Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #1020

11.06.2014 21:27


http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalaisten+sahko+on+taas+erikoistarjouksessa+maksamme+483+enemman+kuin+naapurit/a2252405


Mikä ihme tätä kuuluisaa yhteistä Pohjoismaista sähkömarkkinaa vaivaa? Pakkaskausi on kaukana takana, mutta siitä huolimatta suomalaiset maksavat taas aivan poskettomia sähköhintoja Nord Poolin tukkusähköpörssissä verrattuna ruotsalaisiin tai norjalaisiin kilpakumppaneihin.

Huippu nähtiin tänään aamulla, kun Suomessa sähkön hinta nousi lähes sataan euroon (99,97 euroa) megawattitunnilta kello 7-8 välillä. Norjalaisten päivän kallein tunti maksoi 17,16 euroa megawattitunnilta. Hintaero Suomeen 483 prosenttia.

Entä Ruotsi? Kallein tunti Tukholman alueella 41,72 euroa megawattitunnilta, hintaero Suomeen 140 prosenttia.

Sähkön huippuhinnnat ovat toki aina poikkeuksia päivän keskiarvohinnoista, mutta niissäkin Suomi ottaa jälleen rajusti takkiin. Tämän päivän keskihinta on 47,08 euroa megawattitunnilta, Ruotsissa Tukholman alueella se on 32,94 euroa megawattitunnilta ja koko Etelä-Norjassa 16,79 euroa megawattitunnilta. Hintaerot Suomen tappioksi 43-180 prosenttia.

Sähköpörssiin systeemihinnan keskihinta on nyt 23,27 euroa megawattitunnilta eli periaatteessa täydellisessä Nors Poolin markkinassa tämä on se hinta, joka kaikkien toimijoiden pitäisi keskimäärin tänään sähköstä maksaa. Hintaero Suomen keskihintaan on 102 prosenttia.

Suomi on tuskallisen riippuvainen muista
Jälleen yksi perussyy Suomen kalliimpaan sähköön on se, että Suomen oma tuotanto ei riitä kulutukseen ja siksi maa on riippuvainen sähkön tuonnista. Venäjältä taas ei enää tule sähköä etenkään päivän kalleimpien tuntien aikana. Tällä hetkellä sähköä tuodaan vain 190 megawatin teholla.


Uutiskirjeestä saat muutkin uutiset päivittäin.
Tilaa uutiskirje
Fingridin voimanjärjestelmän tilakaaviosta näkee sen, että Suomessa kulutetaan paraikaa sähköä lähes 9 000 megawatin teholla, mutta tuotetaan sähköä alta 7 000 megawatin teholla.

Ruotsista sähköä tuodaan Suomeen piuhat punaisina lähes 2 000 megawatin teholla, koska Suomen hinnat ovat todella hyviä Ruotsin omaan hintatasoon verrattuna.