Lisää rahaa nuorisotoimintaan

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Lisää rahaa nuorisotoimintaan.

Jukka Puurula
Kerava

#1 Rahat on loppu ja tyhjä pää?!?

03.10.2008 09:10

Kummallista, ettei nuorisoasiainkeskuksen johto ole kommentoinut tätä määrarahojen ja resurssien asteittaista hiipumista viime vuosina mitenkään? Valtakunnallnen trendi nuorisotyöresursseissa on ollut laskeva jo ainakin kymmenen vuotta. Henkilöstön määrä on vähentynyt kunnallisessa nuorisotyössä tällä vuosituhannella jo 15%. Nuorisotyöhön käytettävät määrärahat ovat pysyneet 90- luvun tasolla. Tämä Wallinin paketti ei riitä edes indeksikorotuksena. Millä muulla alalla otettaisiin tälläiset toimenpiteet vastaan ilman meteliä?

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2008/09/wallin_nuorisobudjetista.html?lang=fi

Mielenkiintoista luettavaa nuo opetusministeriön julkaisut. Eikös tuossa ole maininta mm. työpajatoiminnan tukemisesta. Käsittääkseni nuorisoasiainkeskus sulki juuri elokuussa viimeiseinkin työpajansa. Mitä tässä kaupungissa oikein tapahtuu? Kuka näistä päätöksistä vastaa???
Pia Parkkonen
Adressin tekijä

#2 Outoa strategiaa

03.10.2008 11:47

Helsingin vuoden 2009 talousarvioesityksen tiivistelmässä kerrotaan nuorisotoimen kehittämisalueen olevan monimedian nuorisotyön välineenä.

"Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa internetissä, hankkivat palveluita mobiililaitteilla ja solmivat kontakteja sähköisten verkkojen avulla. Näihin haasteisiin nuorisoasiankeskus pyrkii vuoden 2009-2011 taloussuunnitelmalla vastaamaan toimimalla enemmän nuorten kanssa internetissä sijaitsevissa tietopalveluissa, keskustelufoorumeissa ja vuorovaikutteisissa kysymys ja vastaus-palveluissa sekä keskustelemaan nuorison kanssa verkkonuorisotalossa ( Habbo Hotel)."

Nuorisoasiankeskuksen kehittämistyön strategia verkon suhteen on ainakin halpaa, kun ei tule tilakustannuksia. Se miten verkkotyö tavoittaa nuoret, näyttääkin olevan suuri haaste, sillä ei näköjään tiedetä edes että "nuorisotalo Habbo Hotellin" käyttäjäryhmä koostuu 7-10 vuotiaista.
seppo körkkö
ivalo

#3 Elämää on ympäri maata...

04.10.2008 11:59

Kiintoisa keskustelu alkamassa... Näyttää painottuvan Hesaan, joten lienee paikallaan muistuttaa, että nuorisotyötä tehdään Nuorgamista Hankoon. Itse asia on kyllä tärkeä: miksi ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön panostaminen pysyvällä tavalla on niin hankalaa? Erilaiset hankerahoitukset ovat ok, mutta mitä sitten tapahtuu, kun rahahanat sulkeutuvat? Miksi tarvitaan Myyrmanni-Jokela-Kauhajoki tragedioita iltapäivälehtilööppeineen, jotta asiasta saadaan aikaan edes kunnon keskustelua? Miksi tapahtumista ei opita? Opetusministeriö myönsi Kauhajoen kunnalle nuorisotyön tehostamiseen merkittävän summan ja erittäin hyvä niin. Karmea on kuitenkin hinta mm. sille, että nuorisotalo voidaan pitää auki joka päivä. Kiintoisa on myös kysymys mieltymyksestä panostaa verkkopohjaiseen nuorisotyöhön. Itse ainakin joudun kysymään sitä halutaanko ainakaan ns. "syrjäisillä" seuduilla verkkonuorisotalostella. En ole siitä täysin vakuuttunut. Luulen että nuoret mielummin haluavat nähdä nuorisotilan livenä. niin ja sen nuorisotyöntekijän läsnäolevana myötäelävänä kuuntelijana, ei etä-virtuaalikeskustelijana. Verkkotyöskentelyyn liittyy sekin, että demokratiasta puhuminen on kyllä kyseenalaista niin kauan kun on paikkoja, joista yhteydet puuttuvat tai ne toimiessaan ovat hitaammat ja kalliimmat käyttää kuin kasvukeskuksissa.
Pia Parkkonen
Adressin tekijä

#4 Kysymys on koko Suomen nuorisotoiminnasta

06.10.2008 21:27

"Lisää rahaa nuorisotoimintaan" on projekti, joka koskee nuorisotyötä koko maassa, ei vaan muutamaa musiikkinuorisotaloa Helsingissä.

