Lisää rahaa nuorten mielenterveysongelmiin...

Teppo Kuusisto
Vantaa

/ #31 Uutinen

30.11.2008 12:56

Jopa 1600 psykiatrian laitospaikkaa ajetaan alas

ASK, 30.11.2008

Psykiatrian laitospaikkoja on nyt noin 4 600. Tavoitteena on, että vuonna 2015 niitä on enää 3 000. Näin linjaa kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma, joka julkistetaan ensi vuoden alussa. Asiasta kertoi Savon Sanomat sunnuntaina verkkoversiossaan.

- Ensin on resursoitava riittävät avopalvelut. Sen seurauksena sairassijojen tarve vähenee, korostaa Mieli 2009 -työryhmän puheenjohtaja, apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ennakkotietojen mukaan työryhmä ehdottaa myös, että jäljellä olevista erillisistä psykiatrisista sairaaloista luovutaan kokonaan.

Savon Sanomien mukaan viimeisen 30 vuoden aikana laitospaikkoja on vähennetty jo 15 400 eli alle neljännekseen 1980-luvun tilanteesta. Potilasmäärä on kuitenkin pysynyt samana.

Työryhmän sihteeri, ylilääkäri Timo Tuori Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta toteaa, ettei rakennemuutos ole sujunut mallikelpoisesti. Avopalveluja ei ole resursoitu riittävästi.

- Perusterveydenhuollon on otettava nykyistä suurempi vastuu mielenterveyspotilaista. Tämä on työryhmämme keskeisin suositus. Psykiatriset sairaalat tulee liittää osaksi yleissairaaloita.