Ei hätämajoitusta Kastun kouluun

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Ei hätämajoitusta Kastun kouluun.


Vieras

#1

11.09.2015 06:44

Mahdollisesti häiritsee pienen omakotitaloalueen rauhaa. Ei maahanmuuttajia tuolle alueelle.

Vieras

#2

11.09.2015 10:17

Kannattaa viedä nämä näkökohdat spr:n Heikkisen tietoon. Ja kertoa, että esim. 20-30% opettajista oli jatkuvasti sairaana. Käytiin huutokaupassa Kastun koulussa pari vkoa sitten ja saimme hengitystieoireita vartin oleskelun jälkeen. Tulee mieleen, että jos Turun kaupunki tarjoaa  tiloja asumiskäyttöön sen jälkeen kun tilat on tyhjennetty oppilaista kiireellisesti, onko tässä huijattu oppilaita ja heidän vanhempiaan vai eikö välitetä siitä, jos turvapaikanhakijat sairastuvat.


Vieras

#3

13.09.2015 07:15

Mielestäni on edesvastuutonta tarjota sisäilmaongelmallista tilaa turvapaikanhakijoille jos koulutoimintakaan ei ole soveltuvaa. Turvapaikanhakijat tervetulleita mutta elinkelpoiseen majoitukseen sijoitettavina.
apua

#4

16.09.2015 04:12

Nyt vähän malttia auttamiseen ja järki käteen.Emmehän voi tarjota turvapaikaksi koulutiloja jotka on todettu jo pelkästään päiväopetukseen epäsopivaksi ja jo lyhyen oleskelun jälkeen aiheuttaa oireita.Kuka ottaa vastuukseen turvapaikanhakijoiden ja avustajien terveyden ja sairastumisen.Kenelle kulut? Suorastaan hölmöläisten hommaa ensin lakkauttaa koulu ja sitten kuitenkin asuttaa se turvapaikanhakijoilla.

joku raja

#5

16.09.2015 04:56

Onko koulujen sulkeminen ollut pelkkää huijausta? Saatu pikaisesti lakkautettua koulut ilman protestia vedoten homeongelmiin? Näinkö se on sitten mennytkin? Koulut takaisin, jos mitään ongelmia niissä ei ole!!!!

Ihan hullun hommaa tarjota tämmöisiä asuinkäyttöön! Joku raja pitää tähänkin saada. 

Huono muisti?

#6 Huijausta

16.09.2015 05:53

Joo väkisinkin tulee mieleen, että tässä on nyt huijattu oppilaita ja vanhempia. Jos tilat yhtäkkiä sopivat majoitukseen, miksei niitä voi käyttää opetukseen? Käsittääkseni henkilökunnalla ja oppilailla on kuitenkin ollut vakaviakin oireita. Kannattaisi viedä tämä sairastumisriski spr:n tietoon ja muistuttaa myös kaupungin päättäjiä asiasta, kun se näköjään tuntuu unohtuneen...

Liikuntasali oopilaiden käyttöön

#7 Törkeää

16.09.2015 06:00

Jis kastun koulun liikuntasali on käyttökuntoinen, mikseivät väistötilassa Tommilankadullq olevat oppilsat saa sitä käyttöönsä. Nyt he ovat täysin vailla liikuntatiloja. Törkeää toimintaa kaupungilta!

"Huolestunut veronmaksaja"

#8 Selitystä kaivataan

16.09.2015 07:21

Kuulemma Kastun koulun sisäilmamittauksissa ei ole löytynyt mitään perustetta koulun sulkemiseen. Harmittaa, kun oppilaat nyt ramppaavat erilaisten väistötilen välillä vuosien ajan. Heillä ei ole Tommilankadulla edes ruokalaa eikä liikuntatiloja. Välillä heillä on jopa hankaluuksia ehtiä syömään, ja opettajien mukaan opetusvälineet ovat usein kateissa näiden poikkeusjärjestelyjen takia. Ihailtavasti oppilaat ja opettajat ovat kyllä tämän pompottelun nielleet, mutta me vanhemmat ja kuntalaiset olemme selityksen velkaa. Esimerkiksi kuntalaisten omaisuuden myynti huutokaupalla kuulostaa varsin erikoiselta ratkaisulta -ilman että mitään ongelmia on tutkimuksissa todettu. Näinkö pidämme huolta omaisuudestamme?

