Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Alfa

#501 Sulanut...

30.11.2011 21:57

Uutinen Japanista: "ykkösreaktorin polttoaine on sulanut paineastian pohjan läpi suojarakennuksen lattialle" ja painunut lattiaankin jo yli 60 senttiä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/20111130_39.html

Niin se voimayhtiö pikkuhiljaa myöntää onnettomuuden osatotuuksia julki. Riippumaton asiantuntija meni taannoin arviossaan pidemmälle.

http://enenews.com/japan-nuke-expert-fuel-rods-estimated-be-12-meters-underground-reactors-1-3-be-100-feet-deep-year

Saa nähdä missä se polttoaine tosiasiassa on menossa.

Tilastollisesti vuosina 1957-2011 on sulanut 15 reaktoria. Keskimääräinen onnettomuusväli on näin laskettuna 3.6 vuotta. Seuraavaa voisi siis odotella jo tälle hallituskaudelle. Mutta kenen takapihalla seuraava laitos poksahtaa? Laitosten rakenteet, luononolosuhteet tai turvallisuuskulttuuri eivät näytä kovin paljoa poikkeavan toisistaan, kuten Ruotsin pölynimurionnettomuus osoitti.

Vieras

#502

30.11.2011 23:32

Ainoastaan liittymällä yhteen voimme saada äänemme kuuluville ja pakottaa ne tahot vastaamaan kysymyksiimme, jotka haluavat rikastua meidän ja lastemme terveyden ja tulevaisuuden kustannuksella.
Vapauspuolue vastustaa ydinvoiman rakentamista Suomeen.

PauliJ

#503 Re: Se taustasäteily, se taustasäteily

01.12.2011 10:53

#499: Säteilevä tulevaisuus piilopirtissä - Se taustasäteily, se taustasäteily 

En löydä aineistosta tukea väitteelesi, että ydinvoimalöaitospaikkakuntien taustasäteily on korkeampi kuin naapurikuntien. Voisitko täsmentää lähdettäsi?

STUKin sivuilla on kartat taustasäteilystä: http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/taustasateily/fi_FI/taustasateily/

ja kallion uraanipitoisuuksista http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/uraani/fi_FI/uraani-suomessa/

Taustasäteily noudattaa uraanipitoisuutta. Esim Loviisan alue on hyvin uraanipitoisella alueella. Katso torniojokilaaksoa, molemmista kartoista. Onko siellä vuotava ydinlaitos vai uraanipitoista kallioperää säteilyn lähteenä?

Olet erehtynyt ydinlaitospaikkakuntien säteilytilanteen saatavuuden suhteen. Tieto on saatavilla:

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilytilanne/fi_FI/sateilytilanne/

Katso Loviisa, Eurajoki ja Espoo.

 


Vieras

#504 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

01.12.2011 15:11

#498: PauliJ - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

Mutta Suomi ei enää tarvitse kaikkea uusien ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä. Uusien ydinvoimaloiden sähköä on tarkoitus myydä ulkomaille. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisten sähkölaitosten investoinnit ydinvoimaan eivät ole enää tarpeellisia yhteiskunnan toiminnan kannalta, vaan uusia ydinvoimaloita rakennetaan vain sijoituksen itsensä takia. Ja koska kunnalliset sähkölaitokset tekevät sijoitukset veronmaksajien rahoilla, on veronmaksajilla oikeus vaatia omilla rahoillaan tehdyille sijoituksille paras mahdollinen tuotto. Ja paras mahdollinen tuotto ei tule sijoituksesta ydinvoimaan. Jos kunnallisilla sähkölaitoksilla on liikaa rahaa, se pitää ottaa niiltä pois, ja sijoittaa rahat jonnekin, josta tulee parempi tuotto ja yhteiskunnan kannalta enemmän etua kuin sijoituksista ydinvoimaan.

Tuulivoiman hiilijalanjälkeä voi pienentää sillä tavalla entisestään, että sitä tuottava teollisuus alkaa itse toimimaan käyttäen uusiutuvaa energiaa.

Ja täällä on jo monesti sanottu, että Suomessa on paljon tuulivoimaan liittyvää teollisuutta. Sijoitukset tuulivoimaan on siis käytännössä kotimaisen teollisuuden tukemista. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisten sähkölaitosten pitäisi olla ensimmäisenä rakentamassa tuulivoimaloita. Ja sitä suuremmalla syyllä, jos siitä saa tukiaisia.

