Tekstiilitekniikan koulutus ei saa loppua Suomesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Tekstiilitekniikan koulutus ei saa loppua Suomesta.

Merja Lehto
Uusikaupunki

#1

19.12.2006 14:41

Huolestuttavalta kuulostaa. Juuri kun tekstiilitekniikan ammatillinen koulutus on saatu jossain määrin uudelleen käyntiin, tulee ilmoitus, että insinöörikoulutus ollaan lopettamassa. TAMKin tekstiiliosastolla on merkittävä rooli myös ammatillisessa koulutuksessa. Tuntuu järjettömältä tilanne, että Suomessa olisi tarjolla ainoastaan yliopistokoulutus.

Tekstiili-insinöörikoulutuksen aloituspaikkojen määrä on ollut melko suuri alan työllisyystilanteeseen nähden. Samoin koulutuksen sisältö odotti pitkään ”päivittämistä”, mutta ilmeisesti tilanne on nyt sen osalta parempi. Tekstiilin tuotanto- ja materiaaliosaamista tarvitaan myös muilla teollisuudenaloilla. Insinöörikoulutus tulisi sopeuttaa lähitulevaisuuden tilanteeseen sekä opiskelijamäärien että sisällön suhteen, mutta missään nimessä emme saa antaa sen loppua kokonaan. Teva-teollisuus työllisti vuonna 2005 Suomessa vajaat 10 000 henkilöä. Määrä ei ole suuri, mutta jos se halutaan säilyttää, niin mielestäni avainasemassa on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Pitääkö tekstiilitekniikan ammattilaiseksi haluavan lähteä jatkossa Ruotsiin tai Keski-Eurooppaan oppia hakemaan?

Kun Suomessa muutoinkin verrataan toimintamalleja Ruotsiin, niin myös tässä yhteydessä voi esittää kysymyksen, miten Ruotsissa asia on hoidettu. Boråsin korkeakoulun alaisuuteen on keskitetty kaikki tekstiilitekniikan koulutus ammatillisesta maisteriin. Ja vaikka tilastojen mukaan Ruotsissa teva-teollisuuden henkilöstömäärä on Suomea pienempi, ei koulutuksen tasosta ole sen vuoksi tingitty. Myös Suomessa yhteistyön tiivistäminen eri koulutusasteiden välillä ei olisi pahitteeksi.

Olen ehdottomasti insinöörikoulutuksen jatkamisen kannalla! Kuten adressissa kerrotaan, teva-ala on yksi suurimmista teollisuudenaloista maailmassa. Tekstiili-insinöörin työnkuva on Suomessa varmasti vuosien saatossa muuttunut, mutta se ei tarkoita sitä, että koulutusala olisi tarpeeton. Päinvastoin, se tuo mukanaan uusia haasteita!
Ada Vakker
Tampere

#2 Ei voi olla totta!

28.06.2007 19:04

Aivan järjettömiä touhuja noilla...