Kiire

#9 Turvapaikanhakijoiden vyöry

16.09.2015 21:14

Nyt turvapaikanhakijoita on tullut ennätysmäärä. Kannattaa varmaan pikimmiten toimittaa tämä adressi eteenpäin, jos vielä haluaa ehtiä vaikuttamaan!!! Spr:lle olisi hyvä tiedottaa, että tilat ovat käyttökelvottomat.

Rikos?

#10 Re: Selitystä kaivataan

16.09.2015 21:20

#8: "Huolestunut veronmaksaja" - Selitystä kaivataan 

 Sisäilmamittauksissa harvoin löydetään tuloksia, vaikka tilat oikeasti olisivat käyttökelvottomat. Se, että 20-30% opettajista on oireillut jatkuvasti ja olleet toistuvasti pois & oppilaiden oireilut kertovat, että ongelmia on. On järjetöntä yrittää selittää, että tilat yhtäkkiä olisivatkin kunnossa, kun ensin on kiireellä suljettu ko. tilat ja esitetty jopa purettavaksi. Joku pitää saada vastuuseen päätöksistä! Eihän se vaan. voi mennä niin, että ensin suljetaan joku tila vedoten sisäilmaongelmiin ja sitten hetken päästä se kelpaakin majoitukseen. Sanoisin tuollaista toimintaa jopa rikolliseksi.

Kiire

#11 Onko adressi jo toimitettu spr:n ja kaupungin johdon tietoon?

18.09.2015 07:41

Alkaa olla kiire. Tänään on jo katsastettu Kastun koulua hätämajoitustilaksi.

NPT

#12 Rakennus luvat kunnossa majoitusta varten?

18.09.2015 09:29

MV lehdessä oli juttua koulu tilojen käytöstä majoitusta varten.

Tänne ei ilmeisesti pysty linkittämään mutta otsikko oli.

Teurajärvi: Hätämajoitustiloilta puuttuvat luvat (blogi)

Maahanmuuttovirasto ja SPR rikkovat lakia?

 

Huolestunut ja närkästynyt

#13 Koulu ei ole majoitustila

18.09.2015 09:59

Edellisellä kommentoijalla oli hyvä pointti. Tässä vielä ko. teksti Kaleva-lehdestä kopioituna. Koulu ei tosiaan ole tarkoitettu ympärivuorokautiseen käyttöön, vaan voi toimia tilapäismajoituksena enintään 7 vuorokautta. Tämäkin olisi hyvä kertoa SPR:n työntekijöille. Itse olen ollut yhteydessä tuttuihin päättäjiin asiasta ja siellä oli sellainen kaiku, että nyt kun on hätä, kaikki kelpaa. Useampi tuttu päättäjä on myös ollut sitä mieltä, että ei ko. tiloissa ole sisäilmaongelmia vaan vika on vain opettajien korvien välissä. Ja kun oli muutenkin tarve vähentää koulujen määrää niin suljettiin se sitten. Aika epäreilua alueen oppilaita kohtaan. Ja jos oikeasti esim. liikuntatilat eivät ole homeessa, mikseivät vailla liikuntatiloja olevat Kastun oppilaat voi käyttää koulun liikuntatiloja liikkatunneilla? Joka tapauksessa ko. tilat ovat aiheuttaneet vakavia oireita opettajille ja oppilaille ja ne on siihen vedoten suljettu ja esitetty purettavaksi. Ne ovat myös muuten huonokuntoiset ja vaatisivat suuria muutostöitä, jos niihin pitäisi joku majoittaa usemammaksi kuukaudeksi. Oma näkemykseni on myös, että uusi päiväkoti ei mitenkään mahdu samaan pihapiiriin vastaanottokeskuksen kanssa. Toki siihen menee aikaa, että uusi päiväkoti joskus valmistuu (jos valmistuu) ja hätämajoitus pitäisi olla vaan muutaman kuukauden, mutta ei tämä pakolaistulva nyt näytä laantuvankaan.

