Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

Mietis ny vähä!

#26 Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 19:31

#22: Ensihoitaja periferiasta - Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

"Ensihoitaja periferiasta" voisi miettiä ja kerätä sitä työkokemusta täältä ensihoidosta vähän enemmän ennenkuin tulee kertomaan muille ensihoitajille kuka vastaa ja mistä. Jos päättäjät ovat päättäneet, että 15-minuuttia niin sinun pääsi ei ole vadilla missään kohtaan, vaikka et sitä ennen tehtävälle lähtisikään! Se on sitten ihan omassa päässä ja etiikassa jos ei ole kanttia istua sitä 15-minuuttia. Voi olla, että eettisesti on kyseenalaista hoitajalle (kaikkien arvojen mukaan) istua tuo vartti, mutta mitä sitä tarvitsee enään ensihoitajan miettiä jos päättäjät ovat näin päättäneet, ottaneet siitä vastuun ja todenneet, että se riittää on seuraukset mitkä hyvänsä! Tässä otetaan tietoinen riski ja mitä olen sivusta seurannut niin kyllä se on ihan selvästi Pirkanmaalaisten ensihoitajien toimesta koko Suomelle ilmaistu (kiitos tästä =), että se ei ole oikein. Asia on nyt kuitenkin niin, että ensihoitajien persauksella ratsastaminen saa loppua ja jos näin päätetään niin toivottavasti koko Suomen ensihoitajat ovat mukana toteuttamassa sitä todellista 15-minuuttia niissä toimipisteissä missä se muinainen lähtöaika jäännös 60-luvulta vielä on! Ja tottakai mennään äärirajoilla sillä 15-valmiudella kun tehdään kolmea vuorokautta putkeen, jossa huonolla tuurilla ajetaan kaikki yöt ja päivät läpeensä! Ensihoito on työtä siinä kuin mikä tahansa muukin työ ja siitä pitää maksaa palkka silloin kun ollaan töissä! Sun logiikan mukaan vuorokaudet voisi olla läpeensä varalla-oloa ja laupeat ensihoitajat rientävät välittömästi tehtäviinsä. Nostetaan vielä siihen samaan syssyyn ensihoitajien ammattitaitovaatimuksia ja testauksia vielä vähä ylöspäin niin alkaa oleen kohdillaan... Ja juu...Vilkaseppa Pirkanmaan terveydenhuollon kokonaiskustannuksia ja mieti sitten uudestaan paljonko tuo 2 miljoonaa on siitä summasta... Että laittokin hermostuttamaan........ Tsemppiä kuitenkin Pirkanmaan "täyspäisille ensihoitajille" =) Kauppisen Sannalta hieno avaus =)

pshp:n entinen työntekijä

#27 Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 20:28

#26: Mietis ny vähä! - Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Tässä näkee, miten riidanhaluista porukkaa sairaalassa on töissä. Te riitelette keskenänne töissä ja jatkatte sitä täällä netissäkin; kuka työajalla, kuka vapaa-ajalla. Tästä kärsii teidän työnne laatu ja ennen kaikkea potilaat. Olen itse ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin töissä, joten tiedän, mistä puhun!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

30.10.2012 20:29


Monesti auttanut

#29 Sairaankuljetuksen päivystys.

30.10.2012 20:33

Maaseudulla pitää soittajan tietää. Tilaako ambulanssin vai ruumisauton.
Syväkyykkymyyrä

#30 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 20:52

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

1. Älkää menkö varallaolokorvauksella mihinkään töihin. Nykyisillä ammattitaito- ja koulutustaustavaatimuksilla ei kannata päivystää käytännössä siellä päivystystilassa parin euron palkalla useita vuorokausia putkeen, työaikasidonnaisuuden ollessa 50% luokkaa. Jonkinlaista ammattiylpeyttä saa olla myös tällä alalla!

2. Jos kuitenkin menette niin älkää nyt omaan pakkiinne pissikö ja lähtekö yhtään aiemmin kuin se sopimuksen 15 minuuttia. Päättäjillä se eettinen vastuu tuosta viiveestä on, ei teillä. Homma ei muutu miksikään jos käytännössä kiirekeikoille lähdetään välittömästi. Työntekijä noudattaa sopimuksia ja tarjoaa sitä palvelua mitä häneltä edellytetään. Toki kiellettyä ei ole tehdä hommansa paremmin, mutta suoranaista tyhmyyttä on olla käytännössä katsoen valittömässä lähtövalmiudessa jollain 30% korvauksella tuntipalkasta.

