Aseiden totaalikiellon vastustaminen

Taneli Kuusela
Säkylä

/ #43 Tietämättömyyden huippu

16.11.2008 15:25

Hieman Kauhajoen tapahtumien jälkeen Turunsanomista luin Veikko Valtosen kirjoittaman kommentin, "Täysin turha asetyyppi". Tässä kommentissa survottiin muiden tietämättömien päähän naurettavia väitöksiä siitä kuinka asevalmistajien tuottamille pienoispistooleille ei ole "minkäänlaista perusteltua käyttöä".

Tässä muutamia otteita tekstistä:
"kyse on 22 kaliiperin pistooleista, joilla ei ole roolia ampumaradalla eikä juuri tehtävää metsästyksessäkään. On täysin turhaa väittää, että lyhyellä piipulla ja heikoilla tähtäinlaitteilla ja isolla lippaalla varustettu ase olisi väylä vakavasti otettavan ampumaharrastuksen pariin. Tarkkuusampujan kaliiperi voi toki olla sama, mutta ase on kooltaan ja ominaisuuksiltaan aivan erilainen." "Uskallan väittää ettei yhtään ammunnan olympiamitallia jäisi saamatta, jos koulusurmaajien käyttämän asetyypin myynti lopetettaisiin"

Pienoispistooleja on kyllä käytetty loukkupistooleina melko laajalti mutta se aika on jo ohi.

Piipunpituudella ei ole suurta merkitystä aseen tarkkuuteen .22 kaliiperin aseissa. On muunmuassa todettu että osa .22 kaliiperin luotien lentonopeudesta alkaa hidastua jo vain 30 senttimetriä pitkässä piipussa. En oikein ymmärtänyt mitä kirjoittaja tarkoitti "heikoilla tähtäinlaitteilla". Auvisella oli Sig Sauer Mosquito, Saarella Walther P22 - Molempiin aseisiin on tarjolla lisävarusteena punapistetähtäin ja siihen kiinnitysmahdollisuus johon saa myös tehokkaampiakin tähtäimiä kiinni(ikään kuin se siitä riippuisi).

Se mitä tulee näiden edullisten pienoispistooleiden verrannollisuuteen olympia-pistooleihin. Jospa joku nuori haluisi aloittaa olympia-tason pistooliammunnan, luuletteko tosiaan että hänellä olisi varaa ostaa tuhansia euroja maksavan kilpapistoolin mikä on valmistettu standardien mukaan ja sisältää sähkölaukaisun jne? EI. Harrastaja lähtee liikkeelle edullisesta pienoispistoolista joka on mukava, edullinen ja aivan riittävän tarkka harrastuskäyttöön. Muunmuassa Ruger Mark-pienoispistoolit on harrastajien keskuudessa tunnettu tarkkoina aseina (kyllä näihinkin saa paremman tähtäimen jos joku sen kehnoista tähtäyslaitteista haluaa huomauttaa).

Niin ja haluaisin edelleen huomauttaa että pienoispistoolit ja -kiväärit ovat erinomaisia harrastuskäyttöön .22lr patruunan edullisen hinnan, kevyen rekyylin ja (äänenvaimentimella) hiljaisuuden vuoksi.

Mitä ilmeisimmin kyseisen artikkelin kirjoittaja ei paljoakaan tiennyt aseista eikä tutustunut aiheeseen alan harrastajien kautta. Silti epäpätevä artikkeli julkaistiin vaikuttaen muihin tietämättömiin ihmisiin ja näin lisäsi aseisiin kohdistuvaa vihaa ja pelkoa.

Mutta kysykää itseltänne: Paljonko aseiden kieltäminen oikeasti meitä hyödyttäisi. Järjestäytynyt rikollisuus saa yhä luvattomat aseensa ulkomailta, potentiaaliset kouluampujat aseita kaivatessaan rakentavat pommeja internetistä haetuilta ohjeilla kemiallisista lannoitteista ja bensiinistä ja Suomen murha/tappotilastojen kärjessä säilyy puukko.