Tampereen erityiskoulujen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Tampereen erityiskoulujen puolesta.


Vieras

#1

17.05.2011 15:32

Tarvitaan sekä integraatiota että erityiskouluja. Se kumpi valitaan, tulee palvella ensisijaisesti oppijan tarpeita. Intergraatio ei koskaan saa olla keino vähentää erityisopetuksen kustannuksia - todelliset lopulliset kustannukset voivat moninkertaistua puhumattakoon inhimillisistä kärsimyksistä.

Vieras

#2

18.05.2011 10:52

Ei kaikki lapset omaksu samanlaista opetusta. Toiset vaatii enemmän aikaa ja ohjausta.

Vieras

#3

18.05.2011 10:54

Nämä purkusuunnitelmat ovat kaikkea järkeä ( ei tod.säästöä) ja inhimillisyyttä vailla, valtakunnallinen buumi, jolle pitää tokeet löytyä.
JL
er.op, emeritus
nimim. otetaan oikeasti oppia liike-elämästä ja huolehditaan siitä, että joku näkee kokonaisuuden

#4 Erikoistuminen on sivistysvaltion pitkäjänteisen kehittämisen tulosta,

18.05.2011 16:21

ei tuhota sitä lyhytjänteisellä osaoptimoinnilla!

Olemme vähän aikaa sitteen saaneet siirrettyä erityislapsemme integroidusta opetuksesta erityiskouluun. Muutoksen jälkeen koululaisemme henkinen ja fyysinen hyvinvointi, oppimistulokset ja arjen sujuvuus ovat parantuneet merkittävästi! Samaan aikaan kaikki muu tuentarve on poistunut eli siirron myötä yhteiskunnalle on syntynyt välitöntä säästöä. Suunnitellun mukaisessa järjestelyssä todelliset välittömätkään kustannukset eivät pienene, jos tarkastellaan kaikkia menoeriä, puhumattakaan välillisistä ja myöhemmin aktivoituvista kuluista.
Mikäli se toteutuu, luodaan aivan turhaan vakavia haasteita niin erityislapsille, heidän perheilleen, opettajille, luokkakavereille kuin koulujen muulle henkilökunnallekin. Yhteiskunnallisesti asialla on laaja-alaisempaa merkitystä esim. työllisyyden ja työurien pidentämisen kannalta.
Pakkko yrittää vaikuttaa

#5 Vaihtoehtoja vailla

18.05.2011 16:44

Viimeviikkoisessa keskustelutilaisuudessa luvattiin vaihtoehtoja. Jos jää kuitenkin ainoaksi tavaksi hoitaa Tampereella keskitetty erityisopetus yleisopetuksen kouluissa, niin missä on ne vaihtoehdot? Lapsemme ei ole virkakoneiston koekaniineja. Kotiopettajaksiko tässä pitää ruveta ilman pedagogista erityisosaamista?

Erityistä tukea tarvitsevilla lapsilla oikeus oikeanlaisen erityisopetuksen saamiseen ja oppimistulosten saavuttamiseen ajaa selkeästi yli tämän tamperelaisen opetushallinnon pyrkimyksen lähikouluihin. Pelkällä lokaation muuttamisella ei saavuteta yhtikäs mitään extrahyvää tai extrasäästöjä.

Vieras

#6

18.05.2011 18:21

Loistava, luova ja tehokkaaksi todettu vaikuttamisväline. Saa aikaan keskustelua.
Yhteen hiileen puhaltaen

#7 Tarvitaan monentasoista tukea

18.05.2011 18:50

Erityisoppilaita on monenlaisia ja siksi tarvitaan monentasoista tukea. Mielestäni on hyvä, että lähtökohtaisesti kaikki lapset sijoitetaan yleisopetukseen lähikouluun. Osa pärjää hyvin isossakin luokassa, pienellä tuella. Toiset tarvitsevat tehostetumpaa tukea. Mielestäni on selvää, että Tampereen kokoisessa kaupungissa tarvitaan vahvinta tukea varten sekä henkilökunnan osaamisen kartuttamiseksi lisäksi erityiskouluja. Ketkä oppilaista sitten tarvitsevat tämän vahvimman tuen, on erillinen kysymys.

Yleisopetuksen opettajat ovat muutoksen myötä uudessa tilanteessa. Haluaisin rohkaista heitä ajattelemaan niin, että se ei ole tekemätön paikka. Avoimella asenteella ja omalla elämänkokemuksella pääsee jo pitkälle. Ei kannata jännittää diagnooseja. Vanhempia kannattaa kuunnella. Vanhemmat ovat oman lapsensa ja hänen erityispiirteidensä asiantuntijoita. Kuten diabeetinkon vanhempi tietää "kaiken" diabeteksesta, niin autistin vanhempi tietää "kaiken" autismista - ja siitä, mitkä piirteet koskettavat juuri omaa lasta ja kuinka pärjää arjessa parhaiten. Autistit eivät ole homogeeninen ryhmä. Kannattaa ottaa oppi irti vanhemmista. Se on vieläpä ilmaista! Opettajilla ja vanhemmilla on yhteinen tavoite.