3. Ensihoitaja voi itse valita tekeekö jaksamisensa äärirajoilla töitä noudattamalla yllä mainittuja: 1. Valitkaa työpaikkanne. Nyt on työntekijän markkinat. 2. Noudattakaa sopimuksia. Kukaan ei edellytä teiltä muuta.

EX-ensihoitaja

#31

30.10.2012 20:59

Täysin käsittämätön ajatus! Pirkanmaa on aina ollut Suomen musta aukko ensihoidossa ja taitaa olla jatkossakin! Hei Haloo!
Lähiöläinen

#32 #25 Se on niin..

30.10.2012 21:16

Kannattaisikohan miettiä ammatinvaihtoa? Onko etiikan opiskelu jäänyt väliin?

Vieras

#33

30.10.2012 21:25

Elämää on muuallakin kuin Tampereella ja sen turvaamiseksi välitön valmius on tärkeä!

Vieras

#34

30.10.2012 21:27

.
Mietis ny vähä!

#35 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 21:46

#27: pshp:n entinen työntekijä - Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

No mä en ole kyllä sairaalassa töissä vaan ensihoidossa, mutta kuinka vaan.... Saattaisi se suakin ottaa päähän jos joku tulee kertomaan päinvastasia totuuksia asiasta jota on ensihoitokentällä yritetty toteuttaa muutama vuosikymmen...

Maalaisjärki käyttöön

#36 Hyvä vitsi, eihän tää totta voi olla

30.10.2012 21:51

Ihan pöyristyttää pelkkä ajatuskin. Luulen että näin ÄLYTTÖMÄN heiton on tehnyt joku täysin "tyhjäpää"...huh'huh....
rampekki

#37

30.10.2012 21:56

Voi voi! Ja ihmishenki ei maksa mitään:(
aatami10A

#38 ambulanssi...

30.10.2012 22:00

Sama lähtövalmius on koskettava koko maatamme!
Perustason ensihoitaja

#39 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 22:04

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Johan on kirjotusta taas. Kukapa sitä haluaa ilmaseks ajaa eka työmatka ja kytätä jossain kämäsessä homeisessa luukussa ja palkkana on pari hassua euroa, mahdollisesti kaikkien kulujen jälkeen jäät vielä tappiolle. Kokeilkaapa pyytää keikkalaisia sellasilla ehdoilla että työmatkasta maksetaan kilometrikorvaus ja työajasta 100% palkka eli ei mitään varallaoloa. Ei jää palkan määrä kiinni sairaista ihmisistä mikä olisi minun mielestäni eettistä.

Terhi Timari

#40

30.10.2012 22:09

Säästäisin mieluummin ihmishenkiä kuin henkilöstökuluja. Mutta toivoisin, että jos minä tai läheiseni tai kuka tahansa joutuisi joskus ambulanssikuljetukseen turvautumaan, sitä ei kuljettaisi eikä siellä olis hoitajana SK maalta- kaltainen tyyppi. Voisin vaikka suositella vähemmän stressaavaa työtä, niin ei tarvitsisi kiroilla ja uhkailla töiden tekemättä jättämisellä tällaisella, käsittääkseni ihan hyvää tarkoittavalla addressisivustolla. Tuon lukemisen jälkeen melkeinpä tekisi mieleni vetää allekirjoitukseni pois...
Höh

#41 Re: #25 Se on niin..

30.10.2012 22:14

#32: Lähiöläinen - #25 Se on niin..

Hyvä kommentin 32 kirjoittaja. En ole tuon kommentin 25 kirjoittaja, mutta kommentoin näin: Me ensihoitajat noudatamme toiminnassamme lakia, sopimuksia, ja saamiamme ohjeistuksia. Jos sopimus on että saamme 26% palkasta varallaolokorvausta ja lähtövalmius on 15min. Niin silloin lähdemme tasan 15 minuutin kuluttua hälytyksestä liikkeelle tilanteesta riippumatta. Jos halutaan että lähdemme välittömästi on hinta 100% palkasta päivystysajalta. Näin se vaan menee, kun säästöt revitään ensikädessä korkeasti koulutettujen (ks. ensihoitoasetus) työntekijöiden selkänahasta ja loppuviimein potilaiden ennusteesta. Päättäjät voivat pohtia minkälaista palvelua haluavat kuntalaisille hankkia. Työntekijän tehtävä on tehdä niin kuin sopimus edellyttää. Se on palvelutason allekirjoittaneen päättäjän murhe jos joku viruu elottomana hangessa vartin pidempään marginaalisten säästöjen takia. Puhelut ja kantelut kannattaa siis jatkossa osoittaa palvelutasosta päättäneille teidän äänestämillenne poliitikoille. Ensihoitaja kun  on vain se suorittava porras, jolle on turha näistä asiaoista osoittaa reklamaatioita. Suurin osa alan ongelmista on politiikassa ja siinä ettei ensihoidolle anneta asianmukaisia resursseja toimia. Usein päätökset ovat jopa ristiriitaisia lain tai vähintään sen hengen kanssa. Ehkä laista on tehty syystä niin tulkinnan varainen että käytännössä puhutaan suosituksista, ei laista ja aina voidaan "joustaa" jos ei olevinaan ole rahaa.

