VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE.


Vieras

#51

22.12.2011 20:50

Aivan uskomatonta vautia tullut allekirjoituksia adressiin.Yli tuhat nimeä vajassa päivässä.Kyllä näkee että kansa on nyt Suomessakin saanut susista tarpeekseen ja kiehuu tosissaan yli. Kaikki vain mukaan joka perheestä.

Vieras

#52

22.12.2011 20:54

Todella hyvä että tällainen adressi,ja saatais kerrankin asiaa susi politikkaan ja maamme metsästäjille vapaat kädet lopettaa kannan lisääntyminen maassa.

Vieras

#53

22.12.2011 20:59

Ja luvan myöntäjät taloudelliseen vastuuseen,kun syylistyyvät törkeisiin virkavirheisiin,ku susi kanta on liian suuri ja tulevat meillä päin talojen pihoihin ja tappavat koti eläimiä!!

Vieras

#54

22.12.2011 20:59

Joka ainut susi joutaa kanttu vei....

Vieras

#55

22.12.2011 21:01

Susien tapporaha olisi syytä palauttaa mitä pikimmin
Jammu

#56 tappaja mikä tappaja!!

22.12.2011 21:02

Liika on liikaa!

Vieras

#57

22.12.2011 21:06

Meille oli puolettu ja myönnetty 3kaatolupaa,mut ylläri et tanskanen eväs ne,vaik ministeriö oli myötäny!!Nytkin oli yheltä päivältä 18 eri susi havaintoo ja osa talojen pihoista,et olen sitä mieltä et tanskanen sais rueta maksamaan omasta pusiistaan niiden tekemät vahingot,niin eiköhän mieli muutu lupien myöntämisen suhteen!
vantujussi

#58 luvut eivät täsmää

22.12.2011 21:07

Kirjoittaja on oikeassa, että Rktl:n susiluvut eivät täsmää havaintojen ja vahinkojen määrä osalta. Jos susimäärä olisi puolittunut pitäisi vahinkojenkin mmäärä oleellisesti pienentyä. Toisaalta viranomaiset tietävät susien liikkeistä enemmän mutta tekevät vähemmän vahinkojen ehkäisemiseksi. Niin kauan kuin koirien, porojen, lampaiden ja ihmisten suojelu ei ole osa susipolitiikkaa, ihmisille pitää sallia oikeus itse suojella itseään ja omaisuuttaan.

Vieras

#59

22.12.2011 21:09

kyllä sudet saisivat pysyä syvällä suurilla kairoilla eikä tulla pihapiiriin. maailma ei ole enää entisensä.ihmetyttää ihmiset jotka ovat erkaantuneet luonnosta niin paljon että haluavat suojella susia eivätkä itse tiedä luonnosta mitään muuta kuin sen mitä kerrostalon ikkunasta näkee.ja muka ovat suojelemassa luonnon monimuotoisuutta. kukaan ei tee niin paljon riistanhoitotyötä kuin metsästäjät ja nämä samat pyynteetöntä työtä ilmaiseksi tekevät menettävät parhaan kaverinsa metsällä ja jossain jopa koko liikkuminen maastossa tulee mahdottomaksi petojen seassa. mutta eihän ne sudet telkkarista katsottuna pelottavalta näytä nehän on niin kilttejä eivätkä halua kellekkään pahaa.eikä ne telkkarista käsin levitä rabiesta yms tauteja.
kun tätä porukkaa haukutaan susikammoiseksi johtuu se siittä että tieto tuo tuskaa ja kun kertoo siittä tiedosta mikä luonnossa oikeasti liikkuvilla on tilanteen muuttumisesta voi se kuulostaa tietämättömän korvaan susikammoiselta vouhkaamiselta.
epäkohtia löytyy maailmasta niin paljon mihin halutaan puuttua ,mutta kun näin lähellä on se epäkohta joka pitäisi korjata ei nähdä totuutta ,kun se ei korjaannu soittamalla johonkin 3€ puhelin keräykseen olohuoneen sohvalta että voisi tyydyttäytyä ajatukseen että nyt maailma pelastuu kun saavat tuolla soitolla istutettua yhen pensaan afrikan lapsille.
kaatolupia alle 10km asutuksesta tuleville susille kiitos!
metsästys koiraakaan ei saisi nyky lain mukaan päästää irti tiestä lähempänä 3km tiestä ettei joutuisi maksumieheksi kolarin sattuessa,mutta sudet saavat tulla pihoille. ollaan sitä aikoihin eletty.
Jape

#60 Viron sudet

22.12.2011 21:17

Jos susi on vaaraton, niin miksi Virossa annettiin juuri 110 kaatolupaa?
Kannattaisi todellakin reagoida ennenkuin sattuu pahemmin!
Metsästäjätär

