Rädda Tallkottens Eftis!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Rädda Tallkottens Eftis!.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

13.12.2012 16:08


Ulrika Hellström

#2 Barnens väl?

14.12.2012 14:02

Det sparas på allt i dagens samhälle. Nu är frågan ska det också sparas på barnens välbefin-nande? I t.ex Haga ryms inte alla barn in på Folkhälsans eftis och församlingens dito har varit ett välkommet tillägg dit också lite äldre barn, som känt sig otrygga att vara ensamma på efter-middagen, kunnat gå. Barn på tvåan och trean är inte så stora att vi ska kunna kräva att de ska vara hela eftermiddagen ensamma hemma!

Jag har också funderat på det här ur en religiös synvinkel. Alla är så stressade idag och allt färre har tid/ork/vilja att besöka t.ex gudstjänsten. Vi är många som ändå gärna ger våra barn en kristen grund att stå på men när vi ser på alternativen att introducera barnen till församlingen är de inte många. Barnen har så många hobbyn i dagens läge och församlingarnas klubbar får verkligen stå på sig för att klara sig i konkurrensen. I synnerhet på stora orter där kyrkan inte är samma naturliga del av vardagen som den är i Österbotten får man verkligen "jobba" för att introducera barnen till kyrkan. Ett lätt sätt är att barnen i eftiset får lära sig kristna värden, de får på ett naturligt sätt bekanta sig med kyrkan (t.ex när de själva uppträder där) och de har dessutom en trygg plats att vara på efter skolan.

Skall allt detta offras?!
Eeva Boman
Adressin tekijä

#3 Avgå från kyrkan

14.12.2012 15:42

Vi kommer att avgå från kyrkan den dagen Tallkottens eftis stängs.
Jag ser ingen idé i att höra till en församling som inte gynnar vår familjs intressen, för att inte tala om kyrkoskatten.
Sami Engström

#4 Kommer också att avgå från kyrkan

14.12.2012 22:10

Ser personligen inte heller någon ide i att vara kvar i en kyrka som inte tänker på barnens bästa.

Tuomas Anttila

#5 Förändringen beror på staden inte församlingen

14.12.2012 23:11

Enligt församlingsrådets föredragning som är offentlig beror förändringen på Helsingfors stads utbildningsverk som vill bli av med små serviceproducenter i stil med Petrus församling. Eftisverksamheten vill staden nu koncentrera till större aktörer, i detta fall Folkhälsan. Redan i dagsläget betalar staden ett underpris av den service som församlingen producerar i form av eftis, och när verksamheten då går på minus subventioneras den från församlingens allmänna skattemedel. Om ni som föräldrar och andra aktiva vill påverka uppmanar jag er att rikta adressen till utbildningsverket i stället och ta kontakt med tjänstemän och politiker där för att tala för högre kommunal ersättning för eftis och bevarandet av även mindre aktörer med i spelet. Eftis är enligt lagen en kommunal verksamhet och får inte ens vara nån egentlig introduktion till församlingen, bra och positivt om det ändå upplevs så men bara att alla vet vad som gäller. Saken är god och det lönar sig att kämpa, jag tänker i alla fall ta kontakt med beredande tjänstamannen i fråga, bara jag först får reda på vad han/hon heter på utbildningsverket.

Vieras

#6 Re: Förändringen beror på staden inte församlingen

15.12.2012 01:13

#5: Tuomas Anttila - Förändringen beror på staden inte församlingen

Christine Ekström har hand om eftisfrågor på utb.verket.

Åsa Lindberg
Vieras

#7 Re: Förändringen beror på staden inte församlingen

15.12.2012 10:41

#5: Tuomas Anttila - Förändringen beror på staden inte församlingen

Tack för denna info - bra att veta tågordningen så fås kommentarerna till rätta instanser och personer. Vad jag själv alldeles nyss gjorde var att skicka ett mejl till  Christine Ekström vid Utbildningsverket som alltså är koordinator för eftisverksamheten i Helsingfors.

Bengt Lassus, khde

#8 Kyrkoherden i Petrus kommenterar

15.12.2012 12:48

Bästa föräldrar,

Tack för ert engagemang för barnen och för församlingarnas eftisar! 
Det är roligt att höra att ni uppskattar församlingens eftisverksamhet och gärna vill att den fortsätter.
Jag tycker själv också att verksamheten varit bra, och vi har fått god feedback.
Ärendet som nu är aktuellt handlar ändå inte om verksamhetens kvalitet, utan om andra faktorer.

