SUOMALAISEN MUOTOILUN TULEVAISUUS - MUOTOILUINSTITUUTIN ALASAJO?


Vieras

#26 Re: Re: Re: -

05.04.2013 05:54

#24: Raindog - Re: Re: - Jos haluatte vaikuttaa jotenkin tähän asiaan, olkaa yhteydessä opetusministeriöön. Siellä ne asiat päätetään. Itse asiassa ne on päätetty jo edellisellä vaalikaudella, joten ei kannata odottaa kovin suuria muutoksia.

Tarkoitus on varmasti olla myös opetusministeriöön yhteydessä, mutta koittaa silti saada ääntämme kuuluviin mahdollisimman monesta kanavasta. On totta, että tällä hetkellä tapahtuviin asioihin tuskin pystymme vaikuttamaan, mutta toivon mukaan tulevaan pystymme. Vähintään voimme vaatia enemmän läpinäkyvyyttä päätöksentekoon, jotta kuulisimme ajoissa suunnitelmista, sen sijaan, että me opiskelijat ja opettajat saamme kuulla päätöksistä vasta, kun on liian myöhäistä vaikuttaa niihin mitenkään.


Vieras

#27 Re: Re: Re: -

05.04.2013 06:19

#24: Raindog - Re: Re: -

En tiedä minä vuonna tai miltä linjalta valmistuit, mutta voin itse Muotsikasta valmistuneena todeta, että omalta vuosikurssiltani kaikki valmistuneet ovat oman alansa töissä. Kuten myös vuotta aiemmin valmistuneet ja vuotta sen jälkeen valmistuneet. Minä mukaanlukien siis. Töitä löytyi aikalailla heti valmistumisen jälkeen osittain opinahjon hyvän maineen takia.


Vieras

#28 Adressi on hyvä

05.04.2013 08:07

On typerää kyseenalaistaa adressin oikeutus. Sehän on vähintä, mitä tässä vaiheessa voidaan tehdä, kun hallinnon tiedotus on nollan arvoista. Ja faktojen pohjalta tässä adressiasiassa ollaan liikkeellä, niiden tietojen, joita ylipäätään ollaan saatu. Jos kaikki vain vaikenisivat, se olisi merkki päättäjille, että tehkää rauhassa, mitä tahdotte. Eli eteenpäin adressin viitoittamalla tiellä.

Vieras

#29

05.04.2013 09:01

Niin ja nyt opiskelijoille toimitetun infon mukaan vaikuttaa siltä, että perinteikäs muotoilukoulu aiotaan muuttaa perus-amk-muotoilulinjaksi.
Valmistunut ja hyvin työllistynyt

#30 Re: En allekirjoita

05.04.2013 09:11

#12: Raindog - En allekirjoita

Taitaa kyseinen Raindog, muotoiluinstituutista valmistunut, olla joku tuurilla sisään päässyt ja opiskeluajan laiskotellut ITSE kortistoon valmistunut tusinastailaaja :) Luulin että monipäiväiset valintakokeet karsivat tällaiset ihmiset, mutta ainahan sattuu erehdyksiä! Kukaan ei valmistu kortistoon muotoiluinstituutista koska jos oma motivaatio riittää, pääsee mihin vaan! Kortistoon valmistuu ne, jotka vain ovat liian laiskoja ja epäluovia rakentamaan omaa tulevaisuuttaan muotoilualan ammattilaisena!!! siitä ei voi opettajia, muotsikan brändiä tai ketään muutakaan syyttää kuin peilistä irvistävää itseään!


Vieras

#31 Re: Re: En allekirjoita

05.04.2013 09:27


Vieras

#32 Häkellyttävää

05.04.2013 09:29

On muuten häkellyttävää havaita, että on yhä joitakuita paukapäitä, joita ei opetuksen taso kiinnosta...
NH

#33 Seison tämän adressin takana

05.04.2013 13:15

Ikävää on kuulla, että monet ihmiset kuten Raindog on kokenut muotoilualan olevan heikosti työllistetty. Kuitenkin samalla Suomen korkeakouluista valmistuu paljon tutkijoita, maistereita, tohtoreita ja insinöörejä jotka eivät työllisty omalle alalleen ja työttömysprosentit näilläkin aloilla on suuria, mutta niissä ei tehdä kuitenkaan leikkauksia! Muotoilijan ammatissa pelikenttä on suuri, koska sitä voi soveltaa ja se antaa valmiuksia työllistää itse itsensä sekä tukee paikallista/kotimaista teollisuutta näin ollen luo lisää työpaikkoja Suomeen. Näin meitä ainakin opetetaan.

