EI kallista ja valmistuessaan vanhanaikaista suurpuhdistamoa Pirkanmaalle

Kaija Ojala
Pirkkala

/ #9 "Ne jyrää meitin!"

08.01.2009 11:18

Tuntemattomasta Sotilaasta tuttu huudahdus tulee väistämättä mieleen Pirkkalan asukkaana. Ollaanko Suomen pienimpiin - ja vanhimpiin - pitäjiin kuuluvaa Pirkkalaa jyräämässä pois kartalta? Rakennetaanko tänne lentokentän ja ohitustien lisäksi myös logistiikkakeskus, lentokentän 2-vaihe, oikorata – ja nyt esillä oleva Pirkanmaan keskusjätevedenpuhdistamo? Muitakin isoja hankkeita on vilauteltu. Ja kaikki Pirkkalan maantieteellisen aseman tai seudullisen yhteistyön tai väistämättömän kehityksen nimissä! Kaavoitetaanko Pirkkala pala palalta pelkäksi infrastruktuuriksi? Uhrataanko Pirkkala kuntana muiden ja suurempien tarpeisiin?

Onko Pirkkala sen jälkeen pelkkää ”infraa”? Missä on se luonnostaan tunnettu Pirkkala ja sen vetovoima? Miten käy Pyhäjärven virkistyskäytön? Epäilemättä maakunnan järvet puhdistuvatkin, jos alueen jätteet johdetaan puhdistettaviksi Pirkkalaan ja puretaan jäämineen - katastrofitilanteessa puhdistamattomina - Pyhäjärveen! Mutta hyvästi silloin Pyhäjärven virkistyskäyttö! Hyvästi sininen ja puhdas vesi! Tosin jo koko viime kesänkin eteläisen Pyhäjärven vesi oli uimakelvotonta sinilevän takia! Pyhäjärvi oli jo silloin, toisin kuin julkisuudessa luonnehdittiin, kaukana ”varsin hyväkuntoisesta”! Mitä sitä enää enempää säästelemään!

Suurin hyöty Pirkkalaan rakennettavasta keskuspuhdistamosta koituisi tietenkin Tampereelle. Maallikon mieleen nousee väistämättä kysymys, eikö aiheuttajan kuuluisi ”lorotella omalle pihalleen”? Tampereella on metsiä Teiskossa ja iso ja syvävetinen Näsijärvi. Miksi puhdistamo pitäisi tuoda Pirkkalaan ja liittää matalavetiseen ja ennestään huonokuntoiseen Pyhäjärveen? Muinainen Pirkkala syntyi Pyhäjärven syliin. Uhrataanko nyt se syli?