Pakkoruotsi pois koulutuksista

Jouko Nyman
Tampere

/ #94 Raaseporilaiselle

30.01.2009 00:20

"Voisihan sitä olla hiukan vaatimattomampikin jos ei
asioista tiedä mitään."

No, mikset sitten ole?

Asiaan, Suomi on kaikkein suurin yksittäinen vähemmistökieli Ruotsissa, mutta suomalaiset kielioikeudet ovat lähes tuntematon käsite länsinaapurissa, vaikka suomalaisia asuu alueellisesti hyvinkin tiivisti. Onneksi ajastaan jäljessä olevaa kielipolitiikkaa ollaan nyt vihdoin paikkaamassa länsinaaapurissa.

Pointti on se, että kaksikielisyyden määrääminen maahan, jossa on niin pieniä vieraskielisiä väestöosuuksia, kuin mitä Suomessa ja Ruotsissa on, on turhaa ja kallista. Suomessa ei ole mitään pointtia pitää kahta virallista kieltä, samaten kuin Ruotsissa ei ole mitään pointtia pitää kahta virallista kieltä.

"Suomessa asuu lähes 290000 ruotsin kieltä
puhuvia kansalaisia."

Mainitsit äsken, että suomalaiset ovat sopeutuneet hyvin Ruotsiin ja puhuvat paikallista kieltä, eikä siksi kaikkia kolmeasataatuhatta voi laskea mukaan. Voisimme samalla logiikalla kaventaa ruotsinkielisten määrää maassamme parilla sadalla tuhannella. Ai niin muuten, kun kerran vedit wikipedia-kortin mukaan, niin tässä on sivustolta löytyvää materiaalia:

"Uusimpien tutkimusten mukaan suomea tai meänkieltä osaavia ruotsalaisia on jopa 470 000. Suomen kieltä osasi tutkimuksen mukaan 4,7%, meän kieltä 1,7% Ruotsin väestöstä."

Toisin sanoen, suomenkielisten suomenruotsalaisten jälkeläsiä.

"Ja Nyman haluaisi meidän ymmärtää että Suomi olisi
Ruotsia edellä kielten tasa-arvoasioissa!?"

Niin on. Suomi on ollut, ja on edelleen Ruotsia edellä kielellisessä tasa-arvossa. Äskeinen kirjoituksesi ei millään tavalla kumonnut tätä tosiasiaa. Kun otetaan vielä huomioon suomen kielen historiallinen ja mittava (4,7%) osuus väestöstä, on ruotsin kielipolitiikka suorastaan kivikautista.