NEPTUNUS-projektille tarvittaisiin jatkoa. Ymmärtääkseni jatkoa ei kuitenkaan ole luvassa. Kollegiaalinen tuki ja parhaiden käytäntöjen jakaminen työyhteisössä ja yli koulu- sekä kuntarajojen nousee tärkeään asemaan. Pelataan ne kortit, jotka meille on jaettu, parhaalla mahdollisella tavalla! Yhteen hiileen puhaltaen.

Vieras

#8 integraatio

18.05.2011 21:54

Itse en kannata integraatiota. Niikun sanottu ei sovi kaikille lapsille. Itse erityislapsen äitinä ja alan ammattilaisena olen nähnyt ettei integraatio toimi.

Nimimerkillä: monta tilannetta nähnyt alan ammattilainen ja erityislapsen äiti.
vaikea vanhempi

#9

18.05.2011 22:36

#8: - integraatio

Monet nykyisissä erityiskouluissa (ja erityisluokilla) opiskelevista oppilaista ovat olleet jossakin vaiheessa lähikouluissaan. Tukitoimenpiteet eivät ole olleet riittäviä tai ympäristö ei ole ollut erityislapselle sopiva, jolloin lapsi on 'siirretty' (=päässyt) täysiaikaiseen erityisopetukseen. Jopa saman 'diagnoosin' saaneet erityisoppilaat ovat keskenään ihan yhtä erilaisia kuin me muutkin, ja tiettyjen ryhmien opetukseen erikoistuneet erityisopettajatkaan eivät aina koe 'pärjäävänsä' kaikkien oppilaidensa kanssa täysiaikaisessa erityisopetuksessa pienluokassa. Miten tällaiset lapset sitten oppisivat 25-30 oppilaan luokissa 'tuettuina' (=1 avustaja luokkatasolla/koko koulussa, 1 tunti erityisopetusta viikossa tms.)?

Nyt lukioon erityisluokalta jatkavan 'erittäin haastavan' erityislapseni olisi lähikoulun normiopetuksen ekalta luokalta voinut rehtorin mukaan "heittää susille, että muut 24 pelastuisivat". Niin siinä olisi käynytkin, jollei erityisluokkia olisi kaupungista löytynyt erinäisten vaiheiden ja vääntöjen jälkeen. Kotiopetukseen ei tarvitse ainakaan peruskouluikäisillä suostua, koska lapsilla on sekä oppivelvollisuus että oikeus opetukseen. Kunnan on siis järjestettävä kullekin oppivelvolliselle soveltuva opetus eikä vedota jatkuvasti resurssipulaan tai muihin tekosyihin. Valtiohan sitä paitsi korvaa kunkin erityisopetuksessa olevan oppilaan kulut. Tosin rahoja ei ole korvamerkitty, joten niitä voidaan käyttää vaikkapa valtuuston ulkomaanmatkoihin tai muihin tärkeämpiin tarkoituksiin.

Toivoisinkin kaikille nykyisille ja tuleville erityisoppilaille rauhallista ja itselleen sopivaa oppimisympäristöä, myös erityisluokilla ja -kouluissa.

tasa-arvoa kaikille

#10 Lapset

19.05.2011 12:44

Kannatan ehdottomasti, että erityskoulut säilytetään, jossa lapsilla on ammattinsa osaava henkilökunta tukena. JOS kaikki erityskoulujen oppilaat siirrettäisiin tavallisiin kouluihin, niin KAIKKIEN opettajien pitäisi saada koulutus tehtävään. Jokaisen ertyskoulun oppilaan pitäisi saada myös kouluavustaja mukaanasa tavalliseen kouluun. Ymmärrän, että erityskoulun lapsista kasvaa aikuisia ja silloin kuitenkin joutuvat samaan yhteiskuntaan kaikkien kanssa, MUTTA, silloin heillä on perusturva kunnossa, kun ovat saaneet kasvaa ymmärtäväisessä ja osaavassa ilmapiirissä aikuiseksi. Heillä on myös silloin parenpi itsetunto ja osaaminen yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Miettikää hyvät päättäjät tätä asiaa ja KÄYKÄÄ tutustumassa erityiskoulujen arkeen.
Väsynyt vaan ei lannistunut erityislapsen äiti