Ympäri Suomea on tullut tietoa siitä, miten nuorisotoiminnan rahat ovat jääneet lama-ajan tasolle, taloja lopetetaan ja toiminta supistuu vuosi vuodelta. Nyt ei ole enää varaa säästää nuorisotoimen kustannuksissa missään.

Nyt Helsingistä käsin on lähtenyt suurempi "pyörä pyörimään" ja näin saadaan päättäjät kuulemaan myös koko maata.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Rock-konkarit+nauhoittivat+nuorisotalon+studion+pelastamiseksi/1135239985928

Biisi julkaistaan ja jaetaan radioasemille virallisesti 14.10, eli se tulee kuulumaan joka ikisestä tuutista taatusti sen jälkeen.

Luultavasti biisiä kuunnellaan myös muuallakin maailmassa, sillä kun Ville Valo ja HIM:n tuottaja Hiili Hiilesmaa ovat olleet puikoissa, eikä biisi tule koskaan kaupalliseen levitykseen, niin kiinnostus on varmasti kova.

Tulossa on siis myös video levitykseen YouTuben kautta.

Levittäkää tietoa ja sanaa adressista, jokainen nimi on tärkeä!

http://www.adressit.com/lisaarahaanuorisotoimeen
Henry Björklid
Länsi-Turunmaa

#5 Homma ei ole edistynyt sitten 1960-luvun

11.10.2008 21:37

Edelleen yhteiskunnalla on kiinteistöjä joita se myy tai purkaa.
Koskaan ei ole sopivia tiloja nuorisolle. Näin oli jo 60-luvulla Linjoilla, Helsingissä ja niin on myös nykyään Paraisilla missä nyt asun.

Lyhyesti:
- Keräsimme joulukuussa 2006 noin 120 tietokonejärjestelmää, käytöstä poistettuja tietokoneita ja tarkoitus oli rakentaa keskimäärin neljästä vanhasta yksi 'uusi' ja antaa se sille nuorelle joka on mukana rakentamassa.
- Laittaa koneisiin Linux-pohjaisia juttuja ja opiskella yhdessä näitä.
Olemme myös kehittäneet ilmaista kielenopetusohjelmaa jossa klikatessasi jotain kuvaa kuulet sanan tai lauseen äännettynä jne.

Laitan tähän pienen otteen siitä miten kaikki alkoi. En voi laittaa tähän koko tarinaa, se on viidessä osassa ja jatkuu edelleen ja toisaalta ymmärsin ettei täällä saa mainostaa sivujaan, joten laitan tähän vain s-postiosoitteen josta sitten saat kaikki tiedot, näet kuvat jne.:

"Voidaanko ihmisille joilla ei ole tietokonetta, järjestää sellainen? Vastaus: Kyllä voidaan! Myös Sinun paikkakunnallasi.

Voidaanko heille myös järjestää ohjelmat ja alkukoulutus jos heiltä puuttuu tieto sen käytöstä? Vastaus: Kyllä voidaan!

Voidaanko tämä estää? Vastaus: Toivottavasti ei!

Kuinka kaikki alkoi Paraisilla vuonna 2006:

Meitä oli muutama kaveri joiden työnä oli tietokoneiden romuttaminen työttömien työpajalla. Nimenomaan kaupungin käytössä olevien koneiden romuuttaminen. Pidimme työtämme aika turhauttavana.

Romuttaa toimivia koneita? Onko siinä mitään järkeä?

Kovalevyt voidaan luotettavasti tyhjentää, joten se ei voinut olla ongelma. Sitäpaitsi emme tarvinneet kovalevyjä, niitä oli omatkin nurkat täynnä.

Kysyimme voimmeko ottaa toimivia osia niistä koneista jotka tulevat kouluista ja kirjastoista, eli joita ei ole koskaan käytetty mihinkään luottamukselliseen työhön, rakentaa niistä uusia koneita (omalla ajallamme) ja sitten lahjoittaa ne esimerkiksi nuorille, työttömille tai vanhuksille?

Vastaus oli ehdoton EI!

Tämä kuulemma koska ”Kaupungin virkamies oli määrännyt näin!”

Kysyimme kuka tämä virkamies voisi olla, jolloin vastattiin: ”Sitä ei kerrota!”

