Maahanmuuttajien tuet

KÄYRÄTORVI

/ #2146 Re: Jokaiselle pitäisi riittää oma maa

29.12.2013 11:49

#2138: - Jokaiselle pitäisi riittää oma maa

KANNATTAA LUKEA JA MIETTIÄ; JOS KYKENEE.

HS
28.12.2013 14:31
Kirsti Karttunen

Juhana Vartiainen: Suomen talous tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen mukaan Suomen julkistalouden kestävyyden kannalta työllisyysastetta tulisi nostaa työikäisen väestön maahanmuuton keinoin. Vartiaisen mukaan tämä palvelisi muutoinkin talouskasvua.

Vertailukohteeksi VATT:n ylijohtaja nostaa Ruotsin.

Vartiaisen mukaan naapurimaassa on myös huolehdittu työllisyysasteesta sekä työikäisen väestön kasvusta Suomea kaukokatseisemmin.

"Niinpä työikäinen väestö, työvoima ja työllisyys jatkavat Ruotsissa kasvuaan vuosina 2014-2015. Työttömyysaste on toki samaa vajaan 8 prosentin luokkaa kuin meillä, mutta Ruotsin työtunnit ja työllisyys kasvavat – toisin kuin meillä."

Vartiainen arvelee, että maahanmuuttoon epäluuloisesti suhtautuvia suomalaisia saattaa yllättää tieto siitä, että 45 prosenttia Ruotsin työvoiman kasvusta on maahanmuuttajien työllisyyden kasvua.

Vartiainen toteaa, että maahanmuuttajien työllisyysaste jää toki edelleen jälkeen kantaväestöstä. Hänen mukaansa Ruotsin suurempi maahanmuuttajavirta on kuitenkin ilman muuta yksi maan talouteen kasvuvoimaa tuova tekijä.

Vartiainen arvelee, että samat tekijät voivat selittää myös Ruotsin korkeampaa investointiastetta.

Koska Suomen työvoima supistuu, ei Vartiaisen mukaan ole yllättävää, että myös investoinnit supistuvat.

"Minäkin olen tavannut pienten ja keskisuurten yritysten johtajia, jotka kertovat lopettavansa tuotannon Suomessa kun täällä ei enää löydy tekijöitä." "Globaalin talouden yritykset eivät ala Helsingin Sanomien etusivulla mainostaa "työvoimapulaansa" tai odottaa, että viranomaiset ja ammattiliitot vihdoin suostuvat myöntämään maahanmuuton "tarpeen". Ne siirtävät tyynesti tuotantonsa Baltiaan tai Kiinaan tai minne vain muualle", Vartiainen kirjoittaa blogissaan