Kansanäänestys kaksikielisyydestä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kansanäänestys kaksikielisyydestä.

Jussi Jaakkola
Helsinki

#1 Hyvä adressi

06.07.2008 01:56


Tämä on erinomainen asiallisesti perusteltu adressi.

Itse toimin johtavassa asemassa kansainvälisessä IT yrityksessä.
Olen päivittäin tekemisissä useiden keskieuroopan maiden kanssa.

Mietin vain että mitä menetin niissä käsittämättömissä pakko ruotsin tunneissa
kun olisin haluttut valita jo silloin tilalle jotain hyödyllisempää kielen opiskela. (josta nyt olisi paljon hyötyä)

Sari Sarkomaa on valitteli englanninkielen ylivoimaa ja haluaisi lisää eurooppalaisia kieliä.
Mutta ministeri jätti sanomatta asian että ruotsi säilyy edelleen pakollisena.

olli somero
pori

#2

06.07.2008 15:00

Tämä adressi on järkevämpi keskustelun aloite, kun muut "pois pakkoruotsi hetinyt" adressit, koska tämä nojaa kansanäänestykseen. Kummallista, että Suomen ollessa demokraattinen valtio ei aiheesta ole vieläkään järjestetty kansanäänestystä.
Henri Turunen
HELSINKI

#3 Kansanäänestys on todellista demokratiaa

08.07.2008 20:01

Moro muuten Jaakkolan Jussille.

Erittäin hyvä adressi valdideine perusteluineen. Tästä aiheesta on ollut muutama adressi täällä niin puolesta kuin vastaankin. On siis muutaman kerran aiemminkin todettu, että aihe on äärimmäisen altis pakkoruotsittajien svekohäriköinnille:

Aiemmin eräs kielipoliittisilta foorumeilta tunnettu svekohäirikkö sabotoi useilla tuhansilla häirikköallekirjoituksillaan pakkoruotsin vastustamiseen viittaavia adresseja (mm. http://www.adressit.com/kielivalinta ), minkä motiivi löytyy seuraavasta pakkoruotsin kannattajan kommentista:

http://www.adressit.com/keskustelu/1780/start/50#message_1058

"
#53
Sabotoiduilla adresseilla ei poisteta pakkoruotsia. Valitan.
En myöskään tiedä kuka se roisto on. Ehkäpä rikosilmoituksen myötä selviää. Mistä muuten tiedät että niitä oli kolme?

-Lasse-
Lars Dahl (Hanko, 13.12.2006 15:22)
"

Sen jälkeen samainen Lassie Dahl (on tietenkin pelkkä nimimerkki eikä kyseisen häirikön oikea henkilöllisyys) sattumalta narahtaa oman pakkoruotsia puoltavan adressin svekomultinikkeilystä:

http://www.adressit.com/pakkoruotsi1

"

Adressit.com:n ylläpidon tiedote:
Adressi on suljettu ylläpidon toimesta (21.1.2007)

Adressi on suljettu, koska adressin 3909 allekirjoituksesta 3226 kappaletta, eli 82,52 %, on lähetetty adressin tekijän käyttämistä IP-osoitteista.

Adressin tekijä ei ole vastannut yhteenkään kolmesta yhteydenotosta koskien adressin allekirjoituksien manipulointia. Viimeisimpäänkään viestiini, jossa kysyin, että onko hän syyllistynyt huijaukseen, ei vastattu, mutta ilmeisesti se oli kumminkin luettu, koska tuntia myöhemmin adressia oli muokattu. Adressin päättymisestä oli tiedotettu ja kommentit-osiossa adressin tekijä vähätteli IP-osoitteiden poikkeuksellisen pientä määrää suhteessa kokonaisnimimäärään sekä kertoi adressin luovutussuunnitelmista tietyille ministereille. 8.1.2007 olin lisännyt sähköpostiosoitteen pakolliseksi kentäksi tähän adressiin häiriköinnin vuoksi, mutta nyt adressin tekijä oli poistanut email-kentän. Tämän jälkeen samasta IP-osoitteesta, josta muutokset adressin oli tehty, lähetettiin 139 allekirjoitusta noin kahden tunnin aikana.

