Metropolian musiikin koulutusohjelman puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Metropolian musiikin koulutusohjelman puolesta.

Sasha

#1 Musiikin ammattiopinnoissa oltava vaihtoehtoja

27.05.2013 10:09

Olen itse kulkenut aikoinani pitkän tien ensin Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselta Helsingin konservatoriolle sellonsoitonopintoihin, ja sen jälkeen Pietarin konservatorion kapellimestariluokan kautta Leif Segerstamin luokalle Sibelius-Akatemiaan josta valmistuin viisi vuotta sitten. Ilman Helsingin konservatoriota, jonka perillisiä sittemmin ovat olleet Stadian ja Metropolian klassisen musiikin koulutuslinjat, minusta ei todennäköisesti olisi tullut muusikkoa lainkaan. Menemättä sen pidemmälle Suomen musiikkipiirien ahtauteen ja sen lieveilmiöihin, pidän itsestäänselvänä että pääkaupunkiseudulla tarvitaan toinenkin klassisen musiikin ammattioppilaitos Sibelius-akatemian vastapainoksi. Vaihtoehtojen vähenemisellä tulee olemaan huono vaikutus Helsingin ja koko maan musiikkielämään.

Sasha Mäkilä
Ylikapellimestari, Mikkelin kaupunginorkesteri

Vieras

#2

27.05.2013 12:27

Toivottavasti muunlaiset säästöt olisivat mahdollisia, esimerkiksi koulutusohjelman supistaminen vaikkapa aloituspaikkoja vähentämällä. Täten varmistettaisiin, että oppilaitokseen pyrkiviin ja sisään pääseviin opiskelijoihin valikoituisivat ne, jotka ovat erityisen omistautuneita alan opiskeluun.
Aere perennius

#3 Musiikin harjoittaminen ei ole elitististä!

27.05.2013 12:51

Tarvitsemme osaajia jokapäiväisessä elämässämme! Kuunnelkaa ympäristöä! Kaikkialla musiikki soi muodossa tai toisessa, ja sen tuottamiseen tarvitaan osaajia! Kaikenlaiset tosi-tv kilpailut saavat luulemaan, että muusikoksi tarvitsee vain ryhtyä! Kuitenkin muusikoksi kasvaminen vaatii pitkäjänteistä ja laadukasta opiskelua, enemmän kuin mikään muu ammatti! On hyvin sivistymätöntä pitää taideaineita turhina, samaan aikaan kun suomalaisten taidoilla ylpeillään! Hyvin nopeasti Suomi vaipuu unhoon siinä valtavassa kilpailussa, mikä musiikin alalla maailmalla käydään ellei meillä ole päteviä opettajia! Parhaimpiin kouluihin ja yliopistoihin maailmalla vaaditaan sisäänpääsyyn musiikin hyvää osaamista oli suuntautuminen mikä hyvänsä! Taiteen harjoittaminen lisää innovatiivisuutta ja yleissivistys kommunikointitaitoja, joita maailmalla Suomenkin huippuosaajilta vaaditaan! Karsitaanko motivoituneimmat, vaikean pääsykokeen suorittaneet ja haalitaan sankoin joukoin parin kuukauden jälkeen keskeyttäviä, joista yhteiskunta maksaa pääluvun mukaan, ei suoritettujen tutkintojen mukaan?

Vieras

#4

27.05.2013 13:37

Metropolia tarjoaa erinomaista koulutusta, ja sen seurauksena moni siellä aiemmin opiskellut pyrkii ja pääsee jatko-opintoihin Sibelius-Akatemiaan. Metropolia on erittäin tärkeä lenkki musiikkiopistojen ja musiikkiyliopiston välillä. Sen toiminta on turvattava!