Itse olen sitä mieltä että Muotoiluinstiuuttiin pääsy oli vaikeaa ja ennakkotehtävät ja 4 päivää kestävät pääsykokeet karsivat jo pois ihmiset joilla ei ole "sisäistä kipinää" alaa kohtaan. Muotoiluinstituutilla on pitkä historia, yhteishenki, osaava henkilökunta ja opiskelijoilta vaaditaan paljon, ne ovat asioita jotka tekevät koulustamme arvokkaan. Siksi opiskelijat hätääntyvät kun opetushenkilökuntaa leikataan, pelkäämme sitä että päättäjät eivät ymmärrä kuinka arvokas koulumme on ja se perustuu juuri niihin ihmisiin jotka opettavat siellä. Uudistuksia vastaan en ole, jos ne johtavat johonkin hyvään, mutta ne uudistukset joita meille on "vihjailtu" antavat ymmärtää että Muotoiluinstituutin tulevaisuus ei näytä valoisalta. Jos Taideinstiuutin ja elokuvalinjan lakkauttaminen ei ole supistamista niin mikä on? Meille ei kerrota asioita ajoissa eikä puhuta asioista suoraan, kuinka muuten voimme vaikuttaa kuin tämän adressin muodossa ja välittää asiat niin kuin ne on meille kerrottu. Jos se on hölynpölyä niin meille on kerrottu hölynpölyä.

Minä tuen tätä adressia ja sen laatioita. Tarvitaan enemmän ihmisiä, jotka uskaltavat nostaa ääntään kun asioissa huomataan epäkohtia.

Vieras

#34

06.04.2013 06:53

Päätöksen tekijät,HERÄTYS,ei tuollaisia supistuksia!

Vieras

#35

06.04.2013 10:09

Selvä juttuhan se on, että jos haluaa pitää huippukoulua siihen tulee panostaa kaikin tavoin. Leikkelemällä sieltä täältä päästään sitten siihen, että meillä on keskinkertainen muotoilukoulu. Ja keskinkertaisella koululla LAMK/PHKK/Lahti/Suomi ei tee sitten mitään.

Vieras

#36

06.04.2013 15:26

Sen sijaan, että opetushenkilöstöä irtisanotaan, voisi miettiä tämän systeemin pyörimistä. Kun mietitään minkä takia koulutuskonserni ylipäätään on olemassa, vastaus on KOULUTUS ja OPETUS. Mikä on loppujenlopuksi tärkeää? Enemmän koulutuksessa tarvitaan opettajia kuin hallitusta, mihin menee selvästi suurin osa konsernin varoista. Siellä on varmasti myös paikkoja, joista voisi karsia? Onko mietitty olisiko sieltä päästä mahdollista tehdä leikkauksia?

Vieras

#37

06.04.2013 16:03

Toinen rahaa vievä juttu ovat nämä kiinteistöt. Juuri rakennettiin oppismiskeskus Fellmannia ja nyt puuhataan jotain jättikampusta.

LAMK:in ja konsernin tulisi ymmärtää, että Muotsikka on nyt tiivis, yhtenäinen, toimiva koulu. Muu LAMK voisi toki muodostaa kampuksen ja tehdä Lahdesta varteenotettavamman opiskelijakaupungin.

Toki yhteistyötä eri laitosten esim. tekniikan kanssa voisi lisätä, mutta ainutlaatuisesta koulustamme ei pidä luopua. Vaihto-opiskelijoidenkin on hieno tulla kouluumme, joka koetaan tiiviiksi yhtenäiseksi muotoilukouluksi, eikä miksikään jättilaitokseksi.

LAMK ja konserni voisivat nyt miettiä kumpi on tavoiteltavampaa koulu, jossa opiskellaan muotoilua vai tilat joissa koulutetaan muotoilijoita.
muotoilija itsekin, joka työllistää useita muitakin muotoilijoita

#38 Re: -

06.04.2013 21:35

#15: Raindog - -

Muotoilijoita työllistävät yritykset ja organisaatiot Suomessa lasketaan mielummin sadoissa kuin kymmenissä. Väitän, että myös muotoilulla itsensä elättäviä on siten ainakin satoja.

Raindog

#39 Re: Re: En allekirjoita

07.04.2013 00:46

#30: Valmistunut ja hyvin työllistynyt - Re: En allekirjoita

Kyllähän sen ymmärtää, että jos väittelylliset paukut loppuvat, täytyy keksiä vastaväittäjästä jotain nokkelaa mollattavaa. Ei tarvitse sitten itse asiasta puhua.

Asia ei tähän kuulu, mutta tein kyllä koko opiskeluajan täysillä töitä. Olin mukana tunnetuissa muotoilunäyttelyissä ja käynnistin itse asiassa hyvinkin mittavia hankkeita. Opinnäytetyöstäni sain kiitettävän. Olen kirjoittanut muotoilusta ja arvostan hyvää muotoilua todella paljon.

