes sellainen palkka, että saa perheelle ruokaa. Työssään tulee melko tyhjiin imetyksi, mutta jos pystyy ruokkimaan vielä itsensä ja toiset, ehkä jaksaa?

Jos yhtään tietää, mitä hoitaja antaa itsestään yhden työvuoron aikana, käsittää senkin, että kun hän menee ja tekee sen päivänä, jona muu perhe jää aamulla nukkumaan - on siitä maksettava kunnollinen korvaus, jotta olisi mikään syy jättää ne omat ihmiset ja mennä. Sairaat on hoidettava joka päivä, hoitaja hyväksyy tämän,  se hänelle palkassa korvataan. Ellei, tulisiko kaikki tehtävä työ muuttaa sellaisiksi, että jokainen työskentelisi myös sunnuntaisin, kuinka moni suostuisi? 

Joku mainitsi raamatunvastaisuutensa näissä kommenteissa, oli sitä mieltä, että "raamatun voisi jo unohtaa", tai jotain sinnepäin.

Hänelle kerron, että hoitoalan sunnuntaitöissä ei ole kyse raamatusta. En puolusta uskoa tai vastusta sitä, yritän kunnioittaa eri vakaumuksia, antaa niiden olla - mutta sairaaloissa tehdään töitä sunnuntaisin ihan vain sen vuoksi, että sairaat eivät yhtäkkiä lakkaa tarvitsemasta hoitoa viikonloppuisin. Sepä olisi helppoa, jos potilaat voisi perjantaina unohtaa ja maanantaina palata asiaan. Sunnuntaityölle ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa, on pakko harjoittaa raadollista työvuorosuunnittelua, jolla taataan hoitohenkilökuntaa viikon jokaiselle päivälle. Sallisin silti sunnuntaivapaan niille, joille se on uskonnollisista syistä tärkeää.

Nyt keskustellaan kuitenkin Sipilän hallituksen ehdotuksesta alentaa sunnuntaityöstä maksettavaa haittakorvausta niin, että se vaikuttaisi palkkaan reippaasti yli sadan euron kuukaudessa.

Siihen ei ole työntekijöillä yksinkertaisesti varaa. Raskasta hoitotyötä nippa nappa jaksetaan vielä tehdä, koska sillä nippa nappa vielä tulee toimeen, kun jaksaa vain työskennellä ne monta viikonloppua kuukaudessa. Sunnuntailisät ovat se osa palkkaa, jolla eletään. Palkkakuitti, jossa ei ole lisiä, tarkoittaa pitkää kuukautta, jona aikana vain odotetaan seuraavaa. Aikahan sinänsä menee hyvin työssä, mutta muutoin tällainen taloudellinen paikoillaan seisominen ei edistä kansantaloutta. Palkkaus on niin matala, että lisät siihen ovat välttämättömät, toimeentulon kannalta.

"Haittalisä" kertoo puolestaan haitasta, jota sunnuntaityö aiheuttaa. Aiheutettua haittaa on yritetty palkanlisällä tähän asti kompensoida. Sunnuntaityö kapeuttaa sosiaalista elämää, kun ei voi olla vapaana silloin kuin toiset. Jää paitsi joulunviettoa, pääsiäisen hartautta, uudenvuodenjuhlintaa, ei pääse osallistumaan synttäreihin tai kihlajaisiin, ei pääse kastetilaisuuteen eikä paljon muuallekaan.

Olisiko Sipilä itse valmis nukkumaan sen aikaa, kun muu perhe on hereillä ja päinvastoin, ajatellen yötyöntekijöitä? Sen lisäksi, että hoitajat ovat useimmiten pakotetut sunnuntaisin työskentelyyn, on oikein muodikasta, erityisasiantuntijoiden keksimää terveellistä työrytmiä, muka...  määrätä hoitaja työskentelemään lisäksi kolmessa vuorossa, jolloin hän tekee sekä päivää, iltaa että yötä. Sen kokeneena, tiedän että raskaampaa ei voi olla. Ihminen pysyy sisäisen kellonsa kanssa sekavana jatkuvasti, milloinkaan ei saa rauhoittua olemaan missään ajassa, jatkuvasti on "joustettava" väkivaltaisesti oman kehon vaatimuksia vastaan. Tämä nyt ei liity sunnuntaihin erityisesti, mutta jokaiseen päivään hoitotyössä.