Adressin muokkaaminen on nyt estetty sen tekijältä, mutta kommentit-osioon tullee pian adressin tekijän vastine.

- Samppa Rehu (Adressit.com:n ylläpito)
"

Arin hanke on erittäin kannatettava kaikin puolin - kansanäänestys on sitä todellista demokratiaa, nykyinen nk. parlamentarismi on todellisuudessa fasistisen eliitin korruptiota -, joten pieni ennakkovaroitus tulevasta on tämän viestin muodossa paikallaan.
Jouni Saikkonen
JYVÄSKYLÄ

#4

09.07.2008 01:42

Kuten edellä sanottu, niin adressi on hyvin laadittu ja perusteltu adressi. Itsellänikään ei ole ruotsin kieltä vastaan mitään ja tulen kielellä toimeen, jos tilanteeseen joudun, mutta pakollisuus tuo monelle ylitsepääsemättömän esteen. En usko, että kielen opiskelijoiden määrä tipahtaisi rajusti pakollisuuden poistuttua.

Eli adressi sai allekirjoitukseni.
Iiro Wasen
Turku

#5

09.07.2008 12:24

Erittäin hyvä adressi. Voisi ne pakkoruotsia kannattavatkin allekirjoittaa, koska tämä adressi on kansanäänestystä varten ei suoraa poistamista varten.
Matti Uusitalo
Forssa

#6 Täsmennys Suomen kielisuhteisiin

10.07.2008 03:34

Sen perusteella mitä kieltä asiakkaat käyttävät KELA:n toimistoissa, joissa he haluavat varmasti puhua nimenomaan vahvinta kieltään, on pääteltävissä, että suomenkielisiä kansasta on 94,7 % ja ruotsinkielisiä vain 3,8 % eli n. 200 000 henkilöä.
(Lähde: Kelan sanomat 1/2008, s. 5)
Ari Anttila
Adressin tekijä

#7 Kiitos, Ystävät!

10.07.2008 07:27

Kiitos, Ystävät, ilahduttaneista ja viisaista kommenteista, ja Matille kiitos kielisuhteiden tarkennuksesta - Kelan sanomien tieto saa maamme tilanteen näyttämään vieläkin pöyristyttävämmältä.

Kyllä ruotsinkielisten olisi nyt itsekin ymmärrettävä, että tässä tilanteessa ainoa oikeudenmukainen ratkaisu on vähemmistöasema tulkkauspalveluineen. Ja saman aseman ansaitsisivat muutkin kielivähemmistömme. Ei ole mielestäni oikein, että ruotsinkielisten perusteeton erityisasema sortaa sekä valtaenemmistöämme että muita vähemmistöjämme. Nyky-Suomessa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Satakunta allekirjoitusta on hyvä näyttö asian tärkeydestä, mutta jotta julkisuuskin kiinnostuisi, tarvitaan paljon lisää. Pyydän nöyrästi, että jokainen jo nyt allekirjoittanut hankkisi kykyjensä mukaan lisää allekirjoittajia ystävistään ja tuttavistaan. Uskon, että riittää, kun vain kerrotte adressin olemassaolosta; muuta suostuttelua ei tarvita, asia puhuu puolestaan.

Ystävällisin kesäterveisin

Ari

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

11.07.2008 00:31


Ari Anttila
Adressin tekijä

#9 Viljalle

11.07.2008 08:48

Vilja, lämmin kiitos kehuista perusteluitteni suhteen! :)

Mutta Vilja hyvä, kyllä noissa mainitsemissasi maissa pärjää englannillakin. Ja jos vaikka haluaisi silti puhua mieluummin ruotsia ja opiskella sitä, niin eihän ruotsin opiskelua haluta keneltäkään kieltää. :) Miksi sen pitäisi olla pakollista, voivathan sen sitten halukkaat itse valita.

