Tasa-arvo -termillä hämääminen uutistoiminnassa lopetettava

Historian valossa

/ #8 Mikä tarkoittaa luonnollinen avioliitto?

25.11.2014 09:22

"Mutta jos sukupuolilla ei ole enää mitään väliä, ei jää enää minkäänlaista perustetta sille, miksi liittolaisten määrän pitäisi olla kaksi, paitsi se että halutaan vain luoda irvikuva luonnollisesta avioliitosta."

Luonnollinen avioliitto? Paradoksaalista terminologiaa adressissa, joka nimenomaan vaatii tarkkuutta sanankäyttöön. Mikä mahtaa olla kyseinen luonnollinen avioliitto? Se muinainen ratkaisu, jossa kilpailevat heimot loivat avioliiton keinoin strategisia suhteita edistääkseen heimojen välistä rauhaa ja kaupankäyntiä? Tai 1000-luvun alun käytäntö, jossa lasten avioliitot olivat vanhempien keino taata suvulle valtaa ja rikkauksia? Onko rakkaudella jotain merkitystä luonnollisessa avioliitossa? Rakkaus kun astui selkeästi avioliiton keskiöön vasta viktoriaanisessa Englannissa. Miten siviilivihkiminen? Ranskassa ei olemassa ennen vuotta 1792, Englannissa ennen vuotta 1836 ja Suomessa ennen vuotta 1917. Vai liittyykö luonnolliseen avioliittoon sittenkin Afrikan mantereella länsimaita yleisempi moniavioisuus, jossa miesten tavoitteena on maksimoida hedelmällisyytensä. Luonnotonta? Kenties katsoja saa seurata luonnollisia avioliittoja MTV3:n Ensitreffit alttarilla -showssa?

UNICEFin tilastojen mukaan nykyäänkin 55% maailman avioliitoista on järjestettyjä ja ihmiskuntaa ja kulttuureita tutkivan Human Relations Area Files -organisaation mukaan vain 7% listattujen 1151:n maailman eri kulttuurin joukosta on pelkästään yksiavioisia.

Asiaa tarkasteltaessa käy selväksi, että avioliitto on kulttuurista riippuvainen sosiaalinen konstruktio. Termi 'luonnollinen' on toki mukava liittää eri asioihin. Saa asian kuulostamaan aidolta, hyvältä, terveelliseltä yms. Tämän tietänee jokainen markkinoinnin parissa työskentelevä.