Vuorotyölisät on suunniteltu tätä kompensoimaan, vaikka haittaa ei voidakaan rahalla poistaa. Raha on kuitenkin välttämätön, jotta pystyy hankkimaan vuorotyöstä usein ennemmin tai myöhemmin aiheutuvan sairastumisen vaatimat lääkkeet, esimerkiksi.

Palkan alennus ei ole mahdollinen, ajatellen toimeentulemista, toistan. Ei myös sen vuoksi, että jo nyt hoitajat työskentelevät selkänahallaan, tietävät työskentelevänsä "huonosti" henkilöstön ollessa vedetty minimiin. Jos vielä palkkaa alennetaan, mistä sitten motivaatio, mikä sitten kompensoisi tästä aiheutuvaa jatkuvaa kärsimystä? Tervepäinen hoitaja nimittäin kärsii tästä suunnattomasti.

Hoitotyön suuri ongelma on, että mikään maailman hyvä tahto tai ammattitaito ei ole riittävä, kun osastollinen potilaita tarvitsee kipeästi apua heti, ja heitä on auttamassa vain muutama hoitaja. 

Esimerkiksi: Hoitaja ottaa vastaan lääkemääräystä ja neuvottelee lääkärin kanssa potilaan tilanteesta, toinen on mennyt antamaan lääkitystä ja happea hengenahdistuskohtauspotilaalle, kanslian ikkunasta näkyy lattialle virtsaava vanhus housut nilkoissa ja vaipat heitettynä lattialle, potilas soittaa kelloa ja anelee kipulääkitystä, vuodepotilas oksentaa päälleen ja lakanoilleen, saattohoitopotilaan omaiset tulevat ovelle hätääntyneinä ja odottavat apua, eräässä huoneessa alkaa soida palovaroitin... tällaiset yhtäaikaiset tilanteet, joita on,  jättävät liian usein ja liian monta potilasta, liian pitkäksi aikaa odottamaan yksin kipuineen, tarpeineen ja hätätiloineen, jolloin tilanteet ehtivät myös pahentua entuudestaan.

Kaikki, jotka asiaa tuntevat, tietävät, että tässä mennään alamäkeen, hoidon laatu on tällä tavoin koko ajan huononemassa kun ihmisiä ei ehditä auttaa ajallaan, riippumatta hoitohenkilökunnan tahdosta, ammattitaidosta tai asenteista. 

Tämän vuoksi on yhä vaikeampi saada ihmisiä alalle. En tiedä miksi tätä kerron, mutta kerron nyt kumminkin. Ehkä siksi, että toivon tämän päätyvän päättäjien tietoon ja ymmärrykseen. Että hoitoalalle työväen saaminen ei ole enää mitenkään takuuvarmaa, mutta aivan eri syistä, kuin mitä hallitus toistaiseksi kuvittelee.

Nuoria tai alasta tietämättömiä, onnistutaan sinne vielä "huijaamaan", etsitään kaikenlaista kivaa pikku piparnakkelia jolla puetaan työ olemaan kivaa, että kannattaa hakeutua tälle alalle, puhutaan ihmisläheisyydestä ja inhimillisyydestä -  mutta kun alan todellinen sisältö, kunnollisen työn tekemisen mahdollisuudet  ja reaalinen palkkaus heille selviää, nähdäänkin jo nopeita poistumisia alalta. Nuoret eivät ole enää yhtä joustavia, nöyriä tai tyhmiä ja liian kilttejä, mihin tahansa alistuvia, pelokkaita... niinkuin ollaan totuttu ajattelemaan, että hoitajat ovat. Että ne ylikiltit huolehtijanaiset ja pehmomiehet sydämellään, ihan vaan hyväntahtoisuuttaan, haluavat hoitaa toisia, uhrata sille monet oman elämänsä muut mahdollisuudet, mutteivät halua siitä mitään itselleen, suostuvat millaisiin tahansa työehtoihin, ovat yhä valmiit kaikesta tinkimään. ?