Mutta jo tämän päivän tekniikalla tuulivoimasta tulevan sähkön varmuutta voidaan lisätä sillä tavalla että tuulivoimaloita rakennetaan tarpeeksi laajalle alueelle hajautettuna

Ja uudet ydinvoimalat tulevat olemaan niin kalliita, että merituulivoimakin on niitä huomattavasti halvempaa


Vieras

#505 Re: Se taustasäteily, se taustasäteily

01.12.2011 16:11

#499: Säteilevä tulevaisuus piilopirtissä - Se taustasäteily, se taustasäteily 

 joo, oon iteki ihmetellyt, että miksi Loviisan alueen "taustasäteily" on aina muuta maata korkeampi. Mutta eikö ne ydinjätteet ole siellä väliaikaisessa varastossa voimala-alueella, että onhan se tosiaankin muuta maata "uraanipitoisempi" alue

PauliJ

#506 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiilis

01.12.2011 17:33

#504: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

Suomen sähkönkulutuksesta on esitetty kannastasi poikkeavia arvioita, joiden mukaan Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin enemmän sähköä. Me ostamme Venäjältä ydinsähköä ja meiltä on myös pian poistumassa ydinvoimaloita verkosta, mikä saattaa unohtua. Mikäli talous joutuu voimakkaaseen lamaan, tilanne tietysti muuttuu, mutta ainakin minä haluan asua maassa, jossa on edelleen vientiteollisuuttakin. Jos Suomessa ei tarvita sähköä, se tarkoittaa että ei tarvita ydin- eikä tuulisähköä.

Kommenttisi tuulivoiman hiilijalanjäljen pienenemisestä käyttämällä sitä valmistavassa teollisuudessa uudistuvaa energiaa pitää paikkansa. Se pitää samoin paikkansa ydinvoiman osalta. Ydinvoiman hiilijalanjälki pienenee, kun sitä tuottava teollisuus itse käyttää ydinvoimaa. Eri energiamuotojen hiilivertailuluvut lasketaan siten, että kaikkien ostoenergian hiilijalanjälki on sama. Silti ne kertovat erot ilman rekusrioita päättelyketjussa ja sen varmasti kaikki ymmärtävät.

Kysynkin miksi paikalliset sähkölaitokset eivät rakenna niitä tuulivoialaitoksia vaikka saavat tukiaisia.

En usko väitettäsi merituulivoiman halpuudesta suhteessa ydinvoimaan. Sen rakentaminen näyttää jo Saksan suunnitelmissa olevan lähtötilanteessa kalliimpaa kuin OL3:n ennuste on. Mitä jos Saksassa kaikki ei menekään kuten suunniteltu? Onko sellaisen rakentamiseen edes teollista kapasiteettia? Kapasiteetti saattaa syntyä, kunhan työ pääsee käyntiin. Suomessa merituulipuistoja tuskin kannattaa rakentaa suuressa määrin, voi vain ihmetellä kuinka tähtitieteellisen kalliiksi avomerelle rakennettava tuulipuisto tulisi meidän jääoloissamme. Pyydänkin sinua esittämään perustellun arvion merituulivoimalan rakennuskustannuksista Suomessa. Suomessa todennäköisesti rakennetaan korkeita maatuulivoimaloita, joiden hintatiedot ja pinta-alavaatimukset ovat mielenkiintoisia.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

02.12.2011 16:38


Emme ,,,salli Diktatuuria ,,,!

#508 Valheiden Huippu

02.12.2011 19:01

Valheillakin on ,,,Rajansa,,,!
Olkiluoto kolmosen Kustannus Arvio,,,,Ylitetty ,,,Kolmin kertaisesti,,,!!!
Pitäis olla valmiina,,,Kolme kpl Ydinvoimasloita,,,!!!

Mutta ei ole ,,,Valmiina ,,,Yhtäkään,,,!!!
Kansalla maksatetaan ,,,Tämä ,,AREVAN ,,,lAHJOTTU ,,,Huijjaus !!!
Saksa,,,Belgia,,,Sweitsi,,,Itävalta,,,Ovat ,,tehneet tänä vuonna
päätöksen luopua,,,Tästä ,,Alamaailman ,,,lahjotusta ,,Energian,,,jätetuotannosta ,,,siis ,,,Jäte ,,tuotannosta !
Lisäksi ,,,Uraanivoima,,,Tuo valtavasti,,Syöpiä,,Kärsimyksiä ,,ihmisiin,,,sekä
pilaa vesistöt sekä laajat maa-alueet,,! Tuotetusta ,,,energiasta 64 % menee merien ,,,lämmitykseen,,,,!
Suomen ,,,Kansan kirkas ,,,enemmistö ,,on vastaan ,,Uraanivoimaa,,,,!
Tämä tarkoittaa että Suomeen ei enää rakenneta ,,,,Yhtään ,,Uraanivoimalaa,,----Kansan valta
Huutaa ,,,Ihmisyyttä sekä ,,,elämän oikeuksia,,----,Kadaffin ,,,Valtaa ,,,Emme ,,,Hyväksy,,,Enää
Suomen ,,,päätöksen ,,,---TEOSSA,,,,!


