Ensihoidon, pelastuksen ja poliisin edustajille anonymiteetti todistajina

Elias Tienvieri

/ #21 Adressin vaatimukset anonymiteetistä ovat liian voimakkaita - vaatimuksia voi hyväksyä

13.06.2014 07:52

Adressit vaatimukset ovat liian ehdottomia, enkä siksi ensihoitajana voi allekirjoittaa adressia.

Nyt hallituksen esityksenäoleva lakiesitys on mielestäni hyvä. Tuo kahdeksan vuoden vankeustuomioraja voisi olla alempikin, tyyliin viisi vuotta. Kuitenkin tuo kahdeksan vuoden raja täyttyy käytännössä kaikissa järjestäytyneen rikollisuuden toiminnan vakavissa rikoksissa.

Erityisesti oikeusvaltion periaatteita tukevana tuossa hallituksen lakiesityksessä on se, että anonymiteetti haetaan tuomioistuimelta erillisessä menettelyssä. Kyseessä on siis erillinen menettely, johon on myös oma lainvoimaisuus- ja muutoksenhakumenettely.

En voi demokraattisena ja mielestäni oikeudenmukaisena kansalaisena ja ensihoitajana hyväksyä, että käytännössä kaikissa tilanteissa rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi puhuu "tuntematon" henkilö.

Vielä muutama sana oravanpyöräilmiöstä: minusta anonymiteetti oikeudenkäynnissä on tosiasiallisesti pelontunteen osoittamista, ja sitä ei tule osoittaa koskaan rikollisuudelle. Muuten joudutaan oravanpyörään.

Tuo edellinen, sh:n kommentti on hyvä, tiedän tuollaisen tunteen ja ongelman! Mielestäni tuollaisessa tilanteessa vastuu kuuluu työsuojeluorganisaatiolle ja esimiehelle. Sitä varten on olemassa työsuojeluorganisaatio, joka puuttuu mm. tuollaisiin ongelmiin. Huolehtiva ja vastuullinen työnantaja ja sen edustaja kantaa vastuun. Olen itse tehnyt esimiehenä omalla nimelläni edustamani yhtiön asemavaltuutukseen nojaten esim. tutkintapyynnön tai rikosilmoituksen esitutkintaviranomaiselle. Se on velvollisuuteni, enkä voi jättää sitä tekemättä, koska muutoin en toimisi oikein. Siksi esimiehelle maksetaankin, että hän kantaa vastuun työstään.

Suomessa on avoimen yhteiskunnan demokraattiset pelisäännöt ja niitä pitää noudattaa. Hallituksen lakiesitys on nykyisellään hyvä eikä välitöntä tarvetta muuttamiselle ole olemassa, mutta on syytä arvioida kattavasti, voitaisiinko lakiesityksen kahdeksan vuoden rajaa laskea esim. viiteen vuoteen.