Pro Porvoon pienkeittiöt

Maija Aatelo
Adressin tekijä

/ #30 Re: Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

12.02.2014 13:04

#24: Joku, joka on lukenut sen selvityksen - Re: Re: Faktojen tarkistusta kiitos!

Pitäisi olla aika selvää, että pienkeittiöitä kannattava adressi kertoo niiden eduista. Sen allekirjoittaminen on täysin vapaaehtoista. Keskuskeittiötä kannattavat voivat halutessaan perustaa oman adressin.

Selvityksen luvut ovat faktoja. Mutta ovatko ne kaikki myös totta? Ne perustuvat arvioihin, jotka voivat osoittautua vääriksi tai oikeiksi. Selvityksen sivulla 24 alkava kappale 2.6. Swot analyysi on keskeinen. Siinä on varauma, jolla poistetaan selvityksen tekijöiden vastuu ja annetaan avoin valtakirja kustannusten nousulle. Keskuskeittiömallin uhat ovat samat kuin aluekeittiömallissa + pari muuta. Aluekeittiömallin uhat -kohdan kaksi viimeistä lausetta:

toiminnan muutoksesta aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioiminen on vaikeaa

todellinen vaikutus kustannuksiin voidaan laskea vasta kun toiminta on vakiintunut

Minusta Porvooseen ei tarvita lisää toimintoja, joihin sitoutudaan pitkäksi aikaa, mutta kustannuksia ei tiedetä ennalta eikä pystytä hallitsemaan.

 

Monet vastavalmistuvat kokit varmaan pyrkivät gourmet-ravintoloihin. Myös moni viulunsoittaja halajaa maailmanmainetta ja kuuluisuutta, mutta harva lopulta yltää edes ensiviulistiksi orkesteriin. Perheelliset suosivat useimmiten säännöllistä päivätyötä, jos sellaista on tarjolla. Haluaako nykynuori aikuisena ruoan lämmittäjäksi ja siivoojaksi? Sellaista työtäkö Porvoo tarjoaa asukkailleen startegian sivulla 7:

Samalla kaupungin maine ja työnantajakuva nousevat keskeisiksi tekijöiksi kilpailussa osaavasta työvoimasta.

Ehkä tyytyväisiä porvoolaisia ja tänne muuttajia olisi enemmän, jos koulujen keittiöt kilvoittelisivat paremmuudesta. Jos emännät, kokit ja keittäjät voisivat vaihtaa toimipistettä, esim. kiertää päiväkodista kouluun, sairaalaan tai palvelutaloon. Tai voisivat tehdä lyhennettyä päivää jossain pienessä keittiössä omien lasten ollessa pieniä. Ehkä useampi lukiolainen söisi kouluruokaa (nyt alle 70%), jos keittiöstä leviäisi vastapaistetun leivän tuoksu ja oman koulun emännän tuntisi? Jos perunat tulisivat suoraan naapurin luomupellosta?

Halvin ratkaisu ei välttämättä olekaan halvin, kun kaikki faktat otetaan huomioon.