Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #949 Kopioitu maaseudun tulevaisuudesta 31.3.2014

03.04.2014 06:36

Hallitus oudon hiljaa energiaomavaraisuudesta

Keskustelu Euroopan parlamentin vaalien alla rönsyilee helposti asioihin, joilla ei ole mitään yhteyttä parlamenttityöhön. Toukokuun vaaleissa ratkaistaan ennen muuta suomalaisen ruuan ja alueidemme kehityksen tulevaisuus sekä metsien käyttömahdollisuuksien kautta kotimaisen energian näkymät.

Kaikkien näiden merkitys meille on ratkaisevan suuri. Eniten minua ihmetyttää silti, ettei Suomen hallitus ole kiinnostunut metsistä ja energiakysymyksistä.

Julkisen talouden kestävyysvaje hallitsee oikeutetusti kansallista poliittista keskustelua. Se olisi kuitenkin nopeasti ratkaistavissa panostamalla kotimaiseen energiaan.

Alkuvuoden aikana julkistettiin professorityöryhmän laskelmat, joiden mukaan Suomen energiavaihtotase on reilusti miinuksella. Käytännössä maksamme yli kahdeksan miljardia euroa Suomen ulkopuolelle energiasta, jonka voisimme saada omasta maasta ja luoda kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Energiaomavaraisuus on kotimaisten ratkaisujen lisäksi riippuvainen myös EU:n harjoittamasta politiikasta. EU:ssa on ajettava läpi poliittinen periaate, jonka mukaan jäsenmailla on oikeus energiaomavaraisuuteen.

Ukrainan kriisin myötä olemme havahtuneet uudelleen siihen tosiasiaan, että Eurooppa on energian osalta erittäin riippuvainen unionin ulkopuolisista maista ja ennen muuta Venäjästä.

Energiaomavaraisuuden kehittäminen olisi koko unionin etu, Suomelle se on mielestäni suoranainen elinehto.

Ajankohtaisin energiakysymys EU-tasolla on vuoteen 2030 yltävät ilmasto- ja energiatavoitteet, joista Suomessa on vallinnut asian tärkeyteen suhteutettuna suoranainen radiohiljaisuus.

Komissio julkisti oman esityksenä tavoitteista jo tammikuussa. Komission esitykseen kuului luopuminen maakohtaisesti sitovista uusiutuvan energian tavoitteista, joihin koko suomalaisen bioenergian mahdollisuudet käytännössä nojaavat.

Suomen hallitus ei kuitenkaan kuulunut niiden maiden joukkoon, jotka allekirjoittivat komissiolle vetoomuksen maakohtaisesti sitovien tavoitteiden puolesta. Tämä oli erittäin hämmentävä linjanveto, jonka hallitus teki täydessä hiljaisuudessa yksin ilman eduskuntaa.

Kokoomus väittää olevansa kaikkien työtä ja kasvua luovien ratkaisujen takana. Tässä kysymyksessä he viittaavat kintaalla miljardiluokan kasvumahdollisuudelle.

Vihreät kantaa juhlapuheissa huolta ilmastopolitiikasta, mutta hallituksessa puolue on sitoutunut Suomen energiataseen heikentämiseen suosimalla mahdollisimman saastuttavaa kivihiiltä.

Uusiutuvan energian sivuuttaminen avaa oven päästöttömälle ydinvoimalle, jonka edistämiseen vihreät on ilmeisesti sitoutunut valtapoliittisista syistä. SDP:n riveistä mielipiteitä ei jostain syystä juuri ole edes esitetty.

Mikäli maakohtaisesti sitovista tavoitteista luovutaan, eri puolella Suomea vireillä olevat uusiutuvan energian hankkeet vaarantuvat, koska yritykset tekevät suurinvestointeja ainoastaan pitkäjänteisissä yhteiskuntaoloissa.

Maailman energiaraaka-ainemarkkinoilla hintavaihtelut ovat merkittäviä ja arvaamattomia. Siksi ja ennen kaikkea suomalaisten työpaikkojen luomisen nimissä joka rintamalla pitää keskittyä omien energiavarantojemme, myös ympäristövaikutuksiaan merkittävästi petranneen turpeen, hyödyntämiseen.

Energiaomavaraisuuden pitäisi olla politiikan tavoite numero yksi.


Elsi Katainen

kansanedustaja (kesk.)

eurovaaliehdokas

Kuvat

Energiaomavaraisuuden pitäisi olla politiikan tavoite numero yksi, Elsi Katainen huomauttaa. Markku Vuorikari