Adressi Tuomelan koulun lakkauttamista vastaan

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Tuomelan koulun lakkauttamista vastaan.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.08.2013 04:59


Haluatko kaksi jättikoulua Vantaalle?

#77 Tuomelan koulun lopettaminen tuo vain kuluja

28.08.2013 09:21

Kyse tässä ei todellakaan ole siitä etteikö koulut jo pullisteli ja niitä tarvittaisi. Ei myöskään 5M€ säästöstä, koska esim Tuomelan tapauksessa voidaan helposti osoittaa että lopettaminen lisää kuluja ei säästä. Kyseessä on kouluverkon supistaminen ja vantaalaisten pitäisi herätä keskustelemaan haluammeko Vantaan jossa on kaksi jättikoulua. Se on se "rohkea visio" joka on tässä taustalla. Tämä on meidän vantaalaisten arvokeskustelu ja se pitäisi Kalon rohkeasti tuoda esille sen, sijaan että hän suhmuroi sitä eteenpäin kolmen hengen työryhmän nimissä. Tämä on ISO asia, johon vantaalaisilta pitäisi kysyä mielipidettä. Meillä on oikeus sanoa tähän mielipiteemme!

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.08.2013 10:23


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.08.2013 10:30


Järjetöntä touhua

#80 Kyse ei ole säästöistä!

28.08.2013 19:59

Kuulemistilaisuus osoitti sen, etteivät virkamiehet edes todella halua kuulla vaihtoehtoja. Kalo on tehnyt omien sanojensa mukaan "vuoden töitä yötä päivää" suunnitelman eteen ja on tuskin halukas heittämään tehtyä työtä hukkaan, vaikka esityksessä ei ole päätä eikä häntää. On täysin pöyristyttävää, että yksi mies (muutaman muun hepun kanssa) voi järjettömällä päätöksellään tuhota koko asuinalueen poikkeuksellisen yhteisöllisyyden ja kulttuurihistoriallisesti merkittävän ja erittäin hyvin toimivan TERVEEN koulun. Kyse ei tunnu olevan säästöistä, sillä mitkään todelliset säästöehdotukset eivät tuntuneet kiinnostavan virkamiehiä. Toivottavasti kaikki virkamiespäätöksiin vaikuttavat luurangot saataisiin nostettua esiin ennen kuin on liian myöhäistä!

Vieras

#81

28.08.2013 20:32

Tuli fiilis, että kuulemistilaisuus oli pelkkää kosmetiikkaa... :/
Kuulemistilaisuudessa istunut

#82 Tarjosimme rahaa Vantaalle - ei kelvannut

28.08.2013 20:59

Tarjosimme 200k€ lahjoituksena koulun pelastamiseen ja 5.12 M€ peruskorjauksesta luopumista (jota ei kukaan ole siinä koskaan kaivannut, ks. myös esim. Vantaan Sanomien juttu pari vuotta kun raha saatiin, siihen ei ole tullut yhtään kommentia - ketään ei kiinnostanut). Sitten muuttivatkin taktiikkaa, sanoivatkin että ei tässä siitä ollut kyse vaan käyttökustannusten pysyvästä laskemisesta vuositasolla. Hmm.. Pitkien jahkailevien puheenvuorojen jälkeen Kalolta tuli summa 75k€ tarvitaan vuositasolla. Häh, ja 200k€ rahaa käteen ei riitä säästämään koulua. Nyt on TODELLA ARVOISTA kyse, ei mistään muusta. Ja kuvitelkaa, alkuperäinen viesti koko kansalle oli että Vantaan pitää säästää ja siitä syytä käyttökelvoton koulu suljetaan (jota on naurettavaa väittää - tervetuloa pullakahveille täysin toimivaan ja terveeseen kouluun) Se oli lähtökohta viikko sitten!
Kapinalippu

#83 Oma puolue?