Ja etkö Sinäkin mieluummin opiskelisi Ruotsissa puhuttavaa ruotsia ja sen sanavarastoa ja ääntämystä, jolloin oikeasti pärjäisit helpommin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, kuin ns. suomenruotsia ja sen suomalaisaksenttista ääntämystä, jota juuri kukaan ruotsalainen ei ymmärrä.

Lämmöllä

Ari
tuula-riitta lebedinsky
kuopio

#10 kielillä pärjää ja vapaaehtoista on ilo opiskella

11.07.2008 15:10

Joo, itse olen aikoinani kirjoittanut ällän ruotsistä, mutta kieltä en ole sen koommin juurikaan käyttänyt, paitsi pakollisen virkamiesruotsin jouduin suorittamaan yliopisttossa 80-luvulla. Sekin oli tosi hupaisaa.Vaikka sain arvosanan "hyvät tiedot" en todellakaan olisi pystynyt toimimaan sujuvasti sen jälkeen työelämässä ruotsinkielisessä ympäristössä. Pakkoruotsiahan perustellaan yleensä juuri sillä, että Suomi tarvitsee ruotsin taitajia pohjoismaista yht.työtä ajatellen. Mitä hyötyä moisesta on, jos aivot eivät ota vastaan pakkokieltä? Kyllä Suomen menestymisen kannalta olisi ehdottoman tärkeää antaa kouluohjelmassa tilaa muillekin kielille. Näin maassa olisi usean kielen taitajia, myös niitä, jotka osaisivat ruotsia ihan oikeasti eikä vain paperilla. Kyllä meillä riittää säälistä annettuja numeroita, että oppilaat pääsevät peruskoulussa luokalta toiselle.

Olen matkustellut kohtalaisen paljon, mutta arvatkaapa, olenko tarvinnut ruotsia reissuillani..? Sen sijaan - niin uskomattomalta kuin se tuntuukin - venäjän kielelläoli käyttöä jopa Kyproksella! No, espanjalla kommunikoin tietenkin parhaiten Espanjassa, ranskaa passaa vääntää Ranskan maassa ja muualla toimii englanti vallan mainiosti. Ihan totta, kyllä ruotsalaiset ja norjalaiset osaavat enkkua tosi hyvin ja puhuvat sitä mielellään :)Ja kun se Suomessa opetettava ruotsikin on enempi suomenruotsia..sitä on moni taitavakin ruotsin puhuja joka tapauksessa huuli pyöreänä länsinaapurissa.

p.s. Olen kieltenope. Motto: Minkä ilotta oppii sen surutta unohtaa
Hannu Koho
Imatra

#11 Kohti kansalaisyhteiskuntaa?

15.07.2008 21:15

Hieno ja tarpeellinen adressi. Kiitokset Arille!
Kielipoliittinen keskustelu tapahtuu aivan liikaa puskasta ampuen, nimimerkeillä ja marginaalissa, mikä sopii mainiosti poliitikoille. Hehän ovat keskinäiset sopimuksensa kielipolitiikan suhteen tehneet, ja välttelevät kaikin keinoin keskustelua. Siksi tällaiset reilut omalla nimellä tehdyt avaukset - Vapaa Kielivalinta ry:n tapaan - ovat rohkaisevia esimerkkejä, ja antavat toivoa kansalaisyhteiskunnan toteutumisesta joskus Suomenmaassakin.

Kansanäänestystä ei tulla koskaan järjestämään, koska tulos olisi niin ennalta selvä. Mutta sen vaatiminen on perusteltua, kun vallitsevalle politiikalle ei perusteluja ole.

Suomalainen versio Keisarin uusista vaatteista on häpeätahra maamme ns. demokratiassa.
Ari Anttila
Adressin tekijä

#12 Hatunnostoni Vapaa kielivalinta ry:lle!

16.07.2008 00:28

Yhdistyksenne tekee hienoa työtä, ja kannatan lämpimästi kaikkia tavoitteitanne. Pakkokaksikielisyyden yksi seuraushan on mm. se, että ei ole vapaata kielivalintaa kouluissa ja korkeammissakaan oppilaitoksissa. Tvångsvenska seuraa mukana, minne sitten menetkin.

