Porotalouden aiheuttamat vahingot yksityistä ihmistä kohtaan tulee saada loppumaan!

Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#101

21.03.2007 23:10

Hoitokunta on toki tehnyt muutakin kuin valittanut asiasta. Hoitokunta on tarjonnut viime joulukuussa poromiehelle vaihtoehtoista paikkaa porotarhalle. Paikka on jakokunnan omistamalla kovalla maalla oleva palsta noin kilometrin päässä kylältä. Palstalla on jakokunnalle suhteellisen vähän merkitystä, ja paikkaa on tarjottu poromiehelle nimellistä vuokraa vastaan, siis hyvin edullisesti. Tarjous on yhä edelleen voimassa.
Lopuksi on paikallaan sanoa, että tarha-asian hoitaminen ei ole ollut minulle mikään mieluinen tehtävä. Hommat on kuitenkin hoidettava ja sillä sipuli. Kaiken kukkuraksi kun nuoren poromiehen avovaimo ja minun poikani avovaimo sattuvat olemaan sisaruksia! Olenkin tehnyt poromiehelle selväksi, että jos mahdollista, annetaan asioiden riidellä ja pysytään me miehet väleissä. Näin on tähän asti mennytkin, ja jos minusta riippuu, tulee menemään jatkossakin.

Tässäpä oli yksi tapauskertomus siitä mitä "hyvin toimivat" poronhoitoa koskevat lait voivat saada aikaan.
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#102

26.03.2007 09:41

Lapissa on jälleen käynnistynyt metsäsota. Miten metsäsota liittyy tähän nettiadressiin? Paljonkin, jos minulta kysytään. Äärisuojelun kannattajat, etten sanoisi terroristit, kun ovat käyttäneet ja käyttävät poronhoitoa keppihevosenaan tarkoitustensa saavuttamiseksi. Propagandakone nimeltä Greenpeace on saanut aikaan sen, että valtaväestö Suomessakin on saanut poronhoidosta ja saamelaisuudesta vääristyneen ja romantisoidun kuvan. Ns. luonnonsuojelijat näkyvät pitävän Metsähallitusta laillistettuna rosvona, joka uhkaa koko Lapin poroelinkeinoa, riistää saamelaisilta elinmahdollisuuden, kulttuurin, identiteetin ja niin päin pois.
Uskallan epäillä, että ns. luoononsuojelijat ymmärtävät poelinkeinosta saman verran kuin Piiraisen pässi vanukasreseptistä. Vaan eipä tuo kai haittaa kun homman nimi on tarkoitus pyhittäköön keinot.
Pitkäaikaisen saamelaisparlamentaarikko Jouni Kitin mukaan metsähakkuut eivät ole porotalouden ongelmien syy, syy on ylilaiduntaminen. Kitin mielestä porotaloudessa kaivataan samanlaista rakennemuutosta, joka maataloudessa on jo tapahtunut.
Taidanpa olla Jouni Kitin kanssa samaa mieltä näistä asioista.
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#103 Kallon ratkaisu

01.04.2007 12:31

Kittilän rakennus- ja ympäristölaitakunnan kokous oli 22.32007. Kokouksen pöytäkirjasta ilmenee seuraavaa.
Lautakunta suosittaa poromiestä siirtämään poroaitauksensa kauemmaksi vesistöstä ja pohjavedenottamosta. Esim. Kallon jakokunta on esittänyt vaihtoehtoisen paikan poroaitaukselle Toolasentievasta. Lautakunta kutsuu Lapin ympäristökeskuksen edustajan maastokatselmukseen Kallon alueelle. Katselmukset suoritettaisiin kaikissa alueen vesistöjen eli Kallo- ja Syväjärven rannalla tai läheisyydesssä sekä pohjavesialueilla sijaitsevilla poroaitauksilla.
PÄÄTÖS: Päätettiin jättää pöydälle.

Minun puolestani ko.porotarha voisi jatkaa toimintaansa. Ehtoni ovat seuraavat: Joku taikoo Kallon vesiosuuskunnalle rahat uuden pohjavedenottamon rakentamiseen. Greenpeace ja sen kumppanit jättävät Lapin rauhaan. Jos näin tapahtuisi, saamelaisetkin voisivat ratkoa etniset erimielisyytensä rakentavammassa hengessä.
Heikki Luokkanen
Taivalkoski

#104 nehän

23.04.2007 10:00

oliki porot laskettu jo Ouluntien varteen tienaamaan...
Pinja Nurmisto
Espoo

#105 On niin paljon viestejä, etten jaksa niitä lukea, harmi jos toistan siksi vanhaa...