Tuulikki Närhinsalo
intendentti vs, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri

SK

#5 Vaihtoehtojen puolesta

27.05.2013 14:25

Aloituspaikkojen vähentäminen voi olla paikallaan, mutta taidemusiikkiopintojen totaalinen lakkauttaminen on liian rajua, etenkin kun Lahdessa tehdään samoin. Olen Sasha Mäkilän kanssa täsmälleen samaa mieltä, että vaihtoehtoja Sibelius-akatemialle tarvitaan. Moni on suorittanut alemman korkeakoulututkinnon Metropoliassa ja ylemmän joko ulkomailla tai Sibelius-akatemiassa. Yhdistelmä tuo aivan toisenlaista perpektiiviä suomalaisen musiikkielämän kehittämiseen kuin pelkästään Sibelius-akatemiassa opiskelu. Molemmat suomalaiset vaihtoehdot kokeneena on tunnustettava, että näistä avarakatseisemman, yhteisöllisemmän ja innostavamman opiskeluympäristön tarjosi Metropolia, entinen Stadia.

Opetuksen laatu on Metropoliassa korkea, koko maan mittapuulla yksikkö on ollut taiteellisesti erittäin vahva. Metropoliaan on hakeuduttu paitsi opiskelemaan solistisia aineita, myös suhtauduttu vakavasti pedagogisten taitojen kehittämiseen. Opetustyö on useimpien muusikoiden leipäpuu ainakin jossakin vaiheessa uraa, ja sitä varten Metropolian laadukas pedagogiikkakoulutus on antanut ensiluokkaiset eväät. Nyt ehdotettu lakkautuspäätös on Metropolian hallitukselta tyly, lyhytnäköinen ja asiaatuntematon isku koko sille perustalle, jolle suomalainen taidemusiikkikulttuuri tulevaisuudessa rakentuu.
torvi

#6 Konservatorioiden pilkkominen oli virhe

27.05.2013 15:07

Opiskeli itse Helsingin Konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa. Konservatorio tarjosi luontevan polun Sibelius-Akatemian hieman leveämmän tien vierellä. Oppilasvirta kulki molempiin mutkitta musiikiopistojen kautta. Tämä, kaikkine puutteineen kuitenkin toimiva järjesstelmä piti purkaa. Opetin kymmenen vuotta Konservatoriossa, AMK:ssa Stadiassa ja ties missä kun järjestelmää uusittiin ja ihmisiä pompoteltiin samassa talossa edes ja taas.

On melko huvittavaa lukea opetuksen lakkauttamisen perusteluna käytettävän sen kalleutta. Maailmassa on paljon maita joissa kultturi ja sen opetus ovat retuperällä. Jostain kumman syystä näissä maissa ei saavutetuilla "säästöillä" ole kuitenkaan saavutettu edes lähimain meidän elintasoamme tai yhteiskuntajärjestystä.

Te jotka "uudistitte" musiikkikoulutuksemme hengiltä voitte nyt ylpeinä jatkaa nuorisomme kouluttamista tuottaviin töihin.

Esa Tapani, professori Hochschule für Musik und Darstellede Kunst Frankfurt am Main

Vieras

#7

27.05.2013 16:58

Heli ehdotti, minä kannatan.
Entinen pop&jazz-konservatorion ja Stadian/Metropolian (klassinen/pop&jazz) kasvatti

#8 Kukahan tällaisenkin "neronleimauksen" on saanut?

27.05.2013 19:12

Ei sitä nyt sentään lopeteta pääkaupunkiseudun musiikkikoulutusta!! Kuten itsekin varsin hyvin tietävät, ei täällä päin ole amk-tasolla muuta klassisen musiikin koulutusta, ja hyppy konservatorion ja SibA:n välillä on aivan liian suuri. Että muka Tampereelle pitäisi lähteä... Korkea aika saada järkeä päättäjien päihin.
Olkaa realisteja

#9 Viisas päätös, vaikka sattuu

27.05.2013 20:18

Se nyt on vaan niin, että on aivan turhaa ja suorastaan edesvastuutonta kouluttaa lisää työttömiä tähän maahan. Ikävää, mutta tähän(kään) ei Suomella ole enää varaa.

Anonyymi

#10 Ensin tutkitaan, sitten hutkitaan!

