STOP Ortelan koulun lakkautukselle!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista STOP Ortelan koulun lakkautukselle!.


Anonyymi

#1

09.05.2014 14:13

Mikä tätä kaupunkia vaivaa?

Vieras

#2

09.05.2014 14:28

Ei missään nimessä saa lopettaa ihanaa ortelan koulua. ei mitään suurkouluja, niissä lapset jäävät vaan jalkoihin
Heini Kuula

#3 Ortelan lopettaminen tunteeton teko!

09.05.2014 15:43

Olen itse aloittanut koulutieni ihanassa, pienessä, turvallisessa Ortelassa 30 vuotta sitten. Esikoiseni lopetti kutosluokan samaisessa talossa vuosi sitten keväällä, ja olen elellyt siinä uskossa että kuopukseni saa astella ekalle Ortelantielle 3 vuoden päästä. Olen syvän tyrmistyneisyyden vallassa ja täynnä pyhää raivoa. Save Ortela !!

Vieras

#4 Koulua ei missään nimessä saa lopettaa!!!

09.05.2014 16:07

Olen ollut perustamassa Ortelaan vanhempainyhdistystä. Hankimme silloin ensiksi, puuttuvat keinut.Niistä varmasti ollut paljon iloa.
Jotkut ehkä muistavat kilpailun Ortelan omasta logosta, joka pääsi verkkapukuihin, jonka tilasivat kaikki. Oi niitä aikoja....

Jo silloinkin oltiin ainakin kerran parrikadeilla taistelemassa koulun säilymisen puolesta, JA TAAS. Eikö H:linnan kaupunki jo opi??

Ihmisläheinen koulu, ei mikään laitos.
Kaikilla hyviä muistoja varmasti, ei hometta ei mitään pahaa......
Pirkko Fagerlund
TODELLA pettynyt!

#5 Hämeenlinnako lapsiystävällinen kaupunki???

09.05.2014 16:16

Tämän kaupungin touhu on aivan käsittämätöntä! Tahdon tietää paljonko pikkukoulujen lopetukset tuovat kaupungille todellista säästöä! Itselläni kokemusta lapsuudessa vastaavasta tilanteesta, jossa siirryin pienestä yhteisöllisestä koulusta monen sadan oppilaan kouluun. Sain osakseni koulukiusausta ja arvosanani ujona lapsena laskivat kuin lehmän häntä. Kiinnostaisi myös kovasti tietää miksi tilaajajohtaja Markku Rimpelällä on niin kova kiire tuhota kaikinpuolin loistavasti toimiva ja ilman sisäilmaongelmia oleva yhteisöllinen Ortelan alakoulu? Eikö tässä markkinatalouden sokaisemassa kaupungissa ole muita yhtä arvokkaita tontteja? Jokainen voisi omalla kohdallaan miettiä itsensä seitsemänvuotiaaksi ekaluokkalaiseksi aloittamassa koulutaivaltaan 800 oppilaan laitoksessa. Ei muuten naurata.

Vieras

#6

09.05.2014 16:52

Oma poikani on käynyt ala-asteen ortelan koulussa ja sai erinomaista opetusta siellä. Koulukiusaamisen suhteen siellä oli nolla toleranssi joten jokainen pieni koululainen sai turvallisesti opiskella. Pieni koulu ja pienet ryhmät myös edes auttavat pieniä oppilata koulutien alussa oppimaan koulun säännöt toisin kun isossa koulussa missä kaikki on pelottavaa ja suurta pienelle ihmiselle. Toivon että adressi auttaa siinä että ortelan koulu säilytetään pikku oppilaille tulevaisuudessakin.
Haloo Hämeenlinna

#7 Tyytyväinen

09.05.2014 17:54

Pieni ihana koulu, terve rakennus ilman hometta.Huippu opettajat, hyvin toimiva vanhempainyhdistys, hyvä ja turvallinen sijainti, monipuolista yhteistyötä alueella toimivan päiväkodin kanssa- lasten koulupolku helppo ja toimiva yhteistyön ansiosta. Pienen koulun puolesta on hyvä taistella, koska laatu on varmasti kiitettävää!
Satu Nieminen
Adressin tekijä

#8

09.05.2014 19:05

Mahtavasti tämä saanut ihmisiä liikkeelle,kiitos! Jatketaan vielä!
Vieras

#9

09.05.2014 19:13

Eikö koulun iällä ole väliä, yli 100 vuotias, eikö se ole jo jonkun suojelun arvoinen? Tuomela on nuorempi ja silti suojeltu. Ortela on harvoja terveitä kouluja Hml:ssa ja silti ollaan ensimmäisenä nopealla aikataululla lopettamassa, miksi? Onko kaupungin päättäjien intresseissä saada koulu tyhjäksi, rakennukset nurin ja myydä tontti kalliilla eteenpäin? Tulevaisuudessa suuressa koulukompleksissa taatusti lapset voivat huonosti, tukitoimia tarvitaan lisää, apua tarvitsevat hukkuvat valtavaan massaan. Ahneudellakin luulisi päättäjillä olevan joku raja!