27.05.2007 13:28

...mutta ensinnäkin, liikenteessä ihmisen tulee poronhoitoalueella ajaa tarpeeksi hiljaa, ettei porojen kanssa tule ongelmia - näin ainakin me teimme Lapin reissulla ja vaikka poroja meni pitkin teitä, ei ongelmia tullut. Toisekseen, poro ei ole tyhmä, ei se riko talon ikkunoita ym. Olimme juuri srk:n kanssa pääsiäisreissulla lapissa ja jos poroja pääsee silittämäänkin, ei ne silloin tee vahinkoa ihmiselle, ellei niitä tahallaan ärsytä. Poro on säyseä ja fiksu eläin.
Arja Ryhänen
Iisalmi

#106 Porot aitauksiin

03.07.2007 15:56

Mistä löytyy apu, kun 100 poron tokka käy syömässä pihalta parvekelaatikosta kukat, polkee kasvimaan, perunapellon ja paskantaa pihalle 3 sankollista papanoita?? Poromiehet eivät muuta kuin hymistelevät, korvauksia ei kyllä olla tyrkyttämässä. Talossa asuu arkoja eläkeläisiä jotka eivät uskalla vaatia mitään ettei vaan porolliset suutu. Pitääkö ihmisten punkkeroitua, eikö poromiesten pitäisi aidata poronsa eikä tuoda toisten pihoille. Tapaus Kuusamosta.
Sani Kunnari
Rovaniemi

#107

10.07.2007 10:58

MOI!

Meidän pihalla on kans porot tehneet vahinkoa ja paljon.Porot ovat polkeneet ja paskoneet perunamaan ,ovat tuhonneet mansikat ja salaatit ym porkkanat. Hiekkakentän/pelikentän ,joka kovalla vaivalla tehtiin,ovat kusseet ja paskantaneet pilalle, samaten puutarhan.Poroisännille ym. isommille tahoille on soitettu.Vähättelivät vain asiaa. ei se poron kusi haise heidän mielestään, eivät ala vaihtamaan kentälle hiekkaa, meidän pitäisi se itse puhdistaa!Ja itse pitäisi paskakokkareet keräillä.Ja poronkarvaa kaikkialla.Kuvitella, on se kumma juttu, että itse pitää korvata toisten aiheuttamat vahingot.Sitten pitäisi vaan heille ilmoittaa ,kun poro seuraavan kerran pihaan ilmestyy, "tulevath othaman kiinhi"ja senku näkis!

Eivät alkaneet aitaamaankaan tuota pihapiiriä, ei ole kuulemma tarvetta.Silti heidän poronsa ovat siinä koko kevään juosseet ja juoksevat edelleen, v iimeksi toissapäivänä .Nyt joku noista poroisännistä kävi laittamassa tommosta räiskyvän keltaista nauhaa tuohon piha-alueelle,siihen saakka, kunnaes poro saadaan kiinni( mutta eipä se sarvipäästä hidastanut, läpi se siitä tuli prkl).Onko se niin pirun vaikeaa pitää poroja hallinnassa eikä päästää niitä toisten pihoille?

TÄMÄ EI JÄÄ TÄHÄN!Fiksuna naisena,olen videokuvannut ja valokuvannut sarvipään tekosia.Poronhoitolaki pykälä 31 kertoo paljon.Ja laissa nimenomaan sanotaan, että poronomistajat ovat velvollisia korvaamaan porojen aiheuttamat vahingot, ja ottamaan eläimet kiinni ja viemään ne (helv..pihamaalta).
Mutta,perästä kuuluu.
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#108 Porotarhat luvanvaraiseksi