29.08.2013 06:27

Kun puolueet eivät halua kuunnella meitä, niin mitä niillä tekee? Perustetaan oma puolue, jossa ohjelmassa on poliittisten johtajien karsinta ja lähikoulujen ylläpitäminen. Sellainen, ihmisläheinen poppoo. Onko kannatusta?
Miia

#84 Aidosti tunnelmallinen kyläkoulu

29.08.2013 11:36

Olen itse käynyt aikoinani Tuomelan ala-asteen. Tietenkään sitä ei saa sulkea. Valitettavan harvassa ovat nykyään pienet, turvalliset kyläkoulut - varsinkin pääkaupunkiseudulla.
Deux ex machina

#85 Kuulin gongin äänen

29.08.2013 18:41

Ehkä me pelastuimme? Hallitus pakottaa pääkaupunkiseudun kahdeksi isoksi kaupungiksi. Ei tässä ainakaan huonommin voi käydä.
Stg Pepper

#86 Ei muuta mitään

29.08.2013 18:44

So, so, soo! Ei muuta mitään. Peli jatkuu niin pitkään kunnes "fat lady sings". Nimiä adressiin ja vetoomuslistoille. Kun Ilkka on "päivin ja öin" haaveillut Tuomelan hävittämisestä, tekee hän sen vaikka viimeisillä voimillaan. Jatkakaa!
Toivottavasti

#87 Kutsukaa alueella asuvat poliitikot ja virkamiehet

30.08.2013 08:15

Tuomelan koululle, miksei muuallakin Vantaalla asuvat. kertokaa... ja antakaa alueen vaikuttaa heihin. Ehkä herätyskellot alkaa soida
kiinteistöjen asiantuntija

#88 Ainutlaatuinen

30.08.2013 08:24

miljöö ja rakennus. Toimiva koulu, ei homeongelmaa, ei vesivuotoja. Mistä löytyy Vantaalta tai muualtakaan yhtä upea, perinteitä omaava harvinainen rakennus, joka toimii hyvin. ja jonka ilmastointia parantamalla ( mikä on normaalia parannusta vanhaan taloon, jota ei ole korjattu aikanaan asianmukaisesti) saadaan oikein hyvä koulu.
Ylpeä Hämisläinen perheenisä

#89 Tuomelan koulun puolesta !

30.08.2013 11:55

Osallistuin marssiin osana uskomattoman hienoa ryhmää - osa tuttuja, osa tuntemattomia. Mukana vilisi niin pienet lapset kuin muutama Tuomelan kansakoulun käynyt isovanhempikin. Hämeenkylästä tekee valloittavan ja upean paikan elää ihmiset, jotka välittävät. Ihmiset, jotka välittävät lapsista, yhteiskuntamme tulevaisuudesta, ja ennen kaikkea perinteistä. Elämässä ratkaisee muukin kuin taloudelliset seikat; historia, perinteet, arvot ja yhteisöllisyys. Jatketaan taistelua Tuomelan koulun puolesta, päät pystyssä ja ylpeinä omasta kylästämme !
Terveen koulun lopetuksesta tulee kuluja, ei säästöjä

#90 Politiikko - älä anna virkamiesten tehdä arvopäätöstä. Yllätä heidät - ota itse asioista selvää.

30.08.2013 13:22

Ihmettelen miten virkamiehet tekevät päätöksiä politiikoiden puolesta. Eikö heidän pitäisi valmistella asiaa objektiivisesti ja ottaa kaikki näkökannat huomioon. Meidän valitsemat politiikot sitten tekevät kaiken tiedon perusteella päätöksen.

Nyt keskustelutilaisuudessa virkamiehet eivät ottaneet mitään uusia näkökantoja huomioon vaan puolustivat omia laskelmiaan sokeasti ja järkähtämättömästi.

Vantaan valtuutetut herätkää - teille on syötetty kolmen virkamiehen toimesta pajunköyttä (ilmeisesti vuoden verraan koska Kalo kehtasi näin tunnustaa tiedotustilaisuudessa) eikä koko totuutta ole lainkaan kerrottu objektiivisesti. Haluatteko Vantaan päättäjät todella tuhota kulttuurimaiseman ilman että siitä säästyy teille Vantaan kassaan mitään säästöä? Haluatteko jäädä historiaan aikakautemme virkamiesten pompottelupalloina?

