Kuntalisä lahteen

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kuntalisä lahteen.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.12.2011 14:45


Tekstipiru

#2 Teksti kaipaa lisää perusteluja.

09.12.2011 09:58

Millä perusteella tulisi lisää UUSIA työpaikkoja Lahteen, niinkuin teksti antaa ymmärtää? Ja mistähän tukeen käytetyt rahat otettaisiin? Vaatia voi aina, mutta ratkaisujen esittäminen ei olekaan niin helppoa. Asia on sinällään hyvä.
Katriina Väisänen
Adressin tekijä

#3 Re: Teksti kaipaa lisää perusteluja.

09.12.2011 11:16

#2: Tekstipiru - Teksti kaipaa lisää perusteluja.

Työttömyys kunnassa vähenisi, kun ne henkilöt, jotka nyt ovat äitiysloman jälkeen jäämässä työttömyystuen varaan, voisivat jäädä kodinhoidon tuelle.

Kotihoito on useimmiten yhteiskunnalle halvempaa, kuin päivähoito. Päivähoidossa oleva lapsi maksaa kunnalle Taloussanomien v. 2010 tekemän  tutkimuksen mukaan n.990 euroa. Tästä perheen maksettavaksi jää siis murto osa. Kelan maksama kotihoidon tuki  315, 54 e -verot

Mielenkiinnosta

#4

10.12.2011 16:09

Mikähän tuon mahdollisen kuntalisän suuruus olisi?
Kai sen kunta päättäisi

#5 Summiahan

10.12.2011 16:48

on eri suuruisia kunnasta riippuen, alk. 100 €...
mie

#6 Tuen kannalla!

10.12.2011 16:57

Kyllä jokainen päättäjä voisi kokeilla elää sillä käteen jäävällä osalla, n.250€ kuussa. Mitä sillä oikeasti ihminen tekee? Minä maksan meidän sähkölaskun ja käyn kaupassa, siinä se sitten menikin. Kyllä kotiäidin voisi hyvinkin rahallisesti rinnastaa työttömään. On NIIN väärin että kaikilla ei ole mahdollisuutta hoitaa lapsiaan kotona...

Vieras

#7

11.12.2011 07:31

Minä vähän kritisoin adressin sisältöä: siis idea on hieno ja loistava ja kannatan ehdottomasti, mutta kiva olisi, jos adressissa sanoattaisiin selkeästi, että minkä suuruinen kuntalisä, millä ehdoin, ja milloin adressi palautetaan ja kenelle.

Lahdessa voidaan päättääkin kuntalisän puolesta; 30€/kk alle kaksivuotiastaan kotona hoitavalle, sillä ehdolla, että äidillä on koulu- tai työpaikka mihin palata hoitovapaan jälkeen.

Mutta niin, allekirjoitin joka tapauksessa. Suosittelisin silti adressitekstin korjaamista hieman, esimerkiksi niin, että perusteltaisiin miksi kuntalisä kannattaisi (huono päivähoitopaikkatilanne, kuntalisä tulee edullisemmaksi kunnalle kuin esimerkiksi päivähoitopaikan järjestäminen jne jne jne...) koska pelkkä "me halutaan rahaa, koska monissa muissakin kunnissa sitä saa!" ei riitä Lahden päättäjiä varmasti vakuuttamaan tästä hyvästä asiasta.

Vieras

#8

11.12.2011 11:49

Päivähoitopaikkatilannehan on Lahdessa todellakin hankala. Lisäksi on tutkimuksia, joiden mukaan alle 3 vuotiaan hoito päiväkodissa ei ylipäänsä ole mikään tavoiteltava vaihtoehto, koska ryhmäkoko on liian suuri. Esimerkiksi Keltikangas-Järvisen mukaan alle vuoden ikäistä ei kannattaisi laittaa päivähoitoon vielä lainkaan, ja että sen jälkeenkin lapsen kannalta paras ryhmäkoko olisi lapsen ikä + 2 lasta. Missä päiväkodissa tällainen toteutuu? Eipä taida montaa tapausta olla. Perhepäivähoitokin olisi jo paljon ihanteellisempi, koska perhepäivähoitajan ryhmässä saa olla 4 lasta.
Myös hoitopaikan, ryhmän ja hoitajan pysyvyys on lapselle todella tärkeää. Ja sen merkitys on korostunut juuri alle 3 vuotiaiden lasten kohdalla. Päiväkodeissa lapset ja aikuiset saattavat vaihtua useinkin. Samoin voi olla myös perhepäivähoitajan kohdalla. Mikä taas olisi pysyvämpi hoitopaikka kuin oma koti, jos äiti tai isä haluaisi olla kotona hoitamassa lastaan/lapsiaan 3vuotiaaksi asti?
Kuntalisän avulla useampi vanhempi voisi ajatella hoitavansa lapsensa kotona ensimmäiset vuodet. Tämä helpottaisi varmasti myös päiväkotien paikkatilannetta, kun osa jonossa olevista lapsista saisi jäädä kotihoitoon. Toivon tosiaan, että kuntalisä toteutuisi.
Tuen suuruudesta tietysti voi olla monia näkemyksiä, mutta esimerkkinä voisi ottaa vaikka Pirkkalan. Siellä käsittääkseni kotona hoidettavasta lapsesta saa n. 100e/kk.

Vieras

#9 Tästä mallia?

11.12.2011 11:54


Tämä tieto löytyi muuten vuodelta 2006.

Pirkkala-lisän suuruus on ensimmäisestä (=nuorimmasta) alle 2-vuotiaasta lapsesta 200 euroa kuukaudessa ja muista alle kouluikäisistä lapsista 120 euroa kuukaudessa kustakin. Lisä on saajalleen veronalaista tuloa

Perheen kaikki alle kouluikäiset lapset tulee hoitaa kotona. Esikouluikäinen lapsi voi kuitenkin olla osapäiväisessä esiopetuksessa tai erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitseva lapsi muussa osapäiväisessä hoidossa, jolloin Pirkkala-lisän sisaruskorotusta ei tästä lapsesta makseta;

Pirkkala-lisä maksetaan vain perheelle, joka saa lakisääteistä lasten kotihoidon tukea (hoitorahaa ja/tai hoitolisää). Mikäli perheen jostakin lapsesta maksetaan äitiyspäivärahaa tai vanhempainrahaa, Pirkkala-lisää ei makseta.
äiti x2

#10 huijausta!

11.12.2011 20:09

tämän tuen takia kaupunki lopetti ostopalvelupäiväkoteja syksyn alusta, jotta meille lahtelaisillekin saataisiin kuntalisä, kuten monissa suurissa kaupungeissa jo on! päiväkotijonot sen kuin piteni vain, eikä mitään kuntalisiä näy!!! tämä on taas tyypillistä lahden päätäntää. sosiaali-terveyspalvelut, vanhusten ja lastenhoito jne...säästetään näistä mutta hyväksytään toriparkki!!! haloo...
äiti x2

#11 Re: Tuen kannalla!

11.12.2011 20:12

#6: mie - Tuen kannalla!

siis työttömät ja opiskelijat,eläkeläiset saavat monia alennuksia...bussikortti,teatteri,leffalippu,uimahallimaksu jne...onko kotiäitialennusta vaikka moni saa tuloja rapiat 200€/kk joka on pienempi kuin työttömyysturva!!!