30.08.2007 12:35

Kallon kylän porotarhaongelma on yhä lähtöruudussa. Kittilän ympäristölautakunta suoritti alkukesällä maastokatselmuksen ko. tarhan alueella. Ympäristölautakunta oli pyytänyt Lapin ympäristökeskuksesta henkilön osallistumaan maastokatselmukseen. Ympäristökeskuksen edustaja ei osallistunut maastokatselmukseen. Näuyttääkin siltä, että Lapin ympäristökeskus on sysännyt ko. ongelman täysin Kittilän kunnan harteille. - Kittilän ympäristölautakunta käsittelee ko. tarha-asian kuulemma 11.9.2007.
Kallon jakokunta, virallisemmin Kallon yhteisten maa - ja vesialueiden osakaskunta, päätti vuosikokouksessaan 29.6.2007 kyseisen porotarhan kohdalla seuraavaa: Vahvistettiin hoitokunnan päätös vuokrata Tommi Kallojärvelle jakokunnan omistama palsta Toolasentievasta vaihtoehtoiseksi porotarhauspaikaksi. Vuosivuokraksi päätettiin 10 euroa. - Tähän mennessä Tommi ei ole osoittanut kiinnotusta jakokunnan tarjousta kohtaan, mutta toivossahan on hyvä elää.
Lopuksi totean, että jos kiveen hakattua poronhoitolakeja muutettaisiin edes sen verran, että porotarhat tulisivat luvanvaraiseksi, sekin olisi jo askel oikeampaan suuntaan.
Jk. Asia ei ei tietenkään jää tähän jakokunnan taholta ja tuskin myöskään Kallon vesiosuuskunnan taholta.
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#109 Kittilä päätti päätää

15.11.2007 12:41

Kittilän kunnan Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti viimeinkin päättää jotakin Kallon porotarha-asiassa. Päätöksen antopäivä oli 17.10. Nahkapäätöshän sieltä tuli niin kuin vähän odoteltiinkin. Pääasia kuitenkin on, että saatiin mustaa valkoisella. Sekä Kallon jakokunta että Kallon vesiosuuskunta ovat valittaneet p
äätöksestä Rovaniemen hallinto-oikeuteen. Tämä tästä.
Hyvää alkanutta talvea niin porollisille kuin porottomillekin!
uolevi valli
kittilä

#110 Porojen talvitarhauksesta!

21.12.2007 20:22

No niin, pitkästä aikaa on toki todettava, ettei Kallon vesilaitoksen naapuriksi viranomaisten "siunauksella" tullut porojen talviruokintatarha ole toiminnassan noudattanut yhdessäkään kohdassa annettuja ohjeita! Poromäärä on ylitetty 100%, ruokintapaikka on lounaiskulmalla, tarha on poronhoitoon täysin kelvoton märkä jänkkä eli poroille ei ole suojapuustoa(myös eläinsuojelunäkökohta ellei peräti eläinsuojelurikos), Tarhaa ei myöskään viime kaudelta siivottu ja lisäksi huoltotie on aurattu vasijohtolinjan päälle ja siten aiheutettu vesiverkoston lähtölinjalle ilmeinen jäätymisvaara. Uolevi Valli,Kallon vesilaitoksen hoitaja.
Tommi Kallojärvi
Kittilä

#111 Porojen tarhauksesta..

28.12.2007 13:16

Etelä-suomessa taisi tulla luonto ja ympäristö suojeltua kun sieltä asti piti tulla lappiin sitä harrastamaan.. kumma vain kun uutisista jatkuvasti kuulee että paskaa virtaa juomaveden seassa, eiköhän ne porot ole pienin saastuttaja mikä täälläkin on!! Ja toiseksi mikään ei näytä näille junantuomille kelpaavan, kun porot ovat kesällä irti niin ne syövät pihakasvit ja kun ovat sitten aidassa niin saastuttavat koko kylän! Pakkoko tänne oli muuttaa, siellä on kyltit olleet tienlaidassa, että tällä alueella voi poronkin nähdä,olisi siinä tapauksessa pysynyt poissa. Ja asioistahan voisi puhua päin naamaa niin voisi niihin saada enemmän selvyyttä kuin täällä.
poroton mies
pello

#112 Kerrankin asiaa

28.12.2007 13:54

Olen seurannut tätä KALLON poroaita kiistaa jo pitkään, ja kerrankin kirjoitettiin asiaa viitaten äskeiseen kirjoittajaan. Sillä näinhän se on että, jos porojen kanssa ei tulla toimeen niin suotta tänne Lappiin silloin Etelä- Suomesta asti muuttaa. Itse olen muuttanut tänne Pelloon Lounais- Suomesta, eikä minulla ole ollut pienintäkään ongelmaa porojen kanssa. Olen suhtautunut asiaan niin, että porot ovat olleet täällä paljon ennen minua ja silloin ne myös saavat minulta rauhan. Ja se mitä väitätte että porot saastuttavat vesistöt ja pohja-vedet on kyllä jo hätävarjelun liioittelua, suoraan sanottuna naurettavaa. Onko teille porojen vihaajat tullu ikinä mieleen mitä tekee karja-talous??? Itse asun suuren maatilan lähellä ja siinä haju ja melu on mitä melkoinen. Ja en usko etteikö siitä tulisi saasteita, myrkyn vihreää pahan hajuista vettä virtaa joka paikassa.. Ja vedenottamo myös hyvin lähellä n:750m. Mutta kaikesta huolimatta en valita, ihmisen täytyy sopeutua pahempaankin. HYVÄÄ ALKAVAA VUOTTA KAIKILLE ja porojen vihaajat, järki käteen!!!
Lasse Kallo
Kallon kylä (Kittilä)

#113 Poroviha?