Kysyn meiltä hoitajilta ja kysyn hallitukselta: miten kauan luulette, että tällainen voi jatkua, vaikka jatkuisi ihan vain tällaisenaan, ilman muutoksia? Voiko tämä enää jatkua muuttumattomana, tai tulevatko ne muutokset jo väkisin, vaikkei kukaan niitä haluaisikaan? Miten kauan hoitajia vielä löytyy tällaisilla työn tekemisen ehdoilla ja jos vielä palkkaa käydään alentamaan?

Itse luulen, että ollaan aivan loppumetreillä ja sitten on jonkin muututtava radikaalisti, mutta toiseen suuntaan, kuin hallitus nyt kaavailee. Hoitamisen moraali rapisee väistämättä, kun hoitaja ei kestä jatkuvaa potilaan laiminlyömistä ja tarpeiden ohittamista, mihin hänet työssä jo nyt pakotetaan, kiireen ja resurssien puutteen vuoksi. Vaihtoehtona on kovettuminen ja tyytyminen huonoon hoitoon, siitä seuraava välinpitämätön ja passiivis-agressiivinen hoitotapa (sitä ei kai kukaan toivo?) tai alanvaihto. 

Kaiken tähänastisen vaivannäön mitätöinniltä se tuntuu, kun ehdotetaan palkan alennusta muka "kaikkien edun nimissä".

Hoitotyössä raatavat ihmiset eivät ole oikea kohde sille rankaisulle, mikä "tuhlaamisesta" nyt kansalle asetetaan. He eivät ole niitä, jotka olisivat ikinä päässeet tuhlailemaan. He ovat väärä kohde moraalisesti syyttävänsävyiselle "me"-puheelle, minkä mukaan  "kaikkien pitää osallistua". Hoitohenkilökunta tietää selkänahassaan osallistuneensa jo tuhanteen kertaan, olleensa jo niin joustava kuin voi olla, oikea matojen kuningatar ja kuningas, kaikkien mato-kollegoidensa kera, ei selkärankaa, mutta onhan kuvitellusti hyvä sydän. Ehkä se ei enää riitä. Ehkä tällaista kiemurtelua ei voi enää jatkaa. Täytyyhän meidän hoitajina yrittää pitää potilaidenkin puolta, eikä suostua kaiken lopulliseen rapauttamiseen.

Hallituksen on ehkä mietittävä tavoitteensa ja keinonsa uudemman kerran. Huonompi hoitaminen ja entistä vähemmät hoitajat, ei vaikuta järkevältä tavoitteelta.

 

 

 

 

 

 


Vieras

#1258

12.09.2015 00:05

Koska hallituksen suunnittelevat leikkaukset vaikuttavat suuresti palkkaani ja työssäjaksamiseen.
Ruhtinas

#1259

12.09.2015 00:42

Hiukan tarvii vielä tänne kommentoida.. Eli tuo lomien lyhennys on reilu meitä yksityisellä puolella työskenteleviä kohtaan eikä sen muuttaminen vaikuta jaksamiseen mitenkään.

Hallituksella olisi hiukan vielä keinoja joilla muuttaa tätä tilannetta

1. Jättää nämä lisät niin kuin ovat.

2. liittojen jäsen maksujen veronvähennys pois.

3. sairaslomalta saisi 80% palkasta myös ekalta päivältä, mutta vaadittaisiin joka kerta lääkärintodistus tällä saataisin ne lusmuilijat pysymään töissä. Joku saattaa väittää että kun ollaan töistä pois niin kyllä silloin ollaan sairas..joopa joo.