Vieras

#10

09.05.2014 19:36

Tuli mieleen, että jos tulee tarve keksiä väliaikaisia tiloja muiden koulujen korjaamisen ajaksi, Hätäkeskuksen uusi, tilava rakennus on tyhjillään. Sinne mahtuu monta oppilasta evakkoon! Ei tarvitse ainakaan tilojen puutoksella kaupungin perustella koulujen yhdistämispakkoa... Heini Kuulalla kun on sana hallussa, tule ihmeessä 3.6. Ruununmyllynkoululle, siellä on jonkunsortin keskustelutilaisuus kaupungin ja asukkaiden kesken. Toki muutkin sinne kertomaan mielipiteensä!
hyvää ilmaa

#11 oikeasti

09.05.2014 20:16

.Hätäkeskuksen tilat myös käyttöön siihen Ortelan koulun ja Kutalntiellä olevan päiväkodin viereen hyvä ajatus ja uudet terveet sekä vanhat terveet tilat vierekkäin ! Bussikuljetus yhteisesti kaupungin toiselta puolelta toiselle näille koululaisille!
Jouni Simula

#12

10.05.2014 08:20

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimii henkilö nimeltä Iisakki Kiemunki. Hän kertoi, että valtuustokäsittely asialle on aikaisintaan syyskuussa, mutta todennäköisesti lokakuussa.

Facebookissa on saitti:

Tuki Ortelan koulun jatkamiselle

Käykää tykkäämässä, niin saamme siitä hyvän keskustelukanavan kesän ajaksi.
-Entinen oppilas itsekin-

#13 Ei Ortelaa saa lopettaa!

10.05.2014 08:56


http://www.hameenlinna.fi/pages/197640/Koulu%20324_1.jpg
Ihana, sympaattinen opinahjo, jota ei missään nimessä saa ajaa alas!!!
Vieras

#14 Pieni koulu joutaa mennä

10.05.2014 10:36

Pieni koulu jossa on pienet piirit. Se johti omana opiskeluaikanani tiettyihin ongelmiin. Silloin ei kiusaamiseen puututtu mitenkään ellei se käynyt fyysisesti liian rajuksi. Yleensä tyydyttiin katsomaan muualle ja toteamaan että "Mutta kohtahan se yläaste alkaa muualla". Ainakaan syrjäytetyiksi tulleiden koululaisten asemaa ei pyritty silloin parantamaan, vaan puhutteluja järjestettiin jos jokin yksittäinen tapaus (lippalakki varastettiin tms.) vaati sitä, puuttumatta ongelman ytimeen. Uskoisin näiden ongelmien olevan vielä voimissaan koska yksi luokka/vuosiaste johtaa siihen ettei ongelmatapauksessa ole mahdollista vaihtaa edes luokkaa, vaan koululainen joutuu kärvistelemään tilanteen kanssa yksin ilman mahdollisuutta löytää uusia mukavampia kavereita.

Vieras

#15

10.05.2014 15:07

Oman ala-asteeni olen Ortelassa aikoinaan käynyt. Ikävältä tuntuu näin vanhan koulun lopettaminen.
mummeli

#16 Otsikko EI Ortelan koulua saa lopettaa

10.05.2014 16:32

Ortelan koulu on mukava pieni koulu ala-aste ikäisille.
Jotain perinteistä on myös säilytettävä.
Kerrankin koulu, jossa ei ole sisäilma ongelmia.
Päivähoitoonkin on yli 300lapsen jono!

#17 Ei pelkästään koulut vaan myöskin päiväkodit

10.05.2014 17:22

Hämeenlinnan kaupunki on kuin uppoava laiva. Vähän väliä ilmenee että yhdessä jos toisessakin tulevaisuuden tekijöiden päivittäisissä "oleilu" paikoissa ilmenee sisäilmaongelmia jne. Lapsia sijoitellaan ympäri kylää ja järjestetään kalliita bussi-kuljetuksia tämän mahdollistamiseksi. Eihän se ole pienille ihmisille hyväksi että kasvuympäristö muuttuu vähän väliä. Kaupungin rahat käytetään mieluusti kaikkeen muuhun kuin turvaamaan sitä Lasten Hyvää Päivää, jota täällä Hämeenlinnassa on niin mainostettu.

