Kielletään ilotulitteiden myynti yksityishenkilöille

sivusta-ajattelija
Vieras

/ #126 ilman meluilotuliTUSKIA

02.01.2014 13:40

Jo on aikakin  räjäyttää tämä sananmukaisesti mieletön ruudinkäryinen traditio.

Vietin uuden vuoden Berliinissä muurin murruttua 89/90. Pelkäsin kuollakseni kuin sodassa, varsinkin metrokäytävillä väijyvien ja parvekkeilta satavien paukkujen alla. Siitä lähtien olisin kieltänyt tuon päälle  räjähtävän meluilon, joka voi tuoda elämän pituisen surun sokeuden tai muun vamman seurauksena. Berliiniläinen ystäväni kertoi nyt uuden vuoden yönä, ettei Neu-Kölnissä Berliinissä uskalla ulos lainkaan, koska arabit leikkivät kadulla mölytulitussotaa. Helsingissä palaa lastentarha.

Tulitteiden räjähteet kääritään Kiinassa lasten pikku kätösin kuin karkit. Täällä nuo ruutikääröjen askartelu aiheuttaa kaiken muun tuhon lisäksi myös lintujen massakuolemia. Ilo on niistä siis todella kaukana niin siellä kuin täälläkin ja hyvin yksipuolista.

Totaalikielto olisi siis ympäristöteko monessakin mielessä, mutta jo tulitteiden myynnin täyskielto yksityisille olisi valtava edistysaskel. Lisää "ilon" uhreja emme enää kaipaa. Silmän ilolle silmä on liian korkea hinta tuosta lyhyestä ilosta.

Jotta en näyttäisi totaaliselta ilonpilaajalta voisin visualistina ehkä jotenkin hyväksyä kompromissina kollektiivisen, luovasti suunnitellun, valvotusti toteutetun ja ajallisesti rajatun ilotulituksen, jos sitä ei maksettaisi verovaroin, vaan niiden kustannuksella, jotka haluavat räjäyttää rahansa taivaan tuuliin ilomölytulitustililtä. Tulitteista syntyvän melu - ja ilmansaasteiden sekä lintujen joukkokuolemien vuoksi sekin olisi kyllä vähintäänkin arveluttavaa.

Aitoa iloa ja hyötyä nuo miljoonat tuottaisivat taatusti monin verroin enemmän lahjoitettuna jatkuvassa puutteessa elävien ILOTILILLE, josta päätyisivät mahdollisesti kotimaisten työllistävien tuotteiden ostovoimaksi Kiinan räjähdeteollisuuden tukemisen sijaan.

Vanhaa menoa kaipaavat voisivat katsella tallenteita ilotulituksista tuutin täydeltä milloin vain, mölyllä tai ilman.
Ilman meluilotuliTUSKIA onnellinen uusi vuosi voisi alkaa kaikille, jos aloittaisimme sen vaihteeksi vaikka yhteisestä hiljaisuudesta nauttien.
Silence is golden... hiljaisuuden ilo ...uusien vuosien uusi trendi?

Näkisin tässä luovan haasteeen kehittää uusia ihmislapsi/vanhus/eläin- ja luontoystävällisiä moderneja traditiota hengenvaarallisten tilalle.
Lontoossa oli jo nyt moniaistillinen tapahtuma tuoksuvine saippuakuplineen ja maukkaine lumihiutaleineen, kuitenkin vielä saasteisen räiskeen varjossa. Lisää aistejamme ja ajatuksiamme avartavia elämyksiä.


...näitä nähden aatellen...

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…