27.05.2013 20:21

Metropolian opetustarjonta on maan huippua. Esimerkiksi sen tarjoama vanhan musiikin koulutus on suurimmilta osin maan ainut AMK-tason mahdollisuus ja siksi harvinaisena suojeltava lenkki musiikkiopistojen ja esim. Sibelius-Akatemian välillä. Tätä ei ole mahdollista korvata näin laajassa mittakaavassa muiden paikkakuntien vastaavissa oppilaitoksissa. Pedagogisesti ajassa elävä ja elämänmittaiseen oppimiseen kannustava Metropolian koulutustoiminta kaikenkaikkiaan kokisi käsittämättömän lyhytnäköisen, asiantuntemattoman ja viimeaikaisten tutkimustenkin perusteella perusteettoman ja hengettömän päätöksen, jos siihen päädytään kylmän ahnaasti numeroiden perusteella.

Minna Kangas


Vieras

#11 Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

27.05.2013 20:28

#9: Olkaa realisteja - Viisas päätös, vaikka sattuu

Musiikilla itsensä kouluttaneet eivät työllisyystilanteeltaan poikkea minkä tahansa alan työttömyydestä. Tämä selviää OKM:n politiikka-analyysistä:

"Kulttuurialoilta paras työllisyystilanne on musiikin koulutuksen saaneilla, joiden työttömyys on lähellä kaikkien alojen keskiarvoja niin ammatillisen, ammattikorkea- kuin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneillakin."


Vieras

#12

27.05.2013 20:40

Ihme hallitus tuossa koulussa!
metsäkulman murre

#13 Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

27.05.2013 20:43

#9: Olkaa realisteja - Viisas päätös, vaikka sattuu

tuolla perusteella kaikki koulutus seis!

liika on liikaa

#14 Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

27.05.2013 22:16

#9: Olkaa realisteja - Viisas päätös, vaikka sattuu

Valitettavasti homma on näin. Muusikkoja koulutetaan liikaa eikä kaikille vain riitä töitä. Mitä vähemmän paikkoja, sen enempi kilpailua ja sitä enemmän tulee parempia soittajia. Sitäpaitsi helsingissä on jo akatemia.

Ei ole viisas päätös!

#15 Re: Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

27.05.2013 23:04

#14: liika on liikaa - Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

Akatemian instrumenttipedagogiikan taso ja laajus eivät yksinkertaisesti riitä, varsinkaan kun suurin osa sieltä valmistuvista tuntuu tähtäävän muusikon, ei pedagogin, työhön. Suurin ja arvokkain työ musiikin saralla tehdään nimenomaan korkeatasoisen musiikkikasvatuksen parissa! Metropolian musiikkipedagogikoulutuksen lakkauttaminen olisi suuri isku koko Suomelle, sillä ilman huippupedagogeja ei meillä ole myöskään tulevaisuuden huippumuusikoita!

Kreikan antiikin ajan mittaamattoman arvokkaat perinnöt?

#16 Musiikki ja taiteet

28.05.2013 05:46

Somesa voisi musiikki ola vain osuuskunta,kerho luonteista toimintaa taiteen ohella,jossa vain jokainen osallistuisi kustannuksiin,ulkopuolista rahoitusta ei olisi,eikä palkkoja maksettaisiin,koska se ei missään nimessä ole mitään tuottavaa toimintaa.Viihdettä vain ja ajanvietettä,ajan hukkaa.
Nykyinen taide muuten ja musiikkikin ovat niin kammottavaa katseltavaakin,kuin kuultavaakin.
Tuskin sillä vihreän teknolokian kansakaan on yhtään mitään tekemistäkään,henkisellä puolellakaan.
Muuten on hyvä muistaa,ettei vihreä talouskaan toimi musiikin,taiteen ja mittaamattomien muka nykyaikaisten antiikkiarvojenkaan voimalla.


Vieras

#17

28.05.2013 05:53

Hyvä Suomi!Tapetaan kaikki
Kun kulttuuri kuolee, kuolee myös valtio!

