Kannabis lailliseksi

Jaakko Mäki
Adressin tekijä

/ #1052 Kusti polkee

29.12.2008 17:25

Adressi on lähetetty 29.12.2008 sosiaali- ja terveysministeriöön, eli en ihan kerennyt ennen joulua niinkuin uhosin.

Mukanaseuraava saatekirje oli seuraavanlainen:

Ministeri Hyssälä, kansanedustajat sekä muut asianosaiset

Me adressin allekirjoittaneet vaadimme vähintäinkin kannabiksen käytön depenalisointia sekä kiirehdimme teitä valmistelemaan sen laillistamisen vaatimia muutoksia ja säädöksiä.

Käytön depenalisoinnin suhteen viittaan hallituksen vuonna 2001 tekemään päätökseen luopua doping-aineiden käytön rangaistavuudesta rikoslain edessä. Perustelu oli: 'Yleisen rikosoikeudellisen periaatteen mukaan rangaistavaa ei tulisi olla oman terveyden tai muiden omien etujen vaarantaminen tai vahingoittaminen.'

Rikoslain tehtävä ei ole antaa terveydellisiä ohjeita tai moraalisia viestejä. Rikos on teko, joka aiheuttaa selkeää, todennettavissa olevaa vahinkoa jollekulle toiselle ja lain tarkoitus on ilmoittaa soveltuvat, kaikin puolin
kohtuulliset rangaistukset erilaisista rikoksista. Kun teko ei todennettavasti ole vahingoittanut muita kuin tekijää itseään, sitä ei tule pitää rikoksena eikä siitä saa langettaa juridista rangaistusseuraamusta.

Lisäksi pienten määrien hallussapidon sekä omaan käyttöön tapahtuvan kasvatuksen dekriminalisointi erottaisi tehokkaasti kannabiksen käyttäjät ns.kovempien huumausaineiden kayttäjäkunnasta, helpottaisi kannabiksen lääkekäyttäjien tilannetta sekä vapauttaisi poliisilta runsaasti voimavaroja joille kyllä löytyisi hyödyllisempääkin käyttöä.

Tosiasialliset seuraamukset kannabiksen hallussapidosta tai omaan käyttöön kasvattamisesta kiinnijäädessä eivät todellakaan jää pelkkiin sakkoihin. Moni menettää työ- tai opiskelupaikkansa. Narkomaanin leima jää otsaan H-merkinnän muodossa ties kuinka pitkäksi aikaa.

Julkisissa henkilöissä löytyy esimerkkejä joissa henkilöt ovat joutuneet voimakkaan yhteiskunnallisen reaktion kohteiksi kerrottuaan kannabiksen käytöstään tai kokeiluistaan. Tälläiset paljastukset ovat Suomessa lähes poikkeuksetta johtaneet poliisitutkintaan ja syyteharkintaan.Suomessa kannabiksen käytöstä ei ole helppoa sanoa ääneen muuta kuin sellaisia asioita, jotka noudattelevat lainsäädäntöämme sekä julkista ja virallista näkemystä.

Koska kannabiksen kieltolait murenevat pikkuhiljaa mutta kiihtyvällä tahdilla ympäri maailmaa, mielestämme paras ratkaisu olisi aloittaa pikaisesti vaiheittainen siirtyminen kontrolloituihin markkinoihin jotteivat muiden maiden muuttuvat lait ja maan sisäinen mielipideilmasto muutaman vuoden kuluessa pakota Suomen valtiota äkkinäisiin ratkaisuihin.

Toivomme teiltä löytyvän rohkeutta ja kaukonäköisyyttä puuttua asiaan nyt sen maton alle lakaisemisen sijaan.

Kunnioittaen,

Jaakko Mäki
mikamaki@gmail.com
(040) *******


Lehdistölle tiedotteita lähtee heti uudenvuoden jälkeen, kansanedustajille taas kunhan heidän joululomansa loppuu.

Eipä tässä muuta, hauskaa uuttavuotta kaikille!