Det finns några fakta kring den uppkomna situationen som jag tror det är bra att ni känner till:

Kort version:
1) Staden föreslår att Folkhälsan skall ta över församlingens eftisar i södra Haga och Sockenbacka. Det är alltså inte i detta skede församlingens eget initiativ.
2) Folkhälsan är villiga att anställa Petrus nuvarande personal, och ta emot de barn som nu går i eftis.
3) Eftisverksamheten i Petrus kostar c 240 000 euro per år. Av detta finansierar staden c 45 000 euro per år, en privat stiftelse c 40 000 euro per år och föräldrarna c 45 000 euro per år. Församlingen bekostar c 90 000 euro av det.
4) Petrus måste spara c. 100 000 euro på årsnivå pga minskande medlemsantal. Vi har redan sparat 250 000 euro de senaste åren, och nu finns det inte så mycket kvar som vi kan spara på.
5) Församlingsrådet diskuterar stadens förslag tisdagen 18.12, men fattar officiellt beslut i början av januari. Tyvärr är de alternativ som församlingsrådet har enbart tråkiga.

Mera bakgrundsfakta:

1) Vad är på gång?
Stadens utbildningsverk har närmat sig Folkhälsan och församlingarna i Helsingfors i november. 
Utbildningsverket skulle vilja ha större eftisar, med större personal än de nuvarande. I klartext handlar det om 20-25 barn per eftis.
Eftersom Folkhälsan är stadens största tjänsteproducent då det gäller eftisar gick frågan till dem om de kunde tänka sig att ta över all eftisverksamhet i bl.a. södra Haga och Sockenbacka. Stadens policy är att skapa starka eftisar kring varje lågstadium, med minst 2 heltidsledare, i stället för att ha flere små grupper med en ledare per eftis.

Petrus församling har fått frågan om vi är villiga att avstå från våra eftisar, som skulle övergå i Folkhälsans regi.
Den 30 januari börjar anmälningen till eftisarna, och därför måste beslut om vilka eftisar som är i funktion nästa läsår tas snabbt.

2) Hur ser kyrkoherden i Petrus på situationen?
Vi vill helst inte att barnen hamnar i kläm. Vi vill helst inte att vår personal blir utan arbete.
Därför har vi i diskussioner med staden och Folkhälsan velat försäkra oss om:
a) att alla eftisbarn ryms med i de nya Folkhälsan-eftisarna i södra Haga och Sockenbacka
b) att vår personal blir anställd som "gamla anställda" hos Folkhälsan

De kraven har vi i en muntlig förhandling med staden och Folkhälsan fått igenom. Sedan är det ju förstås upp till de enskilda anställda om de vill bli anställda av Folkhälsan eller inte.

Samtidigt har vi i Petrus stora strukturella förändringar inför oss. 

Vi har tappat 400 medlemmar på 4 år. De flesta av dem beror inte på utskrivningar ur kyrkan, utan på att det dör mera människor än det döps nya barn på Petrus område. Ett medlemsbortfall på 400 medlemmar leder till att vi tappat c. 250 000 euro ur vår årsbudget. 
Vi har sparat genom att minska på personalen, genom att skära i kostnader för kansliet, genom att avstå från utrymmen som vi inte längre behöver.
Vi har och kommer att minska på antalet präster, vi har minskat på antalet kantorer, på antalet diakoni-arbetare och på vår kanslipersonal. Den enda grupp som vi inte ännu sparat på är barnarbetarna (som nu är vår största grupp anställda). I församlingsrådet har man varit måna om att satsa på barnen och på ungdomarna.

Ändå står vi nu inför ett sparbehov på ytterligare 100 000 euro. En del av vår verksamhet är lagstadgad. Den får vi inte själva bestämma om vi vill spara på eller inte. Vi har egentligen bara tråkiga sparalternativ kvar:
* diakoni - arbete bland åldringar och de fattiga
* ungdomar - men våra kostnader för ungdomsarbetarna är redan den lägsta personalkostnaden
* barnen - vi har barngrupper som samlar c 150-200 barn per vecka, och så har vi eftisarna med c 45-50 barn

Som ni säkert förstår är inget av dessa ändamål något jag skulle vilja ta bort pengar ifrån.
Och det handlar alltså om att spara på personalkostnader för c 100 000 euro.

Därför ser jag den uppkomna situationen ur Petrus' synvinkel som allt annat än optimal.
Men om vi står inför alternativet att skära i det arbete som görs bland andra barn eller bland de utslagna i samhället, eller å andra sidan står inför en lösning att Folkhälsan tar över våra eftisar, så lutar jag personligen åt det senare alternativet.

