Pakkoruotsi pois koulutuksista

Sebastian Söderholm
Helsinki

/ #66 Arvoisat lukijat

09.02.2008 12:55

Olen nyt lukenut läpi jokaikisen kommentin tässäkin keskustelussa, enkä voi muuta kuin huokaista.

Ensinnäkin, niin ymmärrän turhautumisen, mikäli on todellakin niin laiska ja asennevammainen, ettei jaksa/halua opetella uutta kieltä. Jokainen tehköön oman päätöksensä. Mutta veikkaisin että useammat jotka ovat kirjoittaneet tänne "ruotsi Ruotsiin, Suomi on suomalaisille" , ovat itse asiassa vielä koulussa ja "joutuvat" opiskelemaan tätä niinkin vaikeaa kieltä.

Olisikohan aika katsoa peiliin? Luonnollisesti kaikilla, jotka ruotsia joutuvat opiskelemaan, ei tule olemaan hyötyä ruotsista, ja sehän on sanomattakin selvää. Ja harvemmin rekkaa ajaessa, taikka lattioita mopatessa tarvitaankaan kielitaitoa. Sekin on sanomattakin selvää (enkä pahaa tarkoita rekkakuskeille, enkä siivoojille). Mutta fakta on kuitenkin se, että kielten opiskelu koulussa ei tulisi nähdä taakkana vaan etuna. On kouluissakin muita turhia aineita, mutta ei niistä valiteta läheskään yhtä paljon. Kielet eivät olleet ikinä minunkaan paras lajini ja myönnän, että välillä otti päähän, mutta jokaisen tulisi taistella kielten kanssa, sillä jossakin vaiheessa niistä on hyötyä, varsinkin, jos ei halua istua kotoisassa itäsuomessa, missä ruotsia ei ikinä puhuta.

Vielä lopetuksen sanoina voisin muistuttaa, että tänä päivänä melkein jokaiseen työhön otetaan ennemmin kieliä taitava henkilö, mikäli muuten kaksi tasaista hakijaa. Lisäksi valtion viroissakin on huima etu, mikäli osaa kieliä.

On myöskin vain ajan kysymys, milloin Suomessa asuu enemmän suomen-venäläisiä, kuin suomen-ruotsalaisia, joten kaikki voi miettiä kumpia on parempi. Siihen en ota kantaa...

kiitos