 

Hätämajoitustiloilta puuttuvat luvat

15.9.2015 0.15 | Jari-Pekka Teurajärvi

Sain yhteydenoton edellisen blogini johdosta eräältä palosuunnittelijalta, entiseltä paloviranomaiselta. Blogissani mainitsin kysyneeni Kastellin hätämajoituskeskuksen infotilaisuudessa asiantuntijoilta, että onko kiinteistössä lupa-asiat, kuten paloturvallisuus kunnossa. Sain vastauksen viranomaisilta, että lupa-asiat on kunnossa. Yhteydenottaja oli kuitenkin varma, ettei missään Suomen koulussa voisi olla majoittumista ajatellen palo- ja henkilöturvallisuus kunnossa, koska se on rakennuslupateknisesti mahdotonta. Päätin selvitellä asiaa.

Kastellin infotilaisuus 10.9.2015

Kansalainen kysyi: "Kastellin tiloissa on ilmeisesti sisäilmaongelma?"

Hallintojohtaja: "Mä oon viimeksi tänään käyny tuolla Kastellin tiloissa katselemassa ja haistelemassakin tiloja, ne hätämajoituskäytössä tilat ovat ihan ok, mutta kieltämättä sieltä kiinteistöstä löytyy myös semmoisia tiloja, joissa, joita en siihen tarkoitukseen, jossa hätämajoitusta tarvitaan, en laittaisi, ne tilat suljettiin pois tässä ihan tietoisesti. Emme ota mitään riskejä tässä kiinteistössä, eikä missään muussakaan. Lähdetään siitä, että ne on terveitä ja kunnollisia nämä tilat. Ne ei välttämättä ole ihan priimoja, mutta turvallisia niitten pitää olla."

Kysyin tilaisuudessa erään kansalaisen pyynnöstä: "Te olette saaneet ansiokkaasti aika nopeasti tämän hätämajoitustilan tänne pystyyn. Kysynkin nyt sitten, että onko siellä hoidettu paloturvallisuus asiat ja myös rakennusviranomaisilta luvat kuntoon? Jos siellä sattuu joku ongelma, ettei Oulun kaupunki joudu vastuuseen, että siellä paloi 70 tai 150 turvapaikanhakijaa."

Hallintojohtaja: "Tilojen tarkastaminen ja luvat on kunnossa. Riskienhallintapäällikkö on niistä vastannut. Meillä on kaupunkiorganisaatio hoitanut tämän Kastellin tilan käyttöönoton ja tilat luovutetaan huomenna SPR:lle ja kaupunki vastaa siitä millä tavalla se on tapahtunut."

Henkilö, joka otti minuun yhteyttä kertoi sähköpostitse seuraavan: ”Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää aina käyttötarkoituksen muuttuessa rakennuslupaa. Vain hoitolaitos tai hotelli/motelli voi toimia vastaanottokeskuksena. Koulu on kokoontumisrakennus ja päiväkäyttöinen rakennus, ei siis ympärivuorokautiseen käyttöön tarkoitettu. Suomen Rakentamismääräyskokoelmassa E1 (2011) on erikseen taulukot niistä olennaisista turvallisuusvaatimuksista jotka pitää täyttyä, että toiminta voidaan katsoa täyttävän maankäyttö ja rakennuslain vaatimukset. Näitä ovat mm. osastointi kerroksittain, kaksi uloskäytävää per majoitustila, automaattinen paloilmoitinlaitteisto joka reagoi savuun ja hälyttää joka huoneeseen, savunrajoittimet ilmanvaihto-kanavissa jne. Edellä mainittuja  kouluissa ei hyvin todennäköisesti ole.

Oulu 14.9.2015

Rakennuslupa-asiakirjat ovat julkisia dokumentteja, joten päätin soittaa Oulun kaupungin riskienhallintapäällikölle, joka oli asiaa hallintojohtajan mukaan hoitanut. Riskienhallintapäällikkö kertoi, että mitään rakennuslupia ei ole haettu, ainoastaan paloviranomaisten tarkastus. Soitin Oulu-Kainuun pelastuslaitokselle ja sieltä selvisi, että mitään kirjallista lupaa ei Kastellin hätämajoituksen osalta ole laadittu, ainoastaan suullinen lupa. Tätä perusteltiin mm. sillä, että ”Rakennushan on kaupungin” ja "Näin olemme toimineet muidenkin alueen hätämajoitustilojen osalta".

