Oamkin tanssinopettajakoulutus säilytettävä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Oamkin tanssinopettajakoulutus säilytettävä.


Vieras

#151

14.08.2016 08:57

Omasta kokemuksesta tiedän, miten hyviä tanssinopettajia Oulusta tulee. Hyvää perinnettä ei saa katkaista, sellaista olisi vaikea käynnistää uudelleen.



Vieras

#152 Mikä on tärkeää?

14.08.2016 09:35

Tunnetun flow-teorian kehittäjä Mihály Csíkszentmihályi kertoo kirjassaan "Flow - elämän virta: tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu" pygmiyhteisöstä, jossa hänen mukaansa on luotu ympäristö, jossa onnellisuus on helppo saavuttaa. Antropologi Colin Turnbullin kuvauksiin viitaten hän toteaa, että kyseisen yhteisön jäsenten elämän täyttää metsästyksen ja rakentamisen lisäksi laulu, tanssi, soitto ja tarinankerronta. Csíkszentmihályin mukaan monissa meidän mielestämme "primitiivisissä" kulttuureissa ihmisen odotetaan olevan yhtä lailla taiteilija kui työntekijäkin. Vastaavia esimerkkejä löytyy paljon kaikkialta maailmasta ja Suomestakin, jos vain osaamme katsoa historiaamme ja kulttuuriamme oikeasta näkökulmasta. Vaikka meillä protestanttisen etiikan hengessä onkin korostettu työntekoa "otsasi hiessä" ja vaikka ilo ja huumori onkin helposti ajateltu turmion alkulähteinä ("ennemmin mies tulee räkänokasta kuin tyhjän naurajasta"), elämän keskipisteitä ovat aina olleet juhlat ja ilonpito. Niitä on odotettu, niihin on valmistauduttu pitkään ja niiden eteen on nähty vaivaa, tehty töitä. Tanssi on niissä usein keskeisenä osana yhdessä musiikin kanssa, mikä on täysin luonnollista, koska tanssimisen kautta ihmisruumis pääsee heittäytymään toiminnan virtaan, flow'hon, joka Csíkszentmihályin mukaan on onnellisuuden edellytys.

Mikä tahansa liikkuminen ei kuitenkaan tuota tanssin flow'ta, vaan sen edellytyksenä on haasteiden ja taitojen välinen tasapaino. Muussa tapauksessa tuloksena on apatiaa tai turhautumista. Tanssinopetus tarjoaa välineitä oman ruumiillisen tekniikan ja ilmaisun kehittämiseen ja sitä kautta parantaa mahdollisuuksia flow'n saavuttamiseen. Toki tanssia pystyy opettelemaan itsekin samalla tavoin kuin matematiikkaa, puutarhanhoitoa, keihäänheittoa tai aivokirurgiaa (en tosin kovin herkästi suostuisi itseoppineen aivokirurgin operoitavaksi), mutta ehkä kuitenkin voimme myöntää, että ammattiopettajan tietotaito mahdollistaa huomattavasti laajemman ja syvemmän oppimisen mahdollisuuden kuin itseopiskelu: ainakin siinä tapauksessa, että haluamme kehittää itseämme kohti yhä haastavampia toimintoja.

Tanssinharrastajia on Suomessa kymmeniätuhansia, eli kyse ei suinkaan ole mistään marginaalisesta ryhmästä. Tanssi houkuttelee aina yhä uusia ihmisiä, niin nuoria kuin vanhempiakin, huolimatta siitä, että eri harrastusmuotojen kirjo on laajentunut räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä kertoo tanssin syvästä inhimillisestä luonteesta: siitä, että se vetoaa meidän olemassaolomme syvimpään perustaan. Me haluamme liikkua muutenkin kuin siirtyäksemme paikasta toiseen, suorittaaksemme jotain työtehtävää tai kilpaillaksemme voimasta tai nopeudesta muiden kanssa. Me haluamme liikuttaa itseämme eri tavoin, eri ruumiinosia hyödyntäen, liikeratoja laajentaaksemme, vain liikkumisen itsensä takia: me haluamme tanssia!