Valitse nimimerkki...

#42 Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 22:25

#22: Ensihoitaja periferiasta - Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

"Kun katsoo lähes minkä tahansa kunnan taloudellista tilannetta, niin käytännössä tällä aikataululla ei kunnilla ole varaa näin mittaviin uudistuksiin."

Noinhan sinä uskot. Asialle et kuitenkaan mitään voi.

"Koulutettua henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, oppilaitosten opiskelijamäärät eivät vastaa tällä hetkellä työmarkkinoiden tarvetta."

Etkä tuollekaan.

Ratkaisu ei ole se naisvaltaisille aloille tyypillinen että venytään itse, kunnes ei enää jakseta. Ratkaisu on se että valtio myöntää kunnille lisää rahaa ja satsaa opetuspaikkoihin. Tarve tulee siitä että raha ei riitä, eikä kentällä oleviin tarvittaviin paikkoihin riitä työntekijöitä. Tarvetta ei tule jos kentällä venytään loputtomiin ja palvellaan yli sovittujen sopimusten.

 

 

 

 

 

 

Nyt olen yhtä kysymysmerkkiä ???

#43 Re: Re: #25 Se on niin..

30.10.2012 23:31

#41: Höh - Re: #25 Se on niin..

Vastuu ihmishengistä riippuu näköjään ammatista. Tarjoilija on vastuussa juopuneesta asiakkaastaan senkin jälkeen kun asiakas on poistunut ravintolasta, kuin myös taksinkuljettaja kun asiakas poistuu autosta. ...Jos jotain tapahtuu, syytetään heittellejätöstä, silti kumpikaan ei saa palkkaa ko ajasta, ei tarjoilija, ei taksinkuljettaja. Miksei ensihoitaja ole vastuussa siitä ettei saavu paikalle vaikka saa varallaolokorvausta ?

-immoT-

#44 Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 23:45

#22: Ensihoitaja periferiasta - Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Niin olen itsekin alalla ja varmaan sinäkin tiedät, että 1 töitä ja kolme vapaata on poikkeusluvan alainen työrytmi jota pelastuslaitokset käyttävät ja muutamat sairaankuljetuksetkin. Tätä työrytmiä ei ole tarkoitettu sairaankuljetukseen, koska aktiiviset tunnit eivät voi säännöllisestä nousta kovin suuriksi. Esim. Kangasalan vuorokautinen kyytimäärä on niin suuri, että jos työhön sisältyy terveyskeskustyöskentelyä niin tälläistä työrytmiä ei voi missään nimessä käyttää! Ongelma-alueita Pirkanmaalla on paljon työntekijöiden saamisessa, koska henkilökohtaisesti en ikinä voisi suunnittelevani työskennellä esim. Kihniössä tai Kurussa missä kyytimäärä vuodessa pyörii jossain alta tuhannen luvuissa... eihän se mitään työntekoa ole vaan löhöilyä pelkästään!! Noita sun A-tehtäviä vuodessa on siellä osapuilleen 100/ vuosi. Varmaan mielenkiinnostakin lähtee 30 sekunttiin kun tuollainen tehtävä tulee!! Itse arvostan niitä alan ihmisiä, jotka vetää >1000 kyytiä vuodessa olkoon koulutus mikä hyvänsä!! He ovat alan ammattilaisia ja osaavat arvostaa sitä, että jos maksetaan vartin lähtövalmiudesta niin silloin lähdetään varttiin vaikka oma isä tai äiti saisi sydäninfarktin!! Sen jälkeen sitten oikeustoimet päälle ja sitä kautta asiat päiväjärjestykseen!! Kukaan ei tod pysty syyttämään sitä työntekijää, joka toimii annettujen varallaolosäädösten mukaan!!

