EI Rauman Lyseon lukion pakkosiirrolle Otan kiinteistöön

Rauman Lyseon lukion toisen vuoden opiskelija

/ #34 Maalaisjärkikin sen jo sanoo

17.12.2014 20:15

Uotilanrinteen yläasteen on saatava uudet tilat sisäilmaongelmien takia. Otan koulu vapautuu kevätlukukauden jälkeen, ja se olisi loogisin paikka yläasteelle. Mutta miksi sitten on päätetty, että Rauman Lyseon lukio, joka on toimii hyvin ja palvelee erinomaisesti lukiolaisten tarpeita, on päätetty pakkomuutettavan Otan kouluun? Eivät päättäjät kai ole kuunnelleet "Älä jätä aivoja narikkaan" -mainoslauseen sanomaa, kun maalaisjärkikin jo sanoo, että yhden koulun muuttaminen käy niin helpommaksi kuin edullisemmaksikin.

Siitä ei ole kauaa, kun Aronahteen lukio remontoitiin suurlukiolle sopivaksi. Nyt sitten tilatoimikunta on päättänyt, että Uotilanrinteen yläaste tulisi nykyisen lukion tiloihin. Tarkoittaako tämä sitä, että kaikki ne remontit tehtiin turhaan? Eivätkö päättäjät ole miettineet kustannuksia? Sitä paitsi on järkevämpää pitää suurlukio isommissa tiloissa - Otan kouluhan on pienempi. Lukiossa on noin 750 opiskelijaa ja Uotilanrinteen yläasteella noin 500 oppilasta.

Otan koulussa ei ole riittävästi tilaa suurlukiolle, siellä ei myöskään ole liikuntasalia, joka soveltuisi yo-kirjoituksiin. Vaikka Kauppiksen liikuntasalia on ehdotettu korvaamaan aluksi liikuntasalia, ei se voi jatkuvasti palvella lukiota. Yo-kirjoitusten paikat on turvattava. Lisäksi preliminäärikokeet on pidettävä samassa paikassa kuin yo-kirjoitukset; oppimisen kannalta se on suotuisampaa. Se myös lisää turvallisuuden ja tuttuuden tunnetta opiskelijoiden kesken, sillä kirjoitukset ovat iso ja tärkeä osa lukiolaisten elämää.

Jos Uotilalla on niin kiire muuttaa jo syksyllä 2015, on loogisempaa siirtää Uotilanrinteen yläaste Otan kouluun. Miksi pitää häiritä muutolla Rauman Lyseon lukiota, joka ei millään tavalla liity Uotilanrinteen ongelmaan? Järjettömintä on, että lukion henkilökunnalta tai opiskelijoilta ei olla kysytty mitään mielipidettä muuttoon. Päätöksenteossa on kuitenkin ollut mukana Uotilanrinteen edustaja muttei ketään Rauman Lyseon lukion edustajaa. Se ei kuulosta eikä olekaan demokraattista. Kaiken lisäksi se on lukiolain vastaista, sillä tämä päätös vaikuttaa merkittävästi lukion toimintaan.

On huolestuttavaa, että Raumalla tuntuu olevan varaa muutattaa kaksi koulua ja remontoida tilat niille sopiviksi, mutta ei varaa esimerkiksi pitää yllä monipuolista kurssitarjontaa lukiolla. Haluaisin todella kuulla perustelut sille, miksi Rauman Lyseon lukion on muutettava toisen koulun ongelman takia. Kaksi yläastetta vierekkäin ei edes palvele yläasteiden sijaintien monipuolisuutta.