Jos ette, aloittakaa vaikka tästä kysymyslistasta:
-selvittäkää tarvitseeko koulua todella perusparantaa (ainakaan uskomattoman 5,12 M€ edestä - omien laskelmiemme mukaan riittää täsmäkorjaukset kestävän kehityksen hengessä). Tervetuloa koululle kylään!
-selvittäkää lisääntyykö alueella todella lasten määrä. Huomioikaa Hämeenkylän, Pähkinärinteen, Askiston, Rajatorpan, Hämevaaran kaavoitusalueet. Tässä kannattaa olla todella tarkkana. Vanha väestöennusteen laskentakaava katsoo historiaa ja kaavoitusalueet vain Myyrmäen suuraluetta josta ei siis näe juuri kyseisen Tuomelan koulun ja kaavailtujen siirtokoulujen ympäristön rakennusbuumia.
-selvittäkää itsellenne haluatteko että alakouluikäiset lapset 1. luokasta lähtien kulkevat Vantaalla jatkossa jättimäisiin kouluihin. Koska jos terveestä rakennuksesta halutaan 180 lasta tieten tahtoen ajaa ja ripotella ympäröiviin muihin kouluihin, tästä on kyse - isosta periaatteellisesta arvosta. Mitä kannatat? Jos siis kerran säästöjä ei synny. Alueen asukkaat ovat muuten ryhtyneet keräämään lahjoitusta kunnalle että koulu säilyisi ja kaikille tulisi selväksi että tässä on kyse arvoista - ei lainkaan säästöistä. Kun kaiken ynnää yhteen koulun sulkeminen aiheuttaa kunnalle tavoitekautena 2013-2016 kuluja, ei säästöjä.

Vantaan valtuuston poliitikko, älä anna näiden kolmen virkamiehen tehdä merkittävää arvopäätöstä. Ota itse asioista selvää ja yllätä virkamiehet! Silloin keräät kunniaa ja gloriaa!
Hämeenkylässä kiehuu

#91 Hyvä Hämeenkylä!

31.08.2013 19:04

Asiattomia, puutteellisia ja harhaanjohtavia selvityksiä by Kalo. Poliitikkojen todellakin joskus pitää ihan itse perehtyä asioihin, ei vain uskoa virkamiesten asenteellisesti värittäytyneitä esityksiä. Miksi muuten Kalo sai toimia puheenvuorojen jakajana vaikka hän oli esityksen tekijä? Eikö kokouksessa olisi pitänyt äänestää puheenjohtaja? Kyselee tuore eläkeläinen Hämeenkylästä.
Onkohan oikeasti fiksua päätöstä?

#92 Lukekaa ja miettikää oikeasti ajatuksella

01.09.2013 22:28

Tuomelan koulun lakkauttaminen tulee Vantaan kaupungille erittäin kalliiksi


Vantaan kaupunki on esittänyt säästöohjelman vuosille 2014 - 2016. Säästöohjelman tarkoitus on estää kaupungin joutumista kriisikuntaluokitukseen. Opetustoimelle määrätty säästömäärä on 5 miljoonaa euroa.


Opetusviraston esityksen mukaan säästö saadaan, kun Tuomelan ja Hevoshaan koulut lakkautetaan. Tuomelan koulun osalta viraston esitys on täysin kestämätön Vantaan kaupungin talouden kannalta tarkasteltuna puhumattakaan Tuomelan koulun ja sen alueen kulttuurihistoriallisista arvoista ja lasten oikeudesta turvalliseen koulumatkaan.


Opetusviraston esityksessä Tuomelan koulun lakkauttamisella saataviksi säästöiksi on esitetty 5 miljoonaa euroa korjauskustannuksissa ja noin 500 000 euroa vuotuisissa koulukustannuksissa sisältäen esimerkiksi koulun vuokran. Esitetty 5 miljoonan euron korjauskustannus on epärealistinen ja ylimitoitettu. Koulu on hyväkuntoinen ja toimiva eikä tarvetta laajalle korjausinvestoinnille ole. Aiemmin suunniteltua peruskorjausta on jo siirretty usealla vuodella ja voidaan edelleen siirtää. Toisin sanoen investoinnille laskettu säästö saadaan ilman, että koulua tarvitsee lakkauttaa. Vuosina 2014 ja 2015 kustannusten säästö Tuomelan koulun osalta olisi 0 euroa. Vuokranmaksun ensimmäinen säästö realisoituisi vasta vuoden 2016 toisella puoliskolla. Tavoitejaksolla vuosina 2014 - 2016 Tuomelan koulusta saatava todellinen säästö olisi yhteensä maksimissaan 250 000 euroa.


