Kansanäänestys sukupuolineutraalin lakiehdotuksen kumoamiseksi

Mäkinen kaatuu aivan varmasti ja pian!

/ #22 "En ole huolissani, että kirkko kaatuu"

03.12.2014 22:53

 

Kotimaa 3.12.2014 klo 21:52| päivitetty 3.12.2014 klo 23:19

Arkkipiispa Mäkinen: Seison avioliittolakia koskevien kommenttieni takana

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo, että kirkosta eroamisen sijaan ihmiset antaisivat äänensä kuulua kirkossa. Arkkipiispa kokee surua kirkosta eronneiden vuoksi

Yle

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkon vanhoillisia suuttanut Facebook-kommentti eduskunnan avioliittolakia koskevasta äänestystuloksesta oli harkittu.

Arkkipiispa kiitti viime perjantaina Facebook-sivullaan julkaisemassaan tekstissä lakialoitteen tekijöitä ja keskusteluun osallistuneita. Kommentista on tehty kantelu tuomiokapituleihin.

– Palautetta on ollut monenlaista. Ajattelen, että seison edelleen sanojeni takana, Mäkinen sanoi Yle TV1:n A-studion haastattelussa.

– Ajattelen, että kirkon jäsenyys tai ihmisten puolesta puhuminen, ne eivät ole sellaisia asioita, joiden kanssa laskelmoitaisiin tai joiden kanssa mietittäisiin, että jos puolustan nyt noita ihmisiä, suuttuuko siitä joku tai tykkääkö siitä joku.

Mäkisen mielestä yhteiskunnallisesti ja ihmisten kannalta merkittävää aihetta on perusteltua katsoa muustakin kuin kirkon päätösten näkökulmasta.

"En ole huolissani, että kirkko kaatuu"

Mäkinen näkee, että eduskunnan avioliittolakia koskeva äänestystulos ajaa myös kirkon arvioimaan ja käsittelemään avioliittokysymystä. Suoria vaikutuksia kirkkoon päätöksellä ei kuitenkaan ole.

Mahdolliset muutokset kirkossa tapahtuvat Mäkisen mukaan vasta, mikäli asioissa löydetään riittävä yksimielisyys.

– Ajattelen, että nyt on aika katsoa levollisesti, kun kuohu asettuu. Ja myös rauhassa keskustella kirkon piirissä, mitä tämä nyt meille merkitsee.

Mäkinen kertoo olevansa surullinen kirkosta eronneiden vuoksi.

– Kyse ei ole pelkästään meidän kirkon kysymyksestä, vaan kysymyksestä, joka koskee kaikkia läntisen Euroopan kirkkoja. Siinä suhteessa en ole sillä tavoin huolissani, että ajattelisin, että kirkko tässä seisoo tai kaatuu. Totta kai olen murheellinen siitä, että ihmiset reagoivat näin.