Häpeä, Hämeenlinnan kaupunki!

#18 Ortela säilytettävä koulukäytössä!!!

10.05.2014 18:35

Järkyttävää lukea ja kuulla pienen, upean, elinvoimaisen, idyllisen koulun mahdollisesta lopettamisesta! Oma lapseni pääsi opiskelemaan ekalle luokalle juuri Ortelaan, josta olimme ikionnellisia! Opettajat ovat loistavia ammattilaisia, samoin rehtori ja myös henkilökunta tuntee lapset. Rakennus on ihana, kaunis, todellakin säilyttämisen arvoinen! Pienessä koulussa on turvallinen olo pikkuisella koululaisella, ja kun kaikki tuntee toisensa, myös pian tartutaan epäkohtiinkin. Lisäksi Ortela kuuluu Kiva koulu-järjestelmään, joka omalta osaltaan auttaa koulukiusaamiseen puuttumiseen nopealla aikataululla. Oma pieni ekaluokkalaiseni olisi tuntenut suurta turvattomuutta suuressa, monen sadan oppilaan koulussa.. Toivottavasti tätä päätöstä ei ole jo "nuijittu" valmiiksi etukäteen, vaan todellakin asiaan voimme vielä vaikuttaa!Ongelmat kasvavat, kun koulun koko kasvaa, silloin sitä sitten todella tarvitaankin näitä erityisosaajia/opettajia, joiden tarpeella mm. nyt tätäkin päätöstä(?) perustellaan. Sehän on selvä, että kun laitos suurenee, ongelmat suurenevat myös! Pelastetaan Ortela!!! <3


Vieras

#19

10.05.2014 22:40

Miksi ihmeessä lakkautettaisiin hyvin toimiva lähikoulu?

Vieras

#20

11.05.2014 08:36

Rimpelä ja Karrimaa ovat epäpätevyytensä todistaneet. Esimerkillistä ammattitaidottomuutta.
Altti Salomäki

#21 Kouluverkkouudistuksesta

11.05.2014 16:25

Pidän Hämeenlinnan kouluverkkouudistuksesta noussutta keskustelua erittäin hyvänä asiana. Olen lasten ja nuorten lautakunnan jäsenenä päättämässä asian valmistelun jatkamisesta.

Ennen varsinaista päätöksentekoa kaupunki järjestää kuulemistilaisuuksia, jotka on suunnattu eri kaupunginosien asukkaille. Koska muutokset herättävät kysymyksiä ja ymmärrettävää vastustusta toivon, että keskustelu on avointa ja että taustalla olevat vaikuttimet ja syyt ymmärretään yhtä lailla.

Hämeenlinnan kantakaupungissa sijaitsevat koulurakennukset ovat erittäin huonossa kunnossa ja niissä on sisäilmaongelmia aivan muutamaa rakennusta lukuun ottamatta. Perusparannusinvestointeja on viivytelty jo liian kauan. Nummen alakoulun ja Jukolan päiväkodin tilat ovat tästä konkreettisin esimerkki. Niitä ei edes voida korjata.

Riski sille, että vastaavia suunnittelemattomia tilojen käyttökieltoja tulee lähiaikoina lisää, on erittäin suuri. Istuva lautakunta ja kaupunginhallitus ovat pyytäneet kattavaa selvitystä lautakunnan alaisten toimintojen tilojen ongelmista. Kartoitus on ollut laaja ja olemme erityisesti edellyttäneet kokonaiskuvan selvittämistä, jotta koko kouluverkkoa koskevat päätökset voidaan tehdä kerralla ja korjaukset saada käyntiin.

Tällä on samalla ollut kommentoijan #17 toteama seuraus. Lapsia on siirretty väistötiloihin ja korjausten suunnittelu ja toteutus eri kohteissa aloitettu heti.

Kyseessä on valtava investointi, lähes 50 miljoonaa euroa eli kaksi kertaa niin paljon kuin kaupungin kaikki investoinnit vuodessa ovat. Sulkemisia ei tehdä siksi, että niillä säästettäisiin rahaa, kuten kommentoija #5 epäili. Tonttien ja rakennusten uusiokäytölläkin on enemmän merkitystä kaupunkikuvan kannalta kuin myyntiarvon. Maa-alueiden hinta on esimerkiksi lautakunnan vastuualueen vuosibudjetista vain muutamia prosentteja ja nekin kertasummat realisoituisivat vasta vuosien päästä, jos jotakin myydään.

