Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #927

22.03.2014 10:06

Energia 21.3.2014, 19:30


Suomen riippuvuus ulkomaisesta sähköstä on järkyttävä - se taas näkyy hinnassa








[Kuva: Fingrid]


Aluehintaerot Pohjolan sähkömarkkinalla revähtivät taas poskettoman suuriksi. Maksajia ovat suomalaiset. Suomen ja Ruotsin välinen tasasähköyhteys Fennoskan 2 irtosi verkosta täydestä 800 MW tuonnista Suomeen torstai-iltana.


Yhteys on edelleenkin pois käytöstä. Vian tarkempi paikannus jatkuu Fingridin ja Svenska Kraftnätin yhteistyönä.


Fingrid on hankkinut tuontia korvaavaa sähköä käynnistämällä omistamiaan kaasuturbiineita, tekemällä erikoissäätöjä säätömarkkinoilta ja hankkimalla sähköä kahdenvälisillä sopimuksilla suomalaisilta markkinaosapuolilta ja Venäjältä.


Ja kalliiksi tulee. Huomenna saunapäivänä Nord Poolin pörssisähkön päivähinta on hieman yli 80 prosenttia kalliimpaa kuin ruotsalaisilla, 41,88 euroa megawattitunti. Kalleimmat tunnit ovat kello 17-19 välillä, kun sähkönhinta kohoaa lähes 68 euroon megawattitunnilta. Ruotsalaisen hinta vaihtelee silloin samaan aikaan 24-25 eurossa.


Ja pitää muistaa, että hinnoissa on kyse verottomista tukkusähkön hinnoista.


Satojen miljoonien tulonsiirto

Suomen riippuvuus ulkomaisesta sähköstä on korvia huutavaa. Fennoskan 2:n viat ovat käyneet suomalaisilla tosi kalliiksi. Esimerkiksi vuonna 2012 pelkästään siirtoyhteyksien vikaantumisista aiheutui sähkönkäyttäjille yli 250 miljoonan euron menetykset ja suomalaiset sähkönkäyttäjät maksavat sähkön tukkumarkkinan toiminnan puutteet", totesi Paikallisvoima ry:n puheenjohtaja Juha Lindholmviime vuonna.


Vuosi 2013 ei ole asiassa paljon parempi, sillä esimerkiksi viime kesänä suomalaiset maksoivat sähköstään pitkiä aikoja 30-60 prosenttia Ruotsia ja Norjaa enemmän.


Suomen riittämättömät siirtoyhteydet takaavat sen, että Suomi tulee jatkossakin muodostamaan useasti sähkössä oman hinta-alueensa, joka pääsääntöisesti tarkoittaa muuta Pohjolaa kalliimpaa aluetta.


Hintaheilahteluihin auttaisi vain sekä paremmat siirtoyhteydet että vakaampi ja ennen kaikkea suurempi oma sähköntuotanto.


Lähde: Talouselämä