Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #11320 Re: Re: Re: Re: Re: HERÄTYS!

24.04.2013 19:11

#11314: taku - Re: Re: Re: Re: HERÄTYS!

Kyllä tiede lähtee siitä, että oliot, joiden ei ajatella olevan vain havaitsijan korvien välissä, pitää pystyä havaitsemaan jollain muullakin tavoin. Pelkkä aistinvaraisuus ei siis riitä. Tämä tuottaa ongelmia esimerkiksi väittelylle uskonnollisten kokemusten luonteesta, koska niissä ollaan "kuulopuheiden" varassa.

 

En myöskään edes yrittänyt erottaa uskontoa ideologiasta. Ideologia, joka perustuu todelliseen tietoon perustumattomiin olettamiin tai tiedon äärimmäiseen pelkistämiseen siten, että se lakkaa kuvaamasta kokonaisuutta järkevästi, voidaan rinnastaa uskontoon. Myös tällaisen ääri-ideologian kannattajat käyttäytyvät yksilöinä ja ryhmänä monesti samaan tapaan kuin ääriuskovaiset. Tällaisen ideologian ja uskonnon välinen ero lienee siinä, että uskonnossa ajatellaan olevan se maaginen/yliluonnollinen elementti, josta edellisessä viestissä puhuin.

Ideologia voi myös muodostua mielekkäästi maailmaa kuvaavan ajattelun ja sen pohjalta syntyvän etiikan varaan. Tällöin se poikkeaa selkeästi uskonnosta, koska se käyttää tietoa maailmasta kriittisesti ja ainakin suhteellisen arvovapaasti. Esimerkiksi tällaisesta voitaisiin ajatella vaikkapa Amnestyn tai Punaisen Ristin ideologiat.