Vieras

#509 Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi

03.12.2011 14:30

#506: PauliJ - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiilis 

En yksinkertaisesti ymmärrä sitä, että miksi paikalliset sähkölaitokset eivät pystytä tuulivoimaloita. Kestää ainakin 10 vuotta ennen kuin uudet ydinvoimalat tuottavat sähköä. Tuulivoimalan pystytys kestää ehkä yhden päivän. Tukiaiset alentavat tuulivoimaloiden tuottaman sähkön hintaa. Ydinvoimalan rakennusaika on niin pitkä, että tuulivoimalat ehtivät maksamaan itsensä moneen kertaan takaisin ennen kuin ydinvoimala on lähelläkään sitä tilannetta, että se olisi maksanut itsensä takaisin. Riippuvuus naapureista sähköntuotannossa voidaan poistaa myös tuulivoimaloilla. Ja niinku sanottu moneen kertaan, kunnallisten sähkölaitosten pitäisi olla ensimmäisenä vetämässä kotiinpäin ja tukemassa kotimaista tuulivoimateollisuutta.

Mutta uudet ydinvoimalat tulevat olemaan vielä kalliimpia kuin OL3. Kuka tietää sellaisen rakennusprojektin, jossa kustannusarvio oli edes suurin piirtein sama luokkaa kuin lopullinen toteutuma? On aivan selvää, että uudet ydinvoimalat tulevat maksamaan useita miljardeja enemmän kuin on arvioitu. Ja sen takia myös merituulivoima on kustannuksiltaan täysin kilpailukykyinen ydinvoiman kanssa. Mutta jos merituulivoimaloiden rakentaminen jää tekemättä sen takia, että ei osata rakentaa jääolosuhteissa kestävää tuulivoimalaa, niin silloin kyllä kannattaa jättää ydinvoimalatkin rakentamatta

PauliJ

#510 Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi

05.12.2011 12:08

#509: - Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi 

Ei tuulivoimalaa päivässä pystytetä. Lupakäsittelyiden, maa-alueiden hankinnan ja toteutussuunnittelun varalle kannattaa varata vuosi pari aikaa. Varsinainen pystytystyö vienee noin viikon per mylly.

Esitä laskelma siitä kuinka nopeasti tuulivoimala maksaa itsensä takaisin. Jos niitä eivät halua sähköyhtiöt pystyttää, paras ehdokas haluttomuuteen on raha.

Ydinvoimalan ja avomerituulivoimalan välillä on se ero, että ydinvoimala rakennetaan rannalle. Jääolosuhteiden vaikutus on paljon pienempi. Näin ollen johtopäätöksesi, että ydinvoimalaa ei jääolosuhteiden takia kannata rakentaa, ei pidä paikkaansa. Tietääkseni yksikään taho ei Suomessa valmistele avomerituulivoimalaa, ei siksi ettei osattaisi, vaan hinnan vuoksi. Täällä on suunnitelmissa korkeita maalle sijoitettuja tuulivoimaloita.


Vieras

#511 Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi

05.12.2011 18:34

#510: PauliJ - Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi 

Tarkoitin, että jos ei osata tehdä niin yksinkertaista asiaa kuin jäänkestävä tuulivoimala, niin silloin ei kannata ruveta rakentamaan niin monimutkaista asiaa kuin ydinvoimala. Mutta kun otit asian puheeksi, niin onko teillä jäänyt huomioimatta joku jään aiheuttama riskitekijä ydinvoimalalle?

Ja vuosi pari lupineen kaikkineen tuulivoimalan pystytykseen on kuitenkin 10 kertaa lyhyempi aika kuin 10 vuotta ydinvoimalan rakentamiseen

Mutta voin esittää laskelmia siitä, että kuinka nopeasti tuulivoimala maksaa itsensä takaisin, jos hommaat jonkun STUKista vastaamaan ao. kysymyksiin, joita on jo tällä keskustelupalstalla kysytty, mutta en ole huomannut, että joku olisi vastanut:

-mikä on Loviisan ja Eurajoen alueen juomaveden tritiumpitoisuus?