Pelastuslaitokselta kerrottiin, että Kastellin osalta sovellettiin tilapäismajoituksen ohjeita. Pelastuslaitoksen sivuilta löytyy pelastuslaitoksen itse laatimat ohjeet tilapäismajoituksen turvallisuusohjeista: "Esim. oppilaitoksen tilojen käyttäminen tilapäismajoitukseen on yleensä mahdollista, mutta siitä on ilmoitettava pelastusviranomaiselle. Majoitusjärjestelyissä on noudatettava kiinteistön omistajan/haltijan ja pelastuslaitoksen ohjeita". Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen sivustolta löytyy tarkempi dokumentti tilapäismajoituksen turvallisuusohjeista ja siellä sanotaan: ”Tilapäismajoitus voi olla kestoltaan enintään 7 vuorokautta. Viikoittain toistuvana ei voida enää puhua tilapäismajoituksesta.

Kastellin hätämajoitustilojen on tarkoitus toimia vuoden 2015 loppuun saakka eli reilut kolme kuukautta.

Kunnalla on monopoli rakennuslupien suhteen. Kunta on siis ainoa, joka voi rakennusluvan myöntää. Pelastuslaitos ei myönnä lupia, ainoastaan voi antaa suosituksia esimerkiksi rakennusviranomaisille paloturvallisuuten liittyen. Kastellin koulun osalta kaupunki on siis ilmoittanut pelastuslaitokselle, että tiloja käytetään tilapäismajoitukseen. Pelastuslaitos on tilat tarkastanut, mutta ei ole mitään lupia voinut myöntää, ainoastaan todeta ja ohjeistaa paloturvallisuuteen liittyen. Olisiko tässä tapauksessa pitänyt rakennuslupa rakennusvalvonnalta hakea? Jos lupaa oltaisiin haettu, olisi sisäilmaongelmaiseen koulurakennukseen pitänyt tehdä isoja muutostöitä, ennenkuin luvan ehdot olisivat täyttyneet?

Olen sitä mieltä, että turhaa byrokratiaa tulee vähentää ja edellä mainitussa tapauksessa on siinä suhteessa toimittu esimerkillisesti. Erikoiseltahan tuo kuvio kaikesta huolimatta tuntuu, varsinkin ristiriita Kastellin infotilaisuudessa luvista sanotun ja todellisuuden välillä? Säännöt pitää olla kaikille samat. Saako esimerkiksi kalastusmatkailuyrittäjä tilapäisesti majoittaa kalastajia vuokraamaansa tyhjillä olevaan koulurakennukseen kesän ajaksi, samoin periaattein kuin Kastellin tapauksessa?

Useimpien tulevien hätämajoitustilojen osalta joudutaan toimimaan kuten Kastellin tapauksessa, ellei vuokrata hotellia ja on syytä toivoa, ettei käry käy.

Jussi

#14 Kastun tiloista vielä

18.09.2015 11:39

Olin keväällä kaupungin järjestämässä info tilaisuudessa Kastun koululla jossa käytiin läpi tätä koulun sisäilma tilannetta.

Sivistys toimialajohtalta Timo Jaloselta kysyttiin suostuisiko hän itse oleskelemaan näissä tiloissa pidempi aikaisesti. Selvää vastausta ei tietenkään tullut. Mutta rivien välistä oli luettavissa että ei olisi.

Sanna

#15 Adressi toimitetaan ihmisten pyynnöstä kiireellisesti Kaupunginhallitukselle

18.09.2015 11:48

Adressi toimitetaan tänään Turun kaupunginhallitukselle ja kopiona myös Jouko Turtolle, joka vastaa hätämajoitustilojen sopimusten allekirjoittamisesta! 

Kiitos kaikille allekirjoittaneille!

Toivotaan parasta

#16 Re: Adressi toimitetaan ihmisten pyynnöstä kiireellisesti Kaupunginhallitukselle

18.09.2015 13:01

#15: Sanna - Adressi toimitetaan ihmisten pyynnöstä kiireellisesti Kaupunginhallitukselle 

 Hienoa kiitos! Ehkä kannattaa viedä myös spr:n Pauli Heikkiselle, jotta eivät etunenässä ainakaan valitse Kastua vaan jonkun muun vaihtoehdon tarjotuista ensin. Jos siis kaupunki edelleen tarjoaa Kastua. Jotenkin veikkaan että kaupunki ei peru päätöstään kun on sitä tilaa jo ehtinyt tarjota. Mutta pidän peukkuja.