Tosiasia kuitenkin on, että Muotoiluinstituutissa koulutetaan liikaa ihmisiä, jotka eivät työllisty alalle. Tietyt osastot voitaisiin lakkauttaa kokonaan, koska lähes kaikki sieltä valmistuneet elättävät itsensä muilla töillä. Elokuvaosasto on ollut positiivinen poikkeus tässä joukossa, ja olinkin todella pettynyt sen lakkauttamisesta.

Muotsikassa myös opetetaan asioita, jotka pitäisi olla täydellisesti hallussa jo ennen hakemista. En voinut opiskeluaikana uskoa korviani kun luokallani ollut henkilö ei tiennyt toisena opiskeluvuotenaan mikä on punaisen vastaväri. Ei muotoilukorkeakouluun pitäisi päästää tällaisia ihmisiä! Se on täydellistä verorahojen tuhlausta.

Muotoiluinstituutista on valmistunut hyviä muotoilijoita, ja toivon heille menestystä kaiken maailman lindforsien ja aarnioiden sijasta. Muotsikka pitää hyvän koulun maineensa vain, jos se kouluttaa tulevaisuudessakin jalat maassa olevia huippuosaajia, ei hipstereitä. Kannattaa muistaa, että Muotoiluinstituutin maine periytyy pitkälti ajalta ennen ammattikorkeakoulua, jolloin opiskelijoita ja rahaa oli paljon vähemmän. Se hyvä mainekin elää enemmän opiskelijoiden kuin muiden keskuudessa. En ole huomannut, että esimerkiksi yritysjohtajat arvostaisivat Muotsikkaa mitenkään erityisesti.


Vieras

#40

07.04.2013 06:43

Jos on lahjakas ja innokas oppimaan, ei kyllä tarvitse tuntea mitään teoriaa ennen koulun aloittamista. Perusväriteoria kyllä pitäisi osata jo kakkosella, mutta ainahan kaikissa kouluissa joukkoon mahtuu niitä joiden motivaatio ei riitä ja kaikki eivät pääse/halua alan töihin. Mutta se ei ole mikään syy huonontaa opiskeluolosuhteita kaikilta opiskelijoilta.

Muotsikan vahvuus on monialaisuus, erikoistuminen ja se, että kaikkien opinnot koostuvat samoista perusopinnoista. Jolloin osataan työskennellä eri alojen kanssa ja osataan omaa juttua erityisen hyvin. Mitään linjaa ei pidä lopettaa (kuten ei olisi pitänyt elokuvaakaan). Eikä LAMK nyt aiokaan lopettaa mitään, koska hekin ymmärtävät tämän.

Vieras

#41 Re: Re: Re: En allekirjoita

07.04.2013 07:11

#39: Raindog - Re: Re: En allekirjoita

Ei tuon Muotsikan maineen tarkoitus ole se, että voi kävellä yritykseen ja sanoa, että on valmistunut Muotsikasta.

Hyvällä maineella halutaan saada mahdollisimman hyvät opiskelijat, opettajat, ja yritysyhteistyökuviot, jotta valmistuvilla opiskelijoilla on mahdollisimman hyvä portfolio. Tällä portfoliolla, yritiysyhteistyöprojekteilla ja opiskelun aikana tehdyillä työduuneilla sekä jalat maassa olevalla olemuksella työnantaja sitten vakuutetaan.

Hipsteri-ongelma tulee vasta sitten, jos koulu ei tarjoa hyviä opiskelumahdollisuuksia ja opiskelija ei ymmärrä, että ei tiedä mistään mitään.


Vieras

#42

07.04.2013 08:22

Ikävää raindog, että opiskelusi ovat kaatuneet siihen, että opiskelutoverisi ei ole tiennyt punaisen vastaväriä. Itse et selvästikään ole tehnyt mitään yhtä merkittävää kuin muotoilijat keihin itseäsi katkerana vertaat. Vänkäät lapsenomaisesti vastaan asioista, joista et selvästikään ole perillä.
Raindog

#43 Re:

07.04.2013 12:22

#42: -

Ei minun opiskeluni mihinkään kaatunut. Johan sanoin, valmistuin kiitettävin arvosanoin.

En vain millään ymmärrä, miksi talousvaikeuksissa kärsivän, yhä kovemmin velkaantuvan valtion tulisi kouluttaa valokuvaajaksi 26-vuotiasta naista, joka viidentenä (!) opiskeluvuotenaan ei ymmärrä objektiivin aukon vaikutusta valotusaikaan. Ei meillä ole varaa tällaiseen.

Yrittäkää jo tajuta, että mitä vähemmän rahaa, opiskelijoita ja turhia opettajia Muotsikassa on, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on olla hyvä muotoilukoulu.