-mikä tulee STUK laskelmien mukaan olemaan Pyhäjoen juomaveden tritiumpitoisuus?

-kuinka paljon Loviisan ja Eurajoen alueella on hengitysilmassa tritiumia?

Mikä on siitä tuleva säteilyannos?

-kuinka paljon STUK laskelmien mukaan Pyhäjoella tulee olemaan hengitysilmassa tritiumia?

-onko siellä STUKissa huomattu, että Pohjanlahdella tuulee yleensä lounaasta koilliseen, eli Pyhäjoelta tulevat ydinvoimalasaasteet suuntaavat suoraan kohti Oulua? Kuinka paljon STUK mukaan Pyhäjoen ydinvoimalasaasteet nostavat oululaisten säteilyannosta?

Teillä ydinvoimakavereilla on varmaankin suora puhelinlinja sinne STUKiin, joten pitäisi olla helppoa saada joku vastaamaan näihin

Ja täällä puhuttiin lasten synnynnäisistä epämuodostumista, itselle jäi epäselväksi että onko määrä oikeasti nelinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana, vai onko tämä joku tilastoharha? Jos ei ole tilastoharha, niin mikä voi olla syynä tämän ongelman kasvulle?


Vieras

#512

06.12.2011 15:19

Fukushima on pelottava esimerkki ja Sotkamossa Talvivaaran uraanisuunnitelmat.
Neljä ,,,Järveä ,,,jo ,,Nyt,,,Pilattu,,,!

#513 Talvivaarassa Euroopan ,,,Suurin ,,Ympäristörikos,,,!

06.12.2011 20:09


On ,,Tulossa ,,,,Iso,,,Jytky,,,!
Talvivaara,,,,,Järkyttävä,,,Kadastroffi,,,!
Lahjonta,,,,Sekä,,,Valheet,,Silloin on kaikki ,,Mahdollista,,,!

,,,Pilataanko ,,,Koko ,,,Kainuu,,,Oulujärvi,,,?
Kainuun ,,luonto,,,,?
Linnaan ,,Rikolliset,,,Ministereitä ,,,Myöten,,!


Vieras

#514

06.12.2011 22:39

Onhan se jo nähty mitä ydinvoima saa aikaan. Jos ei meille niin viiemistään jälkipolville.
PauliJ

#515 Re: Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi

07.12.2011 11:47

#511: - Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossi 

Kyllä tuulivoimalasta saa jäänkestävän se osataan tehdä, onhan majakoitakin. Mutta avomerelle rakentamisen kustannus on niin suuri, ettei Suomessa tällä hetkellä sellaisia suunnitella. Kaikkea, mitä osataan tehdä ei kannata tehdä.

Lopuista kommenteista päättelen, ettet tiedä tuulivoiman takaisinmaksuaikoja, mutta heittelit vaan ns. yleisluontoisesti.

 

Päätösvaltaa

#516 Oikeinta vaaleja kehiin

07.12.2011 13:25

Voitaisiin lopettaa turhapäiväiset presidentinvaalit ja laittaa niistä säästyneet rahat juuri esimerkiksi ydinvoimasta äänestämiseen. Presidentillä ei ole yhteiskunnallista merkitystä, monella muulla asialla olisi. Tässä vain näkee, että valtio osallistuttaa nyt kansalaisiaan tällä hetkellä yhdentekevillä vaaleilla. Niin kauan kun keskitytään toissijaisten virkojen täyttämiseen ei päästä puhumaan oikeista asioista!
Alfa

#517 Uraanikaivos? ei kiitos!

07.12.2011 20:19

Uraanikaivoshankkeita putkahtelee kuin sieniä sateella. Pohjois- ja Itä-Suomeen.

Tässä yksi artikkeli muutaman vuoden takaa. Vastustust Kuusamon suunnalla on kova, uraanikaivos tuhoaisi kerralla koko matkailuelinkeinon.

http://kotisivukone.fi/files/eiuraanikaivostakuusamoon.kotisivukone.com/paikallinen_lehdisto_8.8.20062.pdf

Tuoreempi artikkeli:

http://www.siilasmajankilta.com/pdf/uraani/rukan_tuska.pdf

Myös Talvivaaran kaivosta voidaan pitää uraanikaivoksena. Juridisesti se ei sitä ole (tarvittavat luvat puuttuvat), mutta teknisesti se on: malmissa on uraania ja sitä louhitaan. Professori Matti Saarnisto kertoo, että "ei ole olemassa ensimmäistäkään esimerkkiä siitä, että uraanin louhinta- ja rikastus olisi onnistuttu pitämään suljetussa järjestelmässä. Uraanin louhintaa ei onnistuta hallitsemaan, onnettomuus sattuu ennemmin tai myöhemmin. Uraanipöly- ja lieju leviää laajalle ja pilaa vesistöt ja pohjavedet pysyvästi. Murskattu jätekivi säteilee radonia moninverroin enemmän kuin ehjä kallion pinta". Kannattaa siis tutustua uraanikaivosten ympäristö- ja terveysongelmiin.