Vieras

#18

28.05.2013 06:07

Kaikki hyvä pyritään lakkauttamaan - Ei niitä hommia niin hoideta ! Kulttuuri kunniaan kaikilta kulmiltaan !
KS

#19

28.05.2013 06:32

Kun vajaa kymmenen vuotta sitten pyrin silloiseen Stadiaan, oman instrumenttini pyrkijöitä otettiin sisään huikea määrä. Tämä jatkui ymmärtääkseni monen vuoden ajan. Miksi? Vastuullista toimintaa olisi ollut rajoittaa sisäänpääsymäärää hyvissä ajoin, eikä (uhata) lakkauttaa koko koulutusta kertarysäyksellä. Toisaalta näen, että jokaiselle tuolloin kanssani oman instrumenttini opiskelut aloittaneelle on ollut valtava hyöty opiskelustaan Stadiassa/Metropoliassa. He ovat tällä hetkellä myös hyödyksi alallaan, työllistyneinä tai (osittain työllistyneinä) maisteriopiskelijoina.
Freelancermuusikko, palkka 1500€/kk

#20 Muusikoiden työpaikat menevät

28.05.2013 07:47

Olen lopen kyllästynyt muusikoiden itsensäkin parissa ilmenevään jankutukseen "muusikoita koulutetaan liikaa, koulutuspaikkoja on liian paljon, tulee työttömiä muusikoita". Se on uskomattoman lyhytnäköistä. Koko ruikutus osoittaa, miten täydellisesti kokonaisuudentaju puuttuu näiltä ”muusikoiden paljoutta” valittavilta muusikoilta. Pohdin, onko näillä ihmisillä itsellään vaikeuksia työllistyä tai eivätkö mahdolliset duunit kelpaa.

Juttuhan on Suomessa pyörinyt näin: Meillä on ollut tietty määrä musiikkioppilaitoksia, kouluja, opistoja, konservatorioita, AMK ja Sibelius-Akatemia. Nämä laitokset ovat työllistäneet valtavan määrän muusikoita. Kun nyt tämän ”muusikoita koulutetaan liikaa” -jankutuksen seurauksena kulttuuria ymmärtämättömät päättäjät ovat alkaneet sulkea ja pienentää musiikkioppilaitoksia, niin seuraus on juuri se, mitä pelättiin: Kohta muusikoille ei oikeasti ole töitä, muusikoiden työpaikat menevät.

Aiemminhan musiikkioppilaitoksista valmistuneet usein työllistyivät musiikkioppilaitosten opettajina, jotka taas opettivat seuraavan sukupolven musiikkioppilaitosten opettajia. Joistakin tuli toki myös orkesterimuusikoita ja joistain yksittäisistä säveltäjiä tai solisteja. Ammattilaisten lisäksi kasvatettiin myös taiteen rakastajia ja yleisöä. Tätä kiertokulkua, jossa opetustointa harjoitetaan tietyn taideilmiön jatkamiseksi ja olemassaolon turvaamiseksi, nimitetään sivistyneistön parissa kulttuuriksi. Kun tämä ilmiö nyt hitaasti lakkautetaan, on Suomi pian yhtä taiteenalaa köyhempi. Jo Sibeliuksen päivistä alkanut, huolellisesti ja rakkaudella rakennettu ainutlaatuinen kulttuuri-ilmiö murenee tomuksi. Jäljelle jää vain halpahintaisia purkkahittejä tuottava kaupallinen markkinakoneisto, jonka latteat sävelmät unohtuvat muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua, kun niillä on tahkottu sitä ennen tarpeeksi rahaa. Tätä viihdettä ei tarvitse tukea, se maksaa itse itsensä.

Kyllä muusikkona voi tänä päivänäkin elää, jos siihen on riittävästi tahtoa. On muistettava, että lahjakkaankaan muusikon leipä ei ole ollut koskaan kovin leveä: Muuten säveltäjänerot kuten Mozart, Chopin ja Brahms eivät olisi joutuneet elättämään itseään sivutoimisina soitonopettajina. Jos haluaa päästä rikkauksiin kiinni, kannattaa hakeutua muulle alalle. Muusikon ammatti vaatii kutsumusta, todellista rakkautta taiteeseen ja vähän uhrautumistakin.
musiikista elävä isoäiti espoosta

#21 Raha ei saisi aina ratkaista!