Onko sun jotenkin hankala käsittää, että tuo lasku tulee jo kuntiin vuoden 2013 alusta!! Nyt tapellaan siitä, että saadaan vastinetta rahoille??


Vieras

#45 Re: Re: Re: #25 Se on niin..

31.10.2012 00:05

#43: Nyt olen yhtä kysymysmerkkiä ??? - Re: Re: #25 Se on niin..

Ensihoitajakaan ei voi olla vastuussa ihmisestä mitä ei ole kohdannut/hoitanut. Velvoite lähteä matkaan 15 min hälytyksestä. Potilaan kohdattuaan tilanne muuttuu.. Varallaolokorvaus mahdollistaa sen, että olet kutsuttavissa töihin.


Vieras

#46 Re:

31.10.2012 00:09

#40: Terhi Timari -

Onneksi kysymyksessä ei olekaan kenenkään työllistyminen tai hoitaako joku jotain vai ei. Kyseessä on Pirkanmaan ensihoidon valmius..

Matkailija

#47 Ambulanssin välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

31.10.2012 00:58

Ihmishenki on yhtä kallis ja ainutkertainen asuinpaikkakunnasta riippumatta. Miltä päättäjistä tuntuisi virua henkilökohtaisesti jossain maantien varressa kolarin uhrina tietäen, että ambulanssi lähtee vasta 15 minuutin päästä hätäpuhelusta.

Vieras

#48

31.10.2012 03:23

Eikös niiden ihmishenkien pitäisi olla tärkeämpiä kuin se pieni säästö mikä tälläkin saadaan?

Vieras

#49

31.10.2012 07:20

Täysin onnetonta . Maaseudulla ei ole poliisia eikä kohta sairaankuljetusta . Kuka täällä haluaa asua? Kuka vanhempi enään toivoo lapsensa ja nuorensa viihtyvän maalla ja olevan turvassa siellä ?

Vieras

#50 1työtä lepo, kaksi vapaata 42 h/ vk

31.10.2012 08:02

Luulin että tällaisesta eriarvoistamisesta olisi jo päästy. Täytyy olla tyytyväinen kun ei asu lähelläkään Pirkanmaata.

Nyt kun luin koko viestiketjun niin en voi olla ihmettelemättä niin monesta tekstistä esiin noussutta arvokeskustelua. Päätös joka tehdään ylätasolla ja valuu alas joten lopulta ensihoitajan suussa on p......aa.

Työstä kuuluu saada asianmukainen korvaus. Työaika on työaikaa ja vapaa-aika on vapaata. Tämä on se dilemma, jota esim"periferia..... " ei käsitä. Reilu neljännesvuosisata ensihoidossa on avannut tätä ongelmaa konkreettisesti itellekin. Projektiluontoisesti työtä tehdessä ei lasketa tunteja, mutta silloin palkkakin on projektin mukaan.

Vaikka se kahvikuppi ja päivystyskämppä olisi kuinka viehättävää "pois kotoa" aikaa, niin se kuluttaa perhe ja ystävyyssuhteita valitettavan paljon. Eettistä ensihoitoa on, tehdä työ juurikin arvojen mukaisesti. Siihen kuuluu työaikana laadukas ja ammattitaitoinen työ-ote.

Ammatillisuutta taas ei ole arvottaa ammattitaitoaan alennusmyyntiin. Kuka se tekee 8 vuoden( Lvm-sk, Sh amk, erikoistumiset ja täydennyskoulutukset) koulutuksen ja jatkuvan testauksen kohteena työtä pienellä palkalla ja siitäkin varallaolo raapaisee 74% pois. Edelliseen voi vastata itse mielessään. Toisaalta, ammatinvalinta kysymys ;) On turha keskustella hoitajan etiikasta silloin kun päätöökset politisoituvat. Hyvällä hoidolla on hintansa. Vielä on pakko sanoa että harrastaa saa ihan niin paljon kun haluaa vaikka sitä päivyastämistä, mutta se ei saa olla palkkatyötätekevien taskusta pois EIKÄ hoidon laadusta tai asianmukaisesta saatavuudesta.

Kuten otsikko kertoo niin vielä on matkaa yleistyöaikaan ja oikeaan palkkaan. Eikä se vuorokausirytmi ole mikään taivas eikä toisaalta välittömän ensihoidon ainoa työaikamuoto. Voihan sitä takapuoltaan homehduttaa ja ryystää kahvia kolemvuorotyössäkin eikä se ole yhtään halvempaa.....