[Sanottakoon tässä heti kärkeen että kyseiset ”johtavat” henkilöt eivät enää ole työpajalla töissä. Lähtivät kun poliisi alkoi tutkia heidän toimiaan petos-nimikkeellä, eli ”hyödynsivät” työttömien rahoja noin 10.000 € edestä. Nykyään asiat on paremmin, eikä työttömiä kyykytetä jotta saataisiin nostettua jonkun omaa egoa.]

Tämä oli siis lähtökohta.

Uusi idea muotoutui

Noin 6 kuukautta myöhemmin, marraskuussa 2006, tapasin nämä samat kaverit joiden kanssa olin työskennellyt työpajalla. Kukaan meistä ei enää työskennellyt siellä, joskin minut oli valittu yhdistyksen hallitukseen.

Meillä virisi ajatus siitä että voimmehan kerätä yksityisiltä tietokoneita, kertoa heille mitä haluamme tehdä, koota niistä suhteellisen nopeat koneet ja lahjoittaa ne joulun jälkeen vähävaraisille, diakonien ja sosiaaliviranomaisten kautta.

Ideana olisi että mukaan otettaisiin kaikki ne nuoret joita kiinnostaisi auttaa, tietokoneen rakentaminen, ilmaisohjelmien opettelu, kotisivujen teko jne. Siis eräänlainen ”tietokone-partiolaisliike”, jos sen näin voi kuvata."

_________________________________

Jos haluat lukea jatkoa, saa minuun yhteyttä kirjoittamalla allaolevaan osoitteeseen. Etsimme aktiivisesti yhteistyökumppaneita pitkin Suomea. Juttu on huomattavasti laajempi kuin mitä ylläolevasta otteesta selviää:
Oma.Saaristo@gmail.comYhteistyöterveisin,

Henry Björklid


Pia Parkkonen
Adressin tekijä

#6 Save Nuta: "Rock'n'Roll High School" julkaistu!

16.10.2008 12:30

http://www.tivoli.fi/savenuta/SAVENUTA%20ANAMORPH%20MASTER.mov

Tietoja Save Nuta

Munkkiniemen nuorisotalo on toiminut ansiokkaasti rock'n'roll-yläasteena jo melkein 20 vuotta. 1992 talolle avattiin korkealuokkainen demostudio, jossa nuoret bändit pääsivät ensi kertaa työskentelemään ammattilaisolosuhteissa. Sana MD-studiosta levisi kulovalkean tavoin ja siellä valmistui parhaimmillaan 150 demoa vuodessa. Jotkut demoäänitykset ovat päätyneet menestyslevyille asti. Esimerkkeinä mainittakoon HIM, Don Huonot, Lordi, Von Hertzen Brothers, Lemonator, Egorippi ja Zen Cafe. MD-studion tarkkaamossa ovat myös työskennelleet monet maamme kuuluisimmista ääniammattilaisista kuten Hiili Hiilesmaa ja Mikko Karmila.

SAVE NUTA -projekti käynnistyi vauhdilla, kun munkkiniemiläistynyt Ville Valo kuuli nuorisotalon sulku-uhasta. Valo kokosi vanhat kaverinsa kokoon ja levytti MD-Studiossa version Ramonesin Rock'N'Roll High School -kappaleesta yhdessä iltapäivässä. Solisteiksi pyydettiin kahden Munkkiniemessä työskennelleen nuoren bändin laulajat - Wrecking Queensin Nöpsy ja Stunning Gunsin Tommi Kumén. Kaiken kruunasi The Ramones -yhtyeen rumpalin, Tommy Ramonen raflaava johdanto kappaleeseen.

"Me tehdään sitä mitä me osataan. Olisi kaikkein siisteintä, että me annettaisiin tämä biisi Stadille lahjaksi ja homma jatkuisi", Valo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Allekirjoita vetoomuksemme Munkan NuTan säilyttämiseksi: http://www.adressit.com/munkkiniemennuorisotaloaeisaalakkauttaa

Allekirjoita vetoomus rahojen lisäämisestä nuorisotoimintaan: http://www.adressit.com/lisaarahaanuorisotoimeen

Virallinen osallistujalista:

Rummut: Antti Lehtinen (Scandinavian Music Group)
Basso: Ville Valo (HIM)
Kitara: Joel Melasniemi (Scandinavian Music Group)
Kitara: Markus Nordenstreng (The Latebirds)
Urut: Burton (HIM)