Raja tuli vastaan

#17

18.09.2015 13:20

Kaupunki ei todennäköisesti peru päätöstään, eikä anna perusteluja sille, millä oikeudella toimivat näin räikeästi, ellei asiasta nosteta isompaa metakkaa! Itse olisin ainakin valmis köyttämään itseni kiinni koulun oviin protestiksi. 

Ts

#19

22.09.2015 21:17

Olisiko hyödyllistä tehdä mielipidekirjoitus ts:iin ja vinkata siinä samalla tästä adressista? 

Sanna

#20

23.09.2015 11:33

Turkulaisessa on kahteen otteeseen adressia käsitelty. Ihan omana uutisenaan ja toisen uutisen yhteydessä. Turun Sanomia adressi ei kiinnostanut.

Sanna

#21 Mielenosoitus 26.9.2015 klo 12.00 Runosmäessä

25.09.2015 04:42

Runosmäessä järjestetään lauantaina 26.9. mielenosoitus Runosmäen hätämajoitusta vastaan. Kastun hätämajoituksen vastustajat kutsuttiin ystävällisesti joukkoon mukaan kertomaan omat kantansa hätämajoituksista!!! Kaikki mukaan!!

Mielenilmaus pidetään la 26.9.2015 klo 12.00 alkaen Runosmäen koululla (Piiparinpolku).

Tervetuloa!!

PS! Pidetäänhän mielenosoitus asiallisena ja jätetään turhat rasistiset kommentit huutelematta!

 


Vieras

#22 Re: Mielenosoitus 26.9.2015 klo 12.00 Runosmäessä

25.09.2015 08:15

#21: Sanna - Mielenosoitus 26.9.2015 klo 12.00 Runosmäessä 

 Harmi etten pääse paikalle.Kiitos Sannalle nimenomaan tästä ohjeesta että ollaan asiallisesti asiaa vastaan ei rasistisessa mielessä, vaan koulutilojen järjestämisestä muuhun käyttöön.

 


Vieras

#23

27.09.2015 00:46

Kaupunginvaltuusto näkyy käsittelevän 28.9. Uuden rauninaukion päiväkodin hankesuunnitelmaa. Saisikohan siinä yhteydessä puristettua päätöksen, että Kastun koulu ei voi olla hätämajoituksena ainakaan enää kun uusi pk aloitta toimintansa samalla tontilla. Eli että ehdoton takaraja olisi joulukuu 2016. Voisi tehdä selväksi, että uuden pk:n rakentaminen on aivan turhaa, jos samalla tontilla toimii hätämajoitus. Kukaanhan ei silloin siihen päiväkotiin lastaan halua ja niin ollen alueen pöivöhoito-ongelmat jatkuisi. Olisiko järkevää myös pyytää jotakuta ottamaan valtuustossa esille se, että Kastun koulu voitaisiin palauttaa soveltuvin osin koulukäyttöön ja sen tarjoaminen SPR:lle pitäisi peruuttaa. Siitä voisi myös tehdä ehdotuksen palautejärjestelmään.. Itse ajattelin tehdä niin, voisi olla hyödyllistä jos muutkin tekisivät.


Vieras

#24

27.09.2015 18:17

Turun Sanomissa oli tänään uutinen, että Perussuomalaiset meinaavat huomisessa (maanantain) valtuustossa kerätä nimiä sen puolesta, että koulujen hätämajoituksesta pitäisi äänestää uudelleen valtuustossa.

Kannattaisiko se adressi lähettää Perussuomalaisten jäsenille? Vai meneekö ohi, kun adressissa puhutaan aika paljon päiväkodista ja sen rakentaminen nyt ei viivästy. Mutta voisi tuoda esiin sen, miten hankala tilanne tämän alueen koululaisilla on, kun ei ole ruokalaa ja liikuntasalia käytössä ja Tommilankadullakin on ollut sisäilmaoireilua. Voisi esittää, että Kastun koulun tilat voisi palauttaa oppilaiden käyttöön niiltä osin, kun ei ole sisäilmaongelmia. Jos adressin allekirjoittajat ehditte niin olkaa yhteydessä ja esittäkää Perussuomalaisille ja miksei muillekin, että Kastu pitäisi saada soveltuvin osin takaisin oppilaiden käyttöön!