STOP Ortelan koulun lakkautukselle!

Altti Salomäki

/ #63 Re: Re: Re: Re: Re: Salomäen Altti!

21.05.2014 07:42

#57: Minna - Re: Re: Re: Re: Salomäen Altti!

Hei Minna (ja muut),

Maanantaina valtuuston iltakoulu ja eilen lautakunta keskustelivat tästä aiheesta hyvin pitkät istunnot. Näkemykset ovat olleet hyvin yhteneviä. Henki on ollut hyvä eikä minkäänlaista vastakkainasettelua tässä asiassa ole syntynyt. Eri vaihtoehtojen vaikutukset on haluttu selvittää ja saada niistä tarvittavat tiedot. Sitä mukaa, kun tiedot ovat täsmentyneet, ovat päättäjät muodostaneet mielipiteensä jo hyvin pitkälle.

Lautakunnan jäsenet kertoivat omat näkemyksensä julki jo sunnuntain Hämeen Sanomissa. Meillä on ollut eniten tietoa ja näkemyksiä asiasta, jos verrataan esimerkiksi valtuutettuihin, koska me keskitymme vain tähän yhteen osa-alueeseen. Eilisen lautakunnan kokouksen edetessä pidimme ryhmäkokoukset välissä ja totesimme, että lautakunnalla on jo nyt yhteinen näkemys siitä, miten kokonaisuus haluttaisiin toteuttaa.

Kuten Hämeen Sanomissa tänään kerrottiin, lautakunta laati vaihtoehtojen rinnalle neljännen valmisteltavan vaihtoehdon. Siinä nykyiset koulut korjataan ja niissä jatkuisi alakoulutoiminta. Nummelle tulee yhtenäiskoulu, kuitenkin huomattavasti pienempänä kuin vaihtoehdossa yksi on ajateltu. Kaurialan yläkoulu korjataan ja sitä tarvittaessa laajennetaan hieman. Sen sijaan Lyseon yläkoulu lopetetaan ja oppilaaksiottoalueet muokataan uusiksi siten, että yläkoulut ovat jatkossa HYK, Kauriala, Ahvenisto ja Nummen uusi yhtenäiskoulu.

Lisäksi valmistelua laajennetaan siten, että koulukiinteistöjen korjauksia suunniteltaessa otetaan huomioon esiopetuksen, sote-palveluiden ja kasvua tukevien palveluiden sijoittaminen koulukiinteistöjen yhteyteen. Tilojen monikäyttöisyydellä voidaan paremmin varautua tulevaisuuden tarpeisiin ja kehittää kaupungin strategiaa vastaavalla tavalla koulukeskuksia.

Tämä esitys on se, mitä me lautakunnan päättäjät haluamme. Esitys on lautakunnan yhteinen. Kokousteknisistä syistä muutosesityksestä äänestettiin äänin 10 puolesta, 0 vastaan, 1 jäsen poissa, ja minulla oli kunnia esitellä esitys lautakunnan puolesta.

Olen yrittänyt tuoda täällä ja muuallakin esiin, että päätökset tässä asiassa eivät ole täysin arvovalintoja tai mielipideasioita vaan koulujen korjaus vaatii suunnitelman, joka voidaan viedä läpi halutussa ajassa. Tätä tarkoitin myös HäSan haastattelun kommentilla että mielipiteet eivät korjaa kouluja.

Lautakunnan nelosvaihtoehto tulee nyt osaksi valmistelutyötä muiden vaihtoehtojen rinnalle ja virkamiehet keräävät siitäkin päätöksentekoa tukevat tiedot, kuten miten oppilaaksiottoalueet muuttuvat, millä aikataululla korjaukset voidaan tehdä ja etenkin lapsivaikutusten arvioinnin kaikkien neljän vaihtoehdon osalta. Sen jälkeen tiedämme, onko tämä meidän mielipiteemme sellainen, joka voisi korjata koulut. Toivottavasti on, koska se vastaa omaa mielipidettäni täysin.

Maanantain mielenosoitus oli hienosti järjestetty ja siitä kiitos kaikista kouluista mukanaolleille. Se vahvisti mielikuvan siitä, että koulut ovat lähiyhteisöllisyyden kannalta olennaisen tärkeitä aikana, jossa hirveän paljon vastaavia yhteisiä asioita ei enää ole.

Altti

altti@outlook.com