EI Rauman Lyseon lukion pakkosiirrolle Otan kiinteistöön

Entinen uotilanrinne- ja suurlukiolainen

/ #38

17.12.2014 22:31

Eihän lukion siirrossa Otaan ole mitään järkeä. Lukion tilat remontoitiin sopimaan nimenomaan suurlukion tarpeita varten, ja ainakaan oman kolmivuotiseni aikana en havainnut minkäänlaisia puutteita lukion toimintaa varten. Otaan siirrettäessä lukion tarjoama ympäristö heikentyisi huomattavasti.

Kyse on muustakin kuin pelkästä tilojen remontista: onko kukaan ajatellut pidemmän matkan päästä tulevia opiskelijoita? Lappilaiset pääsevät hyppäämään busseistaan (ainakin osalla vuoroista) lukion kulmalla, ja Pyhärannan ja Vermuntilan suunnalta tulevat taas bussipysäkillä lukion edessä. Jos lukion tilat siirtyvät Otaan, näiden opiskelijoiden matka-aika pidentyy huomattavasti, kun bussista pitääkin hypätä keskustassa pois ja kävellä vielä Otaan. Yläasteen siirrossa ei moista ongelmaa olisi (paitsi Kortelalaisten kohdalla, jotka joutuvat kulkemaan paikallislinjalla muutenkin) sillä Lappilaiset kulkevat erillisillä koulukyyditysvuoroilla,  jotka varmasti saadaan järjestettyä suoraan Otan koululle. Uotilalaisten kohtaloksi lienee joutua paikallislinjarulettiin riippumatta koulun uudesta sijainnista, mutta kenties heitäkin voitaisiin ajatella ja järjestää oma bussikyyditys; paikallislinjan kulkureitti Uotilassa olisi koulukyydityksiin nähden ylipäätään liian suppea. Lisäksi uotilanrinteen oppilaiden kuljetusjärjestelyistä aiheutuva häiriö saattaisi haitata Nanun alakoululaisia, ja aiheuttaa potentiaalisia vaaratilanteita alaluokkalaisten kulkiessa koulumatkojaan samoihin aikoihin.

Lisäksi liikuntakeskuksiin kuljettava matka olisi lukiolaisille erittäin epäkäytännöllinen. Nykyinen sijainti mahdollistaa siirtymisen niin uima-, jää- ja talviharjoitteluhalliin välitunnin aikana myös kävellen. Kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuus mautoihin tai mopoihin, etenkään talvisin, mutta Otasta käveleminen äijänsuolle veisi liikaa aikaa, jolloin liikuntatuntien pituus ja tehokkuus heikkenisi. Uotilanrinteen siirrossa tätä ei tapahtuisi, sillä yläastelaisille tarjotaan bussikyyditys kauempana koululta sijaitseville paikoille. Lukiolaisille tätä yleellisyyttä ei enää suoda, jolloin matka on taitettava pyörällä tai kävellen, ja koska kaikilla ei ole polkupyörää päivän aikana käytettävissä, matka-aika venyy ja opiskelijat myöhästyvät niin liikunta- kuin niitä seuraaviltakin tunneiltaan, ja opiskelijoiden valuminen oppitunneille kesken kaiken häiritsisi myös niille ajoissa ehtineitä oppilaita.

Otan koulun tilat ovat riittämättömät Rauman Lyseon Lukion opiskelijoille ja henkilökunnalle, 800 ihmisen mahduttaminen 500 hengen tiloihin on naurettavaa. On helpompaa remontoida yksi kiinteistö sopimaan peruskoulun tarpeisiin kuin yksi peruskoululle ja toinen lukiolle. Peruskoulu vaatii niin teknisen kuin kotitalouden opiskeluun sopivat luokkatilat, joita nykyisestä lukiosta ei löydy. Lukion nykyiset tilat ovat lukiolle täydelliset, ja niihin on täysin turha tehdä Uotilanrinteen oletettavasti väliaikaista sijoittamista kyseisiin tiloihin suuria rakenteellisia muutoksia, ja kun koittaa yläkoulun siirtyminen takaisin Uotilaan - mikä vääjäämättä täytyy tapahtua yläkoulujen keskinäisten välimatkojen tasaamiseksu, ei olisi järkeä pitää kahta vierekkäistä yläkoulua ja jättää yksi kaupunginosa kokonaan huomioimatta, taas remontoida tilat uudelleen Lukion - tai mikä organisaatio tiloihin ikinä siinä vaiheessa muuttaakaan - tarpeita varten. Lukion tilat on vasta vastikään remontoitu ja rakennus vastaa sitä käyttävien tarpeita, joten miksi sitä turhaa muuttamaan?