Vieras

#44 Re: Re:

07.04.2013 12:31

#43: Raindog - Re:

Kaikki tehdyt duunit ja henkiset valmiudet kertovat opintojen onnistumisesta, ei niinkään opinnäytetyön arvosana...
Tuo mitä vähemmän rahaa on kyllä aivan älytön väite, millä sitten hankitaan välineet ja opettajat? Siitä olen samaa mieltä, että turhia opettajia ei tarvita.

Hassuja yleistyksiä nämä vastaväri- ja aukkotapukset :D

Raindog

#45 Re: Re: Re:

07.04.2013 12:37

#44: - Re: Re:

Sun kannattais nyt jo pikkuhiljaa tajuta, että nyt puhuta minun opinnoistani vaan Muotoiluinstituutista.

Muotoiluinstituutissa on liikaa tietokoneita, liian kalliit kamerat, liian uudet ohjelmat ja liian hyvät ruuat. Kysykää vaikka Lohkolta.


Vieras

#46

07.04.2013 12:56

Tiesitkös Raindog, juuri Lohko oli yksi näistä tämän kevään irtisanotuista. Oliko kyse turhasta opettajasta josta oli tarve päästä eroon? Oli yksi muotsikan kantavista voimista. Jos sama jatkuu, ei hyvältä näytä.

Vieras

#47

07.04.2013 13:22

Raindog sen lisäksi, että olet idiootti, näytät myös olevan täysin tietämätön asioista. Primittiviset kommenttisi ja esimerkkisi ovat ala-arvoisia ja naurettavia.
Alumni

#48 Keitä opettajia ollaan erotettu / erottamassa?

07.04.2013 15:04

#47: -

Antakaahan listaa.

Muotsikassa on suoraan sanottuna tälläkin hetkellä turhaakin turhempia opettajia, mutta vanhat taideaineiden lehtorit kuten Lohko, Lanu, Heinonen jne. eivät kuulu heidän joukkoonsa. Näiden ansiosta myös heikommin varusteltujen suuntautumisaineiden oppilaat ovat saaneet hyvän perussivistyksen alalta.

Olen valmistunut Muotsikasta viime vuosikymmenellä. Luokkani oli erittäin kunnianhimoista ja kilpailuhenkistä porukkaa. Kaksi lopetti alkuunsa, yksi löysäili koko opinnot. Muut ovat työllistyneet. Kaikki eivät ole huippulahjakkuuksia, mutta silti kysyntää on riittänyt. Toki itse on pitänyt olla aktiivinen.

On totta mitä Raindog sanoi, että muotsikan käyminen ei takaa sitä että perusasiat olisivat hallussa. Käsittämättömiä puutteita näkee pitkäänkin työelämässä olleilta: ei hallita työvälineitä, ei tiedetä mitä pitäisi tietää. Lähtökohtaisesti muotsikka antaa hyvät pohjat niille, joilta löytyy edellytyksiä ja tahtoa. Opetuksen taso tosin saattaa vaihdella kovasti. Silloin pitää opiskelijan pystyä auttamaan itse itseään, tavalla tai toisella.

Alumni

#49 Vielä sisäänpääsymääristä

07.04.2013 16:40

Opiskelijamäärien pienentäminen nykyisestä tuskin auttaisi siihen, että valmistuneet olisivat tasokkaampia. Lähtökohdat tulla opiskelemaan vaihtelevat. Jotkut tulevat suoraan lukiosta, välivuosien kera tai ilman. Se, jolla on ammattikoulutus, on saanut jo merkittävän edun paitsi sisäänpääsyyn, myös opinnoillensa. Moni voi löytää opintojen aikana aivan uusi puolia itsestään ja lähteä suuntautumaan alalle, mistä ei opiskelemaan tullessaan edes mitään tiennytkään.

Se missä oltiin muotsikkaan tullessa ja mikä tilanne oli sieltä lähtiessä, ovat kaksi täysin eri asiaa. Joku kehittyy paljon, toinen ei niinkään. Etukäteen on mahdotonta ennustaa, mitä kenestäkin neljässä vuodessa kehittyy. Ja se huippuammattilaisuus on (harvojen) osana vasta sitten, kun ollaan oltu jo muutama vuosi työelämässä ja päästy kehittymään siihen pisteeseen.

Vieras

#50

07.04.2013 16:54

Eiköhän jokainen ymmärrä, että joitain leikkauksia tässä taloustilanteessa on tehtävä. Eri asia on kuitenkin millä keinoilla leikkaukset toteutetaan.

Muotoiluinstituuttia kuritettiin Lamk:n puolesta rajuimmin.

Minkä takia leikkaukset kohdistuvat juuri Muotoiluinstituuttiin. Minkä takia esimerkiksi tekniikan alalta ei ole karsittu yhtä rajusti. Insinöörejä valmistuu ympäri suomea tuhansia vuodessa. Muotoiluinstituuttiin taas tullaan opiskelemaan joka puolelta suomea. Vastaavaa korkeatasoista koulutusta ei muualta suomesta saa.