4. Verojahan ei haluta nostaa mutta näihin lisiin voisi pistää 5% lisäveron mutta se koskisi kaikkia.. yö,yli,ali,väli, lauantai, sunnuntai, loma, vapaa, kahvitauko, ruoka ja v*t*t*s lisiä..


Vieras

#1260

12.09.2015 02:46

Saavutettuja etuja ei saa poistaa jne.

Vieras

#1261

12.09.2015 04:58

Pakkolainsäädäntö ei ole demokratiaa.

Vieras

#1262

12.09.2015 04:58

Vastustan erityisesti sairauslomien ja varsinkin sairausloman korvauksiin aioittuja heikennyksiä ?

Vieras

#1263

12.09.2015 05:49

Sipilä ja hallituskummppanit toimivat kuin diktaattori- järjestöiltä menee uskottavuus hoitaa palkansaajien asioita jos nyt ei joukolla reagoida!

Vieras

#1264 Re: Re:

12.09.2015 06:05

#855: - Re:  

 Lähinnä kansanedustajia ja opettaja tässä tarkoitinkin. Esim lomat kohtuuttomia.


Vieras

#1265

12.09.2015 06:11

Itse olen lähihoitajaksi opiskellut ja kolmivuorotyössä. Täysin kohtuutonta vetää noin iso siivu palkasta! Palkkani koostuu nimenomaan viikonlopuista ja illoista. Työ ei ole helppoa ja lomia saisi olla enemmänkin palautumiseen. Voin taata että, kun tällä tavalla kiristetään niin pakostakin ihmiset sairastuu tai joutuu vaihtamaan alaa.

Vieras

#1266

12.09.2015 06:12

Perushoitaja, pienipalkkainen, työaika 50%

Vieras

#1267

12.09.2015 06:16

Lähihoitaja opiskelija. Viikonloppuisin työskentelevä.

Vieras

#1268

12.09.2015 06:19

Törkeätä vallankäyttöä pienipalkkaisia kohtaan.
Tästä kriisistä ei ole kuin yksi vaihtoehto, Erota eurosta ja unionista. Koskaan emme pärjää palkkakilpailussa eteläeuroopan maille, meillä on pitkä pimeä ja kylmä talvi.

Vieras

#1269 Re: Re: Re:

12.09.2015 06:30

#1264: - Re: Re:  

 Mitä kohtuutonta on opettajien lomissa?

Lomahan on sama 1kk kuin muillakin. Palkka vain on jaettu koko vuodelle tasaiseksi. Tietääkseni tämä olisi mahdollista muillakin aloilla.

Itse en ole opettaja.


Vieras

#1270 Re:

12.09.2015 06:40

#1151: -  

SSS-irvikuva nurin!!! Hallitus vaihtoon pikaisesti! 


Vieras

#1271

12.09.2015 06:47

Adressi hyvä asia,taistelussa mukana...Miksi pienituloisia riistetään???!!!!!

Vieras

#1272

12.09.2015 06:55

Tällä ehdotetulla sopimuksella tulee olemaan suuret vaikutukset hoitajien työssäjaksamiseen. Sanotaan, että ollaan kutsumustyössä, mutta kyllä mekin rahaa ja elpymistä tarvitaan, että jaksaisimme tehdä pidempää työuraa.

Vieras

#1273

12.09.2015 07:20

minusta on hyvä saada kansalaisten mielipide kuuluviin.
lissu

#1274 Matalapalkainen

12.09.2015 07:32

Kohta olen ollut 30 v töissä samassa työpaikassa hoitoalalla ja siltikin joutuu venymään että rahat riittää ei siinä vielä mitään kun toinen osapuoli on eläkkeellä ja  minun palkasta siitä pois Pyhä korvaukset teen vuorotöittä Villä pienetään ei käy 


Vieras

#1275

12.09.2015 07:34

Pidän hallituksen toimia erittäin epäreiluina. Toimet kohdistuvat raskasta työtä tekeviin alipalkattuihin työntekijöihin. Lisät ovat merkittävä osa toimeentuloa ja palkanmuodostusta, joihin ei tule puuttua.