28.05.2013 10:37

Metropolia on luonut ainutlaatuisen klassisen musiikin opetuskeitaan pääkaupunkiseudulle. Miksi rahan annetaan taas katkaista taiteen tekemiseltä siivet????
Jorma

#22 Re: Viisas päätös, vaikka sattuu

28.05.2013 14:09

#9: Olkaa realisteja - Viisas päätös, vaikka sattuu

Oikeita perusteluita täytyy olla tällaiselle kommentille. "Viisas päätös" -tyyliset kommentit ei ole perustelu!

*Viittaat työttömiin.... Nyt sitten prosentteja ko. koulutuksen käyneistä moniko on työtön ja vielä siten että vertailu tehdään laaja-alaisesti muihin ammattiryhmiin tasavertaisesti esim vuoden, kahden ja kolmen vuoden päästä valmistumisesta. (Tässä riittää vertailu yleisellä tasolla työtön / töissä koska oman alansa työllisyysodotukset mittaroidaan myöhemmissä bulleteissa)

*Myöskin vertailu laaja-alaisesti siitä miten ko. koulutusohjelma ylensäkkin sijoittuu työllistymis prosentilla mitattuna kaikkien koulutusohjelmien joukossa olisi paikallaan.

*Vielä vertailu laaja-alaisesti siten että mitä ko. koulutus maksaa vs. muut eli toisinsanoen, millaista tuottoa koulutusohjelmaan sijoitettu raha tuottaa tulevaisuudessa tälle maalle vs. muut koulutusohjelmat.

Vertailun voisi aloittaa siitä mitä metsäkoneenkuljettajan tutkinto nykyään maksaa ja moniko ko. koulun käynyt on alansa töissä ja mitä tuotto sijoitetulle rahalle on ollut esimerkiksi? En missään tapauksessa sano että sellainen pitäisi lakkauttaa mutta oikein hyvä vertailukohta se on muiden joukossa.

Nuo kysymykset purettuina faktoiksi voi perustellusti esittää kommentin "Suomela ei ole varaa" jos ko. koulutusohjelma sijoittuu kaikilla mittareilla mitattuna hännille.

Oletan että noinkin kantaaottava väitteesi ei perustu pelkästään olettamukseen vaikka sana-asettelu antaa hiukan niin ymmärtääkkin. Trollin mahdollisuuskin tietysti on otettava huomioon.

Jokatapauksessa ellei täydentäviä tietoja esitetä mielestäni "#9" kommentit voi ohittaa täysin huomiotta.


Vieras

#23 Lukekaa kunnolla!

28.05.2013 14:59

Kommentointi tyyliin "muusikoille ei ole töitä" on tässä tapauksessa aivan turhaa, sillä kuten adressissakin selvästi todetaan, metropolia on lakkauttamassa musiikkipedagogin koulutusta. Ja edelleen, kuten adressissa todetaan, musiikkipedagogeja ei kouluteta tällä hetkellä liikaa, vaan työllistymistilanne on hyvä. Mikäli halutaan, että tässä maassa harrastetaan edelleen musiikkia, ei musiikkipedagogin koulutusta voi ajaa alas.

Vieras

#24

28.05.2013 20:40

joo no tota iha makee adressi, iha äänestettävää kamaa
Inho Realisti

#25 Liikaa koulutuspaikkoja....

29.05.2013 18:27

Vähemmän mutta laadukkaampaa, mitenkään ottamatta kantaa ko oppilaitoksen laatuun. Varmasti laadukasta, mutta enemmänkin kokonaisvaltainen kartoitus ja analyysi musiikkioppilaitosten määrästä olisi ajankohtainen valtakunnallisesti. Nytkään ammattiopintojen jälkeen ei ole kuin murto-osalle töitä!!? Toisaalta järkevää karsia, vaikkakin saattaa sattua yksittäisiin "matkaajiin", mutta objektiivisuus monissa asioissa vie oikealle polulle!