Hoitohenkilökunnalle myönnettävä omantunnonvapaus

kätilö

#1 elämän suojeleminen on omantunnon kysymys

11.12.2012 10:58

en voi työskennellä kaikissa haluamissani paikoissa/osastoilla, koska en halua joutua aiheuttamaan keskeytyksiä. monet kristityt lääketieteen opiskelijat eivät erikoistu gynekologiaan koska abortteja tekemättä se ei onnistu.
Sairaanhoitaja-opiskelija O.P.

#2 Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 14:53

Saako jättää hoitamatta, jos potilas on alkoholilla pilannut maksansa ja itse on päihteiden käyttöä paheksuva streittari?
Saako jättää hoitamatta, jos potilas on nainen ja miespuolinen hoitaja harras muslimi?

Kun menen töihin ja puen päälleni hoitajan työvaatteet, jätän naulaan farkkujeni lisäksi myös omat asenteeni ja maailmankatsomukseni. Työtäni ohjaa henkilökohtaisen etiikan sijaan ammattietiikka.

Aborttiin osallistumisesta on jokaisella hoitohenkilökunnan jäsenellä oikeus kieltäytyä. Se vain tarkoittaa työpaikan vaihtoa. Kannattaa silloin hakea jonnekin missä ei fertiili-ikäisten naistentauteja hoideta.

Suomessa on kova pula vanhustyön erikoisosaajista ja vanhuspuolella on jatkuvasti työpaikkoja.
Eikö kannattaisi mielummin rohkaista nämä vakaamukselliset henkilöt työskentelemään sinne, sen sijaan että ajaisitte erivapauksia heille kieltäytyä työtehtävistä?
Nina

#3 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 17:54

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

Ei ole niin kovin helppoa vaihtaa työpaikka, yritin itse vanhustenhoitoon, en päässyt.

Yst. terv

soihtu

#4

11.12.2012 18:28

Tärkeää asiaa hoitohenkilökunnalle,pitäisi saada laki kieltäytyä eettisin perustein hoitotoimenpiteistä. Äideille monipuolista ohjausta, voisiko lapsen synnytää ja antaa toisen hyvään hoitoon.
sepi

#5 näkökulma

11.12.2012 18:54

Työyhteisössä kaikilla on parempi olla kun kaikilla on parempi olla. Omantunnonvapaus täten parantaa koko työpaikan yhteistä hyvinvointia. Yhtenäinen linja Eurooppaan!
Työnsä menettänyt kätilö

#6 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 19:48

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

Sairaanhoitaopiskelija on oikeassa siinä, että hoitaja on aina asiakasta/potilasta varten. Vertaus vaan vähän onnahtaa. Ihmisillä on paljon itseaiheutettuja sairauksia, joita me kaikki hoitajat hoidamme ja autamme, riippumatta asiakkaan sukupuolesta  ja uskonnollisesta tai eettisestä vakaumuksesta.

Ammattietiikka vaatii meitä suojelemaan ja varjelemaan elämää. Ja tästä on kyse niillä hoitajilla, jotka eivät tahdo olla lopettamassa kaikkein heikoimmimmassa asemamassa olevia, vielä syntymättömiä lapsia.

Abortin tehneelle naiselle abortti on useimmiten raskas ja kova kokemus. Harva on sellainen nainen, joka pystyy ohittamaan sen elämässään "olankohautuksella". Tutkimukset kertovat näiden naisten lisääntyneestä masennus- ja itsemurhariskistä.  Naiset kamppailevat syyllisyyden kanssa. He tarvitsevat psyykkistä tukea ja apua. Joskus voi olla sekä äidin että vauvan pelastus siinä, kun he kohtaavat hoitajan, joka uskaltaa kannustaa jatkamaan raskautta. Päätöksen tekee nainen kuitenkin itse ja siinä punnitaan hoitajan ammattitaito ja ammattietiikka, miten kunnioittavasti hän kohtelee abortin tekevää naista, vaikka hän itse ei sitä hyväksyisikään.

Jos raskaana olevia naisia hoitava henkilökunta suhtautuisi välinpitämättömästi abortteihin, kuinka kylmä ja kova maailma olisikaan. Onneksi näin ei ole. Ja kyllä meillä pitäisi olla hoitotyössä sellaista avaruutta, että kätilöiksi, sairaanhoitajiksi ja terveydenhoitajiksi voi kaikilla sektoreilla hakeutua vakaumukselliset hoitajat niin että he voivat olla osallistumasta abortteihin.