Kaikkein olennaisin päätöksentekoa ohjaava tekijä on koko kantakaupungin valtavan korjaushankkeen käytännön läpivienti. Aina, kun jotakin korjataan, tarvitaan lapsille väistötilat. Yhden koulun korjaamiseen menee suunnittelutyö mukaan lukien kahdesta kolmeen vuotta, joista vähintään puolet ajasta menee väistötiloissa.

Väistötilojen puutteen takia kaikkia kouluja ei voida korjata yhtä aikaa. Nykytiloilla voidaan korjata vain koulu kerrallaan. Seurauksena on, että hanke venyy kokonaisuuten niin pitkälle, että voidaan olla käytännössä varmoja riskin realisoitumisesta, että jokin korjauksia odottava koulu joutuu kesken kaiken käyttökieltoon. Mitään varmuutta ei ole siitä, että nyt esillä olevalla mallillakaan riski voitaisiin eliminoida.

Tämä on pääsyy, miksi Nummen koulua ja Tuomelaa ollaan kasvattamassa. Oppilaita voidaan siirrellä tilojen välillä ja toteuttaa tarvittavat korjaukset siinä aikataulussa kun ne tarvitaan. Seurauksena hankkeen lopuksi on enemmän tilaa kuin tarvitaan, ja osasta rakennuksia on siksi korjaamisen sijaan esitetty luovuttavan. Päätöksiä ei ole tehty ja kuten totesin niin päättäjätkin luovat omia näkemyksiään ja tulevat käymään keskusteluja opettajien, rehtorien ja vanhempainyhdistysten kanssa.

Ideologista syytä rakentaa suuria yksiköitä ei ole. Investoinnin kokonaiskustannus on riskivara mukaan lukien käytännössä sama, suljettiin yksiköitä tai ei. Täällä esitetty ajatus hälytyskeskuksen tiloista ei valitettavasti ole toteutuskelpoinen. Koulukäyttöön tarvitaan koulurakennus. Edes Myllymäen kampuksen rakennuksia ei uskota voitavan suoraan käyttää peruskoulujen väistötiloina. Pikemminkin ratkaisu on hyödyntää siirrettäviä parakkikouluja osana väistötilatarvetta. Koko kantakaupungin tarvetta ei niillä kuitenkaan voida kattaa, koska ne ovat käyttökustannuksiltaan erittäin kalliita.

En kirjoita tätä tekstiä puolustaakseni esitystä. Yritän suhtautua siihen mahdollisimman neutraalisti ja objektiivisesti. Kerron oman mielipiteeni siitä, kun sen aika on. Tarkoitukseni on nostaa asiat esille, jotta pystymme käymään keskustelua yhdessä tästä suunnitelmasta. Koulujen asettaminen vastakkain sen perusteella, mikä on paras, perinteisin tai rakkain, johtaa vain päätöksenteon mahdottomuuteen. Ei sellaista koulua olekaan, joka ansaitsisi tulla lopetetuksi. Koulujen monimuotoisuuden tarvekin ymmärretään hyvin. Nyt haetaan ratkaisua, joka on toteutettavissa ja tuottaa parhaan lopputuloksen. Valitettavasti parhaat ja toteutettavissa olevat eivät putoa samaan koriin.

Kun kalenteria ei voi kääntää viittätoista vuotta taaksepäin ja päättää laajoista saneerauksista silloin, vaihtoehtoihin tulee ikäviä rajauksia. Esittelevät virkamiehet ovat kuitenkin tehneet työnsä hyvin ja vastaten siihen tehtävänantoon, mitä luottamushenkilöt ovat halunneet. Jos tulevat päätökset ovat huonoja, voi niistä syyttää vain meitä päättäjiä.

Yhteystietoni kaupungin sivuilla ovat päivityksen tarpeessa, mutta halutessanne tavoitatte minut helpoiten sähköpostitse altti@outlook.com. Myös muille näkyvää keskustelua voi käydä esimerkiksi Facebookissa seinälläni. Aion myös tulla kaupungin järjestämiin tilaisuuksiin ja tulossa ovat muutkin. Tiedän, että samanlaista reilua, avointa keskustelua haluavat kaikki muutkin kaupungin luottamushenkilöt.