Tanssi ei kuitenkaan ole mikään yksi ainoa monoliittinen liikkumismuoto, vaan tanssilajienkin kirjo kasvaa koko ajan, mikä tuo tanssinopettajille yhä enemmän haasteita. Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus on koko toimintansa ajan pyrkinyt vastaamaan näihin haasteisiin tarjoamalla sellaista koulutusta, jota ei ole missään muualla Suomessa. Koulutuksesta valmistuneet ovat opettajia, jotka ovat pystyneet tarjoamaan suomalaisille flow-elämyksiä mitä erilaisimpien tanssimuotojen, -tapahtumien ja -esitysten kautta. He ovat todellisia onnellisuuden lähettiläitä, eivätkä mitään tuomiopäivänsaarnaajia. He auttavat ihmisiä löytämään oman ruumiinsa ulottuvuuksia, joista nämä eivät ole usein millään tavoin tietoisia. Csíkszentmihályi sanoo, että flow'n voi saavuttaa monella eri tavoin - tanssi ei siis toki ole ainoa mahdollisuus - , mutta passiivisesti, esimerkiksi televisiota katsellen, se ei tapahdu. Nykyään meitä halutaan aktivoida mitä erilaisimpien härpäkkäiden avulla, ja aina toki on hyvä asia, kun ihmiset saadaan liikkumaan, mutta me emme loppujen lopuksi tarvitse mitään uusia koneita tai sovelluksia siihen, koska onneen riittää oman itsemme aktivointi. Tanssinopettajat tietävät, miten se tapahtuu: hyvin kestävästi ja ekologisesti. Siksi me tarvitsemme tanssinopettajia. Siksi me tarvitsemme tanssinopettajakoulutusta.

Petri Hoppu

Yliopettaja, Oamk

Tanssintutkimuksen dosentti, Tampereen yliopisto

Congress on Research in Dance -järjestön hallituksen varapuheenjohtaja


Vieras

#153

14.08.2016 10:01

1- koska on tärkeä tanssinharrastuksen/ koko kansan liikkumisen/ liikuntamahdollisuuksien monipuolisen tarjonnan kehitykselle.
2- koska on merkittävä tekijä suomalaisessa tanssitaiteessa
3- koska luo mahdollisuuksia ymmärtää koko suomalaista kulttuuria niin niin kansallisesti kuin kansanvälisestikin.
4- koska on erittäin tasokasta

Anonyymi

#154

14.08.2016 13:01

Valmistuin OAMK:n tanssinopettajakoulutksesta 2009 ja jo opiskeluaikana kaikille vuosikurssilaisilleni oli kova kysyntä työmarkkinoilla. Valmistumisen jälkeen olen toiminut tanssinopettajana, kulttuurituottajana, koreografina, tanssijana, kouluttajana ja kulttuurialan suunnittelijan tehtävissä Belgiassa ja Suomessa. OAMK:n tanssinopettajakoulutus antoi siis valmiudet toimia todella laaja-alaisesti kulttuurin kentällä, myös monien eri tanssilajien parissa.

OAMK kouluttaa jatkuvasti huipputason tanssinopettajia, tanssiyrittäjiä ja tanssitaiteilijoita, ja vieläpä ainoana Suomessa kansantanssin, seuratanssin ja showtanssin aloilla. Lisäksi tanssinopettajakoulutus on vahvasti mukana valtakunnallisesti merkittävän Arktiset askeleet -tanssikatselmuksen tuottamisessa. Miksi leikata koulutuksesta, joka on laadukas, toimii hyvin ja jonka merkitys koko Suomen tanssiperinteelle on niin suuri? Koulutuksen lakkauttaminen olisi täysin järjenvastaista.

Linda Kuha
tanssinopettaja / Tampereen Konservatorion Tanssiopisto
tanssija, koreografi / Tanssiteatteri Liikeri

Vieras

#155

14.08.2016 14:46

Kansantanssi ja muut opetettavat lajit ovat oikeasti tulleet vastaamaan työelämän tarpeisiin - kaikilla valmistuneilla täystyöllisyys

Vieras

#156

14.08.2016 19:01

Tanssinopettajakoulutuksella Oulussa - ensin konservatoriossa ja sittemmin ammattikorkeakoulussa - on valtakunnallinen vaikutus moninaisesti tanssialaan sen olemassaoloon ja kehittymiseen. Merkityksellistä juuri Oulussa on tanssin eri alueiden nivoutuminen yhteen, erilaisten vaikutteiden tarjoaminen tanssinopettajaopiskelijoille.

suomalaista tanssielämää vuosikymmenet seuranneena Sirpa Heikkinen, nykyinen independent artist

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

14.08.2016 19:02



Vieras

#158

14.08.2016 19:12

Tärkeää että suomalainentanssikulytuuri jatkuu.

Vieras

#159

14.08.2016 22:14

OAMK:sta valmistuneet opettajat ovay aina olleet Suomen huippuja! Mm. Tanssileireillä, ja - kursseila opetus on aina
olluit ensiluokkaista, tarkkaa ja myös viihdyttävää !
Mikäli tuo opilaitos suljetaan, koko Suomen tanssiopetus-,
ja sen laatu on vaarassa !

Vieras

#160

15.08.2016 04:26

Kaikki kulttuurin ja koulutuksen puolesta !