Tuomelan koulurakennus on suojeltu yleiskaavassa ja Vantaan kaupungin itse määrittelemänä kulttuurihistoriallisesti arvokas. Rakennusta ei voida purkaa. Mikäli Tuomelan koulu lakkautetaan, rakennus jää kaupungille ja siten myös vuokranmaksu. Mahdollisen käyttötarkoituksen muutoksesta kaupungille aiheutuvat kustannukset olisivat varmasti koulun peruskorjauksia suuremmat ja kaupungin säästöohjelmaan viitaten täysin vailla perustetta.


Tuomelan koulun lakkauttaminen tietäisi kaikkien Hämeenkylän ja sen lähialueiden lasten koulumatkan vaihtumista ja pidentymistä. Uudet koulureitit eivät ole lapsille turvallisia kulkea. Monin paikoin ei ole lainkaan jalkakäytäviä, kevyen liikenteen väyliä eikä valaistusta. Kehä III:n kohdalla tulvat sulkevat koulureitin useita kertoja vuodessa. Reittien korjauksista ja uusien kävelyteiden rakentamisesta kaupungille koituvat kustannukset tulevat olemaan huomattavan paljon koulun lakkauttamisesta saatavia säästöjä suuremmat.


Hämeenkylä on Vantaan arvostetuimpia pientaloalueita. Sen houkuttelevuus lapsiperheiden asuinalueena perustuu turvalliseen ja viihtyisään asuinympäristöön ja lähikouluun. Vantaan kaupungin tulisi kehittää aluetta ja koulua yhtenä osana sitä sen sijaan, että alueen vetovoimaisuus tuhotaan. Kaupungin tulisi hyödyntää Hämeenkylän alueella sijaitsevat rakentamattomat maa-alueet ja kaavoittaa ne rivitalo- ja pientaloille. Uusilla alueelle tulevilla hyvätuloisilla veronmaksajilla olisi todellinen ja positiivinen vaikutus kaupungin talouteen. Koulun lakkauttaminen tietäisi alueen vetovoimaisuuden tuhoamista hyvätuloisten nykyisten asukkaiden ja esimerkiksi espoolaisten veronmaksajien keskuudessa.

Koulun lakkauttaminen tietäisi säästöä opetustoimesta yhteensä 250 000 euron vuoden 2016 aikana. Tavoitejaksolle 2014 - 2016 muutettuna säästö opetustoimesta olisi noin 85 000 euroa vuodessa. Tälläkö hinnalla Vantaan kaupunki on valmis tuhoamaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän Tuomelan koulun alueen ja alueen vetovoimaisuuden hyvätuloisten veronmaksajien keskuudessa sekä lasten oikeuden turvalliseen koulumatkaan? Miksi esimerkiksi Marja-Vantaan alueen kehittämiseen käytetään miljoonia euroja ja samalla erittäin laajasti arvostettu Hämeenkylän alue halutaan tuhota?

Urheiluseurojen toiminta on merkittävä osa lasten ja nuorten kasvua tukevaa toimintaa. Urheiluseurojen työ vantaalaisten lasten hyväksi on vapaaehtoista. Liikuntatilaresurssit Vantaalla ovat jo tällä hetkellä riittämättömät. Kouluja lakkauttamalla urheiluseurojen toiminta- ja lasten liikuntamahdollisuuksia heikennetään olennaisesti entisestään. Mikä on tämän kerrannaisvaikutus esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksiin?


Opetusviraston esittämät Tuomelan koulun lakkauttamisesta saatavat säästöt ovat kaupungin kokonaistalouden kannalta kestämättömät. Säästöjen seurauksena koituvat kustannukset kuten rakennuksen käyttötarkoituksen muutos ja teiden korjauskustannukset sekä kerrannaisvaikutukset kaupungin tulojen menetyksien kautta tulevat olemaan huomattavan paljon säästöjä suuremmat. Samalla Vantaan kaupunki vahvistaa profiiliaan pieni- ja keskituloisten ihmisten kaupunkina.