On tosiaan hyvin epätodennäköistä, että kansanäänestystä järjestetään, mutta jos kävisi niin onnellisesti, että tähän tulisi merkittävä määrä allekirjoitajia, voisin silloin lähteä painostamaan omaa valtiovaltaamme ulkomaiden kautta. Olen asunut pitkiä aikoja ulkomailla, mm. Kanadassa, ja minulla on joitakin hyödyllisiä suhteita. Kyllä se jo herättäisi ihmetystä maailman lehdissä, jos esim. miljoona suomalaista vaatisi kansanäänestystä, ja sitten valtiovaltamme joutuisi perustelemaan ulkomaan medioille, miksi Suomessa ei voida äänestää kaksikielisyydestä, ja miksi meillä ylipäänsä on näinkin mielenvikainen systeemi... Luulen, että muutaman julkisen ja kansainvälisen häpäisykerran jälkeen oma systeemimme kaikessa hiljaisuudessa muuttuisi. Tietenkin ruotsinkieliset vielä silloinkin jotenkin varmistaisivat oman hyvinvointinsa, vaatimalla esim. Svenskfinlandin autonomisen alueen jostakin.

Minulla ei ole mitään ruotsinkielisiä suomalaisia vastaan, se vielä sanottakoon, mutta epäoikeudenmukaisuus saa aina karvani nousemaan pystyyn. Tässä asiassa suomenkielinen suomalainen on alistettu altavastaaja, omassa maassaan!

Hannu, onko teillä adressia, mikä sen osoite on?

Terveisin Ari
Lauri Jauhiainen
Helsinki

#13 Kiitos loistavasta adressista

18.07.2008 19:25

Kiitos Ari, olet todella hyvällä asialla. Pakkoruotsia voisi sanoa hiljaisesti hyväksytyksi, pakolliseksi pahaksi, ainakin poliittisissa kuvioissa. RKP on helppo saada hallituksen taakse. Sen ainut vaatimus tuntuu olevan pakkoruotsin koskemattomuus.

Itse en voi arvioida vielä, tulenko tarvitsemaan ruotsia, koska olen vasta lukioiässä, mutta kuulemani ja lukemani perusteella siitä ei ole kummemmin hyötyä ollut.

Jonkin verran olen näitä adresseja ja niiden puolesta- ja vastaperusteluja lukenut, mutta yhtään varteenotettavaa syytä pakkoruotsin säilyttämiseen en ole löytänyt. Yleensä PR:n puolestapuhujat alkavat haukkumaan vastustajia laiskoiksi, tyhmiksi jne, kun eivät oikein kunnollisia perusteluja pysty esittämään.

Toivottavasti saatte adressin onnistumaan, pakkoruotsista täytyisi saada aikaan kunnon keskustelua. Ehkä 90% maamme kansalaisista sitten tajuaisi, kuinka meitä nöyryytetään ja rahaa tuhlataan ilman mitään järjen hiventäkään.

Pakkoruotsi on näennäisen kaksikielisyyden kallis kulissi!
Ari Anttila
Adressin tekijä

#14 Laurille

18.07.2008 22:05

lämmin kiitos kommenteista. Uskomattoman fiksua tekstiä, ja vielä lukioikäiseltä! Kyllä Suomen nuorissa on toivo ja tulevaisuus, etenkin suomenkielisissä nuorissa, ihan selvästi! :)

Me vanhemmat ihmiset olemme jotenkin tulleet opetetuiksi alistumaan. Ensin oli YYA, jota kaikkien piti kumartaa. Jokainen sisimmässään tiesi, että se on valehtelua, mutta se oli valtakunnan dogmi. Nyt sitten on tämä "kaksikielisyys" ja ruotsin kielen valtava "hyödyllisyys" jne., joista on tullut samanlaisia dogmeja. Jos et niihin usko, olet väärässä, tyhmä, sivistymätön, laiska jne. Oikein olet havainnoinut, Lauri!

Yksi asia on vasta viime päivinä auennut itselleni: jos kerran ruotsinkieliset nuoremme menestyivät ns. PISA-tutkimuksessa paljon heikommin kuin suomenkieliset nuoret, kuinka sitten ruotsinkielisten nuorten keskimääräiset ylioppilastutkinnon arvosanat voivat olla suomenkielisiä nuoria parempia?