Vieras

#161

15.08.2016 08:20

Ammattimainen tanssinopettaja-koulutus merkitsee kymmenille tuhansille tanssinharrastajille paitsi asiantuntevaa, myös fysiologisesti turvallista opetusta.

Vieras

#162

15.08.2016 08:39

Oulu on tunnettu tanssitaiteestaan. Meillä on monta uraauurtavaa tanssijaa sekä tanssin opettajaa, jotka ovat vieneet Oulun mainetta maailmalle. Miksi siis katkaista tämä kaikki pelkästään säästöjen nimissä? OAMK voisi sen sijaan miettiä kiinteistöihin kohdentuvia kustannuksia uudelleen ja tehdä laajempaa koulutusyhteisyhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Vieras

#163

15.08.2016 08:45

Miksi lakkautta koulutusohjelma josta valmistuneet työllistyvät 100 prosenttisesti?
Terveisin Manu "työskentelen 6 päivänä viikossa" Uimi

Vieras

#164

15.08.2016 09:50

Tanssi on kaikenikäisille ennaltaehkäisevää liikuntaa.
Perhetoimintaa ja tuo Oulua näkyväksi.

Vieras

#165

15.08.2016 11:38

On täysin näköalatonta ja kapeakatseista edes harkita OAMK:n pitkät perinteet omaavan ja kansallisesti erittäin vaikuttavan tanssinopettajakoulutuksen lopettamista.

Tanssinopettajien koulutuksen järjestäminen ei ole rahallisesti halpaa, mutta laadukkaan tanssinopetuksen ja tanssitaiteen fyysisiä ja henkisiä vaikutuksia yhteiskunnallisesti ei voi mitata vain rahassa.

 

Jarkko Lehmus

Taiteellinen johtaja

JoJo - Oulun Tanssin Keskus


Vieras

#166

15.08.2016 11:49

Hyvän asian puolesta. Harrastan itsekkin tanssia ja on sääli että siitäkin joudutasn nipistämään niinkuin joka paikasta,paitsi isojen herrojen tilipussista!

Vieras

#167

15.08.2016 12:57

Koulusta tarvitaan

Vieras

#168

15.08.2016 14:00

hyvän asian vuoksi

Vieras

#169

15.08.2016 16:05

Koulu tuottaa loistavia ammattilaisia, opettajia ja koreograafeja. Meillä on ollut ilo seurata perheessämme tanssia monessa muodossa.

Vieras

#170

15.08.2016 16:07


Haluan että tanssinopetus säilyy Oulussa ja tanssiliikunta kaikille vauvasta vaariin on mahdollista.

Vieras

#171

15.08.2016 17:07

Oamk:sta on valmistunut monta tanssinopettajaa, jotka ovat opettaneet kansantanssia tyttärelleni ja lavatansseja minulle ja vaimolleni - jo 10 vuoden ajan.
Kare

#172 Tanssinopettajakoulutus

15.08.2016 17:09

Tarpeellinen koulutus säilytettävä


Vieras

#173

15.08.2016 17:28

Älytöntä lopettaa tanssikoulutus Oulussa, koska Oulu on vienyt tanssia eteenpäin kymmenien vuosien aikana ja menestynyt . tpk

Vieras

#174

15.08.2016 17:28

Olen itse valmistunut OAMK:n tanssinopettajakoulutuksesta showtanssin suuntautumisvaihtoehdosta v. 2010 ja koen saaneeni koulutuksesta vahvan tietototaitopohjan ammattilaisohjauksessa. OAMK on myös ainoa amk Suomessa, jossa koulutetaan showtanssin, kansantanssin ja seuratanssinopettajia ja balettipuolelta valmistuneet ovat myös osoittaneet työllään koulutuksen laadun. Opiskelijoiksi kouluun on valittu ihmisiä ympäri Suomen ja näin ollen valmistuneet ovat myös työllistyneet ympäri maata, taaten myös pienemmille paikkakunnille laadukasta ammattilaisopetusta. Itse olen ollut hyvin työllistetty heti valmistumisesta lähtien ja olen siitä onnellinen. Tanssinopettajia eri lajeihin tarvitaan tulevaisuudessakin - harrastajamäärät ovat Suomen kokoisessa maassa isoja. Olisi sääli, jos pitkään jatkunut laadukas koulutus lakkautettaisiin ja Suomessa olisi enää 2 paikkaa tanssinopettajaksi kouluttautumiseen amk-tasolla. Mielestäni tämä on väärä paikka säästää.

Nina Andström, tanssinopettaja (amk), Turku

ta

#175 Älytöntä

15.08.2016 17:29

lopettaa Oulussa tanssin opetus. Oulu on ollut kymmenien vuosien ajan edelläkävijä ja menstynyt hyvin.