#61 Susikanta pienemmäksi

22.12.2011 21:24

Jos nyt joku ei kertakaikkiaan välitä metsästyskoirista ja heidän mielestään niiden joutaa kuolla kun ovat susia arvottomampia, niin miten perustellaan se, että susi meinaa viedä ihan peruslemmikkikoiran, joka on omistajansa kanssa kevyen liikenteen väylällä? Siis ihmisten ilmoilla, siellä missä kai nyt saisi ihmisetkin liikkua ja niiden koirat. Vai ovatko nämä hyysääjät todella sitä mieltä, että kotoaan ei ulos saa tulla tai muuten saa syyttää itseään?! Haloo, mitä siellä päässä oikein liikkuu! Lopettakaa pössyttely!
Jousimetsästäjä, jonka mielestä metsästyskoiran käyttö on petkuttamista

#62 Re: Numerot mainitsematta

22.12.2011 21:41

#6: - Numerot mainitsematta

Komppaan. Lisäksi mikä on "lukematon määrä metsästyskoiria" joita sudet ovat raadelleet? Puolitoista triljoonaa? Gaziljoona? Susi syö itseään pienemmän koiran, koska se näkee saaliin, jonka saa hyväksyttävällä riskillä hengiltä. Tai sitten se puolustaa omaa reviiriään. Tämä kaikki on suden duuni.

Ja vielä tuosta lehtiartikkelin palasesta, jossa kerrotaan suden vieneen 6-vuotiaan lapsen. Se voi olla totta, mutta se voi olla myös vale. Kuvasta päätellen puhumme ajasta, jolloin tämä maa oli melkoinen takapajula. Joku on voinut tappaa lapsen humalapäissään ja kehittänyt sen jälkeen tarinan (Jota tapahtuu vieläkin niin paljon, että en käsitä miten jotkut viitsivät valittaa susista.), tai lapsen on voinut tappaa jokin iso koira. Jos tuo ensimmäinen kuulostaa uskomattomalta, niin uskokaa pois: tässä maassa on tapettu lehtolapsia myös "pyörähtämällä niiden päälle unissaan ja tukehduttaen vahingossa." Tämän legendan takia ihmiset eivät vieläkään uskalla nukkua pienten vaivojensa vieressä.

Nyt kun vauhtiin pääsin: eiköhän nuo raatelukuvatkin ole samasta koirasta? Aika tarkoitushakuista. Koittakaa nyt kestää se, että olette itse valinneet pitää eläintä ja päästää sen juoksemaan sille sopimattomaan luontoon. (Kesykoira ei periydy pohjoisen isoista susista, vaan sen sukupuuttoon kuolleesta Afrikkalaisesta sukulaisesta. Ihmisen esimmäisenä kesyttämä eläin ja itsekin olemme Afrikasta. 1+1=2, eikö totta?) Joten toivon sydämeni pohjasta, että koiranne ei joudu suden kitaan. Muistakaa silti, että te tyrkytätte niitä sinne itse.

Hauskaa joulua ja turvallisia metsäreissuja!

x5

#63 Re:

22.12.2011 21:46

#51: -

Se on laadittu fiksusti; ei ylilyöntejä, eikä soopaa. Helppoa allekirjoittaa, kun ajattelee asiasta juuri näin! Vähentää saa ja pitää susihukkasten määrää NYT!!

Jape

#64

22.12.2011 21:51

Prof. Valerius Geist
Filosofian tohtori, ympäristötieteiden emeritusprofessori
Calgaryn yliopisto
Calgary, Alberta, Kanada

”….1.Susien käytös muuttuu uskaliaammaksi niin, että ne näyttäytyvät päivisinkin ja alkavat tarkastella kävelyllä olevia ja työskenteleviä ihmisiä turvallisen välimatkan päästä. Öisin ne tulevat toisinaan aina talojen seinustoille saakka.

2. Kotieläimiä ja pienempää karjaa ahdistellaan, ennen kaikkea koiria ajetaan röyhkeästi takaa vaikka omistaja olisi paikalla ja yrittäisi useinkin turhaan puuttua peliin. Sudet voivat tässä vaiheessa pyydystää kotieläimiä ja siipikarjaa aivan ihmisasumusten lähellä keskellä päivää. Ne seuraavat koiria verannalle saakka. Eräs naapuri pelasti paimenkoiransa ajamalla moottoripyörällään sen ja suden väliin. Sudet eivät oppineet mitään! Kolmen vastaavanlaisen tapauksen jälkeen naapuri tuli kotiinsa jalkaisin työntekijän, kahden koiransa ja aseen kanssa. Susi hyökkäsi äkisti koirien kimppuun, mutta naapuri ampui sen. Tässä vaiheessa sudet kyllä käyvät koirien mutta eivät vieressä seisovan ihmisen kimppuun.