31.12.2007 18:57

Poroton mies Pellosta kirjoiti mm. porovihasta. Ajatus on minusta outo. En vihaa poroja enkä muitakaan eläimiä. En myöskään tunne ketään, joka tekisi niin. Jos vaivautuu lukemaan edes osan tämän adressin kommentaareista, ymmärtää helposti mistä on kyse. Kyseessä ei ole poroviha, ei kateus, vaan - loukattu oikeuden taju. Nopein ja varmin keino korjata asia olisi muuttaa poronhoitoa säätelevät lait nykypäivään soveltuviksi.
uolevi valli
kittilä

#114 No jopa jotain liikettä!

05.01.2008 20:20

Hyvä! Ovat lopultakin poromiehet lukeneet tätä palstaa! Hyvä näin, ei liiaksi ole ollut poromiehistä eikä heidän p.....nnuolijoistaan juttuseuraa pohjavesiensuojelusta. Totuus on että vuonna 2025 Kallon pohjavesivarat ovat 100 x porotalouden tuotto, jos jm. ei sitä ennen pilaa em. tuotetta. Tätä ennustaessa ei tarvii gp- viittaa, pelkkä inhorealismi potkii asiassa minua eteenpäin. Se s.....an Vallin Uolevi taas. PS. Potkikaa mut pois vesilaitoksen tehtävistä!
matti virkkunen
jyväskylä

#115 Uutta Vuotta

07.01.2008 14:01

"Porottomat-kotisivujen" vieraskirjaan kirjoittamani viesti:
"Vuosi vaihtui, puheenaiheet eivät. Onneksi joulureissulla Taivalkoskelle en nähnyt auton ratin takaa ainuttakaan poroa. Oli tienvarsialueiden talviruokinnan lopettaminen ja porojen poiskuljetus tienvarsilta tepsinyt ainakin Pudasjärvi-Taivalkoski-välillä. Suuri naarashirvi oli tosin tulla ohjaamon puolelle Pärjänsuon risteyksen kohdalla. Se säikäytti!

Veli Käsmä kuvaa kirjassaan "kosken kuohuissa" mm. porottomien maatalousyrittäjien tuntoja ja asennoitumista poroja kohtaan 50-luvun Koillismaalla, koitilan kylässä. Tarinan päähenkilö, Aatelan isäntä Essa, tulee tosin samalla siirtäneeksi aatetta seuraavalle sukupolvelle "kiusatessaan" poroja matkalla suoniitylle tyttäriensä kanssa.Käsmän kuvaus on uskottavaa. Mainio opus. Liekö tämä sama oppi mennyt aikanaan nyt äänessä olevalle suurelle ikäpolvelle?

Porottomille petovuosi 2007 lupaa hyvää: vasakato koillismaa-kainuu-alueella vaihtelee kuulemma 40-100 %:n välillä. Tuohon kun laskee vielä aikuisten porojen liikenne- ja petotappiot, niin voi olla varma, ettei ainakaan porotalouden 2007 vuoden teurastulolla "herranhuonetta rakenneta". Parempaa vuotta 2008 kaikille."

Mitä muuta? Tuli tätä palstaa lukiessa huomattua H.L:n toistuva kommentointi porojen "tienaamisesta tienvarressa". Ko. väite on perätön, totuudessa porokolari aiheuttaa poronomistajalle korvauksesta huolimatta tappion. Korvaussummien liioittelu ym. provokatiivinen kommentointi olisi hyvä H.L:n lopettaa, etenkään jos ei viitsi ottaa asioiden taustoista selvää. Google on hyvä hakuohjelma faktojen etsintään. Tieto esim. vaikkapa porotalouden vahingonkorvaussummista on helposti löydettävissä.

"Internet-aikakaudella" ei tietämättömyyttään voi perustella millään muulla kun laiskuudella (tai huonolla lähteellä, näköalattomuudella, uuden tiedon omaksumisen hankaluuksilla jne). Tietoa on.
uolevi valli
kittilä

#116 Poroasiaa...

