Sodankylän lääkäripäivystyspalvelua ei saa heikentää


Vieras

/ #48

21.02.2014 10:06

Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat jo nyt suuret Sodankylässä ja tämän myötä tulevat nousemaan aivan varmasti. Sairaanhoitopiirille maksetaan/maksettiin kalliisti tästä ensihoidon uudistuksesta. Sitäkin olisi vielä syytä hivenen tarkastella tarkemmin. Aslakin lääkärin apu ei kelpaa, olisiko valtuutettujen kannattanut tästä pitää kovempaa ääntä ja vaatia sairaanhoitopiiri yhteistyöhön Aslakin kanssa, nyt siitä lääkäristä olisi apua!! Voitas hoitaa osittain erikoissairaanhoidon piiriin kuuluvia potilaita, kun eikös siellä Aslakissa ole myös niitä erikoislääkäreitäkin?
Helppo ratkaisu on viedä päivystys muualle, mutta eikö nyt kuitenkin olisi syytä miettiä kaikkia vaihtoehtoja, joita omassa kunnassa on käytössä?? Eikös LK:ssa ollut vasta juttu, että ei sitä ollakaan neuvoteltu Aslakin kanssa, vaikka niin oli kuulemma väitetty!
Edellinen työryhmäkin oli sellainen, jossa istu lähes kaikki ne ihmiset, jotka alunperinkin olivat päivystystä pois siirtämässä! Ei muuta kuin asia vielä kertaalleen pöydälle ja todelliset vaihtoehdot otettava tarkasteluun ja kustannukset kaikista vaihtoehdoista, nyt on kyse ihmisten perusturvallisuudesta! Mikä ihmeen hoppu tällä asialla on?
Ymmärrän, että säästöjä on saatava ja ymmärrän lääkäreiden työtaakan, jos niitä lääkäreitä ei ole. Tällä hetkellä ainakin johtavan lääkärin hakuilmoitukseen on kirjattu, että kunnassa on 8 lääkärin virkaa, joista kaikki virat täynnä, lukuun ottamatta tuota johtavan lääkärin virkaa! Ei kai niitä ennenkään ollut enempää ja hyvin hommat hoitui! Toki, meidän kuntalaisten on mietittävä, mikä on päivystys, kaikkia vaivoja ei voi siellä hoidattaa, mutta johonkin se on mentävä, kun vastaanotoille ei saada aikaa.
Eli mielestäni kaikki resurssit tulisi tarkastella, käytetäänkö niitä oikeasti tehokkaasti, mitä nämä erilaiset vaihtoehdot tulisivat maksamaan, mitä niistä saataisiin irti jne. ja sitten, jos todellakin se Rovaniemellä meno on halvin ja kustannustehokkain vaihtoehto niin ei kait siinä sitten mikään muu auta kuin siirtää se päivystys! Mutta nyt jäitä hattuun ja tarkastellaan rauhassa tilannetta ja eri vaihtoehtoja! Ranua ja Posio eivät voi olla meille mitään malleja, siellä on ihan erilainen elinkeinorakenne, väestömäärä, pinta-ala jne.
Ja mitä vuotsolaisiin ja lokkalaisiin tulee, on hyvä, että heille on suotu mahdollisuus käyttää tarvittaessa inarin terveyskeskusta, matkako sieltä on jo muutenkin pitkä, mutta heillä on samanlainen oikeus käydä myös omassa terveyskeskuksessa! Nyt ei todellakaan kannata unohtaa sitä, että vasta huudettiin isoon ääneen, että Vuotsoa ja Lokkaa ei liitetä Inariin, siinä Sodankylä häviää muutakin kuin asukkaat! Ei pidä ajaa tätä päivystys asiaa kuin käärmettä pyssyyn ja samalla unohtaa jo mitä aiemmin päätettiin ja mistä päätettiin pitää kiinni!!
Nyt päättäjät malttia ihan oikeasti tähän hommaan, lyökää virkamiehille jarrua nyt, ei meillä ole tämän asian kanssa niin kiire...