http://tep.kaapeli.fi/muuta/uraanikaivosten-vaikutus-terveyteen/
Uraanikaivosten terveyshaitoista

007

#518 Re: Uraanikaivos? ei kiitos!

07.12.2011 23:54

#517: Alfa - Uraanikaivos? ei kiitos!

http://www.sokli.fi/images/final%20soklin_radiologinen_perustilaselvitys_loppuraportti.pdf

onhan se Soklikin uraanikaivos ja vielä enemmän "thoriumkaivos"...varsinkin niobimalmin osalta:1000Bq/kg U-238, 4000Bq/kg Th-232...vertailun vuoksi Siilinjärven apatiitissa vastaavat pitoisuudet 10Bq/kg luokkaa


Vieras

#519 Re: Uraanikaivos? ei kiitos!

08.12.2011 11:36

#517: Alfa - Uraanikaivos? ei kiitos! 

 Mikäli pidät talvivaaraa uraanikaivoksena, on sitten varmaan noilla perusteilla kaikki maailman kaivokset uraanikaivoksia. Uraani on verrattain yleinen metalli maankuoressa, ja sitä on liki kaikkialla pienissä määrin. Talvivaarassakin sitä on vähemmän kuin Suomen kallioperässä keskimäärin. Eikö siis Uraania saisi ottaa talteen kivestä joka kaivetaan jokatapauksessa ylös, ja jossa oleva uraaniliukenee jokatapuksessa kun muut metallit erotetaan seoksesta. Eikö se olisi ympäristörikos heittää tämä materiaali taikaisin luontoon?


Vieras

#520 Suljetut ,,,Silmät,,,Valöheilla,,,!

08.12.2011 16:27



Vieras

#521 Järki,,,!!! ,,,HOI;;;!!! ,,,Äly,,,Älä,,,Jätä,,,!

08.12.2011 16:32


Talvivaarassa,, 4 KPL ,,,Järviä ,,Tuhottu,,,!
Onko ,,,Vielä,,,Jollakin,,,Äly,,,Kääpiöllä,,,
Otsaa,,,Vähätellä,,,Tätä,,,?

Vieras

#522

08.12.2011 20:17

EI Ydinvoimalle, on liian suuret vaaratekijät! On jo ajateltava ja kunnioitettava maapalloa ja sen elämää. Raha ja bisnesajattelu ei voi eikä saa koskaan ohittaa elämän säilyttämistä. Ydinvoima on liian suuri riskitekijä maailmaan! Monissa maissa tämä on jo ymmärretty. Miksi meillä - edistyneessä Suomessa ollaan tässä asiassa täysin takapajukossa? Bisnesajattelu pitäisi kiireesti vaihtaa sydämen tietoon ja järjen käyttöön!
Suomessakin palattava Kansanvaltaan,,!

#523

09.12.2011 19:41


Tämä Mikko Laaksonen on Kansanvallan ,,,,Halveksija,,,,Siis ,,,Kansan vallan,,,Halveksija,,,!
Sijoittuu ,,,Samaan katekoriaan,,,Kadaffin ,,,Kanssa,,,!
Uraanivoima on kaiken elämän vastainen,,,Lahjottu,,,pienen,,elitin,,valhe,,,!
Saksa,,,Italia,,Itävalta,,,Sweitsi,,,Belgia,,,Ovat tänävuonna,,Päättäneet ,,,Luopua
Uraanivoimaloista,,,!Vain ,,,Alamaailma,,,lohjotut ,,Tyrannit ,,Eivät ,,,Koskaan
Kunnioita,,,Totuutta,,,Eikä ,,,Kansanvaltaa,,,!
Onko Maastamme totuus Kadonnut

#524 Ydinvoimaloitako,,,? Vain Lahjotun ;;;Eliitin vuoksi;;;?

09.12.2011 19:51


Laaksonenko pakkolunastaa Pyhäniemen rannat;;;?
Eletäänkö Sivistys Valtiossa ---? Vai Lahjotussa Pimeydessä
jossa Totuus On Lahjotuilla Valheilla Peitetty ?