#11 Uudistus heijastuu myös lapsen läheisiin

19.05.2011 17:55

Vaikka nyt keskipisteenä ovat tietenkin erityisen mahtavat muksumme, olisi päättäjien syytä ymmärtää, että erityislapsi haastaa aina koko perhettä erityistarpeillaan. Kaikilla lapsilla ei ole kahta jaksavaa vanhempaa, vaan jo nyt on paljon yksin lapsen kanssa sinnitteleviä, sekä sijoitus- ja tukiperheitä, jossa erityisen tuen saaminen lapsen kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen on todellakin paljolti kiinni riittävän ammattitaitoisesta ja tukea antavasta koulusta, jossa vielä nyt lapsilla on mahdollista käydä. Kauhuskenaariona integraation seurauksena on myös vanhempien tai yksinhuoltajan totaalinen uupuminen, perheiden hajoaminen, huostaanottojen kasvu; näille lapsille ja perheille koulu ei ole vain "koulu", vaan sieltä saatava tuki ja tsemppi kantaa myös koko lapsen läheistä joukkoa. Kuka tulee sitten kertomaan uudistuksen eduista, kun uudistuksen myötä uudessa "lähikoulussa" lapsi kerta toisensa jälkeen epäonnistuu, syrjäytyy, tulee kiusatuksi tai ryhtyy itse häiritsemään ja kiusaamaan, koska ei yksinkertaisesti osaa pelata samoilla sosiaalisilla pelikorteilla kuin ns. tavalliset lapset? Ja vielä "lähikoulusta": meillä matka suunniteltuunn lähikouluun tulisi olemaan puolet kauemapana kuin nykyinen erityiskoulu, aivan toisella puolella kaupunkia kuin kotimme. Se siitä kiinnittymisestä asuinympäristön kaveripiiriin.


Vieras

#12

19.05.2011 18:42

Jokaiselle lapselle pitää turvata onnellinen koulutie. Jokaista käsiparia tarvitaan Suomessa.

Vieras

#13

19.05.2011 21:12

Erityiskouluja /luokkia ei saa lopettaa..varmasti tulee "norm"koulussa ongelmaa kun esim.kiusataan..

Vieras

#14 Re: Vaihtoehtoja vailla

20.05.2011 21:31

#5: Pakkko yrittää vaikuttaa - Vaihtoehtoja vailla

mä olen kans miettinyt tuota kotiopetusta... taitaa olla vaan aika rankkaa. Meillä ei poika tule sopeutumaan ongelmiensa kanssa isoihin luokkiin.


Vieras

#15

20.05.2011 22:29

Tässä yhteiskunnassa tulisi aloittaa ajattelemaan muutakin kun vain rahaa.rahaa.rahaa.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

22.05.2011 21:29



Vieras

#17

22.05.2011 23:43

Päättäjät pitäisi lakkauttaa, säästyisimme kuulemasta mitään näin typeriä ehdotuksia, kuten erityiskoulujen lakkauttaminen!

Vieras

#18

23.05.2011 07:32

Nyt kaikki hyvän asian puolesta!

Vieras

#19

23.05.2011 09:18

Liisanpuiston koulua tarvitaan!
Migupiru

#20

23.05.2011 13:58

Liisanpuiston koulu ja kalevan erityis koulu ainakin säästetään tältä muutokselta.
Naapurikunnasta, päivää!

#21

23.05.2011 16:43

Nyt päätöksiä Liisanpuiston lopettamisesta tunnutaan tehtävän vain tamperelaisten kesken.
Entä naapurikunnat? Ovatko ne valmiita tai halukkaita Tampereella nyt ajettavaan muutokseen?
Päätös ei koske vain tamperelaisia eikä ole siten ainoastaan tamperelaisten asia!

Vieras

#22

26.05.2011 00:49

Näitä erityiskouluja tarvitaan jatkossa aina vain enemmän.

Vieras

#23 Re: Kymppi huomio

26.05.2011 10:16

#21: Naapurikunnasta, päivää! -  

 ERITTÄIN HYVÄ POINTTI! Olen ajatellut tätä itsekin hyvin paljon, sillä vaikutukset tämän tiimoilta näkyy jokaisessa Treen ympäristökunnassa ellei jopa ympäristökuntien ympäristökunnissa. Mutta Treen opetushallinnon asiaa valmistelevat virkamiehet sen paremmin kuin kunnallispoliitikotkaan eivät lie hokanneet tätä asiaa kunnolla ollenkaan. Tai mitäs se heitä oikeastaan liikkuttaa. Siksi tässä lie oikea vaihtoehto yrittää vaikuttaa Treen kaupungin politiikassa oleviin päättäjiin, sillä hehän loppuviimein tekevät päätökset suuntaan tai toiseen. Kimpassa ottamaan yhteyksiä eri valtuustoryhmiin!!!


Vieras

#24

26.05.2011 11:09

Hieman vähemmän niitä kaupunkikuvaan sopimattomia suuruudenhulluja tornisuunnitelmia,ja rahaa riittää tärkeisiinkin asioihin.Kiitos.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

26.05.2011 11:24