Liidivokaalit: Nöpsy (Wrecking Queens) ja Tommi Kumén (Stunning Guns)

Kööri:
Lasse Kurki (Lemonator)
Janne Joutsenniemi (SubUrban Tribe, Stone)
John McGregor
Markus Nordenstreng
Jukka Puurula (Don Huonot)
Samuli Putro (Zen Cafe)
Tommi Kumén
Teemu Kumén
Nöpsy
Cisse Diamond

Erikoisvieras: Tommy Ramone (The Ramones)

Pullavastaava: Ville Valo
Teepoika: Markus Nordenstreng
Äänitys: J-P Cavonius, Jukka Puurula
Miksaus: Mikko Karmila
Hengessä mukana: Hiili Hiilesmaa
Masterointi: Svante Forsbäck (Chartmakers)
Erityiskiitokset Munkkiniemen nuorisotalon ja Hattutehtaan henkilökunnalle.
Pia Parkkonen
Adressin tekijä

#7 Helsingin nuorisotoiminta on kriisissä.

19.10.2008 09:36

Helsingin Kaupunginhallitus, valtuustoryhmät ja valtuuston puheenjohtajisto, sekä nuorisolautakunta ovat saaneet alla olevan vetoomuksen nuorisotoiminnan määrärahojen lisäämiseksi.

**************************************************************
Arvoisat Kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsenet.

Helsingin nuorisotoiminta on kriisissä.

Helsingin kaupungin nuorisotoimen budjetti on jäänyt polkemaan paikoilleen laman jälkeiselle tasolle suhteessa kunnan muihin palvelumuotoihin ja muiden kaupunkien, mm. Espoon, vastaaviin nuorisomäärärahoihin.

Nuorisotyön jo olemassa olevat perustoiminnot ovat ns. kustannustehokkuuden ja tulosvastuullisuuden vaatimusten nimissä uhattuina. Lakkautettavien listalla ovat mm. suositut Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalot. Toimintoja on tarkoitus siirtää Sörnäisten toimintakeskukseen, vaikka tulevan toiminnan sisältö ja tilojen resurssit eivät ole vielä selvät. Onko virkamiesten puolella priorisoitu oikein?

Kaupungin oman rahoituksen ohessa nuorisotyötä tuetaan myös ulkoapäin, kuten tiedätte. Valtio nosti nuorisotyön määrärahojaan vuoden 2009 budjetissa 11 prosentilla eli 5 miljoonalla. Rahoilla tuetaan nuorisotyöhankkeita ja palvelurakenteiden kehittämistä sekä työpajatoimintaa. Hankerahat ovat korvamerkittyjä, eli niillä ei voi tukea jo vakiintunutta nuorisotalotoimintaa.
Nuorisotoimintaa rakennetaan ja kehitetään tällä hetkellä kuin taloa, johon tulee lisäsiipiä hankkeiden muodossa, mutta sokkelia eli perustoimintaa puretaan samanaikaisesti.

Mitä Helsingissä on tehty viime vuosien tukirahoilla?

Erinomaisia määräaikaisia yhteistyöhankkeita on toki luotu, mutta palvelurakenteiden kehittämistyö on näkynyt lähinnä hallinnon paisumisena. Nuorisotyöpajatoimintaa Helsinki on tukenut mm. sulkemalla Munkkiniemen moottoripajan, jonka tilat seisovat nyt varusteineen tyhjinä.

Missä ovat nuorisotoimen pidemmän aikavälin visiot? Nuorisoasiainkeskuksen toiminta- ja tilastrategia vuosille 2007-2012 tiivistyy avauskappaleeseen:

"Selvitetään, voidaanko joistain tiloista luopumalla ja korvaamalla ne pienemmillä tiloilla tai muilla nuorisopalveluilla tuottaa säästöä, jota käytetään toimintakeskus–tyyppisten nuorisotalojen kehittämiseen."

Nuorisotyöstä tehtyjen monien tutkimusten mukaan pitkäjänteinen ja vakaa nuorisotyö kantaa parasta hedelmää. Laaja nuorisotaloverkko tuttuine nuoriso-ohjaajineen tavoittaa parhaiten herkässä kasvuvaiheessa olevat nuoret. Toimintakeskukset ovat toki tervetullut lisä nuorisotaloverkostoon.

