IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #2470 Sähkönkulutus jälleen huipussaan

28.01.2014 10:51


Suomen sähköntuotanto on enimmillään noin 11 500 megawattituntia mitattuna keskituntiteholla. Muutama vuosi sitten Suomessa mitattiin kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys joka oli likimain 15 000 megawattia.

Tänä vuonna on jo mitattu sähkönkulutuksessa yli 14 000 megawatin kulutus. Tällöin tarvitaan ulkomailta tuotua sähköä noin 2 500 megawattia. Viron ja Suomen välille on rakennettu uusi siirtoyhteys EstLink2, joka on parhaillaan koekäyttövaiheessa. Virosta ostettava sähkö on tuotettu palavan kiven voimaloissa, joiden päästöt ovat valtavan suuret verrattuna Suomen kotimaisten polttoaineiden käytöstä johtuviin päästöihin.

Suomen yhdistetyt sähkön- ja lämmöntuotantolaitokset, jotka suurimmalta osin varsinkin sisämaassa olevat, käyttävät turvetta ja puuta polttoaineenaan. Näissä laitoksissa päästään parhaimmillaan reilusti yli 90 prosentin hyötysuhteeseen. Se on maailmanennätysluokkaa. Samalla saadaan kaupunkien ja erilaisten yhdyskuntien kaukolämmöntarve tyydytettyä. Ohessa vielä teollisuuden tarvitsemaa prosessihöyryä. Ydinvoimaa tai esim. tuulivoimaa ei voida hyödyntää kaukolämmöksi.

Suomen käyttämästä kaikesta energiasta/energiatuotteista tuodaan ulkomailta yli 70 prosenttia. Tuo suhde on vääristynyt yhä pahempaan suuntaan vuosikymmenten saatossa. Kotimaisuutta on pakko lisätä nopealla tahdilla. Turvetta ja puuta riittää kotimaassamme tähän tarkoitukseen.