?

#7

11.12.2012 20:01

Hoitaisitteko te kuitenkin homoja?
japi

#8 hyvä asia

11.12.2012 20:28

Omantunnonvapauden saaminen tälle alueelle on perusteltu ja hieno tavoite. Samalla saadaan yhtenäistettyä linjaa Euroopan kanssa. Kenenkään ei ole mukava joutua tekemään työssään omantunnonvastaisia toimenpiteitä. Kyse on nimenomaan omastatunnosta, ei pelkästään mielipiteestä. Muutenkin aborttikeskustelua olisi hyvä viritää ehkä hieman erilaisemmista näkökulmista kuin tavallisesti on tapana ja kiinnittää huomiota seksin harrastamisen vasttuullisuuteen ja vastaaviin asioihin. Leijonanosa aborteistahan tehdään ns sosiaalisista syistä - maassa jossa kuitenkin on mm sosiaaliturva yms. En jatka tästä aiheesta tosin sen enempää koska tämä ketju on nyt vähän eri asiasta. Asiaan toki tämä linkittyy siten että varmasti omantunnonkysymykset korostuvat juuri näissä tapauksissa missä abortti tehdään ilman lääketieteellistä syytä. Raiskaukset, epämuodostumat yms ovat tapauskohtaisesti äärettömän tärkeitä, mutta aborteissa vaan pienen piene marginaalisen murto-osan takana, määrällisesti. Myös siinä on ristiriita, että vierekkäisissä saleissa toisessa saatetaan tehdä abortti ja toisessa salissa virvoittaa lasta, samankokoisia molemmat. Työntekijä voi mennä toisesta toiseen, vasten tahtoaan, hämmentävää, eikö totta?
sss

#9 Just näin!

11.12.2012 20:45

Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. oon aivan samaa mieltä sinun kanssasi. mahtavasti sanottu! olen myös hoitoalalla
M

#10 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 21:10

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

Totta puhut! Uskonnon kritisoinnista on tehty tabu. Uskon takia kuolee koko ajan edelleen ihmisiä. Uskonto on ihmisryhmiä eniten jakava tekijä. Edes nationalismi tai rasismi ei pysty jakamaan ihmisiä yhtä jyrkästi vastakkaisiin ryhmiin!!!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.12.2012 21:41


retiisi

#12 Pyhä yksinkertaisuus

11.12.2012 22:05

#7: ? -

Kertoo jotain älykkyysosamäärästä, kun vertaa aborttia ja homoutta. Tappaako homon hoitaminen toisen ihmisen? Sitähän minäkin. Lähes yhtä älytöntä on rinnastaa abortti ja vaikkapa alkoholilla itsensä sairastuttaneen ihmisen hoito. Kummassa niissä elvytetään elämää ja kummassa tuhotaan? Kyllä hoitohenkilökunnalla pitäisi olla oikeus kieltäytyä osallistumasta ihmisolennon hengen riistämiseen vedoten jo lääkärin valaan: "Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni IHMISYYTTÄ JA ELÄMÄÄ KUNNIOITTAEN." Ja mikä sanoo, ettei myös ateisti voisi kunnioittaa elämää? Fiksu veto vastustaa adressin aihetta vain sillä perusteella, että uskonnot ovat kuraa.

Mirka K.

#13 Re: Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 22:33

#6: Työnsä menettänyt kätilö - Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

Ja höpönlöpön tuon iänikuisen mantran kanssa, että useimmat kärsivät abortista ja ovat varsinkin alttiimpia masennukseen ja itsemurhaan. Lisäksi on epäasiallista viitata yleisesti epämääräisellä termillä 'tutkimukset' ilman, että mainitsee niistä yhtäkään. Minä mainitsen sitä vastoin esimerkiksi yhden, jossa lisääntynyttä riskiä mielenterveysongelmiin ei todettu, sitävastoin abortin saamattomuus osoittautui tilastollisesti merkittäväksi riskiksi.

"One of the biggest concerns about abortion is that it causes emotional problems that lead to clinical depression. The Turnaway Study looked at that question from two angles: how did turnaways and women who got abortions feel; and did they become clinically depressed. "It's important to remember that how you feel is a separate question from whether you have a mental health problem," Foster said. We'll look at women's emotions here, and discuss mental health in the next section.