Uusin Nuorisobarometri, jossa selvitettiin suomalaisnuorten arvoja ja asenteita, julkaistiin 14.10.2008. Sen mukaan nuoret ovat tyytyväisimpiä nuorisotyöntekijöihin ja nuorisotiloihin, retkiin, leireihin ja tapahtumiin. Tyytymättömyyttä on eniten liittyen verkkonuorisotyöhön ja nuorten vaikutusmahdollisuuksiin. Valitettavasti viime vuosina nuorten toiveiden toteuttaminen ja kehittäminen on resurssien supistusten vuoksi muuttunut lähes mahdottomaksi.

Joitakin vuosia sitten voitiin vielä järjestää esim. teatterileirejä ym., joita nuorisotyöntekijöiden mukaan toivotaan vieläkin paljon. Nyt ei ole mahdollista edes järjestää nuorisotaloissa yhteisöllisyyttä lisääviä pientapahtumia kuten "kisastudioita".

Nuorisotyöntekijöiden määrä on vähentynyt ja nuorisotaloja suljettu samaan aikaan, kun nuorten pahoinvointi ja huostaanotot ovat lisääntyneet. Vuonna 2008 huostaanottoja oli jopa kolmanneksen enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Helsingin kaupungin kustannukset yhdestä huostaanotetusta lapsesta ovat 300 eur/vrk, joten ei ole vaikea laskea ennaltaehkäisevän nuorisotyön kannattavuutta.

Nuorisotyöntekijät ovat moniosaajia, jotka voisivat yhdessä sosiaalitoimen kanssa tehdä yhteistyötä esim. jalkautumalla kaduilla vellovien nuorten pariin, ohjata heidät mielekkääseen toimintaan ja pelastaa näin monia syrjäytymisuhan alla olevia nuoria. Näin on aikoinaan toimittukin, mutta nykyisillä määrärahoilla tämä nuorisotyön muoto on mahdottomuus.

Nuorisoon kohdistuneet viime aikojen traagiset tapahtumat ovat kääntäneet katseet jo maailmaltakin kohti meitä suomalaisia, jotka olemme entuudestaan tunnettuja suurista itsemurhaluvuistamme. Nyt viimeistään on Helsingin kaupungin toimittava konkreettisesti nuorten aseman parantamiseksi ja tuettava nuorisotoimintaa riittävillä määrärahoilla perustoimintojen ylläpitämiseksi ja nuorisotyön kehittämiseksi.

"Lisää rahaa nuorisotoimintaan" - liikkeessä on mukana jo tuhansia ihmisiä, jotka ovat allekirjoittaneet adressit:

http://www.adressit.com/lisaarahaanuorisotoimeen
http://www.adressit.com/allekirjoitukset/munkkiniemennuorisotaloaeisaalakkauttaa/
http://www.adressit.com/harjunnuorisotaloaeisaalakkauttaa

Lisäksi maailmalla tunnettu HIM-yhtyeen keulakuva Ville Valo on ottanut asian omakseen ja 16.10.2008 on julkaistu Munkkiniemen ja Harjun nuorisotalojen säilyttämistä puolustava, sekä nuorisotoimen määrärahojen lisäämistä tukeva single ja video "Rock'n'Roll High School". Siinä on mukana Suomen huippumuusikoita ja päätähtinä ovat tietysti nuoret. Singlen introssa on tervehdys Helsingin kaupungille maailmankuululta muusikkolengenda Tommy Ramonelta (The Ramones).

Single tulee soimaan radioasemilla ja leviämään useiden linkkien mm. Youtuben ja MySpacen kautta ympäri maailmaa. Ensimmäisen julkisuuteen lasketun linkin suosio ruuhkautti serverin niin, että se ei enää kestänyt. http://www.tivoli.fi/savenuta/SAVENUTA%20ANAMORPH%20MASTER.mov

Senaatintorilla järjestetään 5.11.2008 klo 17-19.00 ohjelmallinen mielenilmaisutilaisuus nuorisotoimen määrärahojen lisäämiseksi. Tilaisuudessa esiintyy tämän päivän nuorisotalojen nuoria sekä entisiä kasvatteja, nykyisiä tähtiluokan artisteja.
Ilmoittautuneita tapahtumaan on jo yli 500 yksin Facebook-yhteisöjen kautta.

Hyvät Kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsenet, pyydämme teitä vakavasti huomiomaan tulevassa Helsingin kaupungin talousarviossa nuorison hyvinvoinnin ja sen tukemisen.

Helsingissä 16.10.2008

"Lisää rahaa nuorisotoimeen"- kansanliikkeen puolesta

Pia Parkkonen

pia.parkkonen@welho.com
puh. 040 848 6062