3. Sudet ”tutkivat” suurempia kotieläimiä, minkä voi nähdä irtipurruista hännänpäistä, revityistä korvista tai haavoista vuohisissa. Löydettiin pahoin haavoittuneita lehmiä, joiden utaret, sukuelimet, takajalat ja kyljet oli revitty. Hevosia raadeltiin aivan talojen nurkissa. Sudet lähestyvät ihmisiä tarkastellen heitä aivan läheltä. Ne tulevat pihoihin, tallirakennuksiin ja jopa verannoille ja kurkistelevat ikkunoista sisälle. Ne seurailevat ja kiertelevät myös ratsastajia.

4. Sudet kiertelevät, lähestyvät ja uhkailevat ihmisiä. Ne voivat myös tehdä pienehköjä, varovaisia hyökkäyksiä repien reikiä vaatteisiin. Tässä vaiheessa voi suden karkoittaa vielä päättäväisillä toimilla ja kepiniskuilla. Vaihe voi kestää pari viikkoa, kuten Vargasin saarella 2002, tai vain muutamia päiviä (Saskatchewan 2005).

5.Sudet hyökkäävät voimalla kiinni ihmisiin ja yrittävät raadella heitä. Lapset joutuvat uhriksi ensimmäisinä. Susien kokemattomuus auttaa monia kohteeksi joutuneita vielä selviytymään tilanteesta. Hyökkäykset ovat uskaliaita. Jos hyökkäävä susi on yksin, voi vahva mies vielä karistella sen irti, pieksää sen tiehensä tai kuristaa sen. Hyökkäävää laumaa vastaan edes atleettinenkaan, vahva mutta aseeton mies ei mahda mitään. Sudet puolustavat tapettua ihmistä tai hänen jäännöksiään jopa aseistettuja miehiäkin vastaan….”
savonsydän

#65 Re:

22.12.2011 21:51

#10: -

koira vapaana metsässä on saaliseläin sudelle siinä missä muukin eläin ja näin pitääkin olla. itsellä kaksi koiraa ja ovat vapaana metsässä. Suru on suuri, jos jäävät suden saaliiksi, mutta en siitä sutta syytä. Pihoista saalista hakenut susi sitävastoin pitää saada paikallispoliisin luvalla lopettaa nopeastikin...

Mie

#66 Jousimiehelle

22.12.2011 21:53

#62

Kun kerran 1+1=2 niin muutatko nyt sitten Afrikkaan? Tai jos et muuta, niin et sitten saa valittaakaan? Mistään. Tai kun susi tappaa pitkästä aikaa ensimmäisen ihmisen Suomessa, niin voi voi, ei sua kiinnosta. Vai alatko heti keksimään, että voihan se kuitenkin olla vaikka Buddha sädettänyt sen tyypin kuoliaaksi (tai mikä muu kaikista maailman vaihtoehdoista vaan) ja sillä on kuitattu, että susi on syytön...?

Vieras

#67

22.12.2011 21:53

Jos petoeläimet eivät pysy syvissä metsissä, tulee ne lopettaa. Kesyyntyvät ja ovat kotieläimille ja ihmisille vaaraksi.
Jape

#68 Re:

22.12.2011 21:56

#64: Jape -

Mutta ei ne meidän sudet varmaankaan käyttäydy tuolla tavalla?

Onneksi olemme vasta kohdassa 2!


Vieras

#69 Perustietoa ja päätelmiä

22.12.2011 21:59

Susireviirien pinta-alat vaihtelevat Suomessa 1000-1300 km² välillä ja käytännössä reviiri on noin 30 x 40 km kokoinen alue.
Susilauma puolustaa tarvittaessa kiihkeästi omaa reviiriään - vieraat susilaumat häädetään niitten alueelle yritellessä voimakeinoin pois. Sudet merkitsevät asuinalueensa rajoja virtsaamalla hajumerkkejä maastoon.
Siellä, missä susien esiintymistiheys on suuri, muodostuu reviirien välisille alueille sudettomia puskurivyöhykkeitä, mikä vähentää laumojen välisiä yhteenottoja.
Susikannan saturaatio- eli kyllästyspiste tarkoittaa sitä, että jollakin tietyllä alueella susia on jo niin paljon, että kaikkien reviirien ollessa vallattuja - yhtään enempää susia ei alueelle mahdu, vaan on tässä tilanteessa osan susista lähdettävä liikekannalle etsimään uusia asuinalueita.
Yhtä reviiriä hallitsevien susien määrä vaihtelee yleensä kolmesta viiteentoista eläimeen. Yhden lauman koosta ei saa täyttä varmuutta, jos lauman näkee yhden kerran, sillä kaikki laumalaiset eivät aina liiku yksissä. Mitä enemmän susia seuduilla on, eli mitä suurempi on susien esiintymistiheys - sitä suuremmiksi kasvavat myös laumat. Myös tarjolla olevien saaliseläinten koko määrittää lauman suuruutta.
Ihminen ei kuulu suden saalistamiin eläimiin. Mutta jos susia on hyvin paljon ja niiden luontainen saalisravinto on jostakin syystä täysin loppunut - susi voi hakeutua etsimään ruokaansa ihmisen lähistöltä. Tällöin se voi olla uhkaava ihmisellekin.