As the researchers said at the American Public Health Association Meeting, "One week after seeking abortion, 97% of women who obtained an abortion felt that abortion was the right decision; 65% of turnaways still wished they had been able to obtain an abortion." Also one week after being denied an abortion, turnaways told the researchers that they had more feelings of anxiety than the women who had abortions. Women who had abortions overwhelming reported feeling relieved (90%), though many also felt sad and guilty afterwards. All of these feelings faded naturally over time in both groups, however. A year later, there were no differences in anxiety or depression between the two groups.

In other words, the Turnaway Study found no indication that there were lasting, harmful negative emotions associated with getting an abortion. The only emotional difference between the two groups at one year was that the turnaways were more stressed. They were more likely to say that they felt like they had more to do than they could get done.

None of this translated into clinical depression. "Abortion and depression don't seem directly linked," Foster said. "We'll continue to follow these women for five years, though. So we might find something else down the line."" Lähde: http://io9.com/5958187/what-happens-to-women-denied-abortions-this-is-the-first-scientific-study-to-find-out

Lisää ko. monivuotisesta seurantatutkimuksesta täällä: http://www.ansirh.org/research/turnaway.php ("The major aim of the Turnaway Study is to describe the mental health, physical health, and socioeconomic outcomes of receiving an abortion compared to carrying an unwanted pregnancy to term.")

Vaikka en itse suhtaudukaan abortteihin mitenkään kannustavasti, niitä ei vähennetä abortteja kieltämällä vaan laadukkalla valistustyöllä ja helpolla pääsyllä ehkäisytietoon ja -valmisteisiin. Abortteja tehdään myös muistakin syistä kuin mukavuushaluista, haluatteko mennä Irlannin malliin ja kieltäytyä hoitamasta hoitotehtävää, jolla suoranaisesti pelastetaan ihmishenki?

En kannata myöskään vapautta valita hoitotehtäviään sellaisessa työssä, joka on Suomen lakien mukaista. Jos lähdetään sille linjalle, että yhdessä asiassa sallitaan poikkeus, se sallitaan pian muissakin ja lopulta hoitohenkilökunnalla on liian suuri valta potilaan hoitoon. Työpaikkansa voi valita, jopa siellä kätilöpuolella, sen mukaan mikä omille arvoille sopii.


Vieras

#14 ?

12.12.2012 06:24

Homous-kommentin jättänyt tarkoitti samaa kuin ylläoleva kirjoittaja. Kun yksi asia hyväksytään, kohta omaantuntoon vetoavia syitä löytyisi muitakin, esim homous (joka on kiellettyä samassa kirjassa). En puolusta aborttia, mutta henkilöt, jotka eivät halua asian kanssa joutua tekemisiin, voi etsi itselleen työpaikan jossa näin ei tarvitse tehdä.

Vieras

#15 Nu är det dags

12.12.2012 07:53

Detta har vi kämpat för sedan 1970-talet. Nu är det dags!

Vieras

#16

12.12.2012 09:22

Suomessa ei oikeutta kieltäytyä osallisuudesta murhaan!!??
Lumioni

#17 Suurta logiikkaa

12.12.2012 11:03

"Hoitaisitteko kuitenkin homoja?"
Kyllä, mutta emme tappaisi heitä. Huomaa pyöreä neliö kysymyksessä, mikä järki siinä on, että jos _ei halua_ tappaa ihmisiä, niin millä logiikalla siitä vedetään johtopäätös, että joku elävä ihminen jätettäisiin hoitamatta. Kristityn ja kaikkien muidenkin velvollisuus on Raamatun lain mukaan rakastaa kaikkia eli myös hoitaa ja auttaa niitä, jotka sitä tarvitsevat. Se on sitten eri asia, että synti sanotaan synniksi ja jos joku vaikka lyö toista, sanotaan että se on väärin. Ajatustasolla on tarkoitus taistella kiusauksia vastaan ja minä uskon, että on tarkoitus rakastaa yhtä ihmistä, mennä naimisiin, olla uskollinen ja tehdä lapsia sen kanssa, jos Luoja suo. Muita suhteita en pidä oikeana, on ne sitten ryhmäseksiä tai ihan mitä vain, mitä Jumala ei ole tarkoittanut. Samoin abortin kanssa, meille on jo kymmenessä käskyssä annettu hyvä, kaunis ja elämää suojeleva laki: Älä tapa. Luulisi, että sen sanoisi ei-kristitynkin järki ja omatunto, että se ei ole hyvää ja rakkaudellinen vaihtoehto, että pieni ihminen imetään kohdusta elävänä, niin että raajat irtoaa ja veri leviää, se on yksinkertaisesti sairasta ja ihan uusi sodankäynnin muoto. Antaisivat edes ensin jonkun puudutuksen!!!!! Ja miettikää mitä siinä oikeasti tapahtuu ja katsokaa videoita niistä, siinä tapetaan ihminen! Se ei ole kaunis toimenpide, että aiheutetaan jonkun kuolema .