Lähtökohtana esitetyille säästöille on Vantaan kaupungin talouden parantaminen. Opetusviraston esittämä säätöesitys ei tähän vastaa. Kaupungin johto ja valtuusto eivät voi hyväksyä säästösuunnitelmaa, jolla kaupungin taloutta heikennetään, lyhytnäköisesti tuhotaan historiallista kulttuurimiljöötä, poistetaan lasten oikeus turvalliseen koulutiehen ja heikennetään edelleen lasten vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia. Näin suurista koko kaupunkiin ja sen asukkaisiin vaikuttavista kokonaisuuksista ja linjauksista sekä talouteen laajasti vaikuttavista asioista ei voida päättää opetuslautakunnassa. Asia on palautettava valtuuston käsittelyyn.
Yhteisössä on voimaa

#93 Tuomelan koulun Marssi 28.8.2013

02.09.2013 10:18

http://www.youtube.com/watch?v=JGpkqJLBPio&feature=youtu.be

Tämä todistaa, kuin yhteisössä on voimaa, uskomatonta!

Vieras

#94

05.09.2013 08:07

entinen koulun oppilas.
Vantaa menettää meidät jos Tuomela lakkautetaan

#95 Protuomela.fi

07.09.2013 08:15

Surullista että tiiviin kylän lapset ollaan repimässä kolmeen vieraaseen kouluun, tien yhdeltä puolelta Pähkinärinteen reunalle, toiselta puolelta kehä III: yli Askistoon ja yhdestä kulmauksesta Variston toimipisteeseen. Ja perheen sisällä lapset käyvät eri alakoulua... Vuotta aiemmin syntynyt Tuomelassa, vuoden myöhemin syntynyt jossain kolmesta muusta.
Muuttokylä

#96 Re: Elina L-H: tätä ei olis mikään pakko pitää....

09.09.2013 13:34

#81: -

mutta he halusivat. Pitääkös tuo paikkansa, että ei ole pakollista kuulemistarvetta vaan silkkaa hyvyyttään pitivät infotilaisuuden.


Vieras

#97

09.09.2013 14:46

Uskomatonta Vantaan ahneutta!

Vieras

#98

09.09.2013 14:48

Hei sinne päättäjille. Tuomelan kouluhan on jo lähes suojelukohde, ikää on jo niin paljon. Päättäjät hei ! Jospa antaisitte Koulun olla vaikka lepotilassa muutaman vuoden, jos oppilaita ei riitä, koska elämä jatkuu ja lapisia tulee aina lisää, joka vuosi ei yhtä paljon, mutta kuitenkin. Jospa laittaisitte ns. jäitä hattuun ja keskittyisitte muihin tärkeempiin asioihin, koska niitä varmasti riittää ja antaisitte Tuomelan koulun olla rauhassa. t. Sari B
Protuomela.fi sivuilta lisätietoa - kannattaa tsekata

#99 Tuomelassa on 180 lasta

09.09.2013 21:16

Edelliselle kirjoittajalle: Ei lähes, vaan on virallisesti suojeltu. Lapsiakin riittää 180 vuosittain. Jos lisää halutaan, otetaan eskarilaiset sinne niin hämeenkylän tarhaan mahtuu kaikki alueen halukkaat joita nyt ripoteltu pähkiksenkin puolelle.
Emäntä

#100 Metsään menee. Ja rytinällä..

09.09.2013 21:38

Ilkka Kalon slaidit 19.8.: “Yhtenä tavoitteena oli löytää kahden kunnostusta vaativan koulun välimaastosta koulurakentamisen mahdollistava tontti.” Ymmärsinkö, että etsitään tonttia uudelle koululle? Ja rakentamiseen riittää 5 miljoonaa?
Kalo jatkaa: “Myös mahdollisuuksia jakaa tiloja varhaiskasvatuksen kanssa kartoitettiin, mutta ongelmana oli se, että molemmilla oli tilantarpeet ja puutteet samoilla alueilla.” Ymmärsinköhän nyt tätäkään.. Siis onko varhaiskasvatuksella pienet tilat vai paljon lapsia? Jos varhaiskasvatuksen puolella on varttumassa paljon uusia koululaisia, koulujen lakkauttaminen on ihan perusteltua?