Päätökset tullaan tekemään aikataulussa ja niiden jälkeen Hämeenlinnaan saadaan turvalliset ja toimivat koulutilat. Se on parasta tässä tilanteessa. Millaisella palveluverkolla tilat toteutetaan, sitä ei vielä ole lyöty lukkoon. Muuta en voi luvata kuin ratkaisuvaihtoehtojen vertailun ennakkoluulottomasti ja tasapuolisesti. Etenkin täysin laatikon ulkopuolelta tulevia ideoita otetaan vastaan.

Terveisin
Altti Salomäki
lasten ja nuorten lautakunnan jäsen
altti@outlook.com
040 9200 390
Jouni Simula

#22

11.05.2014 18:37

Kaupunki on tiedottanut asiasta seuraavasti:

http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Viestinta/Tiedotteet/Kantakaupunkiin-valmistellaan-lasten-ja-nuorten-palveluverkon-uudistusta/

Tiedote on mielenkiintoinen. Joku voisi jopa sanoa, että sen on lukijaa tiettyyn suuntaan johdatteleva. Oikein rohkea sanoisi, että se on ehkä tarkoitushakuinen.

Ensin maalaillaan kauniilla sanankäänteillä kaunista kuvaa Lapsen ja nuorten hyvä päivä –palvelukonseptin tiimoilta. Sen jälkeen, ihan yhtäkkiä, Ilman mitään varoitusta, lyödään lukijan silmien eteen mörkö nimeltä sisäilmaongelmat. Lopuksi sitten mainitaan, ihan vain ohimennen, monien ranskalaisten viivojen joukkoon pienellä piilotettuna Ortelan koulu.

Jollekin tämä voi olla pieni asia. Meille tämä on valtavan iso asia.

Kaikkihan sen nyt tietävät, että Ortelan koulu on sisäilmaltaan Hämeenlinnan tervein koulu. Tässä ei ole missään nimessä kyse ympäristön ja lapsen hyvinvoinnista. Mihin tällä nyt yritetään pyrkiä? Mikä taho voi tällaisesta hyötyä?

Torstaina 15.5.2014 on kirjaston musiikkisalissa keskustelutilaisuus lasten ja nuorten lautakunnan vaikuttajaraadille.

Tiistaina 3.6.2014 on Ruununmyllyn koulun juhlasalissa kuulemistilaisuus kaupunkilaisille. Viimeistään silloin kaikki sinne!

Vieras

#23

11.05.2014 19:47

Hieno juttu että Hämeenlinnaan saadaan vihdoin turvalliset ja toimivat koulutilat mutta miksi ihmeessä samalla lanataan turvallinen ja toimiva Ortelan koulu?
Hävetkää päättäjät

#24 Kaiken ei tarvitse olla isoa.

11.05.2014 19:50

Ortela on terve,hyvää tulosta tehnyt koulu. Uskomatonta jos moinen helmi ei saa jatkaa!!!
Pro Ortela

#25 Pienessä yksikössä oppiminen parempaa

12.05.2014 05:09

Tutkimusten mukaan pienissä opetusyksiköissä oppimistulokset ovat parempia kuin suurissa. Opiskelu tuntuu lasten mielestä myös turvallisemmalta, koska kaikki oppilaat tuntevat toisensa, opettajansa ja muun henkilökunnan, ja sama myös toisinpäin, eli opettajat tuntevat jokaisen oppilaan. Ortelan oppilaista kuudesluokkalaiset moikaavat ensimmäisen luokan oppilaita kohdatessaan kaupungilla, uimahallissa ja muualla. Tätä ei Tuomelaan suunnitellussa jättikoulussa tapahdu.
Entä sitten jättikoulujen tulevaisuus, nykyinen kiireellä toteutettu rakentaminen aiheuttaa helposti sisäilmaongelmia, ja kun oppilaita tungetaan 500-800 samaan rakennukseen kulumista tapahtuu nopeasti ja sisäilmaongelmia tulee varmasti. Pikkukoulut on lopetettu ja jättikoulu jodutaan evakuoimaan sisäilmaongelmien tai muiden syiden vuoksi-> mistä väistötilat? Pikkukoulun oppilaat saadaan helpommin väistötiloihin tai parakkeihin.
Miettikää päättäjät ennen kuin teette taas "edullisia ratkaisuja"
Rimpelä, Karrimaa ja Mäkelä tuhoavat vanhan koulukaupungin ja oppilaiden hyvinvoinnin menemällä "suuri on ainoa oikea suunta" hypetykseen mukaan. Ja myös Kiemungilla on miettimistä päätöksissänsä.