02.05.2008 20:14

Kevät kun on jo pitkällä, päättyy porojen talvitarhaus ja lisäruokinta, on tullut aika muistuttaa ko. elinkeinonharjoittajia taas kerran laiduntamisvelvoitteesta! Älkää jättäkö nälkiintyneitä ja nälkiintyviä poroja kasvukauden alkaessa kyliin asutuksen kiusaksi! Kai kylien asukkaat ovat oikeutettuja siisteihin pihoihin, jopa rakennusjärjestys ne vaatii, joten ei ole paljon pyydetty ettei poroja laidunneta asukkaiden pihoissa. Näin siisti vetoomus luulisi hellyyttävän poronhoitajat!
Jukka Kumpula
Kittilä

#117 Ihmeellistä..

09.06.2008 14:11

Että Uolevi Valli ja jotkin muutkin jaksavat noinkin paljon puhua poroista ja niiden aika perusteettomista haitoista.. Mikään laidunnusvelvollisuus ei kiellä poroja olemasta kylissä, eikä porot sitä paitsi ole nälkiintyneitä talviruokinnan jälkeen, päin vastoin. Ja seuraavan kerran porot ovat nälkiintyneitä joulun jälkeen,riippuen talvesta, toisinaan vasta tammikuun lopulla, jolloin ne aletaan pikku hiljaa keräämään tarhoihin. Ja poroista ei kyllä koeta meidän kylässä mitään haittaa vaikka niitä on monin verroin enemmän kuin Teillä siellä Kallossa.Liekkö sitten Kallossa niin paljon erilainen kasvillisuus teidän pihoillanne että porot jäävät niille "asumaan". Meillä ne vain käyvät silloin tällöin pihoilla eivätkä asu niissä. Ei voi kun todeta että pieni sieluista ja ahdasmielistä porukkaa olette naapurikyläläiset.
uolevi valli
kittilä

#118

28.06.2008 23:24

Kas vaan, nyt Tommi Kallojärvi tämmösellä nimellä! Tänä kesänä nyt kaikki ok, kiitos uudelle poroisännälle joka keskusteli ongelmasta ja suostui selvittämään ongelmia. Kiitos Antti Kantolalle, nyt on ollut poromiehet hoitaneet homman ihan hyvin, eli ei poroja kylällä! de uolevi valli, kallo.
Jussi Rautiainen
Sodankylä

#119 Jokos täällä on joku kysynyt miksi poroille ei saada erotuksen yhteydessä laitettua heijastinta?

16.04.2010 15:30

Kysymys johon en koskaan ole saanut asiallista vastausta poron omistajilta.
Eija Olli

#120 Re: Moi Sani Kunnari

24.08.2010 19:29

#107: Sani Kunnari -

Voisin kopioida tuon sinun tekstisi.  Mulla on hyvin samantapaiset kokemukset kun teillä siellä Rovaniemellä.

Ja sanon myös, että perästä kuuluu. ..

terävähalki
Vieras

#121 heijastin

17.09.2010 19:54

heijastimeista ei  ole hyötyä juuri ollenkaan.se on suuri kustannus kysymys laittaa 170000 porolle heijastin.lisäksi autoilioita hämää heijastin,jos luulevat että joka porolla on heijastn ja sitten ei olekkaan.lisäksi minulla haluttais tietää,onko missään artikkeleita poron tuhoamista taimikoista.ja tutkimuksia porojen muista aiheittamista tuhoista.vai puhuuko mursu porukoineen vaan mutu tietoa

urpo maaninka
Vieras

#122 pihalla

03.10.2010 11:06

Perunamaa makaavat kaalet +kasvimaa +istutetut Koivuntaimet latva suöty pihalle haitaa kukat pihaistutukset turmelleet
Myös naapurin portaille paskoneet maanneet
ovat ilmoittanee poromiehille huonoin tuloksin Nauruksi panevat!!!Tarttis jotai tehdä
sdas
Vieras

#123 sdasd

09.11.2010 15:32

hahaaa
Vieras

#124 Re:

28.11.2010 12:20

Pärre
Vieras

#125 Äiti Venäjän käytäntö!

20.03.2011 11:17

Ei muuta ku porot tarhoihin, ja jos on tarhan ulukopuolella, vappaata riistaa kaikille!! Alakaa nuo kisurat jo hyppimhän hermonpäälle siihen malhin!