Ei kai siis tässäkin asiassa ole niin, että koska ruotsinkielisillä on oma, erillinen ylioppilastutkintolautakunta, tuo lautakunta "vetää kotiin päin" myös arvosanoissa, ja antaa helpommalla hyviä arvosanoja kuin suomenkielinen lautakunta?

Jos tämä on totta, niin tämähän on aivan räikeä vääryys. Ei siis riitä, että kielikiintiöt, jotka ovat järjen ja tasa-arvon vastaisia, tasoittavat ruotsinkielisten nuorten tietä korkeakouluihin, sen lisäksi he saavat "matkaevääkseen" myös eri mittarilla mitatut ja korkeammat ylioppilastutkintoarvosanatkin!!

Herran jestas, miten suomenkielisiä suomalaisia tässä maassa sorretaan, ja kansa ei vieläkään kunnolla reagoi! Ja jotkut Lipposet, ties mistä syystä, kavaltavat oman kieliryhmänsä, ja ryhtyvät markkinoimaan suurena ihanuutena tämän itsekkään vähemmistön kielen palvontaa ja etuoikeuksien hyväksyntää. Minusta tuollainen toiminta on oman kansansa pettämistä.

Entistäkin kovemmin pyydän, että jokainen mukana olija hankkisi lisää allekirjoituksia, jotta tämän adressin teho sillä nousisi. Pyytäkää uusia allekirjoittajia myös "skannaamaan" oma lähipiirinsä jne. Me todella tarvitsemme paljon nimiä, jotta ulkomainen media kiinnostuisi tästä huutavasta vääryydestä. Enemmistön ruma syrjintä on saatava loppumaan.

Ystävällisin terveisin

Ari
Hannu Koho
Imatra

#15 Arille vastaus

16.12.2008 13:41

Ari kyseli, onko Vapaa kielivalinta ry:llä omaa adessia: ei ole, mutta yhdisksen synnylle antoi sysäyksen Vuoksenniskan koulun vanhempaintoimikunnan Kielivalinta-adressi: www.adressit.com/kielivalinta

Lukiolaisten Liiton marraskuinen päätös lähteä vaatimaan ruotsia valinnaiseksi on hyvä askel eteenpäin. Liitossa on voimaa 50 000 jäsenen verran, joten ääntä tulee varmaan kuulumaan ensi vuonna.

Nämä adressit ovat hyvä lisä, poliitikkojen pitää saada viestiä monesta suunnasta ennen kuin uskovat.



Mika Sevón
Lohja

#16 Messissä ollaan

16.12.2008 21:56

mennään tälläkin saralla eteenpäin.
janne lehtinen
helsinki

#17 uuteen nousuun

21.01.2009 21:11

toivottavasti adressin aloittaja seuraa tilannetta.
kansanäänestys aiheesta olisi erittäin tervetullut, toivottavasti tähän adressiin kertyy erittäin paljon ääniä ja tulee myöskin toimitetuksi edelleen.
tsemppiä :)
Ari Anttila
Adressin tekijä

#18 KIITOS kaikille!!

19.03.2009 22:06

Hei, kyllä taas seurailen, ja on ollut kiva huomata, että nimiä tulee yhä. Lisää tarvittaisiin vielä, ja uskon, että allekirjoittajien määrä olisi helppo saada nousemaan jopa kymmeniin tuhansiin, jos vain sana leviäisi.

KIITOS kaikille, ja jatketaan!!

Ari
pia Johanna
Helsinki

#19 Mitä jos ... ja kaksikielisyydestä

17.05.2010 18:11

Mitä tapahtuisi jos suomenkieliset eivät enää opi ruotsia, ja ruotsin taito vähenee tai jopa osittain katoaa "pakkoruotsin" opetuksen loppuessa:

- 1920 Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa jää Suomelle. Suomi sitoutui tuolloin takaamaan väestölle ruotsin kielen, kulttuurin ja paikalliset tavat. Yksi esimierkki kielen takaamisesta on se että Ahvenanmaan viranomaisilla/virkamiehillä on käsittääkseni oikeus käyttää ruotsinkieltä ollessaan tekemisissä "manner"-suomalaisten viranomaisten/virkamiesten kanssa. Jos Suomessa ei enää osata ruotsia, Ahvenanmaalla saattaisi olla mahdollisuus "vetäytyä" Suomesta?