Kalo: “ Suurimmat kustannuserät ovat opettajien palkat, vuokrat, ateriat, avustaja.” Jatkuu:“ Koulun perustehtävä = opetus ja kasvun tukeminen.” Hmm… Näkeekö kukaan tässä ristiriitaa? Opettaja - opetus... Mihinkähän tässä tähdätään?
Pähkinärinteen kouluun siirtyisi Tuomelasta noin 80 oppilasta. Se synnyttää kouluun suunnilleen neljää uutta luokkaa. Ymmärtääkseni Pähkinärinteen koulussa ei liiemmälti ole ylimääräisiä luokkahuoneita. Lisäksi oppilasmäärän voi olettaa lisääntyvän, kun Pähkinärinteeseen on suunnitteilla kaksi uutta asuinaluetta. Mikä mahtaa olla tulevaisuuden luokkakoko? Yleisessä keskustelussa on jo nyt oltu huolissaan levottomien ja keskittymisvaikeuksia omaavien lasten määrän lisääntymisestä vuosi vuodelta. Opettajien opetusaika kuluu näiden lasten rauhoittamiseen ja tukemiseen, jolloin ns. kiltit oppilaat saavat opiskella itsenäisesti vähemmällä tuella. Jossain esityksessä tilojen puutteen ratkaisuksi ehdotettiin, että luovutaan “omasta” luokkahuoneesta, eli oppilaat kiertävät päivän aikana luokkahuoneesta toiseen. Esityksessä alaluokat aloittaisivat koulun aamukahdeksalta ja yläluokat lopettaisivat koulun kello 16. Juupa juu, sehän vasta onkin rauhoittavaa. Luokkakokoja kasvattamalla tai “luokattomuudellako” turvataan koulun perustehtävä: opetus ja kasvun tukeminen? Tämäkö on opetustoimen tulevaisuuden kuva Länsi-Vantaalla?

Onko kaupunkisuunnittelussa nyt huomioitu että Vantaalla väkimäärä, myös koululaisten määrä, lisääntyy koko ajan? Selväähän on, että oppilasmäärät vaihtelevat vuosien (vuosikymmenten) aikana alueittain, koska väestörakenne elää koko ajan. Se miltä alueelta milloinkin oppilaita ohjataan mihin kouluun on tietysti selvä asia. Se ei kuitenkaan vähennä koulujen tarvetta.

Tärkeä huomio on myös lasten ja nuorten, miksi ei aikuistenkin, harrastustoiminnan tukeminen. Harrastustilat ovat jo muutenkin “kortilla”. Koulut ovat harrastuspaikkoina luontevia, koska ovat keskeisellä sijainnilla ja turvallisen matkan päässä, sekä lapsille/nuorille tuttuja ja turvallisia paikkoja. Seuroillekin koulujen ilta-/viikonloppuvuokra on kohtuullinen. Eikös ne niin mene, että kun nuorilla on mielekästä puuhaa, ne pysyvät poissa pahanteosta? Luulisi Vantaan päättäjien haluavan tukea alueen monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja edistää siten nuorten hyvinvointia. Ja kaiken kruunaavana tietysti Tuomelan/Hämeenkylän kaunis ja historiallinen miljöö. Se on osa meidän länsivantaalaisten identiteettiämme. Ja jotain mitä ylpeänä esitellä. Historia on tärkeä säilyttää ja aina parempi, jos sen voi pitää “elossa”.

Nyt on taas aika herättää arvokeskustelua! Eikö tänä kustannustehokkuuden aikakautena pidetä tärkeänä mitään muuta kuin euroilla mitattua toiminnan tehostamista? Onhan tästä näennäisestä kustannustehokkuudesta jo nähty mihin tämä säästäminen johtaa. Aina kun tehdään säästöjä ihmisten hyvinvoinnista, mennään suohon ja syvälle. Siirryttäisiinkö jo hei ihan oikeasti Tulevaisuuden suunnitteluun ja unohdetaan kokonaan nämä tällaiset kahden vuoden “pikavipit” ? Ei mokata Vantaalla!