TSJ:n ja Rouskiksen fuusiolle EI

Matti Varajärvi

/ #9 Ilkka Juvan tämän päivän SSS lehdessä olleeseen kirjoitukseen lyhyt kommentti.

14.03.2014 11:28

Muutama huomio:
- Edullisempia jätteenkäsittelyhintoja tulevaisuudessa ei ole luvattu, kuten Juva väittää. Fuusion avulla voisimme sen sijaan hillitä hintojen kasvua, joka on väistämättä edessä. Mitä enemmän jätettä käsitellään laitosmaisesti sitä kalliimpaa jätehuollosta tulee. Kunta/jätelaitos ostaa käsittelypalvelun jätteenkäsittelyä tekeviltä yrityksiltä. Kuntalaiset maksavat palvelun kiinteistökohtaisissa jätemaksuissa. Ympäristön kannalta lisääntyvä kierrätys on hyvä asia. Lainsäädäntökin edellyttää kierrätyksen lisäämistä. Asumisen jätehuollossa suurin kierrätys tapahtuu jo kodeissa, kun jätteen lajitellaan lajin mukaan ja viedään esim. hyötyjätepisteisiin.

- Fuusion myötä jätteenkäsittelyn painopiste ei siirry automaattisesti Turkuun. Meneillään on Lounaisen Suomen Hankintarenkaan kilpailutus, jossa jätelaitokset kilpailuttavat sekajätteen hyödyntämisen yhdessä. TSJ:n ja Rouskiksen lisäksi yhteishankintaa tekee neljä muuta jätelaitosta. Tarjouskilpailu ratkaisee tuloksen ja sen, missä alueen sekajätteet tulevaisuudessa hyödynnetään. Kun suurempi jätemäärä on yhdessä kerätty yhteen, odotetaan saatavan edullisempi hinta kuin niin, että jokainen kilpailuttaisi pienen määrän jätettä erikseen.

- TSJ:n ja Rouskiksen yhdyskuntajätteen porttimaksuissa on 2 euron ero/tonni. Rouskiksen sekalainen yhdyskuntajäte 165 €/tonni (+ alv 24 %). TSJ:n polttokelpoinen jäte 167,25 €/tonni (+ alv 24 %). TSJ:n kaatopaikkajätteen hintaa (219,50 €/tonni) ei voi käyttää vertailussa, koska TSJ:lle kaatopaikalle ei ole enää muutamaan vuoteen juurikaan otettu yhdyskuntajätettä; määrä enää noin 5 % jätteiden kokonaismäärästä.

- Jos fuusio tehtäisiin, miksi jätteenkäsittelyn tulovirrat kääntyisivät Turkuun? Fuusion myötä syntyy yhtiö, jonka omistavat tasavertaisesti sekä TSJ:n osakaskunnat että Rouskiksen osa

- Fuusion jälkeenkin Salossa on työpaikkoja. Korvenmäki säilyy toimipisteenä.

- Todella mielenkiintoinen lause ”Ja tuskinpa TSJ jatkossa säilyttäisi EDES nykyistä määrää työpaikkoja sivuyksikkö-Rouskiksessa.” Tähän asti Rouskiksessa on aina ollut aivan liikaa väkeä.

- Fuusioitunut uusi Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on 18 kunnan yhteisesti omistama jäteyhtiö, jossa Salolla on suurin omistusosuus heti Turun jälkeen. Eiköhän vaikutusvaltaa jää edelleen.

Kunnallisen jäteyhtiön perustehtävä on tuottaa kuntalaisille lainsäädännön vaatimat jätehuoltopalvelut mahdollisimman edullisesti. Tähän fuusiolla pyritään.