- monen lain mukaan, ruotsinkielisillä on oikeus saada palveluita Suomessa ruotsiksi. Ruotsinkieliset eivät itse pysty takaamaan palveluita sillä heitä on liian vähän. Montaa lakia, ja tietenkin myös perustuslakia täytyisi silloin muttaa.

kaksikielisyydestä:
On tavallaan harmillista tällainen kielen "kuoleminen", mutta käytännössä kaksikielisyyden idea on jo pystyynkuollut, jo siitä syystä että ruotsia puhuu niin harva suomenkielinen ja jos todellakaan ei osaa suomea, niin on useimmiten pakko asioida englanniksi.

Pohjoismaiden yhteistyöelimissä tuskin suomalaiset pärjäävät ruotsin taidoilla esim tanskalaisten tai islantilaisten puhuessa, vaan joutuvat kuuntelemaan tulkin käännöstä - skandinaviska on ennemminkin utopiaa kuin todellisuutta.

Pääkaupunkiseudulla on jo nyt vaikeaa saada palveluja ruotsiksi esim. Kelassa. Aiemmasta kommentista ei selviä onko Kela ottanut huomioon tapaukset missä asiakas on pyytänyt asioida ruotsiksi osaamatta suomea, ja lopuksi saanut palvelua englanniksi - näitäkin tapauksia on.

Till syvende och sist - olisi varmaankin järkevintä tarjota mahdollisimman monipuoliset opiskeluvaihtoehdot jo kouluikäisille. Hyvä muiden EU-kielten osaaminen auttaa vaihto-oppilaaksi lähtemisessä esim. Erasmuksen puitteissa - englanti, saksa, ranska, italia ovat kieliä mitkä voisivat avata monta ovea nuorelle. Venäjän taidoista olisi luultavasti hyötyä monellakin alalla Suomessa ja myös ulkomailla.

Aikana milloin maahanmuutto muualta kuin Ruotsista on lisääntymässä, ja katsoessa Suomea EU:n jäsenenä, tuntuu tavallaan "vanhanaikaiselta" nähdä Suomi vain ja ainoastaan kaksikielisenä. Samalla Ahvenanmaan ja rannikkoalueiden kysymystä ei voi unohtaa. Olisiko Belgian ja Sveitsin malli missä kieli on yhteydessä maantieteelliseen alueeseen sopivampi vaihtoehto? Nyt olisi aika etsiä luovia vaihtoehtoja.





Anonyymi

#20 Suhteellisuudentajua

20.06.2010 19:27

Miksi ruotsinkieliset (n. 5%) eivät pysty järjestämään palveluja ruotsinkelisille (n.5%), mutta suomenkieliset (n.94%) pystyvät järjestämään palvelut suomenkielisille (n. 94%)? Molemmissa kieliryhmissä on suhteellisesti ottaen yhtä monta palvelijaa palveltavaa kohti.         


Vieras

#21

21.06.2010 05:09

Mitä hyötyä siitä Ahvenanmaasta on koskaan ollut Suomelle? Joko pakotetaan suomenkieliseksi tai myydään Ruotsille.

Naurettavaa on alistua vähemmistölle

Joni Finne
Vieras

#22 Heh..

15.07.2010 17:51

Ei pidä sitten sekoittaa minua ruotsinsuomalaiseksi, vaikka sukunimi onkin ruotsia/saksa/norjaa.

Uusia allekirjoituksia?

#23 Tilannekatsaus?

06.06.2011 22:44

Huomasin adressin nyt vasta, joten haluaisin tietää missä mennään, eli kannattaako enää allekirjoittaa?

..Vai pysyvätkö myös vanhat adressit täällä?