3) Vad händer härnäst?
Tisdagen den 18.12 har vi församlingsrådsmöte. Enligt beredningens förslag kommer inget beslut ännu att fattas, men församlingsrådet kommer att diskutera stadens förslag om att Folkhälsan skulle ta över eftisarna i södra Haga och Sockenbacka.

Under första hälften av januari (datum slås fast på tisdag) kommer församlingsrådet att ha ett nytt möte, då Petrus församling officiellt tar ställning till förslaget om att eftisarna i södra Haga och Sockenbacka övergår i Folkhälsans regi från höstterminen 2013.

Ifall ni vill diskutera saken vidare med mig, får ni gärna skicka e-post.

Med vänlig hälsning,


Bengt Lassus,
kyrkoherde, Petrus församling
bengt.lassus@evl.fi
Carina och Tom Larinen

#9 Re: Förändringen beror på staden inte församlingen

15.12.2012 21:38

#5: Tuomas Anttila - Förändringen beror på staden inte församlingen

Tallkotten är det bästa eftiset för haga-regionens barn. Ledarna är aktiva och ordnar superbt, kreativt och utvecklande program för barnen. Barnen lär sig känna ansvar för sig och för andra i gruppen. Att stänga tallkootten är som att tabort en del av barnens möjligheter att utveckla sig själva till ansvarsfulla medborgare.

Carola Ekrem

#10 Finns stöd i församlingsrådet

16.12.2012 00:47

Det finns ett stöd för våra härliga eftisar också i Petrus församlingsråd! Några av oss har pratat med personalen i Tallkotten och Sockenbacka och är övertygade om att bättre än så här kan eftisar inte vara. Alltså kämpar vi allt vi kan för bevarandet. Barn är aldrig förhandlingsbara - allt har sin grund i barnarbetet! Och kära snälla skriv inte ut er ur kyrkan - jag har lust att göra det själv ibland - men bara tillsammans och med Guds hjälp kan vi göra denna värld bättre,
Mia Förars-P

#11 Rektorns syn helt kort

18.12.2012 22:50

I en rektors tankevärld utgör eftermiddagsverksamheten en mycket central och självklar del av en skola med årskurserna 1-2.

Som de två viktigaste frågorna i den nu pågående diskussionen ser jag frågan om kontinuitet gällande personalen och utrymmesfrågan speciellt i Haga. De två enheterna, Sockenbacka och Haga är väldigt olika och har olika behov. Nu är det viktigt att det ges tillräckligt tid för att fundera över olika alternativ, också separat för de två enheterna.

Kontakta mig gärna om ni vill diskutera den här frågan.
Mia Förars-Pöytäniemi mia.forars-poytaniemi@hel.fi eller 09 3108 0952 (rektor för Västra distriktets grundskolor)

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

11.03.2014 09:34



Vieras

#13

10.09.2014 09:10

Tämä adressi on täynnä (noin 700) asiatonta allekirjoitusta.

Eikö niitä koskaan poisteta?


Vieras

#14

31.10.2014 07:21

Joku allekirjoittaa joka päivä lisää tänne, vaikka allekirjoitukset on bannattu jo ajat sitten.

Harry Mason
Vieras

#15

05.11.2014 21:20

I,m not here to fight!!!
Harry Mason

#16

05.11.2014 21:23

Do you know ANYTHING about all that wierd stuff in the basement ?
Barack O'Hara

#17 Problem ?

06.11.2014 05:48

Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ? Problem ?
ES-Jonne

#18

10.11.2014 00:08

Spördö Splödpröööööööö...ES-Energy Drink pärryytttääääää

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

14.11.2014 04:15


Дмитрий мусор подобрать

#20

15.11.2014 00:19

Путин возьмет на себя эту петицию, танков и подводных лодок !!!!
刘 炕

#21 他妈的魔鬼

16.11.2014 04:12

我性交數百個不同的女人

這樣你就可以

誠摯

安蒂肛門

Vieras

#22

19.02.2015 13:31

mIKSI EI SIVUSTON ylläpitäjä ole poistanut näitä kaikkia muitakin asiattomia viestejä?

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

07.03.2015 22:23


Ismo Laitela

#24 Tsajajajajaja

01.06.2015 03:13

Siis mitä helvettiä ?


Vieras

#25

09.07.2015 10:03

Tämä adressi on bannattu jo ajat sitten. Se joka jatkaa allekirjoituksia on niin pönttö, että ei ole asiaa havainnut.

Sen kuns allekirjoittelee.