Nämä tiedot on poimittu http://www.tunturisusi.com –sivustolta. Mielestäni nämä perustiedot jo osoittavat, että
a) laumakoko on kasvanut niin suureksi, että osa laumasta on lähtenyt etsimään uusia alueita
b) saaliseläimet ovat vähentyneet niin, että sudet joutuvat hakemaan ravintoa ihmisten läheisyydestä
c) suden voimakas vietti puolustaa omaa reviiriään aiheuttaa konflikteja myös koirien kanssa

Olen päättelyt näiden tietojen pohjalta, että susikanta on kasvanut liian suureksi joko sen asuinalueeseen nähden tai saaliseläimiin nähden. Näiden päätelmien perusteella olen myös allekirjoittanut adressin ja kannatan susikannan vähentämistä.
Tassu

#70 susialueelta

22.12.2011 22:01

Tällä alueella liikkuu kolme eri laumaa,koiria on viety pihoista,juoksulangoista ja tarhoista. Metsästäjät eivät oo uskaltaneet koko syksynä ajattaa koiria. Lapsille on pitäny järjestää "susikyydit" kouluille.. Itselläni on kaksi koiraa mutta eipä niitä uskalla kumpaakaan enää valvomatta ulos jättää,saati että voisi minnekään metsään lähteä lenkille niiden kanssa. Samoin nelivuotias lapsi pidettävä näköpiirissä koko ajan kun ollaan ulkona,tosi inhottavaa kun ei enää uskalla antaa leikkiä vapaasti ympäri pihaa niinkuin ennen.. Olen päivät töissä ja hevosten hoito jää iltapuolelle ja on suhteellisen inhottavaa hakea heiniä kaukaa suurpaalista. Koko ajan kyylätä otsalampulla kiiluuko ylimääräisiä silmäpareja jossain.Sydän syrjällään ajaa autolla pihaan ja ekana pitkillä valoilla tarkistaa että ovat kaikki tallessa ja jaloillaan siellä tarhassa. Kuulostella tallitöitä tehdessä juoksulangassa ulkoilevaa koiraa että on kaikki sillä ookoo.Tarkkailla hevosten käyttäytymistä.Linkkupysäkille kulkeminen kävellen parin kilometrin matka muuttunu autolla liikkumiseen kun kertakaikkiaan tuntuu orvolle odotella linja-autoa metsätaipaleella jossa tietää susia liikkuvan. Eikö se jo perustuslaissa lue että jokaisella on oikeus turvallisuuteen ja vapauteen? Ei tämä mitenkään turvalliselle eikä vapaalle enää tunnu..Todellakin sais ihan vapaat kädet antaa metsästäjille susien kaatoon ja sitä tapporahaakin!!
nniim

#71

22.12.2011 22:09

Viimeksi tänään näin Huittisten Vampulassa suden. Siellä se meni pellolla, jonka ympärillä on paljon asuinrakennuksia. Että ei ne kyllä ihmistä pelkää!!

Vieras

#72 Re:

22.12.2011 22:10

#28: Susihukkanen -

Joo metsästäjien vika ku menee päästämää koiriaan vapaaks mettään! Järki käteen! Ja susia nyt kuitenkin taitaa Suomessa olla pikkusen vähemmän kuin koiria, niin ei oikeen voi verrata keskenään!

susi

#73 Susi

22.12.2011 22:13

on mukava eläin, ootteko vähän hysteerisiä? Onko susihukkanen tehnyt teille pahaa, vai oliko se naapurin iso koira.

Vieras

#74

22.12.2011 22:20

lyijyä hukkakin tottelee

Vieras

#75

22.12.2011 22:20

suomes riittää tasan kaks sutta toinen korkeasaares ja toinen ähtärissä.... nämäkin molemmat uroksia et jos pääseevät karkaamaan ni eivät voi lisääntyä keskenään!!!!