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

12.12.2012 14:28


JoJo3

#19 nyt valoja päälle

12.12.2012 16:12

Niin, jos on omantunnon vakaumus suojella elämää, mitä tekemistä sillä on rodun uskonnon tai sex suuntautumisen jne jne jne hoitamisen kanssa? Kaikkia hoidetaan, tietenkin, oli kyseessä vaikka violetti marssilainen. Eri asiasta kyse. Haloo, jotakin rotia tähänkin logiikkaan, kiitos, ei voi olla liikaa pyydetty. Nyt valoja päälle, kiitos!
vala

#20 Hippokrates

12.12.2012 16:18

Tarkastellaanpas sitten hieman lääkärin valaa, ns Hippokrateen valaa. Googlettaa voi jos ei tuttu. Vakuutetaan elämän suojelemista, ei annate kuolettavaa myrkkyä jne. Tarvitaan lakimuutos. Jotta voidaan tätä toteuttaa käytännössä. Vai onko kyse vain pelkästä sanahelinästä ja historian havinasta, jollekin? Merkityksettömästä muodollisuudestako vain? Vai olisiko "ajan henki" hieman muuttunut? Monesti sanotaan että älä sitten mene gynelle töihin jne jos aborttiasia hankala. Käytännössä joka ikinen lääkäri tekee vähintään 9 kk terveyskeskuspalvelua, jota tarvitaan erikoisumiseen, täten asia koskee jokaista lääkäriä. Ei ole vaan kyse gynestä. Asiallisessa sävyssä mielestäni tämän kommentoin, ainakin oli tarkoitus.
Onneksi pidin lapseni!

#21 Saa olla vakaumus!

12.12.2012 16:21

On täysin käsittämätöntä, että tästä asiasta edes tarvitsee keskustella; minkä muun ammattikunnan osalta käytäisiin keskustelua, jossa ammatinharjoittajaa velvoitettaisiin sosiaalisin perusteiden takia (lapsi ei "sovi elämäntilanteeseen") toimimaan nimenomaisesti ammattietiikkaansa vastaan - kuin tässä aborttiasiassa? Ehdottomasti lääkäreille ja terveydenalalle kokonaisuudessa tulee taata samat vakaumukseen ja uskontoon perustuvat oikeudet kuin muillekin kansalaisille. Lapsille ihmisoikeudeksi oikeus syntyä! Ja yhteiskunnan tukirakenteet niin, että äitejä ja isiä tuetaan oikein ja riittävästi. Adoptio varteenotettavaksi vaihtoehdoksi raskaudenkeskeytykselle!

iso Ö

#22 ???

12.12.2012 16:22

Miten joku voi kannattaa puolustuskyvyttömän viattoman lapsen tappamista noin vain?

Vieras

#23

12.12.2012 22:05

Suomen on aika siirtyä SIVISTYSVALTIOIDEN joukkoon tässä asiassa !
Abortti ei ole murha

#24 Nyt järkeä tähän touhuun.

12.12.2012 22:24

Jos osa saa kieltäytyä abortista, niin saako loppu hoitohenkilökunta parempaa palkkaa tai vaikkapa bonusrahan jokaisesta aborttipotilaasta jonka hoitaa?
Eihän se ole reilua, jos laiskat jättää työnsä hoitamatta "eettisistä syistä"

Koko vaatimus on täysin absurdi. Nainen on tehnyt päätöksensä hoitoon tullessaan, eikä sitä päätöstä ole hoitohenkilökunnalla oikeutta arvostella.

p.s. Sikiö ei ole lapsi. Tarkistakaa mihin aikaan sikiölle kehittyy hermosto. Sitä ennen se ei "tunne" tai "ajattele". Myöskään sielua ei ihmisellä parhaan tiedon mukaan ole.
E.R. in TALA

#25 Tää on hyvä aloite

12.12.2012 23:49

Tää on hieno juttu, että näin tärkeästä asiasta on laitettu nimenkeruu pystyyn. Hatunnosto ja kumarrus ao henkilölle. Jeminako se oli asialla?